PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Služnostna pot do parcele

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
jaki79 Napisal:Seveda lahko tudi A zahteva nujno pot vendar bi moral plačati odškodnino v gotovini tako bi se pa lahko zmenila, da skompenzirata. Ti njemu služnost ali pa celo prodaja dela svojega deleža na parceli, ki jo imaš v solastnini, A pa tebi proda del deleža, ki ga ima na parceli Stranki A in B (ker gre v bistvu za menjavo se s tem tudi izogneš obema predkupnima upravičencema, ki na ta način ne moreta uveljavljati predkupne pravice, osebi X in A torej sploh ne moreta uveljavljati predkupne pravice).
Se opravičujem za napako. Pomotoma sem zapisal A mislil pa sem seveda B. A že itak ima urejen dostop, B je tisti, ki ga nima.
Žerjavar Napisal:Parcela "na prodaj" še ni izgubljena, če po njenem robu urediš dostopno pot. Prodaš jo s pravico služnosti. Novi lastnik se mora z zgradbo odmakniti od meje za 3 m - to je ravno tvoja pot, ki je lahko tik do meje.

Da se jaz izkoristim to temo za eno podobno vprasanje. Na robu nase parcele, ki smo jo kupili, imajo sosedje del svoje poti (cca 2m po celotni dolzini po nasem, druga 2m pa po svojem). S sosedi se da dokaj normalno pogovarjati in zadevo bi radi resili v obojestransko zadovoljstvo. Ker pa se lastnistvo v prihodnjih letih (desetletjih) lahko spremeni in s tem se lahko tudi odnosi spremenijo, me zanima sledece:

Sosed si zelo zeli urediti tisto svojo pot. Jaz ga tu ne zelim ovirati, bi pa rad dolgorocno scitil svoje interese in interese svojih naslednikov. Tako mi na misel prideta dve varianti:

(i) tisti koscek parcele sosedu prodam.
(ii) za tisti koscek parcele sosedu dovolim vpis sluznosti.

Zaenkrat se bolj nagibam k varianti (ii). Me pa zanima sledece. Po LI je zahtevan 4m odmik od sosednjih parcel (brez soglasja soseda). Recimo, da zelim graditi 2m od sosedove poti (torej, 4m od trenutne meje). Po varianti (i) potrebujem njegovo soglasje. Ali ga potrebujem tudi po varianti (ii)?
Ne vem zakaj bi ga rabil po varianti II. Če piše v LI: "...zahtevan 4m odmik od sosednjih parcel ...." ali se parcelna meja pri podelitvi služnosti kaj spremeni?? Ali je zato sosednja parcela kaj bližje?
jaki79 Napisal:Sicer pa kot rečeno se lahko dogovoriš s stranko B ali pa z obema za odplačno služnost ali nakup solastnega deleža. Kot pogajalski argument imaš pa v rokavu še vedno grožnjo z nujno potjo. Pri stranki B lahko pa tako rekoč izsiljuješ prodajo dela parcele Stranki A in B s tem, da mu podeliš služnost dostopa preko tvoje parcele, ki jo imaš v solastnini. Seveda lahko tudi A zahteva nujno pot vendar bi moral plačati odškodnino v gotovini tako bi se pa lahko zmenila, da skompenzirata. Ti njemu služnost ali pa celo prodaja dela svojega deleža na parceli, ki jo imaš v solastnini, A pa tebi proda del deleža, ki ga ima na parceli Stranki A in B (ker gre v bistvu za menjavo se s tem tudi izogneš obema predkupnima upravičencema, ki na ta način ne moreta uveljavljati predkupne pravice, osebi X in A torej sploh ne moreta uveljavljati predkupne pravice).

To pa sploh ni tako slab predlog. In kako je potem s cesto, če smo potem vsi trije solastniki. Lahko jaz naredim cesto, tudi če se Stranka A (in eventuelno B) ne strinja s cesto. Kakšen je potem moj argument? Lahko jaz kar naredim cesto in se nanašam, da sem pač tudi jaz lastnik te parcele in imam vso pravico?
Hvala za pomoč.
jaki79 Napisal:Ne vem zakaj bi ga rabil po varianti II. Če piše v LI: "...zahtevan 4m odmik od sosednjih parcel ...." ali se parcelna meja pri podelitvi služnosti kaj spremeni?? Ali je zato sosednja parcela kaj bližje?

To mi je (delno) jasno. A je se kaksna druga past v tem primeru? Slisal sem, da je nekdo, ki ima sluznost, avtomatsko stranka v postopku. Vendar to verjetno pomeni, da mora imeti tehtne argumente, ki jih mora tudi dokazati, da lahko nasprotuje gradnji (ne kot v primeru odmika od meje, kjer je soglasje - ne glede na argumente - pogoj). Ali se motim?
@bubo
Žal nisem dovolj velik strokovnjak za gradbena dovoljenja, da bi ti lahko kompetentno svetoval. Jaz sem napisal mnenje samo glede povzetka LI.
@jaki79: Hvala za mnenje. Ce pa kdo ve kaj vec, se pa priporocam za namige. Smile
To pa menim da ne.
jaki79 Napisal:To pa menim da ne.

To velja za moj post ali bubotov? Smile
@gradnjaXY: Sori, za tvoj post. Cesto brez soglasja po mojem ne moreš sam narediti.
jaki79 Napisal:@gradnjaXY: Sori, za tvoj post. Cesto brez soglasja po mojem ne moreš sam narediti.
Hmmm, to mi pa zdaj ni cisto jasno. In kaj bi mi pomagalo, ce sem solastnik te parcele potem?Mogoce glupo vprasanje, ampak te pravne stvari mi niso cisto jasne.
gradnjaXY Napisal:
jaki79 Napisal:@gradnjaXY: Sori, za tvoj post. Cesto brez soglasja po mojem ne moreš sam narediti.
Hmmm, to mi pa zdaj ni cisto jasno. In kaj bi mi pomagalo, ce sem solastnik te parcele potem?Mogoce glupo vprasanje, ampak te pravne stvari mi niso cisto jasne.
Nič ti ne pomaga. Ti si v prvem postu spraševal za dostop ne za izgradnjo ceste. Zato sem ti tudi odgovoril kako si urediti dostop. Če bi spraševal za izgradnjo ceste pa bi verjetno obema prišparal precej časa. Obstaja pa seveda še naprej opcija nujne poti.
jaki79 Napisal:
gradnjaXY Napisal:Hmmm, to mi pa zdaj ni cisto jasno. In kaj bi mi pomagalo, ce sem solastnik te parcele potem?Mogoce glupo vprasanje, ampak te pravne stvari mi niso cisto jasne.
Nič ti ne pomaga. Ti si v prvem postu spraševal za dostop ne za izgradnjo ceste. Zato sem ti tudi odgovoril kako si urediti dostop. Če bi spraševal za izgradnjo ceste pa bi verjetno obema prišparal precej časa. Obstaja pa seveda še naprej opcija nujne poti.

Torej sem pečen tako ali tako Smile
Hvala za pomoč vseeno.

lp
NUJNO POT NE BOŠ DOBIL PREKO SOSEDOVIH PARCEL ČE IMAŠ MOŽNOST POTI PREK SVOJE
susa Napisal:NUJNO POT NE BOŠ DOBIL PREKO SOSEDOVIH PARCEL ČE IMAŠ MOŽNOST POTI PREK SVOJE
Pa saj bi 1 parcelo prodal (torej bi mu ostala samo 1).
1 2 3
Iskanje po temi