PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Služnostna pot do parcele

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,
Imam sledeči problem (za lažje razumevanje priložena skica). V lastništvu imam parcelo (označena kot MOJE), ki je bila razdeljena na dva dela (MOJE A in B). Na parceli A bi rad zgradil hišo, B bi ostala za eventuelno prodajo.
Stranka A ima dovoz do hiše preko MOJE parcele (ki je v solastništvu) že cca. 25 let (v zemljiški knjigi ni služnostne poti).
Do moje parcele bi potreboval služnostno pot preko parcele, ki je v solastništvu strank A in B (stranka B verjetno ne bi bila problem, ker si prav tako želi dostopa do [nepozidane] parcele).
Eventuelna možnost dostopa do cete je preko parcele MOJE B, vendar bi s tem uničil parcelo (zaradi širine - 18 m) in ne bi bila več za prodajo.

Zanima me ali je kakšna pravna možnost, da pridobim služnostno pot do parcele MOJE A. Mogoče celo z onemogočanjem dostopa do svoje parcele stranki A, preko moje parcele?

Hvala za pomoč in informacije.
[img]httpunichr("58")//dlunichr("46")dropboxunichr("46")com/u/17816865/Parcelaunichr("46")jpg[/img]
Na silo si služnosti poti ne moreš pridobiti. Dve tvoji parceli imata neposredni stik z javno cesto, s tretje parcele lahko prideš na javno cesto po svoji parceli (zakaj bi drugemu delal škodo).

Z lepo besedo se bo verjetno dalo doseči soglasje za skupno uporabo dovozne poti po skupni parceli (A+B), ki je verjetno od začetka bila namenjena dovozni poti. Morda je boš 1/3 odkupil od sedanjih dveh solastnikov in boste vsi trije enaki solastniki.
Nimam časa - sem v penziji!
Enostavno.

Trditev:
Parcela MOJE B je premajhna za prodajo, saj ne dosega pupovskega minimuma.

1. če je zgornja trditev pravilna, imaš problem rešen, dostop iz glavne ceste.

2. če zgornja trditev ni pravilna, upoštevaj nasvet Žerjava.
@berghaus: Problem je ker je parcela MOJE B preozka-trenutno je njena sirina 18m
(velikost 10a) in ce bi naredil preko nje cesto (zadoscalo bi sicer pup-u) vendar bi njena sirina bila cca 13/14m.

@zerjavar:
Gre za to da je ta tretja parcela velika samo 150 m2 in sluzi samo kot dovoz do stranke A-se pravi stranka A uporablja za dostop do svoje hise mojo parcelo za katero nima sluznosti! Z lepo besedo se ni dalo doseci nicesar (zal).
In kaj pravi stranka A na dejstvo, da on(a) dostopa do svoje parcele preko tvoje?
Citat:Z lepo besedo se ni dalo doseci nicesar (zal
Žal! nekateri načrtno gojijo "dobrososedske" odnose. Še vedno imaš možnost dostopa do javne ceste po svoji zemlji.

Parcela "na prodaj" še ni izgubljena, če po njenem robu urediš dostopno pot. Prodaš jo s pravico služnosti. Novi lastnik se mora z zgradbo odmakniti od meje za 3 m - to je ravno tvoja pot, ki je lahko tik do meje.
Citat:kaj pravi stranka A
Pri "dobrih" odnosih nima kaj reči. Ima urejeno služnost poti. Tudi če ni uradno urejena, jo vedno lahko izsili, ker dostop mora imeti, ta, ki ga uporablja pa dela najmanj škode.
Nimam časa - sem v penziji!
medo9 Napisal:In kaj pravi stra A na dejstvo, da on(a) dostopa do svoje parcele preko tvoje?

Da mu je moj dedek pred leti,ko je bil se ziv, dal ustno dovoljenje za uporabo tega dela zemljisca in da ga bo on pac uporabljal, da mi pa si naj delamo cesto kjer hocemo!?! Gospod je totalno aroganten in se ne da z njim nicesar dogovarjati-tudi zaradi tega ti gre potem to tako na zivce...
Če dogovor ni možen, potem bi se morda splačalo iti do odvetnika po nasvet.
Morda bi odvetnikovo pismo spametovalo stranko A.
In kako namerava stranka B dostopati do parcele? Če prav razumem, sta A in B solastnika in morda je ravno v tem rešitev, da ti B omogoči služnost?
(Ne poznam, samo razmišljam.)

Osebno bi pa naredil dovoz po svoji parceli in imel za vedno mir pred stranko A.
Če je nerazumen ignorant kot praviš, potem tudi nikoli ne veš, kdaj ti bo vrgel kamen v glavo... ali kako drugače nagajal.
10 arov ni 150 m2 Big Grin
Sosed naj odkupi tvoj delček poti, ti pa si uredi po svoji parceli, če pa si to pot mogoče že uporabljal preko A in B pa si si pridobil služnost.??
medo9 Napisal:In kako namerava stranka B dostopati do parcele? Če prav razumem, sta A in B solastnika in morda je ravno v tem rešitev, da ti B omogoči služnost?
(Ne poznam, samo razmišljam.)

Osebno bi pa naredil dovoz po svoji parceli in imel za vedno mir pred stranko A.
Če je nerazumen ignorant kot praviš, potem tudi nikoli ne veš, kdaj ti bo vrgel kamen v glavo... ali kako drugače nagajal.

Stranka B še nima rešitve kako dostopati do parcele. A in B sta brat in sestra. In če brat sestri ni dovolil dovoza, potem dvomim, da ga bo tudi meni. Zato sem upal na kakšno bolj konkretno pravno rešitev. Čeprav je zanimivo tudi to, da je še do pred kratkim (do takrat, ko sem šel vprašat za služnost), parcela stranke A bila v solastništvu moža in žene - zdaj pa je dal ta gospod vse prepisati na ženo. Kar mi je zelo čudno - tudi parcelo, ki je bila v solastništvu s stranko B (se pravi del, ki je bil njegov)!

Verjetno bo res najbolje, da naredim po svoji parceli in bom imel mir.
susa Napisal:Sosed naj odkupi tvoj delček poti, ti pa si uredi po svoji parceli, če pa si to pot mogoče že uporabljal preko A in B pa si si pridobil služnost.??

Do sedaj se ta pot ni uporabljala, ker je bil tam travnik in ni bilo potrebe po tem.
Pri mojih starših je lastništvo dovoza urejeno takole malo mešano - recimo lastniki zadnje parcele, tako kot sta tvoji, je lastnik začetka poti, tudi predzadnjemu se njegov kos dovoza ne dotika parcele ... Tako so že naši predniki razdelili ravno zaradi morebitnih sporov in zapor - ker je lastništvo tako nametano, ne more nihče postaviti neke ovire ali ograje na svoji parceli in tako ovirati tudi drugih. Zato je vaši družini ostal tisti košček kot zagotovilo, da boste tam imeli dovoz (saj če ga zagradiš, onemogočiš dostop tudi sosedom). In seveda je to tudi jamstvo za vzajemno služnost.
Ne vem, ali si pravilno razlagam vaše stanje ... ampak tudi arogantni sosed bo moral doumet, da mu je tisti košček, ki je v tvoji lasti, izhod v svet. Torej tistega nikakor ne prodat!
Mislim, da pride v poštev tudi nujna pot. Namreč res je, da je dostop do parcele MojeA daljši, če ga spelješ preko parcele Stranke A in B, kot preko parcele MojeB. Vendar je parcela Stranka A in B že nekako naravno namenjena kot pot in na ta način uničena. Zato predvidevam, da bi morebiti sodišče vseeno presodilo, da naj bo dostop do parcele Moje A preko parcele Stranke A in B (konec koncev v najslabšem primeru lahko določi dostop preko parcele Moje B na kar si že sam resignirano pristal). Stranka B sicer ne potrebuje služnosti preko parcele Stranka A in B saj je ta parcela v solastnini (A jo ne sme ovirati pri vožnji preko parcele Stranka A in B).

A je služnost sicer že priposestvoval (tako, da z njim ne moreš zapenjati). Alternativa sodišču je sicer tudi, da stranki A in B ponudiš odškodnino za služnost. Če ne pristane lahko nagovoriš stranko B da ti proda del svojega solastnega deleža na parceli Stranka A in B (potem lahko v skladu s solastnim deležem tudi ti koristiš dostop). Pa še to. Stranka B še ni priposestvovala služnosti na parceli, ki jo imaš v solastnini. Lahko bi torej skompenziral kupnino za del solastnega deleža stranke B na parceli Stranki A in B s kupnino ali služnostno pravico na parceli preko katere bi dostopala do svoje parcele stranka B.
jaki79 Napisal:Mislim, da pride v poštev tudi nujna pot. Namreč res je, da je dostop do parcele MojeA daljši, če ga spelješ preko parcele Stranke A in B, kot preko parcele MojeB.

V bistvu je dostop do parcele Moje A preko parcele Moje B precej daljši kot preko parcele Stranke A in B. Razmerje ni pravilno narisano.

jaki79 Napisal:A je služnost sicer že priposestvoval (tako, da z njim ne moreš zapenjati). Alternativa sodišču je sicer tudi, da stranki A in B ponudiš odškodnino za služnost. Če ne pristane lahko nagovoriš stranko B da ti proda del svojega solastnega deleža na parceli Stranka A in B (potem lahko v skladu s solastnim deležem tudi ti koristiš dostop). Pa še to. Stranka B še ni priposestvovala služnosti na parceli, ki jo imaš v solastnini. Lahko bi torej skompenziral kupnino za del solastnega deleža stranke B na parceli Stranki A in B s kupnino ali služnostno pravico na parceli preko katere bi dostopala do svoje parcele stranka B.

Ja saj, Stranka B je še moje edino upanje. Problem je edino, da sta stranki A in B v sorodu - brat in sestra. Tako da ne vem, če bo kaj kruha iz te moke Sad res pa je da si prav tako nista v najboljših odnosih.
Potem pa sploh ni problema. Parcela MojaA (ko bo samostojna parcela torej po končani parcelaciji) ima "pravico" do dostopa iz javne ceste. Glede na to, da bi najmanj stroškov povzročili, če bi speljali cesto preko parcele Stranki A in B bi sodišče verjetno odločilo, da tam poteka nujna pot.

Sicer pa kot rečeno se lahko dogovoriš s stranko B ali pa z obema za odplačno služnost ali nakup solastnega deleža. Kot pogajalski argument imaš pa v rokavu še vedno grožnjo z nujno potjo. Pri stranki B lahko pa tako rekoč izsiljuješ prodajo dela parcele Stranki A in B s tem, da mu podeliš služnost dostopa preko tvoje parcele, ki jo imaš v solastnini. Seveda lahko tudi A zahteva nujno pot vendar bi moral plačati odškodnino v gotovini tako bi se pa lahko zmenila, da skompenzirata. Ti njemu služnost ali pa celo prodaja dela svojega deleža na parceli, ki jo imaš v solastnini, A pa tebi proda del deleža, ki ga ima na parceli Stranki A in B (ker gre v bistvu za menjavo se s tem tudi izogneš obema predkupnima upravičencema, ki na ta način ne moreta uveljavljati predkupne pravice, osebi X in A torej sploh ne moreta uveljavljati predkupne pravice).
1 2 3
Iskanje po temi