PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Do objekta ni napeljana elektrika...

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kupujemo novo hišo v tretji pod. grad. fazi. Ko smo se s prodajalcem že dogovorili za nakup, smo zadnji trenutek izvedeli, da je do hiše speljan le gradbeni tok, vloga za "gospodinjskega" pa sploh še ni bila podana, niti ni do hiše speljanih el. vodov. Naslednji teden naj bi se podpisala pogodba za nakup, vendar glede na nastalo situacijo pogodbe ne moremo podpisati. Koliko časa ponavadi traja, da se vodi potegnejo, ko je enkrat vloga podana, odobrena? Bojimo se seveda, da bi hišo kupili, jo dokončali, nato pa se zaradi elektrike ne bi mogli vseliti.
Pa saj v podaljšani tretji gradbeni fazi še ne moreš biti priklopljen na gospodinjski tok. Za to potrebuješ omarico in (vsaj delno) izdelane elektro instalacije...

Če je gradbeni tok z odjemnim mestom vezan na GD na parceli, sam sploh ne vidim problema...
Gre za samo možnost priklopa na gospodinjski tok. V kolikor hišo uredimo za vselitev v treh mesecih, ni nikakršne možnosti za priklop gospodinjskega toka, saj kljub vsem izdelanim el. omaricam do samih omaric ni speljanih el. vodov (niti ni pridobljenih soglasij lastnikov zemljišč, po čigar parcelah naj bi ta vod po projektni dokumentaciji tekel). Torej jih na parceli, kjer stoji hiša, ni.

Ko se enkrat vseliš, seveda ne moreš biti priklopljen kot gospodinjstvo na gradbeni tok (poleg vsega ostalega je tudi dražji).
Očitno je v tem primeru, kakor razumem, postavljena zgolj gradbena omarica nekje na mestu priklopa na omrežje. Se mi pa spet zdi čudno, zakaj bi potreboval služnosti/soglasja lastnikov zemljišč - to bi moralo biti pridobljeno že v postopku pridobivanja GD.

Meni tu nekaj ne gre skupaj. Je trasa drugačna?
Tudi meni se zdi, da če ima zadeva GD, da bi moral imeti na parceli elektriko.

Je pa res, da imaš svašta prodajalcev, ki prodajajo t.i. 3. podaljšano gradbeno fazo. In če mene vprašaš, bi v tem primeru moral imeti na parceli (v hiši ali na robu parcele) omarico za števec, od tam pa kabel do hiše, seveda še brez priklopljene elektrike.
Ja, to drži. Postavljena je omarica za števce, vendar je prazna. Trasa ni drugačna. Kabel naj bi potekal po robu sosednjega zemljišča, kjer gradijo naselje hiš, oziroma gradnja stoji, očitno bolj nasedla investicija. Dejstvo v glavnem je, da hiša nima elektrike kar pomeni, če hišo kupimo in zgradimo do konca, da je nevseljiva. Če vloga niti še ni bila podana, se lahko vse skupaj zelo zavleče, imam prav? Ne vem koliko časa ponavadi traja takšen projekt, vendar je dejstvo, da če se postopek niti še ni začel, do jeseni verjetno ne bi prišlo do izkopa in položitve kabla, pozimi pa tudi ne vem kdo bo kopal po zamrznjeni zemlji, dežju, snegu...?
Elektrika ni nujno v fazi gradnje speljana na objekt.Sam uporabljam elektriko od sosede (moje mama).Je pa v fazi pridobitve GD bilo potrebno imeti že projekt izvedbe priključka (skica mesta priključitve in mesta postavitve elektro omarice na parceli).Vsekakor je bilo potrebno pridobiti soglasje za priključitev od lokalnega elektro podjetja,ki ga pa sigurno ni izdalo brez predhodnjega vpisa služnosti v ZK na parcelah kjer je predviden potek trase,če poteka po sosedovih parcelah.Poglej GD dokumentacijo in v mapi električne inštalacije je sigurno to navedeno,zraven pa tudi izrisana skica.Da pa elektrike ni na objektu, lahko to vpliva le na ceno,ne pa na prodajo objekta Big Grin .
Sam postopek izvedbe priključka vseeno ni tako dolgotrajen,ča so soglasja že pridobljena,kar pa so ,ker drugače GD ne bi bilo izdano.Verjetno boš moral sam investirati v izvedbo priključka(kabel,delo,valjanec,....)Vsaj sedem dni pred nameravano izvedbo del obvestiš pristojno elektro podjetje,da lahko pridejo v kontrolo izvedbe del.Lahko pa greš na elektro podjetje in jih pobaraš za izvedbo del z njihove strani....ti bodo z veseljem naredili predračun Big Grin .Rekel si ,da kabel poteka po robu parcel,kjer se gradi.Kje je pa mesto priključitve?
V gradbenem dovoljenju je že izrisano, kje bi vse moralo potekati. Težava ni, ker to ni načrtovano, težava je, ker ni izvedeno. Mi lahko hišo kupimo, zgradimo do konca, elektrike pa še vedno ne bo. Četudi se poskusimo dogovoriti, da dokler to ni urejeno, zadržimo ali del kupnine ali kaj podobnega, s čemer pritisnemo na prodajalca to to izvede, imamo še vedno tveganje, da čakamo na vleko kabla in priklop do pomladi ali še dlje. Drži?
Sami v to ne bomo investirali, ker se kabel vleče preko cele ulice, kjer so še druge novogradnje, zato mora za to poskrbeti prodajalec le te/teh.
No, pa vemo več. Stvar je očitno taka, da lahko prideš do elektrike, a se s tem ne bi ukvarjal. V tem primeru imaš 2 možnosti: 1) dogovor s prodajalcem, 2) odstop od pogodbe. Druge možnosti ni.
Tako situacijo sem imel sicer tudi jaz. Ob podpisu predpogodbe je bil kabel cca. 200 m stran. Prodajalec je bil zavezan, da do roka uredi vse potrebno, torej dokonča 3. pgf, kamor spada tudi ta kabel, drugače mora vrnit dvojno aro.

Zmeni se z njim, pa boš videl. Problem je, če ima finančne težave in se hoče hiše čimprej znebiti.
mihampr Napisal:Tako situacijo sem imel sicer tudi jaz. Ob podpisu predpogodbe je bil kabel cca. 200 m stran. Prodajalec je bil zavezan, da do roka uredi vse potrebno, torej dokonča 3. pgf, kamor spada tudi ta kabel, drugače mora vrnit dvojno aro.

Zmeni se z njim, pa boš videl. Problem je, če ima finančne težave in se hoče hiše čimprej znebiti.

No, zadnji stavek je pomemben. Bojimo se, da je prav tukaj catch. Gre pa tudi pri nas za približno takšno razdaljo.
Iskanje po temi