Objave: 181
Teme: 15
Ocena:
0
Pozdravljeni,
Zanima me koliko je kaj "dovoljena" razdalja med bojlerjem in med pipo za toplo vodo?
Ozeroma koliko imate vi dolžino cca?
LP
Ocena:
0
nobenega priporo;ila, sem v dilemi ali naj dam bojler v blizino kopalnice, ali v kurilnico... :oops:
Objave: 16690
Teme: 48
Ocena:
49
Zato, ker je vprašanje kr neki.
Kakšen kilometer je lahko oddaljen od pipe, več pa ne, ker se bo voda po poti ohladila.
Sicer pa je vse odvisno od izolacije cevi.
Napiši, kakšne so te razdalje!!!
Če je predaleč od kopalnice, boš rabil cirkulacijo za umivanje zob. Za banjo in tuširanje pa že počakaš, da voda priteče.
Če bo bližje kopalnici, boš rabil daljše cevi za ogrevanje bojlerja, vmes bodo nastajale izgube, poleti boš brez potrebe segreval hišo.
Itd...
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
![[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]](https://i.postimg.cc/JhNTy8Zp/18-09-2024-14-01-01.jpg)
Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Ocena:
0
ja hvala za tak odgovor no...saj mislim da je forum namenjen tudi temu da se debatira o nečem ko si v dilemi... :oops:
ja če dam v kurilnico bojler je kopalnica cca 10m stran? a je to preveč?
Objave: 3
Teme: 1
Ocena:
0
Problem je verjetno samo v tem, da če bo cev slabo izolirana ali sploh ne bo, boš malo dlje čakal da priteče topla voda. Pa tudi toplotne izgube bodo, samo na 10 metrih se to ne bo poznalo. Samo vseeno bolje izolirati cev.
Objave: 8615
Teme: 23
Ocena:
11
1. naj ti monter da tanke cevi
2. naj jih res dobro izolira
3. po najbližji možni poti
4. brez cirkulacije
5. če imaš več kopalnic v vsako svojo cev po najbližji poti, tudi v kuhinjo
PS
sam sem vsa ta pravila prekršil in to me je in me še vedno to zelo drago stane :mrgreen:
(kar precej tisoč EUR na dolgi rok)
Objave: 69
Teme: 8
Ocena:
0
Mi smo direktno speljali vodo iz zalogovnika- kurilnica (cca.7m) za kopalnico pred mesecem dni...Res malo dolgo čakaš, da dobiš pravo temperaturo, imam pa termostatsko pipo in nimam potem še dela z uravnavanjem temp.vode... :? , imamo tanke cevi (ne vem katere točno) in še niso izolirane :oops:
Če potegnem črto- sem zadovoljna, ker imam prihranjenega kar nekaj prostora v kopalnici, ki je bolj majhna (1,5mx2m) in mi vsak dobro izrabljen cm prostora prav pride...
Lp, Anita
Objave: 92
Teme: 20
Ocena:
0
Za normalno dobavo tople vode brez cirkulacije je cca 6m max dolžina. Vzami 15 v dvojno izolacijo. Jaz čakam v kuhinji(5,5 metra od bojlerja) cca 0,5 m.
LP
Objave: 2187
Teme: 21
Ocena:
1
Jaz pa imam bojler v kopalnici skrit v omari in je na drugi strani tega zidu kuhinja z koritom - zgolj 0,5 m do korita! V spodnji kopalnici nimam vključene cirkulacije, čeprav imam to možnost, saj so razdalje majhne - do najbolj oddaljenega odjemalca - bide je cca. 6 m cevi. Za zgornjo kopalnico, ki pa je nad spodnjo pa imam cirkulacijo vezano na luč. Prižgem luč in hkrati cirkulacijo, stopim v kopalnico, opravim malo potrebo in ravno pride tolpa voda na umivalnik - cca. 11 metrov cevi od bojlerja do zgornjega umivalnika + še cca. 2,5 metra do zgornjega tuša. Imam pa cirkulacijo tople vode speljano do priključka za element gor na zidu in ne T člen nekje na tleh.
Bistveno se mi zdi, da imaš stalno toplo vodo oz. tudi najtoplejšo vodo v kuhinji in zaradi tega boljer v neposredno bližino kuhinje, kar pomeni, da tudi ne potrebuješ stalne cirkulacije.