PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Provizija nepremičninski agenciji

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni!

Z možem sva na netu zasledila oglas za prodajo parcele. Parcela se prodaja preko nepremičninske agencije, katera pa ima s prodajalcem sklenjeno pogodbo.
Pa me sedaj zanima ali bi ob nakupu parcele tudi midva morala plačati provizijo agenciji?

Hvla in lp, Luki
Zahtevali jo verjetno bojo. Jest bi se pa uprl in rekel, da nisem naročil agencijskih uslug in je pač ne bom plačal...
luki5 Napisal:Pozdravljeni!

Z možem sva na netu zasledila oglas za prodajo parcele. Parcela se prodaja preko nepremičninske agencije, katera pa ima s prodajalcem sklenjeno pogodbo.
Pa me sedaj zanima ali bi ob nakupu parcele tudi midva morala plačati provizijo agenciji?

Hvla in lp, Luki

Ali je oglasu navedeno da kupec plača provizijo (ali polovico provizije)?
Jaz sem imel isti primer, ko sem kupoval.

Ko smo se pogovarjali za ceno sem povedal agentki koliko dam in da to vključuje tudi morebitne moje stroške z agencijo in seveda nisem podpisal z njimi nič.

Nato je prišlo do kupoprodaje po rečeni ceni.

Čez en mesec mi agencija pošlje po pošti račun za 2% (kao polovica od 4% oziroma moj delež provizije) in hkrati še v podpis pogodbo o posredovanju.

Sem poklical agentko, spomnil na dogovor in povedal, da je romalo v smeti kljub njihovemu jamranju.

Vmes je bila situacija, da so imeli v rokah podpisane original pogodbe, a so jih dostavili k notarju na željen datum. V skladu z njihovem dogovorom/pogodbo s prodajalcem.
Aha,

imel sem še prej pa obratno situacijo, ko sem prodajal - kupec je imel agencijo.

Tam se pa nisem popolnoma uspel izogniti (bil sem še manj izkušenj in bolj zainteresiran za prodajo) in sem uspel le nekoliko znižati provizijo, da nisem plačal cela 2%... no, nekaj sto eurov je vseeno ostalo pri meni.

Torej - stvar tega kako se izpogajaš.. v tem primeru z agencijo, ne s prodajalcem.

Edino to, da dodam. Prišparaš na račun tega rizika , da v takem primeru res nimaš posrednika, ki te zastopa v tvojem interesu.. No, če je vmes hipotekarni kredit in odvetniki banke in notarji je to vsaj nekaj v procesu preverjanja in pravilne izvedbe..
Hvala za odgovore.

V oglasu ni nič navedeno, kdo plača provizijo. Vedno sem bila trdno prepričana, da provizijo plača tisti, ki da oglas. A očitno sem se motila. ??
luki5 Napisal:Hvala za odgovore.

V oglasu ni nič navedeno, kdo plača provizijo. Vedno sem bila trdno prepričana, da provizijo plača tisti, ki da oglas. A očitno sem se motila. ??

Potem ti plačaš samo vrednost parcele v oglasu (če ti je cena sprejemljiva) in nič več.
Pazi, kaj boš podpisala z agencijo.
Ni nujno, da je v oglasu navedeno, koliko znaša provizija.
Verjetno ti bodo pred ogledom nepremičnine, pomolili v podpis pogodbo in tam bo potem navedena višina provizije.

Moj nasvet: kot ti je zgoraj že nekdo napisal - agentu povej, da je tvoja ponudba toliko in toliko denarja in da naj od tega odšteje svojo provizijo.
V časih kakršni so, dvomim, da prodajalec ne bi popustil še za tista 2%, ko bo videl denar na mizi ;-)
Predvsem z agencijo ničesar ne podpisuj ampak le in samo z prodajalcem
Vprašanje je, kdo oglašuje preko net-a. Če ima prodajalec z agencijo sklenjeno ekskluzvno pogodbo potem se proviziji ne boste mogli izogniti. Če pa takšne pogodbe ni in prodajalec poleg sklenjene navadne pogodbe o zastopanju z agencijo oglašuje še sam, potem niste dolžni agenciji plačati nič.
Ogled nepremičnine smo že imeli, v podpis od agencije zaenkrat nismo dobili še nič. Upam, da tako tudi ostane 8)

Imajo pa sklenjeno pogodbo s prodajalcem. Sam men je to res čudno.Če prodajalec prosi agencijo, da mu proda nepremičnino, bo menda ja on potem plačal vso provizijo agenciji. To bi bilo smiselno. In tudi jaz sem mislila, da je temu tako. Potem pa malo začnem brskat po netu in kuj se porodi dvom. :?

Hvala vam za odgovore, takoj ko spet govorim z agentko, jo tudi pobaram o proviziji.

Lep in ne prevroč dan še naprej, L.
Kot so že povedali, zakon določa maximalno provizijo (4% od vrednosti nepremičnine).
Agencije to poskušajo razdeliti na 2% + 2%, potem pa je odvisno od kupca in prodajalca, kako se izpogajata.
Če ti niso dali še nič za podpisati, potem samo vztrajaj na tem, da si bila prepričana, da ti ni treba plačati provizije, ker sicer agencije zahtevajo podpis pogodbe PRED ogledom.
medo9 Napisal:Kot so že povedali, zakon določa maximalno provizijo (4% od vrednosti nepremičnine).
Agencije to poskušajo razdeliti na 2% + 2%, potem pa je odvisno od kupca in prodajalca, kako se izpogajata.
Če ti niso dali še nič za podpisati, potem samo vztrajaj na tem, da si bila prepričana, da ti ni treba plačati provizije, ker sicer agencije zahtevajo podpis pogodbe PRED ogledom.

Kakšno pogodbo imaš v mislih? Pogodbo o ogledu :? Verjetno si mislil podpis napotnice za ogled. :wink:
luki5 Napisal:Ogled nepremičnine smo že imeli, v podpis od agencije zaenkrat nismo dobili še nič. Upam, da tako tudi ostane 8)

Imajo pa sklenjeno pogodbo s prodajalcem. Sam men je to res čudno.Če prodajalec prosi agencijo, da mu proda nepremičnino, bo menda ja on potem plačal vso provizijo agenciji. To bi bilo smiselno. In tudi jaz sem mislila, da je temu tako. Potem pa malo začnem brskat po netu in kuj se porodi dvom. :?

Hvala vam za odgovore, takoj ko spet govorim z agentko, jo tudi pobaram o proviziji.

Lep in ne prevroč dan še naprej, L.

Agencije si lepo razlagajo po svoje !

Če je prodajalec najel agencijo je to njegov problem, agencija zastopa prodajalca, je povsem neetično, zaradi nasprotja interesov, da bi sploh smela zastopati oba, žal pa pokvarjene agencije na čeloma navadno želijo provizijo še od vas, če prav zastopajo prodajalca, sebe pa vi sami, razumel bi, da tudi vi plačate provizijo agenciji, kateri ste vi dali naročilo, da vam najde x y in ona vas potem vozi na 10 lokacij, dela po vaših željah in na koncu pridete v stik z tem prodajalcem in njegovo agencijo, logično je v takem primeru, da vsak plača svojo agencijo, če pa vi sami hodite na oglede pa dejansko vi opravljate delo agencije in nikar nič ne plačujte ! Dokumente vam pa najceneje preveri vsak boljši notar in tudi izdela ugodno pogodbe in poskrbi za ZK vpise ......
matofill Napisal:Agencije si lepo razlagajo po svoje !

Agencije si NE morejo "razlagati" stvari po svoje! :evil:
Za njihiovo poslovanje obstaj zakon - katerega se morajo držati.

Če je prodajalec najel agencijo je to njegov problem, agencija zastopa prodajalca, je povsem neetično, zaradi nasprotja interesov, da bi sploh smela zastopati oba, žal pa pokvarjene agencije na čeloma navadno želijo provizijo še od vas, če prav zastopajo prodajalca, sebe pa vi sami, razumel bi, da tudi vi plačate provizijo agenciji, kateri ste vi dali naročilo, da vam najde x y in ona vas potem vozi na 10 lokacij, dela po vaših željah in na koncu pridete v stik z tem prodajalcem in njegovo agencijo, logično je v takem primeru, da vsak plača svojo agencijo, če pa vi sami hodite na oglede pa dejansko vi opravljate delo agencije in nikar nič ne plačujte ! Dokumente vam pa najceneje preveri vsak boljši notar in tudi izdela ugodno pogodbe in poskrbi za ZK vpise ......

Nepremičninske agencije so "POSREDNIKI". Večini nas je jasno, kaj pomeni biti "POSREDNIK". Skrajšano bi to bilo, da "POSREDNIK" poveže in združi dva, ki imata nek skupen interes. V tem primeru prodajalca in kupca / ali kupca in prodajalca.

Nadalje - delo in delovanje agencij ni zastonj in pač nekaj stane. V zakonu je določena maximalna provizija 4%. MAKSIMALNA!
To pomeni, da ne sme in ne more biti VIŠJA. Seveda pa je lahko NIŽJA.
Koliko in za koliko, je stvar komunikacije in dogovorov.

Toplo priporočam - AMPAK RES TOPLO PRIPOROČAM - vsem in vsakemu, da si predno se loti česarkoli z katerokoli agencijo VSAJ PREBERE na spletni strani vsake in sleherne agencije - njihove pogoje poslovanja.
NE GLEDAT SAMO SLIKIC IN CEN! :twisted:
Tam je za večino ljudi jasno napisano in razloženo:
- kaj je agencija
- kaj je njihovo delo
- kaj naredijo
- koliko to stane
- in kakšna je zakonska osnova za njihovo delo.
TO JE VSE!

Če kdo tega ne prebere - torej ne ve v kaj se sploh spušča - na koncu pa ker mora nekaj plačati " pa je mislil, da je vse zastonj" - ker seveda NI PREBRAL - in NI VEDEL - misli da so ga "NATEGNILI" - si je sam kriv!

Agencije so - kakršne so!

Delajo kar pač delajo!

Računajo, kot računajo!

NIHČE PA NIKOGAR NE SILI DA POSLUJE Z AGENCIJAMI!

Pa se sprehajajte okrog po terenu in iščite svoje pravljične lokacije in stanovanja.

Izgleda precej drugače, kot po netu srfat in klikat - ne de?
Pa časa gre ogromno, pa bencin tudi stane - pa ljudje so nesramni .............. !

No tudi to med drugim plačamo agenciji.

Ne bučk prodajat in zavajat ljudi - če ima kdo osebno slabe izkušnje z agencijami - do so agencije nepotrebno zlo in leglo goljufov. :twisted:
1 2
Iskanje po temi