PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Prodaja Stanovanja - Ali je to ugodna ponudba

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Torej kot sem napisal prodajam stanovanje v LJ-Šiski na Andreaševi ulici, vendar zaradi določenih razlogov. Stvar je v temu, da stanovanje nikoli nisem kupil oziroma vzel na leasing za sebe. Jaz sem ga samo pisal na sebe in zavaroval easing z firmo. Kupec bi praviloma moral biti moj prijatelj, on pa ga je vzel za svojo mamo. To sem pač naredil uslugo, ker si on ni mogel urediti kredita ali leasinga.

No sedaj po 50 mesecih mi je ta prijatelj zaradi neplačevanja dolžan 23.000 (še več če bi računal čisto vse) in sem se odločil prodati stanovanje ker potrebujem zbrati cim vec gotovino iz osebnih razlogov on pa mi ni sposoben vrniti ta znesek niti v enem letu. Jaz ga pa potrebujem v enem mesecu=)

Stanovanje je veliko 43m2 1.5sobno, v 5 od 5ih nadstropij, ima balkon, klet, parking za blokom in v stavbi je dvigalo. Obrokov je skupaj bilo 180 zdaj pa jih je ostalo še 130 po 747Eur. Odplačano do zdaj je pa z obrestimi cca 50.000Eur. Če se danes odstopi od pogodbe je potrebno plačati banki še 77.000 Eur. Jaz bi najraje videl da kdo prevzame stanovanje na sebe in si sam priskrbi financiranje vendar je to danes teško najti hitro.

Torej mene zanima ali je to dobra ponudba, da dam stanovanje komurkoli, ki mi da 23.000, si ne rabi priskrbeti nikakrsnega financiranja in samo odplačuje obroke naprej kot po prvotni pogodbi(torej moji). Potem ko pa odplača zadnji obrok se stanovanje prepiše. Seveda pogoj je da se sestavi tudi pogodba z odvetnikom in notarjom za vse to. Npr, da se stanovanje dejansko prepiše, ko in če kupec odplača vse obroke pa tudi če npr kupec ne plačuje obroke, da imam pravico stanovanje prodam, da se poravnajo neplačani obroki. Pa tudi ne iščem 23.000 takoj, lahko tudi 15-17.000 gotovine takoj pa potem se preostanek po dogovoru.

Hvala vnaprje za kakršnekoli komentarje,
Ok sej ne da bi hotel pametovat, ampak glede na okoliščine bi blo čist vredu če bi ti dal nič evrov in prevzel plačilo leasinga... Ker je za odplačate še cca. 110 000 EUR, kar je ogromno dnarja za 40 kvadratov betonske luknje. Ker upam, da se zavedaš, da je sedajle težko prodat nepremičnino, kaj šele prodat za pameten denar - skoraj misija nemogoče. Stanovanje take kakovosti je recimo možno v roku enega meseca prodat po 1500-1700 na meter, za kaj več pa lahko čakaš kupca pol leta, ali pa ga sploh ne bo. Zdej če so obroki do konca fiksni potem je to ok, če je pa še kaj vezano na spremenljivo obrestno mero potem pa sploh ni to ugodno.
Tvoj prijatel se je pač luštno zahedgal pred padcem cen nepremičnin in res nima smisla, da bi plačeval drage obroke za vsak dan manj vredno stanovanje, ni res? Pa veliko sreče.
Hahaha si pa smesen.. Pa ce pustim da odplacuje 10 let in samo prevzame potem ga pride tako stanovanje 100.000max ( bolj 97.000) z obrestimi vred-to ne da bi bilo vredno kupit ampak bi bila najvecja neumnost ne kupiti. Komu pa še danes banke dajejo kredite kar tako? Če imaš srečo, vse urejeno pri bankah in si zelo kreditno sposoben potem je moja ponudba se zmeraj ugodnješa kolikor bi minimalno kredit stal kupca. Plus treba je dodati vse stroske odobritve itd. česar pri meni tudi ni. Ne razumem kje ste dobili da je za odplačati še 110.000,? Če bi izračunali je izplačat še 120.000(97.000Eur leasing in 23.000Eur kolikor jaz hočem) v primeru, da kupec odplacuje se naprej 130 obrokov in to so vštete vse obresti. Če je pa gotovina pa hočem za stanovanje najmanj 100.000eur. Meni se izplača 23.000 in preostanek leasingu še 77.000.

Stanovanje je letnik 2000 tako da pravzaprav sploh ni tako staro, ima dvigalo in vso infrastrukturo. Na nepremicnine.net nisem našel niti eno stanovanje da ima dvigalo in da je toliko veliko v šiški s tako ceno. Pa tudi vsako je starejse od 25 let. sploh 95% stanovanj te velikosti so v stanovanjskih hišah. Da pa priletite z izjavo da bilo vredu ce bi dobil nič evorv je pa malo za lase privlečeno pa mogoče sanje kaksnega moškega srednjih let brez lastne strehe nad glavo.
Lej ne rabiš bit užaljen ampak kot je rekel predhodnik, če misliš, da je tvoja ponudba tako super jo daj na tisti portal pa bo koj kdo zagrabil. Sicer sem se res malo zakalkuliral in je za odplačat še cca. 100 000, pa če dodam še tvoj željeni znesek, dobim za tak dnar že najmanj vrstno hišo/pol dvojčka v okolici Ljubljane z nekajkrat več uporabne površine. Če že, so to "sanje moškega srednjih let" ne pa luknja od 1,5 sobnega stanovanja.
Tvoja ponudba bi bila zelo zanimiva kvečjemu, če bi bila obrestna mera s pribitki vred pri banki oz. fiksna vsaj 6%, pa recimo za odplačat še 60 ali manj obrokov in ustrezno doplačilo.
PS: tvoje stanovanje po mojem ni možno prodat za 100 000 ne zdaj in ne v roku desetih let. Precej bolj realna se zdi tista cena doplačila bnki za predčasno prenehanje leasinga.
Hm.. na portalu evidenca prodanih nepremicnin <!-- m --><a class="postlink" href="http://prostor3.gov.si/ETN-JV/">http://prostor3.gov.si/ETN-JV/</a><!-- m --> je v tem rangu v okolici Andreaševe ulice le tale transakcija v zadnjem letu in pol:

#3 Skupna cena: 95.000 €
Nepremičnina/-e:
- Stanovanje (37 m²)
· Leto izgradnje stavbe: 1996
Kraj: Ljubljana, LJUBLJANA

Na oko izgleda tvoj oglas na nepremicnine.net kar ok, mogoče je bolj vprašanje čas ki je/bo potreben za prodajo v teh časih..

Želim ti seveda vso srečo.
Žal te je prijatelj dobro zaxebal.
Mislim pa, da nimaš šans, da se iz tega izvlečeš na način, ki si ga opisal.
40m2 stanovanje zelo dolgo ne bo vredno več kot 100.000€.
Eno takšno železno pravilo za vrednotenje je, 20 letna najemnina.
Poglej si povpraševanja za najemnino (300-450€ mesečno) in oglase "kupim". Ne glej oglasov "prodam" ali "oddam", ker tisto so zgolj pobožne želje lastnikov.

Prej, ko se boš s tem sprijaznil, manj boš izgubil.
No ja, ne morete primerjati gole prodajne cene in vrednosti odplačanega zneska banki - posojilo navsezadnje nekaj stane in ne vem, če je bil kdaj v zgodovini znesek enak.

Dober si, da bi šel v lizinško španovijo z nekom, ki ga sploh ne poznaš, če pa te je že kolega zafrknil. Prevzem lizinga pa zagotovo nekaj stane - si se že natančno pozanimal, kako je s tem in ali v tem primeru novi lastnik "podeduje" tudi enake pogoje ali pa se pogodba sklepa popolnoma na novo?

Jaz pa tvojega oglasa ne najdem Sad
Strelka, tvojega prvega stavka ne razumem najbolje.
Kdo in česa ne moremo primerjati?
Piše, da je bilo plačanih 50 obrokov = 37.350.
Za odplačati jih je še 130 = 97.110.
Neodplačani del + dolg "prijatelja" = cca 120.000.

Kupca po mojem prav nič ne zanimajo stroški bančnega kredita ali leasinga.
Kupec nekaj kupuje. Kupi, če mu je všeč in če mu cena ustreza.
In če kdo misli, da bo danes prodal stanovanje po cenah izpred štirih let, se zelo moti.

Osebno bi to stanovanje prodal za 97.110 in se rešil bremena.
Od "prijatelja" pa bi izterjal 23.000 (upoštevajoč, da sta nek papir le podpisala).
Šuš-muš posla....
Preprosto: če stanovanje po ceni 100.000 evrov, kupuješ s kreditom, zanj ne boš plačal 100.000, ampak toliko in toliko več zaradi obresti.

Teh 97.000 ni gotovina, ampak lizing/posojilo z obrestmi. No, sem izračunala, koliko je to gotovine - cirka 80.000 (verjetno odvisno tudi od banke in tako dalje, ampak recimo da okvirno toliko).
Žeže, ampak ne razumeš poante: tip bi rad, če prav razumem, da lizinška pogodba ostane v veljavi, samo da nekdo prevzame leasing oz. z njim nadaljuje, ko bo pa zadeva odplačana, bo prevzemnik postal lastnik.
Zdej če prav razumem, je zadeva taka, da sam dejansko plačuje obroke, on pa je to kupil praktično na višku cen za kolega, ki ga je lepo prinesel okol oz. kot sem rekel že prej, se je zahedgal (zavaroval) pred padcem cen Smile Takrat je seveda bila neka lažna logika (tudi če ne bo odplačeval, bom vsaj stroške pokril, ker bo cena zrastla vsako leto za 20% - no takrat je večina ovc tako špekulirala). No pa se je zgodil namesto tega razpad sistema in padec cen...
1. prevzem leasinga na drugo osebo je povezan s stroški leasingodajalca. Leasingodajalec te lahko tudi zavrne kot leasingojemalca iz istih razlogov kot banka.
2. Tip rabi denar baje v enem mesecu. Toliko bolje za morebitnega interesenta, ki že zaradi te okoliščine lahko izsiljuje "nižjo ceno". Po mojem je ponudba prevzem leasinga kar solidna in to brez doplačila...
3. Pogodba lahko ostane kot je, pa se prepis opravi po dokončnem poplačilu leasinga...ampak, kako se zavarovati, da se medtem njemu ne bo zgodilo kaj nepredvidenega in bo potem stanovanje romalo v stečajno maso? Stanovanje je sicer verjetno trenutno v lasti leasingodajalca, kar še zaplete položaj.
4. Leasing se lahko takoj prekine ob plačilu 77 000 Evrov (jp, leasingodajalec se je lepo zavaroval) in stanovanje je poem njegovo in je rešen obveznosti. Kaj bo pa naredil, če se hoče znebit te obveznosti, če pravi da rabi gotovino, kupca za 23 000 plus prevzem leasinga pa ne bo? Taka ponudba bi zanimala samo koga, ki dela večino dohodkov na črno, pa je zato kreditno nesposoben, sicer pa dvomim, da bi šel kdorkoli v to že zaradi visoke cene.
Saj res.. to pa nisem takoj videl.

V resnici je lastnik stanovanja leasingodajalec in ziher o vsaki spremembi mora ta firma dati soglasje zraven.

Mislim, eno je koliko je stanovanje vredno. Če se sklene pogodba med lizingom, 2fast4m3 in kupcem o nakupu je to dokaj čisto. Kako si denar razdelita lizing in 2fast4m3 je med njima in kupca ne zanima.

Da pa izvajaš prevzem leasinga je pa za kreditno sposobne ali imetnike gotovine za fizične osebe lahko finančno neugodno, če ni kak ustrezen popust na ceni vmes.
medo9 Napisal:Strelka, tvojega prvega stavka ne razumem najbolje.
Kdo in česa ne moremo primerjati?
Piše, da je bilo plačanih 50 obrokov = 37.350.
Za odplačati jih je še 130 = 97.110.
Neodplačani del + dolg "prijatelja" = cca 120.000.

Kupca po mojem prav nič ne zanimajo stroški bančnega kredita ali leasinga.
Kupec nekaj kupuje. Kupi, če mu je všeč in če mu cena ustreza.
In če kdo misli, da bo danes prodal stanovanje po cenah izpred štirih let, se zelo moti.

Osebno bi to stanovanje prodal za 97.110 in se rešil bremena.
Od "prijatelja" pa bi izterjal 23.000 (upoštevajoč, da sta nek papir le podpisala).

Ja sej to je kar hocem. Ne za 97.110 ampak za 100.000
Jaz išecm za stanovanje 43m2 eno in pol sobno 100.000 eur. Jaz ne vem mogoče nisem dobro pregledal, ampak na nepremicnine.net nisem našel niti enega stanovanje v Siski ( Siska in ne sentvid in smartno itd pa tudi ne štejem stanovanjske hiše starejse od 20 let=)), ki bi bil cenejsi. Razen 2 ali 3 lukenj v ulici franca mlakarje ki so potrebni obnove in niso primerljivi. Pa tudi te so le 10.000- 15.000 cenejsi od moje postavljene cene. Za moje pojme edina boljša za mene ugodna izbira bi bila novagradnja v Lj-Siska zraven Mcdonald, vendar je to 40m2 garsonjera brez parkinga in je drazje za dobrih 15.000, ali pa 33m2 garsonjera v dravljah brez parkinga, tudi novagradnja( par tisocakov drazje od moje cene). Meni trenutno ni zdaj nujno prodati to stanovanje, jaz lahko se pocakam par mesecev vendar bi mi bilo vse skupaj lazje ce bi se resil tega cimprej. No uglavnem moja iskana cena je v obeh primerih 100.000Eur. Ce da kupec gotovino ali pa se odloči plačevati obroke naprej. Ponujam pa tudi po želji da se prevzame financiranje ali pa ostane na moje in samo kupec odplačuje in ko odplača se prepiše stanovanje na njega.
Tukaj sem pač bolj mislil na znance ki jim lahko zaupam, vendar pa mislim da se da kaksna pogodba med mano pa med kupcem narest pa overit da ko se odplača zadnji obrok se pač stanovanje napiše na to osebo, pa da se ne smem prodati stanovanje razen v primeru neplačevanja obrokov.
shamo Napisal:Hm.. na portalu evidenca prodanih nepremicnin <!-- m --><a class="postlink" href="http://prostor3.gov.si/ETN-JV/">http://prostor3.gov.si/ETN-JV/</a><!-- m --> je v tem rangu v okolici Andreaševe ulice le tale transakcija v zadnjem letu in pol:

#3 Skupna cena: 95.000 €
Nepremičnina/-e:
- Stanovanje (37 m²)
· Leto izgradnje stavbe: 1996
Kraj: Ljubljana, LJUBLJANA

Na oko izgleda tvoj oglas na nepremicnine.net kar ok, mogoče je bolj vprašanje čas ki je/bo potreben za prodajo v teh časih..

Želim ti seveda vso srečo.

Mislim da je to stanovanje v isti stavbi. Torej se je stanovanje garsonjera v istem bloku prodala za 5.000 manj ko jaz iščem. Stanovanje ki ga jaz želim prodati je 6m2 večje. torej je vsaj 10.000 več vredno kot tole stanovanje. Plus da je to bila verjetno garsonjera.

Drugače se pa oglas nahaja na tej strani (Na začetku s ceno 103.990 in 43m2)
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.nepremicnine.net/nepremicnine.html?id_regije=14&nep=1&posr=1&lok2=202&cena=104000&offset=30&SID=&lev1=1&lev2=1&id_drzave=&page=detail;klasika=&brez_cene=1&sort=13&f24ur=&ind=&searchstr=&naselje=&odmik=20&last=&dem=EUR&m1=&m2=45&agenc=">http://www.nepremicnine.net/nepremicnin ... =45&agenc=</a><!-- m -->
1 2 3
Iskanje po temi