PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
pritlična hiša
siporex 40 cms brez dodatne izolacije
3 slojna okna brez zunanjih rolet oz senčil

zračimo zjutraj, pa ponoči odprem hodnik na podstrešno sobo z max odprtimi okni

ohladi s 25 na 23-24 st čez noč, torej 1 do 2 st

čez dan segreje nazaj na 25

tako da vozimo.

Če bi imel zunanja senčila bi bilo verjetno še bolje.

Nimamo klime. Samo prezračevanje.

Če pa pride konst 40 st tako kot zadnje dneve v Mostarju, pa se selimo v klet k avtu.

Mimogrede g Berghaus, imaš preveč demokracije v hiši.
pri nas je že ob tej uri 27 stopinj v pritličju...še dobro, da imamo vsaj klimo:-)
bbs Napisal:Mimogrede g Berghaus, imaš preveč demokracije v hiši.

Se strinjam. Bo treba zavzeti militanten režim :lol:
v zgornjem štoku sem na južni strani (spalnica, kopalnica) na zunanjo stran šipe nalepil folijo, ki prostor malo zatemni in ima odbojni (zrcalni) učinek.. svetlobe tam itak neke jake ne rabim, tako da koliko je pride skozi, je čisto ok.
razlika cca 5° med prej in sedaj
Folija je široka 1,5m tako da je na navadna okna nitreba štuklat, na vratih pač tistih 40 cm daš zraven.
Pozimi je dol verjetno ne bom vlekel.
LP!
ElBarto, kak link do te folije?
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
firefly Napisal:ElBarto, kak link do te folije?
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.temnenjestekel.net/v2/">http://www.temnenjestekel.net/v2/</a><!-- m -->
Beghaus, izražil sem željo, da se v vročini (preveč) ne kuha v hiši.
Rezultat: skoraj vsaki dan nekaj pripravim zunaj na žaru: ribe / čevapčiče / lignje / kotlete, popečene bučke, krompir ipd, ženske pa pripravijo zelenjavo in sadje in smo vsi zadovoljni.
2 x smo šli kar na pico. Dokler ni komarjev bo šlo, potem pa bom moral nabaviti nekaj kar jih efektno odganja. Vročina pa ponavadi tudi ne traja več kot kake 3 tedne skupaj.
dal mi jo je kolega, ki se s tem ukvarja, nekaj sva še bila v žlahti...
Če te zanima, lahko vprašam, koliko to stane.
Dalje po ZS, da ne bo kdo sikal, da delam reklamo..
LP!
@tomice, ko primerjaš super avto s super klimo v koloni na soncu in odprtimi okni in pišeš Nije žvaka za seljaka!
Se zelo strinjam s teboj, vendar dodajam še to.
Te dni ko je najbolj vroče se vozim v službo (cca. 10 km) le z 39 let starim Citroenom - Ami 8, brez klime, brez izolacije, z le 20 cm armaturno ploščo iz črne plastike,.... ne pa z novejšim avtom s klimo.

Upam, da razumete zakaj je v Amiju bolj prijetno na kratko relacijo in znate potegniti vzporednico tudi z super moderno novogradnjo.

@Bankir, na tak način kot vi živite ni noben problem imeti v Lumarjevi hiši/montažni tako nizke temperature kot je imate. Cel dan v službi, ponoči pa še vedno zelo nizke temperature s katerimi ohladite. Vzamite si samo par dni dopust in v tej vročini preživite par dni cel dan doma pa boš videl kakšna temperatura bo proti večeru. Za tak primer (hladne noči) se veliko bolje obnese masivna gradnja z izdatno izolacijo, kot montažna.

@Berghaus, če si pameten prezračevanje uporabljaj samo pozimi oz. samo dokler ogrevaš. V vsem vmesnem času ga imej izključenega, ker se niti pod razno ne splača. Hišo ohlajaj preko noči in čez dan udbomafijski režim neuporabe oz. minimalne uporabe zadev, ki ogrevajo prostor.
Čudi pa me temperatura v tvoji mansardi, da lahko dosežeš 40 stopinj. Na moji podstrehi - betonska plošča na kateri je 15 cm stiroporja, vmesni zračni prostor (neprezračevana podstreha, brez oken, odprtin,..) v špici zgolj 105 cm nad njo pa betonska streha in nanjo direktno na purpen položen korec - neprezračevana streha se mi temperatura maksimalno dvigne na dobrih 35 stopinj. Streha je cel dan obsijana s soncem in ko na obsijan korec položiš roko te speče.
Razmišljal sem zakaj se mi podstreha bolj ne pregreje, ko imam skoraj vse narejeno kontra pravilom in si mislim sledeče. Korec je opeka, ki je debela recimo 2 cm. Poleg tega se korce polaga enega na drugega - dvojni korec. Opeka je neke vrste izolator, položena je na purpen, ki je zopet izolator čeprav ga je malo. In ker je kritina na odprtem je lehko res njena površina pregreta na kakšnih 70 stopinj ali celo več, vendar se izdatno ohlaja v zrak, ki ima najmanj 30 stopinj manj. Verjetno je zaradi tega temperatura na stiku betonske strehe s purpenom na katerega je prilepljen korec le kakšnih 40 stopinj, potem fazni zamik 10 cm betonske strehe in rezultat pod 36 stopinj maksimalne temperature na podstrehi izmerjene okoli 4 ure zjutraj!
Ah, dobri stari časi, ko sem se še kot otrok vozil z Amijem. Bež barve Big Grin Natanko takšen:

[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")classicandperformancecarunichr("46")com/front_website/octane_interact/modelpictureunichr("46")php?id=3356[/img]

Pa tudi v katrci ni bilo vroče, ker ima podobno kot Ami majhna stekla, ki so povrh še večinoma navpična. Pri novih avtomobilih pa je že več stekla kot pleha.

Se pa danes, pri mojih poteh, ne bi odločil za Amija :wink: Mogoče za do prve štacune in nazaj.
Čojko, sej načeloma ni panike. Zdajle je idealen trenutek, da se zadevo sproba, stestira, posvetuje z montažerjem, če še kaka zadeva ne štima in tako naprej. Kot sem že omenil, komot celo v zdajšnjem stanju hišo držim na spodobni temperaturi kljub pasji vročini, če se le ljudje znotraj nje držijo nekaterih pravil. Madonca, sej nisem menda diktator, če prosim, da se dopoldne vse zapre in zvečer vse odpre, kajne?

Drugače je primarno pri nas ta sistem postavljen za zimska obdobja, ko zunanja temperatura kroži malce nad plusom in TČ ne bo treba ciklat.

In zavedam se, da bo marsikaj bolj "normalno", ko bo vsa izolacija poštimana. Zdaj pač špilamo pol na pol. Bo že.

Big Grin
Še stanje pri nas doma- med tednom se ne kuha. Jemo solate , včasih na hitro ( 10 min. ) kake makarone ali tanke piščančje zrezke popečene...Jemo več dopoldne, ko še ni vroče in smo po službah. V soboto in nedeljo pa je druga pesem . Mož pride domov in se spodobi, da mu kaj dobrega skuham Big Grin , pa tudi nam paše. Laufa pečica pa ene dve ponvi . Katastrofa :twisted: Kuhinja ima sončno lego ( sonce dopoldne in popoldne ) , je majhna , pa še vrata so na teraso, ki ni prepišna. Nič ne pomaga. Zakurblam napo na 4, ker pač mora posrkati vso paro... za zahvalo mi pa vleče vroč zrak od zunaj. Če ne bi odprla okna ali vrat, bi mi ga pa iz hladnih ostalih prostorov kradla. Sicer je hiša še iz 8o. let ; 30 cm modularc in tadabele kombi plošče pa teranova. Smo pa menjali okna in se res pozna izboljšava pri ohranjanju znosne temperature. Seveda pa obvezno rolete dol, ko grem zjutraj od doma ( do ene 30 cm ). Zvečer odprem vsa okna na kip in vrata v stopnišče. Okrog petih pa vse na stežaj.

Sicer pa ZIMA JE VSAK DAN BLIŽJE...še drugo pošiljko drv naslednji teden pospravimo, pa bo. Želim vam lepe poletne dni in noči. Big Grin
berghaus Napisal:Čisto vsako hišo se da klimatizirat naravno, razen primorci imajo problem, ko morje dvigne svojo temperaturo in zaradi tega tudi noči ostanejo pretople,......

......če so v hiši normalni ljudje.

Ne da se, danes zjutraj je na Brniku 18°C in 96% vlage, če še tako zračiš bo po zaprtju oken in segretju zraka na 24°C vlaga 68%, kar je že povsem nesprejemljivo za kakršnokoli ugodje.
Moj mini razvlažilec pa drži v bajti vlago na dobrih 50% pri temperaturi nekaj nad 25°C, kar je vsaj zame super, celo dolge hlače moram obleči.
Jebemumast, sem napisal še veliko več in ko stisnem pošlji mi napiše, da strani ni moč prikazati in je šlo vse v maloro. Ko pa hočem najbistveneje dopisati zgornji objavi mi pa javi, da ne morem več urejati Sad

Na kratko dodajam:
V hiši nonstop 2 penzionista, kuha se standardno a skromno, ni pečice.., le kako "svinjarijo" v utilitiju. Včeraj je klima obratovala zjutraj pol ure, da je odvlažila na prepih dovedeni zrak, nato pa ob kosilu tudi cca pol ure.
Ob 7h je šlo v dnevno 17°C in 70% vlage, segreto na 25 je to 44%, če ne bi razvlaževal bi bilo to 64%.
Splanica vzhodno okno zunaj senčeno s skrinrolojem, 8cm kombi, je 23°C vlaga verjetno pod 60%.
Po trenutnih rezultatih vremenske postaje na Brniku so razmere še veliko hujše, na 24°C ogreti zunanji zrak bi imel vlažnost 73%, kar je že sila neprijetno, skratka današnje nočno in jutranje zračenje je pri kaki glede vlage zlo akumulativni bajti celo škodljivo. Brez klime danes ne bo šlo v še tako stari bajti - razen v pasivni po PHP izračunu Smile (kot kaže in se oproščam, če ni več to res)
1 2 3 4 5 6 ... 77 Pojdi na stran 
Iskanje po temi