PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri ogrevanje montažne hiše

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zdravo!
Zamislite si da imate pred sabo čistega laika, ki vas sprašuje o ogrevanju. V predračunu montažne hiše Jelovica imam plinsko peč, ki bo vezana na javno omrežje in bojler. Zdaj pa res iskreno povedano ne znam narest niti ene pametne kalkulacije koliko me bo stalo ogrevanje, ali imam zadosti velik bojlar, ali imam kakšno pametno alternativo za ogrevanje. Na petrolovi strani je samo cenik za plin po kubičnih metrih, pa mi prav nič ne pomeni. A mi kdo zna na preprost način povedat kakšno misel
Če imaš priklop na javno plinsko omrežje potem nimaš kaj hudega računati... Jaz bi se takoj priklopil na plin, če bi se le mogel.

Kar se ostalih računov tiče... v splošnem lahko zaupaš strokovnjakom, ki so ti naredili izračune za GD.
a pa mi znaš povedat kolikšen je strošek ogrevanja na sezono, če gre za 120m2 veliko hiško in pa ali se mi splača vzeti večji bojer. V ponudbi imam peč peč De dietrich DPSM3-25CSs 55l vgrajenim bojlerjem, izkoristek do 109%. A pride ceneje večji ali direktno ogrevanje vode s plinom
Ne, prerokovaje mi ne gre od rok...
Glede na povedano bi rekel, da kupuješ kvalitetno peč, ki tudi ni poceni... najbolje bo, da zaupaš svoji izberi. Saj, to je približno tako, kot bi kupil enega lepega mercedeza, potem bi te pa kar pri srcu stiskalo in skrbelo, kdaj se bo pokvaril in koliko bo treba tankati...
Poraba zavisi predvsem od izoliranosti hiše (podatek o kvadrturi si navedel) za kaj konktrenejšega pa potrebuješ še faktor k (oz. U) za celotno višo )oz. da navdeš koliko izolacije se planira v hiši).

Na podlagi tega se izračuna toplotne izgube ter določi primeren načinogrevanja za tvojo hišo.

En komentar na peč....predvidevam (ker bo nova hiša) da bo izolacija dokaj dobra (in skoraj dvomim da boš presegel izgube 10 kW) kar pomeni da bo omenjena plinska peč (zgolj ugibam ker nimam podatka) tudi v največjem mrazu vsaj 2 x predimenzionirana oz. v povprečju 3 - 4 x. Iz česar sledi da bov eliko vklopov in kratka delovanja ali rečeno drugače...o kaki kondenzaciji in boljših izkoristih ni govora ker te peči morajo delovati neprestano da se doseže določena delovna temperatura v peči. Ali drugače..iste izkoristke boš dosegal z običjano plinsko pečjo mnogo mnogo cenejšo.

In če že greš v plin predvidevam da boš želel kar se da male stroške za ogreavnje zato si boš dokaj hitro omislil (dobro) klimatsko napravo (TČ zrak/zrak) ki bo opravila večino dela, plin pa bo zgolj za špice in za dogrevanje....kar bo spet pomenilo da peč dobesedno miruje in bo ta dodaten denar (koliko...200 jurjev več?) za kondenzacijko peč vržen proč (za ta denar si potem raje kupi klimo).

Če pa že imaš zračunane izgube hiše pa le na dan s podatki...ker le na podlagi izgub se da predlagati še kako drugo rešitev (npr. TČ).

Še o bojlerju...ne vem no...55 litrov za eno družino - osebno mi je premalo. O kakih 200 litrih pa bi se dalo razpravljati (moja žena, ko se spravi tuširat in rihtat v detajle pokuri cel bojler - 80 litrov tople vode samo zase...jaz potem, če nabašem se tuširam s hladno vodo oz. šele zjutraj govorim za elektriko. Doma pa iamo 200 litrov pa ni nikakršnih problem z zagotavljanjem tople vode vsem uporabnikom...brez pi.zdakanja kdo jo je več pokuril).

LP
jaz bi na tvojem dal napeljat cevne in elektro povezavo na streho za morebitno kasnejšo montažo sončnih kolektorjev za sanitarno vodo,..
potem lahko kasneje dodaš samo še 300-500l bojler z dvema spiralama; eno iz peči, drugo pa iz kolektorjev,.., pa ti bo plinska peč dogrevala vodo v boljerju

Vincent pa ima prav, ne vem kakega izkoristka z plinsko pečjo ne bo, ker bo "cukala",..

če bo U manjši od 0,5 bo tako ali tako vseeno, če pa bo kaka oskubljena Jelovica hiša, pa se bo poznalo na računu za plin.
Ne kompliciraj.
Ko bo peč montirana, z bojlerjem ali brez, saj je vseeno, potem jo boš počasi pozabil. Dolga leta sploh ne boš vedel, da jo imaš. V bajti bo gorko in tople vode bo za vse ljudi dovolj.

Samo ne otežuj si življenja s hudimi izkoristki in sončnimi celicami in gromozansko velikim bojlarjem...

Če bi rad kompliciral, potem si privošči kamin. Boš vsaj lahko bezal s palico v ogenček...
vincent Napisal:En komentar na peč....predvidevam (ker bo nova hiša) da bo izolacija dokaj dobra (in skoraj dvomim da boš presegel izgube 10 kW) kar pomeni da bo omenjena plinska peč (zgolj ugibam ker nimam podatka) tudi v največjem mrazu vsaj 2 x predimenzionirana oz. v povprečju 3 - 4 x. Iz česar sledi da bov eliko vklopov in kratka delovanja ali rečeno drugače...o kaki kondenzaciji in boljših izkoristih ni govora ker te peči morajo delovati neprestano da se doseže določena delovna temperatura v peči. Ali drugače..iste izkoristke boš dosegal z običjano plinsko pečjo mnogo mnogo cenejšo.

LP

Vincent omenjena peč je modulacijska torej modulira med 3 in 25 kW moči. Kolikor jaz razumem bo pri ogrevanju delovala z nižjo močjo in s tem zmanjšala večje število vlopov, pri ogrevanju bojlerja sanitarne vode pa bo preklopila na višjo moč in s tem hitreje pogrela vodo.

mihab jaz bi na tvojem mestu raje vzel DPSM 3-15 LP B 80 ali celo varianto z 130 l bojlerjem. Kajti za montažno hišo kot je že Vincent omenil verjetno nimaš čez 10 kW izgub in bi ti 15 kW čisto zadostovalo z ustreznim bojlerjem seveda. Moraš pa seveda temu primeren prostor predvideti.

Slabost pretočnih grelnikov (kar si omenil v svojem drugem postu) je da v primeru večih porabniko vode naenkrat eden sigurno dobi najprej mrzlo vodo potem pa vročo (ponavadi tisti, ki se kopa v kopalnici najbolj občuti). Prednost teh grelnikov pa je, da ni potrebno akumulirati tople vode.
Lep pozdrav,
Andrej
ej fantje ful vam hvala. Itak da sem moral tole vsaj 3x prebrat da sem razumel vsaj približno. Se pa zagotovo javim na tole temo in že vnaprej zahvaljujem za vaša cenjena mnenja.
mihab, kolikšna pa je cena te kondenzacijske peči. Rad bi jo primerjal z Viessmann-ovo Vitodens 200 (pretočno) - stane 2144€. Vidim, da ima ta tvoja precej večji razpon moči. Viesmann dela le do 8,8kW. A kdo lahko malo pokomentira to primerjavo?
jernej, to peč imam v ponudbi Jelovice in vse kar lahko povem je da sem gledal na netu stran od De dietricha, kjer imaš natančen cenik za vse peči. Skratka ta moja je z DDV 621 kSIT, za vse ostale modele pa je tudi cenik priložen. Pogrešam pa malo bolj natančno razlago posameznih karateristik modela, ker se mi zdi, da bi bila kakšna druga z večjim boljerjem enako uporabna...
Priznati moram, da s temi bojlerji, ki so vgrajeni v plinskem kotlu, nimam izkušenj. Sam bom imel pretočno peč, na katero bo priključen navaden (poceni) kombiniran 100 literski bojler GBK100RN (cena z ddv je 63.000 SIT). Le ta mi bo v topli polovici leta omogočal ogrevanje vode po konkurenčni ceni (krmiljen po nzki tarifi) in zaprti požarni pipi.
andi1...kaj pomeni mudulacijska peč oz. kak je njeno delovanje res ne vem.

Zdaj če ima možnost 'sama' prilagajati moč (in ne preko nastavkov - šob za plin) potem je zadeva v redu ker deluje pro principu - ko je mali odjem dela na mali moči in obratno (podobno kot inverter pri klimi)....samo se bojim da pri minimalnih močeh ni govora o kondenzaciji oz. je kondenzacija 'uspešna' pri določeni moči (oz. temeparaturi) - ponavdi je to nekje v sredini, vse ostalo pa gre bolj za približke.

Če pa gre za modulacijo v smislu da se pri montaži peči namontira primerno močno šobo potem je to bolj slaba modulacija.

Osebno bi se raje določil za navadno peč plinsko manjše moči (maks. 10 kW), bojler nad 1oo litri ter dokupil klimo.

Če je pa izolacija dobra pa tako ali tako TČ zrak/voda.
Sem gledal eno tehnične brošuro glede kondenzacijskih peči (<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.viessmann.de/web/germany/com_publish.nsf/Content/Technical-Series">http://www.viessmann.de/web/germany/com ... cal-Series</a><!-- m -->), kjer je lepo pojasnjeno delovanje kondenzacijskih peči. Noter je tudi en graf, ki prikazuje, da so največji izkoristki teh peči ravno takrat, ko delujejo z manjšo močjo.
Iskanje po temi