PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Podometna omarica PMO

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

Mene pa zanima kakšna je razlika med omaricami PMO 2, PMO3 in PMO4? Razen tega, da so ene večje in z več okenci.

primeri:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.internetnatrgovina.com/product_info.php?products_id=3355">http://www.internetnatrgovina.com/produ ... ts_id=3355</a><!-- m -->

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.internetnatrgovina.com/product_info.php?products_id=3354&cPath=457_463_474">http://www.internetnatrgovina.com/produ ... 57_463_474</a><!-- m -->

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.internetnatrgovina.com/product_info.php?products_id=3353&page=1">http://www.internetnatrgovina.com/produ ... 353&page=1</a><!-- m -->

Ali še kdo mogoče ve - se te omarice prodajajo v kompletu z vsemi priključki ali so prazne?

Hvala za odgovore in lep pozdrav!
Ena izmed razli je koliko "po domače rečeno" števcev spraviš noter.

Prodajajo se prazne.
Sprašujem zato, ker mi je Elektro Ljubljana naredil predračun za vgradnjo omarice in prestavitev števca na fasado in ta znaša 850€. seveda se bom raje sam podal po nakupih in čimveč sam postoril. Čudi me znesek za, kot je navedeno v predračunu: Kab. omara PMO 4 komplet (brez zid. del) - 1 kos - 314€!!!

Zato me zanima ali je v tej omarici še kaj drugega ali je to dejansko samo prazna omarica. V trgovini bi jo dobil za 140€ oni bi mi jo pa zrihtal za 314€.
Pozdravljen!

En dober nasvet. Prestavitve elektro omarice naj ti ne izvaja Elektro Ljubljana ali katerakoli druga "državna" služba. Vse kar lahko postoriš, razbijanje, vlečenje kablov in cevi, montaža števca na ploščo, pretokovnega odklopnika in "pancark", ozemljitvene spojke izvedi sam, ker te bo bistveno manj stalo.
Na znesek 800 EUR, prideš samo pod pogojem, da zamenjaš števec in tokovni limitator in vse v omarici. V primeru samo prestavitve števca in limitatorja, pa je cena samega materiala okrog 300 - 400 EUR. (odvisno kaj staviš novo, ter kako dolge kable potrebuješ do podrazdelilca, ter ali je objekt priklučen na omrežje preko 1 faze ali preko 3 faz). Če imaš stanovanjsko hišo z kako delavnico je po mojem mnenju pametno postaviti 3-fazno omarico...
V primeru da bo v omarici samo 1 števec bi sam v tvojem preimeru vzel omarico PMO - 3K, zato ker potrebuješ spodnji podaljšek omarice. V spodnji del omarice privijačiš avtomatski tokovni odklopnik, podnožje za varovalke "pancarke" (dodatna zaščita v primeru okvare pretokovnega odklopnika) in priklučne sponke. V zgornjega pa privijačiš števec.

Upam da sem pomagal ...
Lep dan
My-king:

misli si mi prebral. Saj res nameravam večino stvari postoriti sam, vendar se ne spoznam preveč na podatke, ki jih je uslužbenec elektra navedel na predračun (vsaj kar se materiala tiče).

Če mi lahko kdo po domače obrazloži, kaj pomenijo spodnji izrazi:

- Kab. omara PMO - 4 komplet

- Montaža notranjega hišnega priključka do oklopnih varovalk z vodniki NA2XY -(J) 4x35mm2 v plastičnih kanalih.

- Izvedba odcepov N1XD9 - AR (SKS) kablov z izoliranimi IOS odcepnimi sponkami: garnitura = 4 kom, 3x35 + 54,6mm2 z 3x35 + 54,6mm2

Kakršnakoli informacija v zvezi s tem, bi mi prišla neizmerno prav Smile

Hvala vsem za nasvete.
Pozdravljen supaFlaj...

Zato pa smo mi na forumu da vprašaš, kaj je kaj in kako se kaj naredi.... Sam sem unv.dipl ing. Eletrrotehnike - Smer Energetska elektronika, z opravljenim projektantskim izpitom. Pred časom sem delal v nekem slovenskem Elektro-distibiterskem podjetju, kateri je zadolžen za distribucijo električne energije od RTP (razdelilnih transformatskih postaj) do odjemalcev oziroma porabnikov. Sam ti povem iz lastnih izkusenj, da so "državni" uslužbenci presneto dragi, ker si vse računajo po visokih tarifah.
Tudi ti si neboš mogel prav vsega postoriti sam, če nisi iz elektro stroke. Dejstvo da ti morajo oni vsaj prekontrolirat vezavo števca in odklopnika ter po potrebi oni prodat AL-CU spojke (kolikor je meni znano, samo oni imajo te spojke v nasi državi). Te spojke so posebna vrsta spojk, katera spaja aluninijaste vodnike skupaj z bakrenimi. V primeru če teh spojk ne daš, se ti pojavi na bakru volk, kateri prične prekinjat in segrevati spoje, kar lahko posledično privede tudi do požara...
Vse drugo razen teh spojk in kontrole pa lahko izvedeš sam....

Razlaga pojmov:
- Kab. omara PMO - 4 komplet (tukaj je mišljena sama omarica z spodaj dodano omarico). Po mojem menju, glede na to da boš ti uporabljal samo 1 števec, se ti bolj izplača vzeti omarico PMO -3. Kaj je mišljeno z tistim "komplet" pa mi ni jasno, kaj je noter vsteto vse v tej ceni. Po moje je najbolje da uprašaš za specifikacijo računa.

Montaža notranjega hišnega priključka do oklopnih varovalk z vodniki NA2XY -(J) 4x35mm2 v plastičnih kanalih
Sam sem iz te stroke pa samega stavka popolnoma ne razumem. Sam si to razlagam na sledeči način. Oni ti mislijo potegniti kabel NA2XY -(J) 4x35mm2 (ta kabel ima dvojni oplet v katerem so 4 vodniki debeline 35mm2 -vsak z svojio izolacijo - kabli za napetosti 0,6 ozirom 1kV ) od števca do podrazdelilca, kar je totalna neumnost (če prav zastopim stavek). Od števca do notranjega hišnega razdelilca gredo 3 x črna bakrena žica max 10mm2, 1 x 10mm2 oziroma 16mm2 bakrena rumenozelena, in 1x bakrena modra 10mm2. V primeru da gre za nadometno izolacijo mora to biti kabel 5x 10mm2 (baker) z podobnimi dimenzijami žil v notranjosti.
Edino če je tukaj mišljena uporaba tega kabla ( NA2XY -(J) 4x35mm2), da bodo podaljšali že obstoječi dovodni kabel, da bodo lahko pripeljali sam dovod do omarice števca...(možno je da ti bodo tudi zamenjali obstoječega .. ).. O tem bi se dalo še dosti diskutirat..

Po moje mnenju je najbolje da se obrneš na izdelovalca predračuna, da ti natančno specificira kater materijal je naveden v predračunu in kaj sam predračun vključuje.
Zelo težko je tudi svetovat in "se delat pameten", ker ne vem in ne poznam kakšna je sedanja in bodoča pozicija omarce, ter kje so dovodi in kje ne....
Iskanje po temi