Objave: 39
Teme: 2
Ocena:
0
Pozdravljeni,
priznam, da sem svež na tem področju zato sem začel brati in raziskovati kaj in kako ter zakaj vendar so informacije zelo razdrobljene zato bi prosil, če mi lahko pomagate s kakšnimi linki kje naj se lotim branja ali pa direktne info, če jih mogoče kdo ima na zalogi.
Zanima me kakšna je razlika (cenovno in postopkovno) z začetkom gradnje hiše na parceli kjer ni še nič in je samo gradbena parcela brez priključkov v primerjavi s parcelo na kateri že stoji stara hiša (ki ni pod spomeniškim varstvom) s hišno številko in priključi (elektrika, voda, optika).
Jasno mi je samo to, da je na "goli" parceli potrebno izpeljat postopke, da pridobiš elektriko in vodo kar je seveda povezano s stroški. Pri "stari" parceli pa je potrebna rušitev kar seveda ponovno za sabo potegne stroške in seveda cel postopek rušitve in odvoza odpadnega materiala.
Hvala!
Objave: 83
Teme: 11
Ocena:
0
V vsakem primeru se ti splačat kupit hišo kjer stoji kaka stara podrtija kokar pa golo zemljišče.Midva z ženo sva kupila hišo pred dvemi meseci,zdaj se seliva čez slabih 10 dni.Zadeva je taka,da se vsako staro da popravit,obnovit oziroma si zrihtat vsaj 2-3 prostore začasno,dokler se ne našpara denarja za rušitev oziroma postavitev kakega novega prizidka,v katerem bi živeli ko zrušite staro hišo,če jo sploh boste.Midva sva se odločila da renovirava in par let počakava kako bo to vse skupaj izgledalo.Če ne bova zadovoljna,dava 7000eur za rušitev in odvoz (lahko ti dam številko enega ki to naredi zelo profesionalno in dobro),nato pa narediti novo.TO možnost puščam na čisto zadnjem mestu,ker je stara hiša zidana pred 150-timi leti in kup enih vpisov nima tako da je posledično manj davkov,stroškov,itd kar meni zelo paše,novogradnje pa prinašajo samo nove stroške in investicije.Ko sem se pozanimal glede cen komunalnih priključkov,ipd sem se zgrozil,in ugotovil da si bom lahko novogradnjo privoščil ko odplačamo kredit za hišo ker še enega kredita dvigovat ne moremo...Skratka da te ne strašim,midva sva za 6000 eur renovirala kompletno pritličje,spalnica,dnevna,kuhunja,jedilnica,hodnik,wc ter eno sobo v prizidku ki je ogromna (30m2),zamenjali okna,vrata,postavili laminat,menjali kompletne stropove,elektro in vodo inštalacijo,skratka zgleda kot nova stanovanja ki so precej dražja.lp.
Objave: 951
Teme: 38
Ocena:
0
Komunalni prispevek : površina nove hiše minus površina stare hiše ( če ni načrtov, lahko projektant precej poveča površino stare hiše ( npr. na račun neizrabljenega podstrešja ) krat prispevek / m2.
Precej prišparaš.
Pa ni ti treba plačati priklopov elektrike, vode ipd. Si ne moreš misliti, koliko znašajo ti stroški.
Ocena:
0
Sem pričakoval kaj takšnega ja!
Kje je pa mogoče dobit (pregledat) te stroške! Je to odvisno od občine?
Malo me skrbi, ker je na eni parceli, ki me zanima dokaj majhna površina "stavbišča" (270 m2)
ostale parcele pa so "njive" sicer je na stanovanjskem območju samo sama površina pa je dokaj mala in najbrž ne ustreza današnjemu minimumu za gradbeno parcelo!
Definitivno se bolj splača kupit "ruševino" (to je itak vsaka gradnja stara 50 let ali več...). Pazljivo le pri kulturni dediščini - pozanimaj se za kulturovarstvene pogoje preden kupiš ker khm no... to je lahko potem predvsem nakup za dušo (če seveda ne boš klošarjem dal sod vina da ti zaminirajo in se je potem ups pač podrlo...), razen če je omejitev financ nebo.
Objave: 2602
Teme: 98
Ocena:
0
Meseca marca sem porušil staro hišo in začel graditi novo. Če bi začel še enkrat, bi se odločil za prazno parcelo. Torej, za rušenje stare hiše sem dal 1500€ (odvoz, deponija), kar je še malo saj mi jo je brezplačno porušil svak (plačal sem odvoz in deponijo). Doplačati sem moral za rušitveni načrt (zneska se ne spomnim - okoli 400€), za PGD sem potreboval vse kot za novogradnjo + rušitveni načrt. Kar se tiče vode in elektrike bom moral imeti nove priključke (kao stari niso več dobri) in ne bom prišparal NIČ. Edina razlika je v komunalcu, ki me je prišel 4,5k€ (10,40x8m), drugače bi me prišel okoli 8000€ (nova hiša je enako široka in 1,5m daljša kot stara). V mojem primeru ni bilo res, da bi lahko projektant ''naspidiral'' uporabno površino stare hiše, ker so imeli vse podatke (geodetski posnetek, etažnost...) pa čeprav je bila hiša stara 70 let.
Objave: 83
Teme: 11
Ocena:
0
Eni imajo slabe izkušnje drugi pa spet dobre.Odvisno je precej tudi od občine,katasterskega stanja,sosedov,dobre volje referentov na občini,komisije,elektra,komunalnega podjetja,ipd...Meni se je vsekakor splačalo hišo renovirat,čez par let pa če ne bo tako kot sva si jo zamislila,RUŠENJE in na novo istih dimenzij,ker se veliko ljudi opeče ko gre podaljševat hišo,povečevat etaže,elektro priklop,itd itd...Seveda pol na koncu nanese če iz male hiške narediš orank hišo...Ko delaš nadomestno gradnjo,mora ta biti IDENTIČNA prejšnji,ne pa dozidavat to pa uno,na koncu pa glava peče ko vidiš kak strošek se nabere.
Objave: 2602
Teme: 98
Ocena:
0
Nadomestne gradnje ZGO ne pozna več.
Še mekaj je lahko pomembno: stari ljudje so vedeli, kje lokalno je lokacija primerna za stavbo, kje bo najmanj vpliva okolja, kjer je stabilna podlaga kje so poplave ipd. Danes pa se prodajajo novogradnje, ki je komaj voda odtekla in čaka na naslednjo poplavo, veter, plaz, itd.
Ocena:
0
Stvari se odvijajo v smeri nakupa in okvirno smo dogovorjeni.
Kolikor sem izvedel, ker ni kmetijsko zemljišče je mogoč nakup takoj, sedaj me pa zanima kakšne stroške lahko pričakujem?
- Davek je 2% od cene v pogodbi - dogovor, da plača prodajalec
- Kaj pa potem dalje? Pododba? Overitev? Vpis v zemljiško knjigo!?
Katere stroške še lahko pričakujem in v kakšni višini!?
Hvala!