PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Kitajska toplotna črpalka?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sem že zamenjal temo in jo nadaljujem kar na svoji stari. Torej:

16KW TČ sem postavil na podstreho in je zvezana na zalogovnik istega prodajalca. 500l heat center ima vgrajeno nerjavno rebrasto cev za sanitarno vodo, ki drži 40l vode. Ta deluje, kljub nehjevernim tomazem, med njimi je bil tudi moj monter, odlično, vode še ni zmankalo. Temperaturni režim je nastavljiv do 65stopinj, jaz imam trenutno nastavljeno na 50. Imam hišo staro 35 let, izolirana je dokaj slabo, pa TČ ne slišim.
Cvetko, kakšna je razlika v temperaturi sanitarne vode, ki se greje v rebrasti cevi in vode v hranilniku ali obratno, na kakšno temperaturo moraš greti vodo v hranilniku, da imaš sanitarno vodo dovolj toplo?

Hvala za odgovor.
Tone, kateri model klime pa imaš? Sedaj namreč nabavljam klimo in vsi trgovci hvalijo Panasonicov model AC robot.
Jaz trenutnop ogrevam zalogovnik na 50 stopinj, voda pa ima ravno toliko, spodnje meje pa verjetno ni, če ti odgovarja 35 stopinj, jo ogrevaš pač toliko.
Hočeš reči, da ni nobene temperaturne razlike med ogrevalno vodo in sanitarno vodo? Mogoče na začetku, ko šele odpreš pipo. Kaj pa če se recimo tuširaš in tuširaš in tuširaš? Po občutku, se voda kaj shladi?

CvetkoP Napisal:Jaz trenutnop ogrevam zalogovnik na 50 stopinj, voda pa ima ravno toliko, spodnje meje pa verjetno ni, če ti odgovarja 35 stopinj, jo ogrevaš pač toliko.
Nisem se posvetil merjenju temperature sanitarne vode, bom pa storil še to. Po občutku pa ni kakšne razlike, konec koncev ima cev površino 2.4m2, mora gret. Pri 50st. in 500l vode in po opisu prodajalca dovolj vode za celo hišo.
Pretočno gretje sanitarne vode je v redu tudi glede pojava legionele saj je v ogretem izmenjevalniku le manjša količina vode, ki ne zastaja tako kot v klasičnem bojlerju. Dvomim, da se umivaš z vodo, ki ima več kot 40 C. Poskusi, je zelo vroča.

Mimo grede, a imajo na zalogi tudi 10kW varianto in koliko stane?

LP
sandi
Jaz imam problem, da bom imel samo talno ogrevanje in v hranilniku toplote naj voda ne bi imela več kot 40C, veliko časa pa celo manj. Pri temperaturi vode v hranilniku 35C bo sanitarna voda verjetno prehladna.

Morda kdo pozna rešitev? Obstaja kakšen sistem za dogrevanje sanitarne vode? Videl sem, da so eni hranilniki izdelani tako, da se dogreva zgolj zgornji del...
Temperatura v hranilniku ni problem, saj se voda za talno gretje ohlaja preko tropotnega termostatskega ventila, 40 stopin v zalogovniku bo ravnoprav za vse ali še celo kakšno stopinjo več. Glede ogrevanja dela zalogovnika si pa določiš z postavitvijo tipala, nižje je, nižja je temperaturna razlika med spodnjim in zgornim delom.
To je že res, samo zakaj bi ogreval zalogovnik na 40C ali več, če rabim recimo 35C. Če bi imel klasično peč, že, ampak pri TČ pa to najbrž ni smotrno zaradi toplotnega števila. Kaj meniš?
med 35 in 40 je zelo malo razlike pri porabi, ne boš pokuril veliko več, računaj na cca 60K Sit na leto. Segreval boš zgornji del zalogovnika na 45, spodaj bo pa 35, če pa se odločiš za bojler in zalogovnik je pa itak ločena regulacija, enega segrevaš na 45, drugega pa na 35.
Pistrix Napisal:Jaz imam problem, da bom imel samo talno ogrevanje in v hranilniku toplote naj voda ne bi imela več kot 40C, veliko časa pa celo manj. Pri temperaturi vode v hranilniku 35C bo sanitarna voda verjetno prehladna.

Morda kdo pozna rešitev? Obstaja kakšen sistem za dogrevanje sanitarne vode? Videl sem, da so eni hranilniki izdelani tako, da se dogreva zgolj zgornji del...

Niso vsi zalogovniki zgolj cisterne za toplo vodo. Boljši so narejeni tako, da ti omogočajo vzdrževanje različnih temperatur v posameznih plasteh. Omogočajo priklop toplotnih virov, ki delajo v različnih toplotnih režimih kot tudi porabnikov. Pri tem se izkorišča vzgon hladne vode, ki izpodriva toplo v višje nivoje so pa v samem zalogovniku tudi pregrade oz. ovire, ki preprečujejo mešanje. Na tak zalogovnik priključiš npr. peč na olje ali biomaso, ki ogreva zgornjo tretino, toplotno črpalko, ki skrbi za srednji del in npr. kolektorje v spodnjem delu. Pri odjemalcih pa odvzemaš v zgornjem delu sanitarno vodo, tam se voda ohlaja in prehaja v srednji del. V srednjem delu pokrivaš radiatorsko ogrevanje, od koder se voda ohlaja in prehaja v spodnji del. V spodnjem pokrivaš talno. Poleti ko rabiš samo sanitarno vodo, ti kolektorji, ki segrevajo sicer spodnji del ogrejejo dovolj. V tej situaciji se z notranjim ventilom preklipi ogrevanje iz kolektorjev v zgornji del kjer se segreva sanitarna voda. V prehodnih obdobjih je dovolj talno ki ga pokriva TČ (npr. zrak / voda) v sredini. Ker ima v prehodnem obdobju TČ dovolj moči, pokriva tudi zgornji del zalogovnika. Ko se ohladi in TČ pojame moč stopi v pogin peč na olje ali biomaso, ki ogreva gornji del od zgoraj navzdol

Verjetno si ne boš umislil vsega tega saj gre za 3 vire energije in 3 odjemalce. Običajno se odločimo za 2 odjemalca (ogrevanje + san voda) ter 1 do 2 vira energije (npr. TČ ali biomasa ali olje + kolektorji). Kar je več je za energo-entuzijaste. Hotel sem zgolj pojasniti princip delovanja takega zalogovnika, ki je v naprej pripravljen za priklop od 1 do več izvorov in ravno tako porabnikov toplote.

Seveda tak zalogovnik stane vsaj dvakrat več kot tisti, ki se uporabljajo pri pečeh na drva in imajo vlogo hranilnika toplote. Pri slednjih je cilj čim višja temperatura v celotnem volumnu in s tem tudi maksimalna polnitev.

Druga varianta pa je regulacija temperature vode, ki je namenjena talnemu, z motoriziranim mešalnim ventilom. Tu ni več nujen zalogovnik, ker se topla voda meša s povratno hladnejšo. V kombinaciji z vremensko regulacijo deluje tak sistem več kot zadovoljivo. V takem sistemu se zalogovniki uporabljajo le še kot hranilniki toplote pri kurjavi na drva ter pri TĆ kot zaščita z izravnavo viškov v obdobjih z manjšo potrebo po energiji.

Kot primer takega zalogovnika, sigurno enega boljših, si oglej zalogovnik Solus firme Consolar.

[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")consolarunichr("46")com/indexunichr("46")html[/url]
[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")consolarunichr("46")com/pics/solus2scheunichr("46")gif[/url].

Za 800 literskega sem dobil ponudbo iz Avstrije za 2853 € brez DDV. Zadeva je odlična ampak ne vem še, če bi ga vzel, ker se mi vseeno zdi predrag.

LP
sandi
Hvala za razlago Sandi.
Cvetko, lahko napišeš kater model TČ imaš, pa kje in za koliko si jo nabavil.... kaka slikca bi bla tudi dobrodošla. Sam bom rabil TČ šele drugo leto, vendar razmišljam že zdaj o tem.

lp
Opusti se i uživaj, nemoj da nam sada kvariš doživljaj....
več o teh črpalkah, gre za model XTop16 na strani [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")geotermalunichr("46")si[/url], kjer so tudi slike in cena, pa še ostali modeli.

No sedaj mi že 2 tedna dela in izgleda super.
1 2 3
Iskanje po temi