PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Kako-kdaj ste napeljevali elektriko?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Razmišljam, da bi dal elektriko napeljati že v času tretje gradbene faze kot je to npr. storil uporabnik Boscho (<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.podsvojostreho.net/vsebina/spletniki/boscho/koncno-plosca-nad-pritlicjem/2047">http://www.podsvojostreho.net/vsebina/s ... icjem/2047</a><!-- m -->).

Pri večini graditeljev tu na forumu ne vidim tega pristopa zato me zanimajo vaša razmišljanja. Če se izvede armirano betonska plošča in se ne izvedejo vsaj doze za "lusterje", kako se priklopi svetilo, saj mnoga svetila več nimajo predvidenga - jaz temu pogovorno pravim "lončka" za vezavo kot npr. tale luč od Ikeje v prilogi.

Na misel mi pridejo naslednje možnosti:
1) Kot Boscho na linku zgoraj. Tukaj je minus, ta da lahko na kaj pozabiš. Prevelika količina cevi verjetno ne vpliva pretirano ugodno na statiko - ali pa je to zanemarljivo? Tak pristop zahteva ca. enoletno ali daljše poslovno razmerje s podjetnikom - elektrikarjem, kar je danes glede na krizo problematično.
2) Pred zalitjem plošče se na opaž nabijejo doze za svetila. Razvod elektrike se izvede po vrhu medetažne plošče do teh doz pa se kasneje izvrtajo luknje
3) Ne narediš nič. Razvod se izvede po vrhu medetažne plošče. Do spodaj ležečega prostora se prevrtajo luknje do:
a) naknadno narejenih doz - štemanje ali vrtanje doz s kakimi posebnimi diamantnimi....
b) pustiš brez doz, ker te sploh niso več potrebne - v vseh stanovanjih ali hišah v katerih sem živel so take doze bile?
4) Kombinacija načina 2 in npr. 3b, ali kaj posvem drugega kar mi ni padlo na misel?

Vnaprej hvala za mnenja.
V kletno pritlični plošči sem naredil enako kot Boscho. Električar je bil enih deset ur pri meni in smo potegnili vse, kar je ocenil, da je treba potegniti.
S tem je odpadla zafrkancija s cevmi, ki bi sicer bile nad betonom v stiroporju.

Tja pa gredo še cevi za vodo, ki niso v plošči, cevi od centralnega sesalca, dovodne cevi od talnega, par cevi od kanalizacije (kopalnica, kuhinja). Manjša zbrka, ki bi bila huda, če bi bile še cevi od elektrike, ki jih je toliko, da gredo ena preko druge.

Če bi jih imel, bi bil pečen, ko bi moral za vse to izdolbsti stiropor in pred tem zaščititi, da se po tem ne hodi (no ja, to se bi delalo tik pred estrihom).

V mansardi tega nisem naredil, je ytong plošča, kaj bo tam, se mi ne sanja - nič dobrega. Verjetno bom ženo zaprl za en teden v mansardo in naj zrihta stiropor okrog teh cevi. Kolikor se bo dalo, bo šlo verjetno v stene - kar pomeni precej prašenja (siporeks pri meni), zajebancije zaradi betoniranih vertikalnih vezi itd.

Doz nisem imel v plošči. Izrabili smo luknjo v opažnem elementu - plastika od epica in skoznjo potisnili cevi za luči.

Mnenje - daj jih v ploščo.
Tudi pri nas je vse v plošči nad kletjo in plošči nad pritličjem. Že z vso predpripravo je bilo štemanja za juhuhu dni.. Glede statike sem se tudi jaz bal, pa sem železokrivce in zidarja vprašal, so vsi rekli da ni nobene panike. Doze za "lustre" so bile pribite na opaž. Električarji ponavadi ne računajo za polaganje cevi, nekako si zagarantirajo posel za kasneje, saj edino on ve kje je kaj polagal in zakaj je določeno cev dal na določeno mesto (sem slišal že pri nekaj graditeljih). Edini problem, ki sem ga imej jaz, je bil, da je vodovodar rušil plato za preboje v kopalnici in je šlo kar nekaj cevi k vragu (mogoče je malček neroden bil električar, ker je nekaj cevi speljal v kopalnico).
Pozdravljeni!

Najeenostavneje in za moje pojme najceneje in najbolje je da samo polaganje elektro-instalacijskih cevi izvedeš pred zalivanjem plošče. S tem se izogneš višjim stroškom dela električarja (kasnejše razbijanje je praviloma daljše od enostavnega polaganja cevi v ploščo). Res je to, da zaradi tega malenkostno trpi statika, ampak to je "pljunec v morje".

Dejstvo je, da tiste tiste cevi, katere spraviš v ploščo, jih ni potrebno kasneje spravljat in razbijat po stanovanju. Res je da pri tej izvedbi, mora biti električar velikokrat na objektu (od plošče naprej ... lahko pa tudi prej).
Pri sami izvedbi polaganja elektroinstalacijskih cevi na ta način, je najbolje da ima lastnik (če sama instalacija ni docela delana po načrtu) čimboljšo predstavo, kje v prostoru želi imeti luči, stikala, vtičnice, termostate, priklope za FTP mrežo. Sam električar oziroma izvajalec, pa mora vedeti kje naj postavi senzorje za alarmne naprave in drugo avtomatiko.
Sam v zadnjem času veliko dela izvajam na ta način. Če vem za nek objekt, da bom v njem izvajal tovrstna dela, stranki svetujem tudi to, da me ob sami zidavi in izdelavi preklad nad vrati in okni, pokliče oziroma stranka sama potegne cevi ... (cevi za stikalo ziroma vtičnico ob vratih ali oknu... veliko lažje je takrat vleči cevi skozi preklado kot jo kasneje razbijat). To zadnje pride zelo prav v primeru električnega dviganja rolet, ker imaš preklaco cca 20-40 cm čistega armiranega betona..
Pravilno je po postopku 1. Je pa res, da moraš imeti vse prej v nulo naštudirano in kasnejša predomišljevanja niso več tako enostavna.

Jaz sem delal drugače. Po 4grf in položenem vodovodu, naročeni kuhinji, v nulo definirani kopalnici in wc sem točno zrisal kje želim kaj imet, tudi kakšne doze: okrogle, kvadratne pravokotna za 3,4 ali 7 mest,... zrisal vse povezave med dozami (koliko cevi do posametne doze in od kod), navezave na omarico,... točne točke na plošči kje pride luč (da nisem zadel armature sem si pomagal z detektorjem kovin) in potem dobil enega prostega delavca v nedeljo za po 5 EUR/uro, ki mi je vse to lepo poštemal in prevrtal. Cevi so torej vse nad ploščami in nikjer nimam nobene razdelilne doze.
Sigurno se ti izplača naštudirat načrt elektro inštalacij, dodati svoje želje in potrebe in se potem vsesti skupaj z električarjem, ki zadevo obvlada. Večina tistih, ki to poččnejo vsak dan in so pošteni, ti bodo cevi razpeljali v ploščo tako, da bodo potem v nadaljevanju imeli čim lažje in čim manj dela.

Moje priporočilo je da s cevmi ne šparaš in pri samem polaganju sodeluješ, da boš vedel kje je kaj. Mi smo cevi (bili smo trije) položili v nekaj urah in jih kasneje po priporočilu enega izmed forumašev tudi popravili in odstranili od sten.

Če bi še enkrat delal bi jih dal v ploščo samo barve cevi za posamezni namen bi dal različne.
Sem cevi za elektriko dal v vsako ploščo za vsako nadstropje.Če karkoli pozabiš lahko še v naslednjih fazah dodaš po plošči samo je več štemanja in ostalega dela.Nima pa to nobene veze s številom doz.Inštalacijo lahko narediš z razvodnimi dozami ali pa brez njih,stvar izvedbe in želje naročnika.V primeru brez razvodnih doz pride več cevi.
3 + a! Vsa inštalacija gre po ceveh po vrhu plošče (kasneje obdana s stiroporjem in estrihom). V ploščo se izvrta luknje kjer je potreben prehod. Štemati za doze moraš pa v vsakem primeru. Ob samem načrtovanju je malo verjetno, da že veš, za vse kable kje boš kaj imel! Še potem se porajajo vedno nove in nove ideje!!!! Največ dela s štemanjem je pa itak po zidu in ne po sami plošči!

Mi smo celo vse strojne in elektro inštalacije delali (štemali, vrtali) istočasnoin na isti način, tako da ponekod so bile že luknje od centralne dovolj velike, da se je zdraven še kakšna cev za kabel zrinla!
Hudič je, k se baba potem premisl, pa hoče drugačno luč na drugem mestu Smile
Iskanje po temi