PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Naj naredim strelovod?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Trenutno delam fasado, čemur sledijo žlebovi in morda strelovod, ki je predviden v projektu eletroinštalacij. Problem je, da ima v naši vasi strelovod le redkokdo, zagotovo pa nihče od sosedov v radiju 100 m in bojim se, da bi sam pokasiral vse "njihove" strele. Pa tudi investicija ni ravno majhna, menda še 2000 EUR da strelovod potegnem na streho, pri čemer v tleh že imam položen valjanec in na vsakem vogalu hiše iz tal gledajo priključki za strelovod

Naj deloma že narejen strelovod dokončam, ali naj si raje prihranim 2000 EUR in še dodatno porcijo strel od sosedov?
Jaz sem bil v isti dilemi...izbral sem in 2000€ je ostalo v žepu :mrgreen:
Arrow strele (še) nisem fasal...
Jaz sem se tudi odločil proti, ker so mi rekli, da je strelovod lahko "dvorezen meč".
Tudi sam nimam strelovoda, ker imam visok daljnovod in dve višje hiše v bližini.

Lp Andrej
Jaz sem tudi opustil misel na strelovod. Valjanec, ki gleda na treh vogalih hiše iz tal bom porabil za ozemljitev vrtne ograje, ki je kovinska.

Lp Dare
Je potem sploh kdo delal strelovod?
Sam ga nimam, jih pa poznam kar nekaj, ki ga imajo.

Strelovod! Pomeni, da "nekaj" vodi strelo. Seveda tudi nakam.

Iz praktičnih izkušenj, ti lahko povem, da strelovod na hiši - če ga seveda imaš - NE PRIVLAČI strel, ali - kot praviš - bo tolklo pri tebi, ker ga sosedje nimajo.

To je popolnoma zmotno prepričanje.

Če je teren okoli hiše, kamor si položil ozemljitveni valjanec, dober ( pomeni da ni skala ali pesek) bo morebitna razelektritev ozračja med nevihto lahko našla pot do "zemlje" in se tako sprostila.

Ker je strelovod popolnoma ločen od ostalih instalacij, tako ni nobene nevarnosti za "preskoke".

No, jasno je - da pri direktnem udaru strele v objekt 100% zaščite NI.
Pri indirektnih udarih in pri velikih razelektritvah, pa zna biti strelovod dobrodošel.

Tudi naš znani telovadec ima na svojem objektu instaliran strelovod. Pri njem je primarna funkcija strelovoda ravno zaščita "sončne elektrarne" in s tem povezane velike količine občutljive elektronike na in pod samo streho.

Kot rečeno, odloči se sam. Jaz bi ga dal, če bi imel ustrezen teren.
papez46 Napisal:Pri indirektnih udarih in pri velikih razelektritvah, pa zna biti strelovod dobrodošel.

Dej to malo razloži, kako ti strelovod pomaga, če je strela vsekala v sosednji topol (drevo) ali v sosednji marof. Kolker vem lahko indirektno fašeš po inštalacijah, preko ozemljitve, RTV, ki so po tvojem ločene od strelovoda.....

Lp Andrej
Kam gre strela ni čisto nič rečeno. Lansko leto je v našem naselju strela udarila sosedu v satelitsko anteno. Kljub temu, da takoj zraven njegove hiše na višji točki stoji cerkev z strelovodom, poleg cerkve pa zelo velika in mogočna lipa.
Pri nas bo strelovod napeljan, ko bo hiša do te stopmje narejena. O drugačni možnosti sploh ne razmišljam. Do sedaj je narejeno vse kar mora biti narejeno v zemlji.
Pozdravljeni,

Tudi jaz sem v dilemi ali postaviti strelovod ali ne. Znanec mi je omenil,da če se že odločiš za strelovod, da ga je potem potrebno vzdrževati, sicer je v nasprotnem primeru učinek še slabši in lahko " strelo še bolj vleče na objekt". le to mi je ne razumljivo, kako bi ga lahko vzdrževal in celo vsakih nekaj let delal meritve ali kaj vse še.

Res ne vem kaj narediti. Trenutno mislim, da se bom odločil za razpeljavo valjancev še tam kjer jih dosedaj ni bilo, tako da bo vse pripravljeno za morebitno namestitev strelovoda v prihodnosti.

Imam pa še vprašanje glede namestitve nosilcev strelovoda na streho. Ponuddnik mi je povedal da je več vrst , predvsem pa je razlika ali se nosilce v strešno opeko vrta ali pa se ga namesti s spojkami za vsak strešnik. Tu bi vas prosil za pomoč, saj nimam izkušenj. Vsekakor želim, da je žica strelovoda tista okrogla in iz rosfrea. Glede nosilcev pa sem proti vrtanju saj nihče ne veš kdaj gumijaste podložke popustijo z leti ali preperijo in imaš " hudiča v streho s pronicanjem vode".

če ima kdo kakšne fotografiije obstoječega strelovoda s spojkami bi bil vesel, saj želim da je ( če se bom že odločil zanj- zdaj ali kasneja) estetska in nevpadljiva.

lep pozdrav in hvala za odgovore

biker, Ljubljana- Brod
Vzdrževanja kaj dosti ni. Če je vse izvedeno kot je treba, preventivno narediš meritve na 5 do 10 let (pri meni naprimer so po skoraj 20 letih še vedno več kot zadovoljivi rezultati).

Citat:Trenutno mislim, da se bom odločil za razpeljavo valjancev še tam kjer jih dosedaj ni bilo, tako da bo vse pripravljeno za morebitno namestitev strelovoda v prihodnosti.
Tam kjer jih še ni? Za kolikor toliko pravilno izvedbo rabiš vsaj zanko okrog objekta, pa kak 10m štrcelj za odvod, pa še je možnih dodatkov... Toliko le v grobem.

Na strani proizvajalca Hermi d.o.o. boš našel kar nekaj slik in razlag.
Dejansko pa manj opaznega strelovoda kot je tak z 8mm žico (alu, baker ali inox) ne boš naredil. Časi pocinkanega valjanca za nadzemni del so že zdavnaj mimo.
Najlepša hvala za odgovor.

Valjanci so že na objektu, ( hiša je bila kupljena v 3 fazi) , vendar je ponudnik strelovoda zaradi velike razgibanosti strehe ugotovil, da bi bilo potrebno obstoječi valjanec razpeljati še do drugega dela objekta.

Torej ni problema zaradi vzdrževanja. Kaj pa vrtanje ali spojke?

lp Biker
Razgibanost strehe nima kaj dosti veze z valjancem, torej z zemeljskim delom.
Klasična hiša itak rabi odvod v zemeljski del na vsakem vogalu, če je katera stranica daljša pa tudi vmes, glede na standarde in priporočila. Recimo neka pravokotna klasika 10x11m ima zemeljski del zanko okroh hiše in en odvod do 15m stran, na vsakem vogalu pa izvod v nadzemni del kletke, ki obkroži hišo po vseh izpostavljenih robovih + .... Da ne pišem žnjtič, na netu imaš kar nekaj tega, pa pobrskaj.
Glede na napisano bi torej rekel, da je predhodnik delal zemeljski del zelo po svoje, tebe pa malce napalamudil z "razgibanostjo strehe". Najverjetneje le 2 odvoda vstran od bajte, ali pa še to ne.
Za kaj konkretnejšega pa se potrudi z detajlnejšim opisom in kakšno skico.

Vrtanje/spojke? Po potrebi. Spojke so vsekakor manj invazivne do kritine, čeprav nekvalitetno zdrobi tudi spojka...
Hvala za odgovor.

Res so bili le 3 odvodi , ne pa 4 kot ima hiša vogalov, pri čemer smo prizidali še lopo. Vsekakor jaz ne vem, kako je bilo prej mišljeno, sedaj sem se obrnil na ponudnika, ki je naredil načrt in to ugotovil, da bi bilo dobro napeljati oziroma podaljšati te valjance še na dva vogala ( garaža in vogal med garažo in hišo, preventivno pa bomo enega speljali še do ograje zaradi morebitnega kasnejšega nadstreška za avto. sedaj je strošek dodatne razpeljave valjanca zanemarljiv, potem pa bo to nemogoče narediti.

sem pa bolj ziheraš in zato takole......kaj pa so prej delali pa mi ni jasno.

lp in hvala Biker
1 2 3
Iskanje po temi