PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave lunos - ima kdo konkretne izkušnje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
nismo se odločili za rekuperacijo predvsem iz finančnega vidika in ker mora človek pri vseh stvareh, ki jih želi v hiši imeti, pač nekje potegniti črto.

Sedaj pa nas tik pred koncem prepričujejo, da bi bilo vseeno dobro imeti kakšno prezračevanje, ker so okna dobra, izolacija.... in da se zna zgoditi, da bomo imeli probleme z vlago, kondenziranjem stekel...

Predlagajo nam lunos prezračevalni sistem - smo v fazi, ko ga ravno brez kakšnih večjih posegov lahko naredimo, zadeva je ugodna, sliši se dobro...
Ne vem pa, če ni to spet le kakšen marketinški nate.... in zadeva ne funkcionira oz. je brezveze.

Kakšno je vaše mnenje oz. ima kdo ta sistem?

Me pa res skrbi glede vlage... baje da nove hiše s troslojnimi okni, dobro izolacijo in brez prezračevanja imajo dostikrat ta problem.
Kolega ga ima, pravi da deluje. Ima pa montažno hišo z 3 slojnimi okni.
Ima še kdo kakšne izkušnje?
Glede izvedbe se sliši precej preprostejše in cenejše. Kaj pa učinkovitost?
No očitno nas je le nekaj ki se zanimamo za ta sistem. Tudi mi se bomo mogli počasi odločit ali ga damo ali ne Smile
.:Igor:. Napisal:No očitno nas je le nekaj ki se zanimamo za ta sistem. Tudi mi se bomo mogli počasi odločit ali ga damo ali ne Smile
Zelo preprosta preverba :wink: .
Javiti je samo lokacijo in v dogovoru z uporabnikom dobiš naslov in lahko greš pogledat ali pokličeš po tlf. Vse v dogovoru z imetnikom, da ne izpade gnjavaža :mrgreen: ...
LP
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.iba.si/">http://www.iba.si/</a><!-- m -->
Kakšna pa je cena za tak sistem (cca.180 m2) in kdaj še je pravi čas za montažo?

LP
Me pa res skrbi glede vlage... baje da nove hiše s troslojnimi okni, dobro izolacijo in brez prezračevanja imajo dostikrat ta problem.

Jaz lahko zase povem, da sem to zimo (okna troslojna, sicer hiša še brez izolacije), kuril in zračil, ter sproti spremljal vlažnost s hišno vremensko postajo. Ob vselitvi je bila vlaga med 70% - 80 %, s kurjenjem (talno in kamin) in zračenjem (najmanj 2X na dan sem naredil prepih, še posebaj kadar je bil zunaj suh mraz) smo v roku enega tedna prišli na vlago, ki je nekako oz. še zmeraj niha med od 40%-60%. Sicer ne vem kako bo potem ko bo izolacija gor, ampak za enkrat jaz ne vidim nobene potrebe po prezračevanju.
valko Napisal:Me pa res skrbi glede vlage... baje da nove hiše s troslojnimi okni, dobro izolacijo in brez prezračevanja imajo dostikrat ta problem.

..da sem to zimo kuril in zračil ............. s kurjenjem (talno in kamin) in zračenjem (najmanj 2X na dan ................ ne vidim nobene potrebe po prezračevanju.
Če prav razumem si kuril in zračil in ne vidiš potrebe po prezračevanju :wink: ?
Prezračuje se zaradi odvajanja viška vlage in dovajanja svežega zraka. Tako preprosto je to :mrgreen: .
LP
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.iba.si/">http://www.iba.si/</a><!-- m -->
ataIBA Napisal:
valko Napisal:Me pa res skrbi glede vlage... baje da nove hiše s troslojnimi okni, dobro izolacijo in brez prezračevanja imajo dostikrat ta problem.

..da sem to zimo kuril in zračil ............. s kurjenjem (talno in kamin) in zračenjem (najmanj 2X na dan ................ ne vidim nobene potrebe po prezračevanju.
Če prav razumem si kuril in zračil in ne vidiš potrebe po prezračevanju :wink: ?
Prezračuje se zaradi odvajanja viška vlage in dovajanja svežega zraka. Tako preprosto je to :mrgreen: .
LP
Big Grin - Odlično

Potreba po prezračevanju je, vprašanje pa je, če je potreben sistem ala LUNOS. :wink:
..da sem to zimo kuril in zračil ............. s kurjenjem (talno in kamin) in zračenjem (najmanj 2X na dan ................ ne vidim nobene potrebe po prezračevanju.[/quote]
LP[/quote]

Big Grin - Odlično

Potreba po prezračevanju je, vprašanje pa je, če je potreben sistem ala LUNOS. Menim, da odpiranje oken, saj v mojem primeru popolnoma zadostuje dnevnim potrebam po prezračevanju :wink:[/quote]
valko Napisal:Big Grin - Odlično
Potreba po prezračevanju je, vprašanje pa je, če je potreben sistem ala LUNOS. :wink:

Vidiš, temu se pa reče subjektivno mnenje :wink: . Torej prezračevanje je potrebno in to drži 8) .
Odvisno od vremena in temperatur, časa prisotnosti doma, regulacije gretja, ... se potegne črta in pride do sklepa.
Vsaka stvar ima svojo prednost. Ena je v ceni, druga v višji kvaliteti bivanja zaradi regulirane klime.
Iz točke A v točko B prideš peš, s kolesom, mopedom, starim avtom ali makino. Izbiraš sam :mrgreen: .
LP
Druga v višji kvaliteti bivanja zaradi regulirane klime

Vidiš tudi to je subjektivno mnenje in ne objektivno. Zanima me kdo in kako je izmeril ter dokazal, da lahko danes trdi objektivno, da je zaradi prezračevanja ala Lunos kvaliteta bivanja boljša? Smile

No, še dodatno o večji kvaliteti bivanja. Če zadevo malček povežem, z ventilatorji v računalnikih, znajo ventilatorji z leti postati malček glasnejši 8)
Bom poskusil pojasniti sproti s krepko pisavo:
valko Napisal:Druga v višji kvaliteti bivanja zaradi regulirane klime
Reguliranje klime je zeeeelo širok pojem, ki zajema predvsem naprave za hlajenje ali segrevanje zraka, odvzemanje vlage s hlajenjem,...

Vidiš tudi to je subjektivno mnenje in ne objektivno. Zanima me kdo in kako je izmeril ter dokazal, da lahko danes trdi objektivno, da je zaradi prezračevanja ala Lunos kvaliteta bivanja boljša? Smile
Po zakonih fizike :wink: . Zakaj mešaš ime Lunos? Bistvo je v potrebnem prezračevanju - dihanju bivalnih prostorov. V kolikor dovajaš vlago v neprezračevan prostor, se v njem začne nekaj dogajati. Svež zrak paše tudi stanovalcem (no, ne vsem :twisted: ). Sedaj ti pa obstajata dve varianti: prezračevanje z odpiranjem oken (zimska "šok" varianta) ali stalno blago dovajanje svežega in odvajanje vlažno-rabljenega zraka. Lunos je le eden izmed sistemov.

No, še dodatno o večji kvaliteti bivanja. Če zadevo malček povežem, z ventilatorji v računalnikih, znajo ventilatorji z leti postati malček glasnejši 8)
In ta ventilator imaš kje? Blizu glavce :mrgreen: ? Mora bit verjetno strašen strošek zamenjava :roll:

Firma Lunos obstaja več kot 50 let. Kaj misliš zakaj so tako dolgo uspešni na tržišču?
Prijeten občutek priti v sveže prezračevano hišo tudi nekaj šteje.
LP
Zanima me če ima kdo Lunos in kako se obnese z vlago in plesnijo?

Hvala.

LP

------------
Edit: nepotrebno očitkovanje vrženo ven
Imamo Lunos in ga tudi uporabljamo. Glede vlage imamo v novi hiši kontra problem (klasična zidava poroterm, strojni pretežno apneni ometi, volna in če se prav spomnim silikatna fasada. Trosjojna okna les aluminij) celo zimo je prenizka in imamo skoraj non stop prižgana dva vlažilca.

Prej smo živeli v stanovanju kjer smo bili dva odrasla in dva otroka na bistveno manjši kvadraturi ali pa kubaturi zraka, kot vzameš. Poraba je enaka zraka je manj.

V hiši se že to pozna, da je kubatura bistveno večja. V stanovanju je pri vseh oknih malo pihalo, bajta dihta ko vrag. Prižgeš napo, pa če so Lunos dovodi zaprti potegne skozi kamin zrak v prostor (ja danes bi nedvomno dal takšnega, ki atestirano tesni).

Pozimi imamo nakaj Lunos dovodov zaprtih in ventilatorje prižigam ročno, da se nam preveč ne izsuši zrak. Od zgodaj pomladi pa do pozne jeseni so dovodi odprti in dva oz. trije ventilatorji delajo na minimum. Zrak v hiši je vedno svež tudi če nas en teden ni doma. Ni nekih "zastaranih" vonjav.

Moje mnenje (dve zimi in eno poletje) je, da nek sistem prisilnega prezračevanja hiša potrebuje, če pa je ravno Lunos tisto kar je najboljše si pa ne upam trdit, ker drugega nisem preiskusil.

Edino kar mi ni všeč je to, da forsirajo vse ventilatorje ravno v kopalnice, ker tam si želiš imeti toplo in bi ga večkrat ugasnil. Če bi delal še enkrat, bi enega dal v mansardno na hodnik. Tako ga v kopalnici lahko izklopiš pa tam ostane lepo toplo, prezračuje ti pa tisti na hodniku. Tudi takšne s senzorjem vlage ne bi več dajal ker recimo v kopalnici potem dela ko nor ravno takrat ko se tuširaš in to vseeno ropota. Pri nas 99% časa delajo na minimum. Me čisto nič ne moti če vlago iz kopalnice ven vleče 1 uro namesto 10 minut.
1 2 3 4 5
Iskanje po temi