PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Prodaja hiše, izgradnja nove

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Živjo, imam par vprašanj kako in kaj. Živim v hiši v izmeri 270 kvadratnih metrov na večji parceli okrog 1000 kvadratov v neposredni okolici Bleda. Hiša je stara 50 let, adaptirana pa je bila 10 let nazaj, pred parimi leti pa še par kozmetičnih popravkov kot večja garaža za dva avtomobila, profesionalno urejen vrt, žar itd. Vse skupaj je trenutno vredno okrog 400 000 € (kako leto nazaj v zlatih časih bi bila več) in me zanima, če npr. prodam hišo za toliko denarja in kupim zemljo za cca 150 000 € bi mi ostalo še dovolj za izgradnjo nove hiše z dvema ali tremi apartmaji?

Lp
Tole vprašanje je pa tako, kot bi spraševal katere številke bodo izžrebane na lotu! Big Grin
Je preveč dejavnikov in podrobnosti. Najbolj točne cene se da videti pri montažnih hišah. Če gledamo montažne z izvedbo na ključ, se cene začnejo (pribljižno) nekje pri 700€/m2 pa naprej!!!
Sedaj pa sestavi enačbo in računaj! :wink:
Nepremičnine z letom 2012,2013 grejo gor in bojo rastle nenormalno visoko.Do tedaj analiti ocenjujejo ekonomsko rast in stabilnost (prekleta bodita leta 2009,2010),tako da vsaka investicija v nepremičnino ni izguba denarja.jaz bi kar kupoval in kupoval sam ni denarja tako da sem pristal na eni skromni hiški ki jo zdaj renoviram...Odločitev je pa na tebi,sam to moraš razčistiti tu ti ne more noben dati nasveta...
Od kje ti ideja o rasti?

Tudi če bo recimo krize konec 2012 (smo skoraj sredi 2011, pa o tem ni ne duha ne sluha), pa dajmo 2013 - na podlagi česa bodo šle cene gor? Narod je izčrpan, stanovanja pa prazna.
Kdo bo ljudem dal denar?

Ne nabijat. Če mislis resno, podkrepi to s kakim argumentom.
Ta o neverjetni rasti cen je pa močna :lol: :lol: :lol: . Enkrat je taka rast že bila (3 leta nazaj) pa smo videli kam nas je to pripeljalo. Globalni trg, ne samo slovenski, je počil kot balonček, za njim pa še vse ostalo. Bodite prepričani, da centralne banke ne bodo pustile kakšnih ekstremnih rasti - dokaz za to je bil kakšen teden ali dva nazaj, ko je evropska centralna banka dvignila obrestno mero, ker jih je strah inflacije, pa čeprav je le ta pod tremi odstotki. Naj... bomo pa mi, ki smo v teh časih vzeli hipotekarne kredite.
Hm ravno v tej dilemi sem kaj je boljše oz. bolj kvalitetno? Klasična ali montažna gradnja? Klasično gradnjo si predstavljam bolj dolgoročno ter marsikaj se lahko še spremeni in dozida, ko montažna je neka bolj taka postaviš temelje, gori gredo pa montažne stene in to je to. Tudi to mi kaj preveč ne diši. da so stene lesene itd.

Tam klasično hišo z dvema apartajema se da sezidati za 250 000 € do 300 000 €? Ker res nimam blage koliko to stane, treba je kupiti opeke, dajatev za kanalizacijo, elektriko, potegniti napeljave, estrihi, streha, izolacija, notri vse poštimati, okna, vrata...
Zdaj si pa odprl pandorino skrinjico. Klasikov je namreč, po mojih izkušnjah, približno toliko kot montažerjev in vsak zagovarja svoj prav. Imata pa oba načina svoje dobre in slabe strani - kot večina drugih stvari. Ko sem jaz zbiral predračune, so bili predračuni za montažne hiše od 20.000 - 30.000€ višji kot za klasiko - seveda sem upošteval isto fazo gradnje, torej na zunaj gotovo hišo. Pobrskaj pa malo po forumu kako je glede stroškov gradnje, saj je na to temo že veliko napisanega. Mislim pa, da se lahko za 500€/m2 že lahko vseliš, če malo tudi sam zraven naredič (cena ne vključuje cene parcele). Če pa načrtuješ zraven apartmaje, bo zadeva malo dražja, ker bo več kuhinj in kopalnic - to pa stane.
Blejcan Napisal:Živjo, imam par vprašanj kako in kaj. Živim v hiši v izmeri 270 kvadratnih metrov na večji parceli okrog 1000 kvadratov v neposredni okolici Bleda. Hiša je stara 50 let, adaptirana pa je bila 10 let nazaj, pred parimi leti pa še par kozmetičnih popravkov kot večja garaža za dva avtomobila, profesionalno urejen vrt, žar itd. Vse skupaj je trenutno vredno okrog 400 000 € (kako leto nazaj v zlatih časih bi bila več) in me zanima, če npr. prodam hišo za toliko denarja in kupim zemljo za cca 150 000 € bi mi ostalo še dovolj za izgradnjo nove hiše z dvema ali tremi apartmaji?

Lp

Možna sta dva odgovora: DA ali pa NE.

Oba sta točna in pravilna!

Žal si povedal premalo! Ok, cena parcele je faktor. Torej ti ostane 250.
Sedaj je dilema pri tebi. Kakšne apartmaje si si zamislil? Na kakšne goste ciljaš?

Verjetno je tudi na Bledu - tako kt drugod! Za dober denar lahko oddajaš "dobrim" gostom le vrhunsko, kvalitetno ponudbo. To pomeni - dobra lokacija, smiselen in dodelan razpored samih apartmajskih enot ( tako da se različni gosti med seboj ne motijo in imajo veliko mero zasebnosti ), kvalitetna in kakovostna oprema apartmajev - pa najbrž še kaj.

Taka varianta ni cenena varianta. Pomeni, da tudi stane. Tu ti verjetno zmanjka "špage".

Če greš v "poceni varianto", prideš skozi, vendar pa verjetno ne boš imel "top" klientele, apartmaji ne bodo zasedeni optimalno, posledično bo prihodek slab.

Ti pa svetujem, da narediš "okvirni ali idejni projekt", pridobiš kvalitetne popise in poiščeš varianto ali dve. Klasika ali montaža - ni bistveno. Na osnovi tega boš "natančno vedel " kako in kaj.

:roll: Včasih smo temu rekli "investicijski načrt". :mrgreen:
leta 1998 ko so se vsi režali gospodu Mandiču,je on pridno kupoval nepremičnine...Tedaj je za stanovanje v Ljubljani odštel okoli 60-80.000DEM ki jih je po letih pobiranja najemnin prodal skoraj za trikratno ceno...Danes ti je največji kapital in najbolj ziher denar v nepremičninah...Kdor pravi da ni res-vsak ma svoje mišljenje...Vse cene grejo v luft,tako je tudi z nepremičninami...
Alix Napisal:leta 1998 ko so se vsi režali gospodu Mandiču,je on pridno kupoval nepremičnine...Tedaj je za stanovanje v Ljubljani odštel okoli 60-80.000DEM ki jih je po letih pobiranja najemnin prodal skoraj za trikratno ceno...Danes ti je največji kapital in najbolj ziher denar v nepremičninah...Kdor pravi da ni res-vsak ma svoje mišljenje...Vse cene grejo v luft,tako je tudi z nepremičninami...

:lol: "Posle rata - lako je biti general"! :roll:

Praviš - analitiki napovedujejo! A res, de?

Na osnovi česa pa? Realnih gospodarskih kazalcev, ali iz "kristalne krogle"?

Strinjam se, da je vlaganje v nepremičnine vedno bilo, je in bo, neka stabilna in dolgoročna - trajna naložba.
To pa je tudi vse.
Nerealna pričakovanja in špekulacije "nepremičninarjev" ter lahka dostopnost do finančnih virov ( beri hipotekarni krediti ) so povzročili najprej napihovanje "balona", le ta pa je prav zaradi "nerealnih" osnov POČIL.

Cena nepremičnine je v osnovi zelo povezana in soodvisna od najemnine. Oziroma je nek exploatacijski cikel vrednosti, vrednoten skozi najemnino.

Če "trdim" - in v to sem prepričan - da je realna cena m2 v SLO ( s tem, da investitor še vedno ustvari spodoben RVC - kar pomeni 25 do 35 % ) 2.000,00€/m2.

To pomeni, da je 80m2 veliko stanovanje vredno 160.000,00€.
Vrednost / najemnina, se je nekako v projekcijah upoštevala na 20 letni rok. Predpostavka je, da je stanovanje po 20 letih na trgu ( ob le nujnih vzdrževalnih delih ) vredno še 1/2 začetne vrednosti. To je ob prodaji po 20 letih še 80.000€. 20 let je 240 mesecev. Mesečna najemnina za tako stanovanje naj bi bila cca 350€. 350 x 240 = 84.000€.

Tvoja prognoza o izredni rasti cen - žal ne pije vode. Vsaj kratkoročno ne.

Seveda se cene stanovanj pri nas niso bistveno znižale. Pa razlog ni v tem, da bi "nepremičninarji" ali investitorji VSE PRODALI. Sploh NE. Prodanega je malo ali NIČ. Prodaje se NE. Paradoks je, da "banka" še vedno reprogramira dolgove investitorjem, le ti "ČAKAJO" na čudež ( ki ga ne bo ), stanovanja samevajo, hkrati pa te iste banke NE dajejo več "ugodnih kreditov" kupcem teh precenjenih stanovanj.

Če bi banke bile v zasebni lasti - tega sigurno ne bi gledali. Ker so v "državni" in ko vsakič, ko zmanjka KAPITALA, dokapitalizacijo skozi državo izvedemo kar vsi mi - pa lahko delajo - kar delajo.

Vložek v nepremičnino pomeni, da je to dolgoročno stabilna naložba ali investicija, ki realno ohranja vrednost, ali pa celo omogoča nek minimalen donos ali profit v nekem daljšem obdobju.

Vse "mahinacije" kot npr. Jazbinškov "salto mortale" in tvoj primer, pa niso referenčni.
So zgolj "raj" za špekulante.
Samo eno stvar mi pojasni pa ne bom pisnil niti ene več...Litostroj-Stric kupil stanovanje za ČISTIH 15.00DEM,na Litostrojski (modri balkoni) prodal ga za 60.000EUR...Od očeta sodelavec G**** kupil stanovanje od Gradisa na Petrovičevi (ne vem kako se zdaj reče) v Novih Jaršah,LJ dal zanj 24.000DEM lahko zanj dobi okoli 85.000EUR...Tast je kupil trosobno stanovanje od rudnika na Kardeljevem trgu v Velenju dal zanj okoli 30.000DEM zdaj zanj lahko dobi do 90.000EUR...Povedal sem ti konkretne primere stanovanj in kje se nahajajo in realne cene...So pa tut drugi ki kupi nepremičnino pa živi samo od najemnin...Tisto gor kar si napisal se popolnoma strinjam in dajem za prav,samo splača se investirat v nepremičnine,ker se vse povrne,hipoteki pa vedno rečem NE ker je to tak nateg da glava peče...
Alix, če imaš 200k EUR v žepu, jih znaš potem (domnevam) veliko bolje obračat in služit kot to da kupiš nepremičnino ter najemnino. Ti vidiš samo optimalne zaslužke. Kaj pa primeri ko so kupili stanovanje po 4k EUR/m2? Koliko dobijo zdaj? Koliko so z najemnino zaslužili tisti ki so jim najemniki razbili in izropali stanovanja, najemnin pa ne plačujejo (pa še iz stanovanja nočejo - primeri tudi na tem forumu). Špekulatino kupovanje stanovanj z razlogom zaslužka v razliki cene pri prodaji deluje samo če zelo poceni kupiš stanovanje ter drago prodaš. Tega pa sedaj praktično ni več. V preteklosti so se pa itak tudi cele tovarne prodajale "za gajbo piva"...

Še gradbena podjetja so malo ustavila konje z lastno gradnjo in prodajo za trg. Pa so precej dobro služili dokler se je še prodajalo Wink

Hipotekarni kredit je pa (na žalost) edina možnost za veliko večino ljudi da pride do stanovanja/hiše.
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Alix Napisal:Samo eno stvar mi pojasni pa ne bom pisnil niti ene več...Litostroj-Stric kupil stanovanje za ČISTIH 15.00DEM,na Litostrojski (modri balkoni) prodal ga za 60.000EUR...Od očeta sodelavec G**** kupil stanovanje od Gradisa na Petrovičevi (ne vem kako se zdaj reče) v Novih Jaršah,LJ dal zanj 24.000DEM lahko zanj dobi okoli 85.000EUR...Tast je kupil trosobno stanovanje od rudnika na Kardeljevem trgu v Velenju dal zanj okoli 30.000DEM zdaj zanj lahko dobi do 90.000EUR...Povedal sem ti konkretne primere stanovanj in kje se nahajajo in realne cene...So pa tut drugi ki kupi nepremičnino pa živi samo od najemnin...Tisto gor kar si napisal se popolnoma strinjam in dajem za prav,samo splača se investirat v nepremičnine,ker se vse povrne,hipoteki pa vedno rečem NE ker je to tak nateg da glava peče...

Ni mi poznan tvoj EMŠO, tako da ne bom "osoren".

To, da se je po osamosvojitvi in po sprejetju "Jazbinškovega" zakona, takratni stanovanjski fond, ki je bil v "družbeni" lasti - razprodal / in to dobesedno, je golo dejstvo.

Po eni strani je bilo prav, da so ljudje, ki so prebivali v teh stanovanjih, katera so "dobili" od podjetji, kjer so delali ali pa iz xy razlogov.

Če je nekdo dobil stanovanjsko pravico leta 1965 ali 1975, sam in s svojo družino živel v tem stanovanju, ter ga je leta 1991 lahko "odkupil" za 15.000 DEM, to lahko še nekako razumem, čeprav tudi to ni bilo "pravično" do vseh. Saj vsi "NISMO" bilo te sreče, da bi taka stanovanja imeli. Pa pustiva to.

Večina teh stanovanj je bila " v totalnem razsulu". Nekatera so še danes! Velika večina "najemnikov", pa je kasneje po odkupu ( ko so postali LASTNIKI ), v ta zanemarjene in slabo vzdrževane objekt VLOŽILA precej svojih sredstev. Menjave streh, obnove fasad in izolacij, menjave instalacij ...... itd. Tako, da - ja - vseeno ob prodaji profitirajo. Vedeti pa je treba še nekaj - da so si tako na edini možen način rešili svoj stanovanjski problem.

Če tak sedaj proda stanovanje OK.

Druga pesem so "osebki", ki so ( in teh ni malo ) zlorabili to situacijo. Kupili so si stanovanjsko pravico / tako ali drugače / od raznih mamic in babic, za njih in v njihovem imenu odkupili stanovanja za "bagatelo", počakali da so mamce pomrle, počakali še 3 leta, da so bili lastniki toliko časa, da ob prodaji niso plačali davka - razen obveznega.

To pa je druga pesem. Ampak to je "legalna goljufija" in zloraba. Nekdo bo rekel - "ob pravem času na pravem mestu" - morda, ali pa tudi ne.

Za konec pa še tole: tvoji primeri z realnim stanjem na nepremičninskem trgu NIMAJO popolnoma nič skupnega. So zgolj in le bili možni in mogoči v samo nekem trenutku, na neki točno določeni lokaciji.

Nepremičninski trg so cene nepremičnin na prostem trgu. To je novogradnja ali pač tudi rabljeno stanovanje.
Žal je bil generator cen takih stanovanj, kot jih ti navajaš tudi CENA NOVOGRADENJ, katera ni bila realna.

In ker ne poznam tvojega EMŠA, smo bili "yugosi" itak paradoks posebne vrste. So bili časi, ko sem v Ljubljani lahko 2 leti starega Golfa prodal za 15 ali 20% več, kot me je stal NOV.

Le v Sarajevo sem ga moral iti iskati!

Ja, ja - včasih se je dalo fino zaslužiti! :mrgreen:
Faros Napisal:Zdaj si pa odprl pandorino skrinjico. Klasikov je namreč, po mojih izkušnjah, približno toliko kot montažerjev in vsak zagovarja svoj prav. Imata pa oba načina svoje dobre in slabe strani - kot večina drugih stvari. Ko sem jaz zbiral predračune, so bili predračuni za montažne hiše od 20.000 - 30.000€ višji kot za klasiko - seveda sem upošteval isto fazo gradnje, torej na zunaj gotovo hišo. Pobrskaj pa malo po forumu kako je glede stroškov gradnje, saj je na to temo že veliko napisanega. Mislim pa, da se lahko za 500€/m2 že lahko vseliš, če malo tudi sam zraven naredič (cena ne vključuje cene parcele). Če pa načrtuješ zraven apartmaje, bo zadeva malo dražja, ker bo več kuhinj in kopalnic - to pa stane.

Zelo lepo povedano. Imam v mislih za začetek neko klasično grajeno hišo, ker sem pač na to navajen in malce bolj poznam kot montažne (s temu pa ne mislim, da so kaj slabše) sem le bolj starokopiten. Za začetek bi naredil kar bi mi finance dopuščale, v naslednjih letih pa bi zadevo malce dograjeval oz. probal izboljšati.

Sicer pa kdo ve imena velikih priznanih izvajalcev klasične gradnje hiš?

Lp
Blejcan Napisal:Zelo lepo povedano. Imam v mislih za začetek neko klasično grajeno hišo, ker sem pač na to navajen in malce bolj poznam kot montažne (s temu pa ne mislim, da so kaj slabše) sem le bolj starokopiten. Za začetek bi naredil kar bi mi finance dopuščale, v naslednjih letih pa bi zadevo malce dograjeval oz. probal izboljšati.

Sicer pa kdo ve imena velikih priznanih izvajalcev klasične gradnje hiš?

Lp
Za ta denar se sigurno, da narediti solidno zadevo, je pa treba vse dobro premislit in predvsem splanirat in potem pazit, da ne padeš iz tega plana! Enako pomembne so čisto vse faze od projekta do polaganja ploščic!

Če boš izbiral pa velike priznane izvajalce pa v večini primerov s tem denarjem ne boš prišel skozi! Znajo tudi manjši sp-ji delati kvalitetno predvsem pa cenovno ugodno. Nikar ne zanemari lokalnih mojstrov! :wink:

p.s.
še en nasvet iz lastnih izkušenj! Izogibaj se firm, ki se na veliko oglašujejo!!! Rajši se ustavi pri kakšni novogradnji in se osebno pozanimaj o izvajalcu! :wink:
1 2
Iskanje po temi