PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Tlak v centralni pada

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Imam plinsko peč Immergas ZEUS MIOR z vgrajenim pretočnim bojlerjem za sanitarano vodo.

Ko centralna dela je tlak v plinski peči normalen in ne pada (cca 2,00 bara). Ko pa centralna ugasne (dovolj visoka temparatura v prostoru glede na sobni termostat) tlak v peči po cca 2 urah pade na 0 bara, zaradi česar se peč pri ponovnem vklopu termostata ne more zagnati. Če dodam malenkost vode in tlak v peči povišam samo za 0,5 bara se peč takoj vklopi, vendar sedaj tlak zelo hitro naraste tudi prek 3 barov, čeprav sem dodal samo malo vode.
Peč uporabljam za talno in radiatorsko gretje, kar imam krmiljeno z hidravlično kretnico. Do sedaj, ko je bilo mrzlo, sem uporabljal oboje, sedaj ko pa so zunaj nekoliko višje temparature sem talno izklopil, ter termostat za radiatorsko gretje nastavil samo na zjutraj in zvečer.
Radiatorje in razvodnike za talno in radiatorsko gretje sem že odzračil. Na napeljavi, peči ali na radiatorjih ni nikjer niti kapljice vode.
Torej peč imam trenutno neuporabno, saj je ne morem krmiliti zaradi padanja tlaka. Peč je stara 5,5let.
Ima kdo kakšo idejo?
Ne bom trdil, mislim pa da zna biti vzrok v raztezni posodi. Lahko da samo ni plina(zraka) notri, če pa na priključku za polnjenje z zrakom priteče voda, potem je pa notranja membrana zanič.
Se strinjam z alex007 sem imel isti problem pa je bila ekspanzija prazna.(brez zraka)
Na peči sem našel ventil za polnjenje eksapnzijske posode. Zgleda kot ventil za avto zračnico. Če ga pritisnem, gre ven samo zrak, brez vode, torej ga je potrebno samo napolniti. Na koliko barov naj napolnim ekspanzijsko posodo, ali naj pri polnjenju peč ugasnem?
To moraš početi, ko je sistem hladen. EP napolniš z zrakom na cca1-1.5 bara, nato pa če je potrebno napolniš še sistem z vodo cca 0.2-0.3 bara manj kot si napolnil EP.
Citat: EP napolniš z zrakom na cca1-1.5 bara,
To je pravilen odgovor in velja za vse hiše do vključno 4 (včasih celo 5) etaže.

Za boljše izkoriščenje prostora ekspanzijske posode je treba polniti zrak glede na višino najvišje točke ogrevalnega sistema iznad ekspanzijske. Polni se pri hladnem sistemu. Pri enoetažnem (3 m) se polni s plinom na 0,3 bar in nato z vodo 0,5 bar. Za 2 etaži je 0,6 in 0,8 ter za 3 etaže (9 m) na 0,9 in 1,1 bar. Ko polniš s plinom, mora imeti voda manjši pritisk, kot bo imel plin po polnjenju. Na ta način boš sigurno dosegel višjo možno temperaturo vode v sistemu predno spusti tlačni varnostni ventil, tudi pritisk vode naj dolgo časa nebi padel pod pritisk plina, kar je spodnja meja za dobro delovanje ogrevalnega sistema.
Nimam časa - sem v penziji!
Raztezno posodo sem poskusil napolniti z avtomobilsko tlačilko, pa ne gre. Ves pritisk ostane v cevi tlačilke, kot da nekaj ni v redu z ventilom raztezne posode. Manometer na tlačilki lahko napolnim tudi do 4 barov, pa v raztezno posodo ne pride nič. Poskusil sem tudi odviti iglo ventila, tako da bi vsaj poskusil posodo napolniti, pa tudi ne gre.
Na peči imam pritiska 0,5 bara, kar trenutno zadošča za ogrevanje sanitarne vode.
Ali bi moral pritisk v peči znižati na nulo in ohladiti sanitarno vodo, da bi lahko napolnil raztezno posodo?
Ali je kaj narobe z raztezno posodo in naj raje pokličem serviserja?
Citat:Poskusil sem tudi odviti iglo ventila, tako da bi vsaj poskusil posodo napolniti, pa tudi ne gre.
Malo čudno - ven lahko zrak spuščaš, noter pa ne? Morda pa imaš previsok pritisk. Ali lahko izmeriš pritisk v posodi? Če ne - v hladnem stanju polni vodo do željenega pritiska in nato spuščaj ven zrak, da bo pritisk vode začel padati - do 0,2 bar izpod postavljenega prit. vode (če je tako si že končal z operacijo).
Sem imel podoben štos z raztezno posodo. Ni se dala napumpat pa amen. Vzrok je bil v tem, da je bila s strani meha (zraka) prazna, z druge strani pa je bil meh stisnjen z vodo in je veselo nalegal in pritiskal na ventilček. Dokler nisem spustil vode ven, enostavno ni šlo - zatem pa brez problema (čeprav je bil tlak vode le 1 bar)

lp
Mi o avionu, pilot iz gozda....
Podobno kot v zgoraj opisanih primerih tudi pri sebi v napeljavi talnega opažam nekaj dni, da ko se TČ in obtočna ustavita, tlak močno pade, tudi na 0,3. Ko pa se vse zalaufa pa pride kmalu na začetno vrednost cca 1,6.

Je inštalater že gledal ekspanizijo, je bila na 1,3. Jo je tudi poskusno malce dopolnil z zrakom in ponovno spustil na 1,3 in naj bi bila v redu.
Smo tudi znižali tlak v raztezni na 1,0, pa je bilo podobno obnašanje.

Drugače talno dosedaj deluje v redu že več let. Avtomatska odzračevalna lončka sta v omaricah talnega v 2 etažah. Res pa je da tisti v pritličju zadnji teden rahlo kaplja. Drugih spuščanj vode ni opaziti.

Preden grem v večje tlačen preizkuse posameznih vej talnega bi se rad prepričal, če ni podobno kot zgornjih promerih problem v raztezni posodi.

Obstajajo še kakšni testi ekspanzijske posode, da bi lažje lahko dokazali da je res v ekspanziji problem ? V literatur se najde da ima lahko tudi membrana težave ?

<!-- m --><a class="postlink" href="http://gcs.gi-zrmk.si/Svetovanje/Clanki/Grobovsek/PT90.htm">http://gcs.gi-zrmk.si/Svetovanje/Clanki ... k/PT90.htm</a><!-- m -->
Citat:opažam nekaj dni, da ko se TČ in obtočna ustavita, tlak močno pade, tudi na 0,3.
Razumem da dejansko tlak pade, ko se voda ohladi, ter naraste, ko se voda zopet segreje. Če je tako, pomeni, da je prenizek tlak hladne vode. Počakaj, da se voda ohladi in dopolni vodo, da bo tlak hladne vode 1,5 bar (če imaš raztezno na 1,3 bar).
Koliko etaž pa zajema sistem ogrevanja?
Sistem ogrevanja - kurilnica je v kleti, ogreva pa se talno v pritličju in nadstropju.
Nihanje že, ampak v dosedanjem delovanju talnega in kurilnice je bilo to nihanje tlaka glede na toplo/hladno minimalno, kako desetinko.

Sem probal kaj se zgodi če talno umaknem iz problema - čisto zaprem oba ventila v in iz kurilnice proti talnemu in imam potem samo sistem TČ - tropotni ventil - bojler.

Takoj po segrevanju bojlerja je temperatura vode v cevi 55, pritisk 1,9.
Čez tri ure pridem pogledat, je voda v cevi ohlajena na dobrih dvajset, pritisk pa 0,4!
In če potem spet vklopim gretje bojlerja, pritisk spet narašča in pride na 1,9.
Citat:Sistem ogrevanja - kurilnica je v kleti, ogreva pa se talno v pritličju in nadstropju.
To je skupna višina sistema do 7 m. Ekspanzijska mora imeti pritisk plina vsaj 0,7 bar. Ob hladni vodi sistema poskrbi, da bo pritisk vode 0,2 bar več od pritiska plina.
Citat:segrevanju bojlerja je temperatura vode v cevi 55, pritisk 1,9. Čez tri ure pridem pogledat, je voda v cevi ohlajena na dobrih dvajset, pritisk pa 0,4!
Tole pa kaže na okvaro raztezne posode. Najprej na ventilčku poskusi, če je v raztezni res plin. Morda bo iz ventilčka pritekla voda = počena membrana raztezne.
Če je v raztezni plin, izmeri tlak plina takrat, ko je pritisk vode manj kot 0,7 bar. Če je pritisk plina manj kot 0,7 ga dopumpaj na 0,7 bar. Če je pritisk plina več kot 1,3 (eventuelno 1,5), ga spusti ven na vsaj 1,3, še bolje na 0,7 bar. Dopolni vodo vsaj 0,2 bar več kot je plin.
@Žerjavar, hvala za par koristnih nasvetov. Pri prvi meritvi je števec pokazal na raztezni 1,7, pritisk vode prikazan na cevi pa 2,0. Tudi ko je bil pritisk hladne vode 0,3, je bilo v raztezni preko 1,5. Iz raztezne ni priteklo nič vode.

Pa sem tekom dni spustil ven nekaj zraka na raztezni, pri vsaki meritvi je šlo še malce ven in trenutno je v raztezni okoli 1,2. Vode nisem dotakal ali spuščal. Pritisk vode se je presenetljivo sedaj ustalil okoli 1,0 in je sedaj precej stabilen, tudi ob ustavljeni TČ ne pade skoraj nič, morda kako desetinko. Bom nekaj časa pustil takole, potem pa še za par desetink povečati pritisk vode, saj kot berem naj bi bil malce višji kot pritisk v raztezni.

Prave logike za tem ni videti. Ker smo že pred kakim tednom namerili vrednosti 1,0 in 1,3 pritiska v raztezni, pa je bilo obnašanje pritiska vode bolj spremenljivo.
Samo razmišljam:
V raztezni je balon, napihnjen na 1,7 bara. Če vode v raztezni ni, balon zasede celoten volumen posode. Na koncu cevi za vodo v raztezni je naluknjana pločevina (pri meni 17 luknjic cca 2 mm premera). Ta pleh preprečuje balonu, da bi se 'zalezel' v cev. Ali je možnost, da bi s balon 'prilepil', in kot nekako onemogočil vodi, da bi ga odrinila?
Mi o avionu, pilot iz gozda....
1 2 3 4 5 6
Iskanje po temi