PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Problem s cirkulacijo

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Imam naslednji problem: Cirkulacija za snv ima razvod in sicer en del gre naravnost navzgor v zgornjo kuhinjo (mansarda), drugi del pa po hodniku na drugo stran hiše v kopalnico in od tam naprej v mansardo - v zgornjo kopalnico. Zadeva (cirkulacija) prej 20 let ni obratovala, sedaj pa sem na cirkulacijo vgradil črpalko. Nato je za zadeva funckionirala tako kot se za gre in po pričakovanju (mrzla voda tekla cca 3 sek.) cca 1 mesec, sedaj pa ne več. Problem je v tem, da v kopalnico ne pride topla voda in moram spet celo napeljavo (ki jo ni malo) izprazniti da pride topla voda (cev 3/4). Cirkulacija pa mi meša samo vodo navzgor v zgornjo kuhinjo. Se mi je mogoče zamašila cev katera gre v kopalnico ali mi pač vodo meša samo navzgor zaradi termosifonskega ali nevem kakšenga efekta že?
Če je zamašena cev, kako naj to zadevo očistim, ker voda cirkulacije prej obrača preden pride do pipe, ventil pa imam samo spodaj na cirkulaciji. Ventili so vgrajeni tudi zgoraj, vendar vedno povsod šele za tem ko voda obrača in tako ne morem ene ventila zapret in s pritiskom zadevo očistit.
Je že kdo imel tak problem in kako ga je rešil (ne bi rad da grem sedaj razbijat "kahlce,...")?
Najlepša hvala za odgovore,...

Lp, Janez
Pozdravljeni!

Kako je nastavljeno delovanje črpalke (non-stop, intervalno ali kako drugače)?
Če črpalka za cirkulacijo ne deluje, potem sploh ni tople vode v zg. kopalnici?
Kolikšne so linije od kurilnice do kuhinje in kopalnic ter med kuhinjo in zg. kopalnico?
Kje so nameščeni povratni vodi cirkulacije?

Z odgovori na zgornja vprašanja vam bomo morda lažje svetovali oz. predlagali kako rešitev.
MartinSLO Napisal:Pozdravljeni!

Kako je nastavljeno delovanje črpalke (non-stop, intervalno ali kako drugače)?
Če črpalka za cirkulacijo ne deluje, potem sploh ni tople vode v zg. kopalnici?
Kolikšne so linije od kurilnice do kuhinje in kopalnic ter med kuhinjo in zg. kopalnico?
Kje so nameščeni povratni vodi cirkulacije?

Z odgovori na zgornja vprašanja vam bomo morda lažje svetovali oz. predlagali kako rešitev.

Črpalko se vklopi s tipkama, ki sta montirani pred obema kopalnicama in ko se greš tuširat pritisneš in preden se slečeš je bila včasih topla voda že na tušu (pumpa je narejena na timer in se po cca 1,5 minute izklopi - sedaj ko je problem sem testiral tudi 5 minut in tople vode še vedno ni v kopalnico, včasih pa je bila po cca 80s).
Sama črpalka deluje, kajti topla voda v zgornji kuhinji je takoj prisotna (po cca pol minute) medtem ko v kopalnici, ki pa je od razvoda cirkulacije oddaljena cca 8m, ni ne duha ne sluha o takojšnji topli vodi - potrebno je izprazniti celo cev da začne teči topla voda - cirkulacija očitno ne dela.
Dolžina cevi in način napeljave cirkulacije: bojler, nato 5m cevi 1/2, sledi razvod (prvi razvod 2m 1/2 cole naravnost navzgor v zg. kuhinjo in drugi razvod 8m po hodniku v kopalnico 1/2 cole ter iz te kopalnice v zgornjo kopalnico 2 m naravnost navzgor 1/2cole.

Zadeva je lepo funcionirala, sedaj pa kar naenkrat ne več in sumim da se mi je zamašila cev na cirkulaciji do kopalnice, ali pa je bila prej zamašena cev do zgornje kuhinje (tukaj še voda ne uporablja in so v ceveh samo "blende").

Problem je ker ne vem kako najlažje zadevo sanirati in ker ne vem ali mi voda raje obrača v zgornji kuhinji zaradi krajše razdalje ali pa je res zamašena cev proti kopalnici.

Ena varianta je da bi to cev od cirkulacije v zgornjo kuhinjo odštemal in vmes vgradil ventil, tako da bi lahko zaprl pretok in potem bi morala črpalka potisniti vodo v kopalnico. Vendar če se je tukaj naredil "dober zamašek", bom potem moral štemati še tam.

Za nasvete, predloge se zahvaljujem že vnaprej

Lp, Janez
Iskanje po temi