PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Dvosobno ali trosobno dilema

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pišem v imenu kolegice, ki je v fazi nakupa stanovanja in ne ve, kaj bi izbrala. V nekem novem bloku je našla dve stanovanji; infrastruktura ji zelo zelo odgovarja.

Skratka, ima dilemo med dvema stanovanjema:

1. stanovanje je dvosobno, 45 m2 + "atrij". Zajema hodnik, spalnico, kuhinjo in dnevno ter kopalnico. Vsi prostori z izjemo hodnika imajo okno. Je delno kletno. Kletni je del, kjer je kopalnica (v njej je zato zelo majhno okno, ki ima motno steklo in gleda na noge zgornjega dela "atrija" (atrij ima stopnice)). Lega je vzhod in zahod. Na vzhodu je okno v kuhinji ter okno oz "vrata" v spalnici, izhod na balkon (veliko okno od tal do stropa) v dnevni in okno v kopalnici sta na zahodni strani. "Atrij", če si sploh zasluži to ime, je nekoliko manjši, pa še večino tega zasedejo stopnice, ki peljejo na skupno dvorišče bloka. Pokrit je s tendo, nad njim ni balkona.

2. stanovanje je trosobno, 57 m2 brez balkona ali atrija, je v istem nadstropju kot to dvosobno stanovanje. Lega je S in V. Stanovanje zajema hodnik in kopalnico brez oken, dve manjši sobi, ki gledata na V (ena sobica ima ožje okno (90cm) od tal do stropa), druga navadno okno. Kuhinja in dnevni prostor sta v enem prostoru, dve okni imata na vzhod in dve na sever.

Skratka: prvo stanovanje je bolj prijetno, pa tudi atrij je lušen za pomladi in jeseni, pa tudi ob hladnejših poletnih dneh, drugo stanovanje pa je nekoliko večje, čeprav ima majhne sobe...

Dilema: za kaj bi se odločili vi? Big Grin
Jaz se ne bi odločil za nobenega - prvo je delno polkletno, pri drugem pa mi ni všeč lega. Ampak ne vem zakaj imam poleg tega še občutek, da si ti bolj za prvo tvoja kolegica pa za drugo stanovanje? Sigurno bosta našla nekaj kar bo odtehtalo v neko smer - karkoli pač bo že to.
Meni je sicer tudi bolj všeč prvo stanovanje, ampak izbira je le njena - jaz ji le svetujem Big Grin Ona pravi, da če bi prvo imelo eno sobo več, da bi ga takoj vzela, ker ima sina... Tako se ne zna odločiti. Je pa drugo stanovanja precej manj prijetno, bolj tako "zabačeno" izgleda.

Kaj pa je narobe s tem, če je kopalnica delno pod zemljo?
Če ima sina, potem svetujem da vzame 3-sobno. Lega je sicer tak tak, ampak vseeno... Ko bo sin star 12 let (če še ni) in več bo želel imeti zasebnost, svojo sobo. Kako se bosta potem zmenila? Bo ona spala v dnevni sobi na kavču? Ali bosta brez kavča in bo imela poteljo v dnevni sobi?

Midva balkona nimava in ga prav nič ne pogrešava. Imava francoski balkon, kar pa jaz nebi poimenovala balkon, ampak soba z balkonskimi vrati Big Grin Kjer sem živela prej, smo balkon uporabljali za sušenje perila (zdaj imava sušilca in sem ugotovila, da je obešanje perila potrata časa - pa še likat ga je treba), tukaj pa vidim da imajo sosedje na balkonu šaro in pa nekateri sušijo perilo. Po moje je balkon oz. atrij manj koristen kot pa dodatna soba - sploh v njunem primeru (mati in sin in ne par).
Ravno v tej dilemi je - pravi da se v dvosobnem boljše počuti, pa tudi precej bolj svetlo je in na Z je lepši pogled na zelenje, v trosobnem pa vidiš le avtomobile in beton, obenem pa ji manjka še ena soba. Bo potrebno sklepati kompromise - lepši pogled in atrij ali dodatna soba? To je zdaj vprašanje...

Naj pa omenim, da sta sobi v troosbnem stanovanju; 9 m2 in 7 m2.
Če si kolegica lahko v manjšem stanovanju uredi svoj spalni kotiček ali kako bi temu rekli, naj vzame to s kakor atrijem - če ne bo stalno vsem ostalim sosedom na očeh in bo slišati topotanja po stopnicah ter podobne motnje.
Vkopano stanovanje je lahko problematično zaradi vlage. Če lahko to nekako preveri, ni pomisleka (pa itak gre za kopalnico).

Bi pa prav rada videla kak link za lažjo predstavo.
Predvidevam, da v dvosobnem dnevna ni ločena od kuhinje. Bi se dalo morda pregraditi s knaufom?
Ne, dnevna od kuhinje ni ločena. Je pa prostor že tako precej majhen (22m2), da se mi zdi nelogično karkoli ločevat. Je pa tako, da je prostor dolg 6,5 in širok 3,5 metre, na vsaki od krajših sten (3,5 m) ima okno - v kuhinji klasično 90*90 cm v dnevni pa panoramsko z izhodom na atrij, mere okna 180*225 cm.

Zakaj bi bilo dobro kuhinjo od dnevne ločiti?
Vzame naj čimvečje, kolikor lahko dobi za svoj denar. Lega, atrij in podobno so sicer pomembni detajli, ampak se mi zdi, da ni hujšega kot primanjkovanje prostora. Torej, če ima v mislih trisobna stanovanja (zaradi otroka), potem jaz na njenem mestu dvosobnih niti gledal ne bi. Pa naj išče drugo lokacijo, če so na tej trisobna slabo razporejena.
šljiva Napisal:Zakaj bi bilo dobro kuhinjo od dnevne ločiti?
Zato, da ne bi (ona ali pa sin) spala v kuhinji.
No, meni bi največ povedal tloris.

Drugače je pa bivalni prostor 22 kvadratov za dve osebi čist razkošno velik.
Iskanje po temi