Objave: 287
Teme: 10
Ocena:
0
Ravno mi začenjajo projektirati strojne instalacije- ogrevanje.
V osnovi je padla odločitev za talno ogrevanje po celotni hiši , ki bi mu bilo po potrebi dodano stensko ( v prostorih z veliko stekla in koplnicah).
sedaj pa mi projektant pravi , da se sistem s tem zelo zakomplicira.
zanima me ali ima kdo tak sistem in kako je izveden ter kako deluje
- kakšne cevi ste uporabili (premer)
-ali je vezano na isti ogrevalni krog kot talno
-odzračevanje stenskega dela
Objave: 489
Teme: 7
Ocena:
0
Pozdravljen,
sam imam izvedeno ogrevanje na način kot si ga opisal ti. Razvod ogrevanja ja narejen, na toplotno črpalko bom zadevo priključil predvidoma novembra.Talno gretje imam povsod tak jer bo položena keramika, kopalnica kombinacija stenskega in talnega, v mansardi, kjer je parket pa sem položil stensko gretje - poleti hlajenje. Oba sistema sta vezana na isti ogrevalni krog. Cevi stenskega razvoda so premera 8 mm. talnega 15. Odzračevanje stenskega razvoda poteka povsem enako kot talnega, izvedeno v fazi tlačnega preizkusa.
lp, Janez
Ocena:
0
a si zadevo izpeljal sam ali si imel izvajalca.
cevi katerega izvajalca si izbral za stensko ogrevanje.Če imaš talno in stensko skupaj, ali to pomeni, da imaš vse povezano skupaj ali imaš vsako vejo ločeno speljano do razdelilca
Objave: 1318
Teme: 57
Ocena:
0
Glede cevi za talno/stensko;
za stensko pridejo tanjše; 10mm,
REVI, slovenska firma proizvaja oboje+vodovodne;
dobiš jih v TAPRO-ju
Objave: 470
Teme: 2
Ocena:
0
Tudi jaz sem se dogoviril z Revi-jem. V osnovi deluje stensko popolnoma enako kot talno. Cevi so tanjše, ker se na ta način dosega hitrejša odzivnost, ki je pri talnem bistveno daljša (masa ometa napram masi estriha). Ločen ogrevalni krog bi potreboval le v primeru, da se bi odločil za višjo temperaturo vode v steni kot v tlaku (omejitev zaradi hoje). To pride v poštev, če imaš premalo površine sten, ki so na razpolago za ogrevanje.
Proizvajalec ima določeno koliko zank je lahko na vsaki veji ter koliko je maksimalno dolga posamezna zanka. To se običajno določa sproti, ob montaži, ker se je potrebno prilagajati stenam. Projektant potrebuje le moč, ki se pridobi na vsak m2 pri izbrani temperaturi vode (npr. 35/25). Tudi to ima proizvajalec objavljeno.
LP
sandi
Ocena:
0
Kdo vse pa zastopa firmo Gaboterm v Sloveniji. Vem za Zeussolar.
Ali ti prodajo samo cevi, brez montaže in kakšna je okvirna cena. A imaš mogoče kakšne slikice tvojega sistema med montažo
Ocena:
0
Zastopnik omenjene firme je Zeussolar. On mi je dobavil ves materjal potreben za izvedbo razvoda - cevi, spojni materjal, razvodne omare, ventile, posodil orodje za stiskanje, nudil osnovno instruktažo....
Nekaj slik sem naložil na <!-- m --><a class="postlink" href="http://janezje.moj-album.com/album/5099510/">http://janezje.moj-album.com/album/5099510/</a><!-- m -->
lp, Janez
Ocena:
0
lahko poveš še kaj o količinah stenskih registrov, materiala( cevi, spojke ), kakšna okvirna cena za te materiale (lahko tudi pod zasebno)
Ocena:
0
Za cca 160 m2 ogrevane površine sem porabil 650 m cevi za talno ogrevanje in cca 600 za stensko,17 registrov s po 35 m cevi. Stensko je izvedeno v petih vejah - dve s štirimi in tri s tremi registri. Ovirna cena cevi je cca 1 euro, t kosi 15/8/15 cca 8 eurov...za podrobnejše info bi moral preveriti račun..
lp, Janez
Objave: 154
Teme: 32
Ocena:
0
glede na videno me zanima, ali boste imeli stene prazne oz. kaj s slikami in čemerkoli, ki se našraufa na steno.
Objave: 470
Teme: 2
Ocena:
0
Jaz sem se odločil, da bo pohištvo pretežno na notranjih stenah. Za tisto, kar bo na zunanjih stenah pa je potrebno v naprej dobro premisliti. Na grobo ima prostor običajno 1/2 zunanjih in 1/2 notranjih sten. V primerih ko je med dvema prostoroma je to razmerje 3/4 notranjih ter 1/4 zunanjih sten, izjemoma je tudi obratno (moja dnevna). Na zunanjih stenah so okna. Če so stene proste je od tam tudi več svetlobe, ki jo sicer pohištvo ovira. Za slike nameravam narediti pod stropom letvico (obrobo) ter jih obesiti na prosojne vrvice. Lahko pa se za to tudi zabije žebelj ali vijak v zid. V tem primeru moraš pazit kje so cevi. Za to si pomagaš s posebno foljo, ki jo napneš čez zid tam kjer boš vrtal in se drugače obarva tam, kjer je zid toplejši. Podobno kot otroški temometri, ki se napnejo čez čelo. V vsakem primeru, je dobro celotno inštalacijo natančno fotografirati preden se vse skupaj ometa. Sicer to velja tudi za druge inštalacije kot je npr. elektrika ali voda. Pri drugih inštalacijah je manj možnosti, da kaj poškoduješ, ker je mreža bolj redka. A se vseeno se zgodi.
LP
sandi