PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Spet so me nategnili ...

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pa še to, ali imam kakšno pravico, da najamem za odpravo napak drugega izvajalca, saj ta naredi več škode pri odpravi napake, pa še napake se odpravljajo na hojladri.
Še enkrat vprašam ali imata pogodbo. Če jo imata mora biti notri navedeno kako je z plačilom, če pogodbe ni, poglej v Obligacijski zakonik kako je s tem. Glede same izvedbe del pa ti ni treba požreti NIČ česar nočeš. Če je neka stvar vgrajena nova mora tako tudi izgledati, torej brez prask in podobnega, če ste se dogovorili za oblogo iz pločevine naj ta obloga takšna tudi bo itd. Kako misliš, da ni ugodil tvojim zahtevam? Mora ugoditi tvojim zahtevam saj ga zato plačaš. Kot je rekel že moj predhodnik, udari po mizi saj si ti naročnik in plačnik in mora biti tako kot si ti želiš.
Mislim, da ti bo v veliko pomoč [url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")uradni-listunichr("46")si/1/content?id=82804]obligacijski zakonik[/url]. Recimo 656. člen govori o "Določilo o nespremenljivosti cen" - je pa vprašanje kakšno pogodbo/ponudbo sta imela. Sam sem imel za fasado pogodbo v kateri so bile izmere po ponudbi tudi končne.

Če se je zahebal pri izmerah je to dejansko njegov problem, ampak vsaj jaz sem toliko pošten, da plačam tisto kvadraturo, ki je narejena (korektno & po pravilih stroke). Edino, če bi šel material gor za več kot 10% bi bil tudi tvoj problem.

Je pa res, da je treba zakonik brati v celoti in e samo posameznih členov.
211 konjev sreče v ovinkih...
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/P/Cm/2bVKGTTq/1/r53superchargedunichr("46")jpg[/img]
JOHN COOPER WORKS evolucija
Bravo bergi!

Danes moraš bit zajeban, zahteven, nepopustljiv, vendar po drugi strani fer, pošten in spoštljiv do izvajalca in njegovega ročnega dela. Stalna prisotnost ob delu, spoznati se na izvedbo, sprotno opozarjanje na zadeve, ki se jih da narediti boljše, ali jih celo sprotna popravila so zlata vredne pri končnem izdelku. Pa še nekaj. Če imaš "medizdelek" do naslednjega obrtnika lepega izgleda je veliko lažje dobiti kvalitetnega izvajalca na hišo, ki se bo pripravljen potrediti pri svojem delu, kot če imaš že do tedaj vse nekaj pofušano.

Gradnje hiše ni kar tako, je potrebnega veliko znanja in tudi ni za vsakega. Taki naj za gradnjo izberejo izvajalca, ki naredi hišo na ključ, morda montažno, nakup že zgrajene hiše, ipd.
matoz Napisal:Če sklepam po postu od AtaIBA, lahko on dejansko dvigne ceno, čeprav je bil sam na izmeri in je streha precej preprosta.

Kako se lahko ugotovi, ali je sekundarna kritina neustrezna, imam slike, kako mi cela streha zamaka, je to dovolj?
Ali se za poškodovani žleb zahteva zamenjava?
Ali je ustrezna sanacija špranje med veterno obrobo in žlebom (2cm) s silikonom, sem zahteval pločevino, pa mi niso ugodili. Ali bo silikon zdržal 30let?
Veterne obrobe iz pločevine ne pokrijejo v celoti veterne deske, ampak gledajo kake 3-4 cm ven, čeprav je bilo izrecno naročeno, da morajo v celoti pokriti deske in biti spodaj zavite zaradi močnega bočnega vetra. Na predračunu piše do 40cm in zraven kratice (če se ne motim r.š.), po njegovem to sedaj pomeni razvita pločevina.
Koliko se dopušča, da so žlebi spraskani (spremenjena barva), predno se lahko zahteva menjava?
Vsa pločevina, žlebi in rori so rezani z ročnimi škarjami precej krivo, moram to požret, ali so kakšni normativi?
Spoji cevi od žlebov so narejeni zelo slabo, je to treba požret, ali obstaja kakšen normativ?

Požret?

Tole mi malo diši na trolanje.

Drugače pa, kot Čojko pravi, če se ne pozanimate sami, kakšne so vaše pravice in kako naj bi zadeva izgledala, ko je fertik, najamite raje nadzornega. Če te možnosti nimate, pa bodite do izvajalca toliko korektni, kot je on do vas. Je zadirčen, trmast, vas ne šlivi pet posto, vas ne upošteva, ignorira, se vleče ven?

Kaj potem sploh dela na vaši hiši?

Brez zamere Matoz, zdi se mi, da ni problem pri izvajalcu, pač pa pri vas. Ali vam denar preveč na izi prihaja v hišo, ali pa ste oseba, ki se ne upa postaviti zase. Verjemite mi eno stvar, ki drži kot pribita: kot graditelj boste MORALI postati bolj direktni in neposredni. Sam sem se v teh dveh letih prelevil iz cicice v trdega pogajalca. In ko sem bil cicica smo se kar naprej z izvajalci razhajali v jezi. Zdaj je zadeva popolnoma drugačna. V pogajanjih povemo svoje želje, redno nadziramo dela, mirno brez kančka vesti izvajalcu na lojtri povem, da je tamle grdo odrezal lajšto in naj to prosim popravi. V tem trenutku nismo nobeni frendi ali kaj vem kaj, pač pa plačnik in izvajalec. Ko so dela zaključena, pa se vse skupaj prevesi.

Zdaj z izvajalci skupaj piknikujemo, rade volje jim zrihtam delo in marsikdo od njih se mi je že zahvaljeval za dober glas, ki sem ga razširil naokoli. Navsezadnje se celo naši otroci igrajo skupaj.

Vodovodar nam je sam povedal, da ga je na začetku stisnilo pri srcu, da si je rekel, teli so pa zajebani. A je takoj spremenil mišljenje, ko je videl, da pridem vedno pomagat zraven, da je plačano raje dan prej, kot kasneje, da nimamo znanstvenofantastičnih želja in tako naprej.

Moj odgovor je bil, sem toliko fer do tebe, kot si bil ti. In nazdraviva s pločevinko. Prejšnji teden je bil pri nas, malce si je pogledal prezračevanje in v kleti sam od sebe pripomnil, da mu ni najbolj všeč, da je pozabil poizolirati brikanje glavnega voda v kleti in da vidi, da malce rosi. Ker je pač notri zelo hladna voda, v kleti pa toplo. Sam sploh opazil nisem. Dva dni kasneje, ko je letel v Litijo, se je sproti oglasil in poizoliral.

Sicer ne vem, če je to pravi način v stroki, marsikdo se ne bo strinjal z menoj, a meni je tak odnos všeč in zaenkrat deluje.

uredil 31.3.vuego; mislim, da precej velika animirana slika ni potrebna
Faros Napisal:Še enkrat vprašam ali imata pogodbo.

Ni pogodbe, samo predračun.

berghaus Napisal:Brez zamere Matoz, zdi se mi, da ni problem pri izvajalcu, pač pa pri vas. Ali vam denar preveč na izi prihaja v hišo, ali pa ste oseba, ki se ne upa postaviti zase.

Se strinjam. Premalo sem zaj., zato pa sedaj iščem rešitev.
In kaj piše v predračunu? Cena na m2 ali na počez?

V vsakem primeru pa zapisnik, odprava napak itd. In če piše v predračunu cena na m2, plačaš na dejanske izmere...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
matoz Napisal:
Faros Napisal:Še enkrat vprašam ali imata pogodbo.

Ni pogodbe, samo predračun.

Popolnoma dovolj! Po Obligacijskem zakoniku, je predračun osnova. Izdelal in predložil ti ga je XY s.p.. Na koncu je njegov podpis, je datum izdaje, je štempelj.
V predračuno so posamezne postavke njihov opis in količina.
Če je - običajno na koncu pod pogoji - dopisan člen, da se končni obračun izvrši po dejansko vgrajenih količinah in po cenah za enoto, potem je model "upravičen" zaračunati več. Še posebej če je "res" naredil več.

berghaus Napisal:Brez zamere Matoz, zdi se mi, da ni problem pri izvajalcu, pač pa pri vas. Ali vam denar preveč na izi prihaja v hišo, ali pa ste oseba, ki se ne upa postaviti zase.

Se strinjam. Premalo sem zaj., zato pa sedaj iščem rešitev.

Nisi povedal kolikšen % predračunske vrednosti si že plačal.

Če si dal 50% avans, potem sledi nasvetom, ki so že bili napisani.

Na izvržbo pozabi, saj model nima vseh potrebnih dokumentov za to.
Predvsem mu manjka podpisan primopredajni zapisnik ( razen če te ni spet nategnil in razen če ti nisi kaj podpisal ) oziroma dokument o predaji - prevzemu del s strani naročnika.

Torej;
"krovca" lepo povabi na debato, - na obračun izvedenih del.

Vzemi papir in "MICA PIŠ". Vse kar te moti, vse kar si napisal.
Silikon na strehi - nima kaj iskat. Vetrne bočne obrobe, če je bilo domenjeno - morajo pokriti desko. Če je bilo v predračunu ( r.š. do 40cm / razvite širine ) opredeljeno eno, ob izvedbi pa je pokazalo morda drugače - bi te "krovec" kot strokovnjak (ti pa si v tem primeru laik ) opozoriti, da je treba dati pleh r.š. do 50cm, ter da bo postavka za xy€ dražja. Če bi se ti s tem strinjal in to potrdil, potem bi moral to tudi plačati. Če bi to zavrnil, sedaj ne bi imel "pravice" jokati, da pol dile ven gleda.

Skratka, vsedita se, obdelajta predračun in račun po vsaki posamezni postavki, ter najdita rešitev.

Če že med izvedbo nisi bil "pasji" - za svoj denar - vsaj sedaj naredi tako, da bo prav.
firefly Napisal:In kaj piše v predračunu? Cena na m2 ali na počez?

V vsakem primeru pa zapisnik, odprava napak itd. In če piše v predračunu cena na m2, plačaš na dejanske izmere...

Tole ne bo držalo!

npr.:
1. Dobava strešne kritine XY in pokrivanje
strehe na pripravljeno poletvano
podlago

m2 250,00 a 45,00€/m2 11.250,00€
--------------------------------------------------------------------------------------------

Če v pogodbi ali med dodatnimi opombami v predračunu NI POSEBEJ opisano, kako se vrši obračun, je tak zapis kot zgoraj "merodajen" in končen.
Pomeni, da je ponudnik preveril količine in izmere in podal tako ceno kot količino na njemu znane mere.
Plačano je bilo 12.500€ od 13.400€ iz prvega predračuna. Sedaj hoče bistveno več.
Zapisnik o končanju del ni bil izveden. Za vse moje pripombe je gluh in ima izgovore.

Zaradi določenih stvari, ki jih je naredil in groženj z njegove strani mirna rešitev ni več mogoča.
Kakšne so alternative.

Sem preveril na predračunu, piše, da je dejanski obračun po opravljenem delu, torej tukaj je očitno stvar zaključena in ne morem nič. Preveril bom samo kvadraturo, če je res tako velika, kot po novem zahteva.

Kaj pa ostalo.
Napišem dopis z napakami? Kako lahko naredim, da napake sanira nekdo drug, da je pravno pravilno?
Kaj lahko naredim glede sekundarne kritine, ki je puščala kot sito? To je najdražje popravilo, ki se dejansko verjetno sploh ne bo izvedlo. Kaj se da tukaj storiti?

Kakšno je stanje glede vetrnih obrob, ki so očitno po predračunu pravilnih dimenzij (kako naj kupec ve, kaj pomeni r.š.), po obljubi oziroma ustni zahtevi, da morajo v celoti pokriti vetrne deske, pa ne. Opozorjen nisem bil nič glede tega. Kakšne so tu možnosti.

V kakšnem času je dolžan narediti zapisnik o končanju del, ali je to sploh njegova dolžnost? Ali lahko zahteva plačilo brez tega zapisnika in potrditve z moje strani?
matoz Napisal:V kakšnem času je dolžan narediti zapisnik o končanju del, ali je to sploh njegova dolžnost? Ali lahko zahteva plačilo brez tega zapisnika in potrditve z moje strani?

Kako si prišel do računa?

Ti ga je prinesel - osebno, ali poslal po pošti?

V glavnem ZAVRNI RAČUN.

Pisno z priporočeno pošto in z povratnico.

V zavrnitvi računa - ali kot prilogo dodaj dopis, v katerem boš navedel vse napake in pomanjkljivosti, ki jih tu navajaš.

Hkrati ga pozoveš k primopredaji del - kar je dolžan storiti / predno izstavi račun, oziroma k odpravi napak in pomanjkljivosti, ki jih navajaš.
V sklepu tudi lepo navedi, da boš oz. da si pripravljen poravnati omenjeni račun v celoti - takoj, ko bodo dela opravljena v celoti in odpravljene vse napake in pomanjkljivosti.
matoz Napisal:Plačano je bilo 12.500€ od 13.400€ iz prvega predračuna. Sedaj hoče bistveno več.
Zapisnik o končanju del ni bil izveden. Za vse moje pripombe je gluh in ima izgovore.

Zaradi določenih stvari, ki jih je naredil in groženj z njegove strani mirna rešitev ni več mogoča.
Kakšne so alternative.
..................
Da se ne bomo ponavljali, preberi še enkrat vse napisane nasvete in izlušči, kaj je potrebno narediti.
LP
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.iba.si/">http://www.iba.si/</a><!-- m -->
Račun je prišel po navadni pošti.

Bom zavrnil račun.
Tehnično me zanima, ali lahko zavrnem sekundarno kritino kot neustrezno, če precej pušča vodo. Kako se to rešuje. Naj zahtevam zamenjavo, izločitev iz predračuna ali zmanjšanje cene?

Hvala za vse podane napotke.
matoz Napisal:Račun je prišel po navadni pošti.

Bom zavrnil račun.
Tehnično me zanima, ali lahko zavrnem sekundarno kritino kot neustrezno, če precej pušča vodo. Kako se to rešuje. Naj zahtevam zamenjavo, izločitev iz predračuna ali zmanjšanje cene?

Hvala za vse podane napotke.

Ne zapenjaj v detajle, že na začetku!

Po vrsti.

Sekundarna kritina ima namen zadrževanja morebitne vode pri poškodbah primarne kritine, ali pri zagotavljanju odvajanja kondenza izpod kritine.

Takrat, ko je tebi "puščala", verjetno niti ni bilo do kraja polatano, niti stiki niso bili polepljeni. Tako da osebno mislim, da sekundarna kritina ni bistvo tvojih težav.

Jo pa seveda z vsemi pomisleki vred omeni, kot eno od del, katera te niso zadovoljila.
Takrat je bila zadeva, kar se tiče sekundarne kritine, zaključena in se je že pričelo z polaganjem opeke na streho.

Tukaj lahko pogledate par slik, pa mi povejte, če pretiravam:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://img291.imageshack.us/g/p1000524800x600.jpg/">http://img291.imageshack.us/g/p1000524800x600.jpg/</a><!-- m -->
1 2 3 4 5 ... 7 Pojdi na stran 
Iskanje po temi