PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Prenova skupne kurilnice, ki je v moji lasti

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni!

Imam sledeči problem. Sem popolni lastnik kleti v katerem se nahaja skupna kurilnica. Se pravi, ostali etažni lastniki in jaz imamo v moji kleti kurilnico. V njej je skupna peč na kurilno olje ter cisterna. Taka ureditev je bila sprejeta pred približno 40 leti tudi s preprosto ureditvijo odnosov. V njej je tudi napisano, da je za kakršnokoli spremembo potrebno soglasje vseh solastnikov ogrevalnega sistema (pogodba ni bila overovljena, vsebuje pa podpise vseh tedanjih lastnikov - na žalost vsebuje tudi klavzulo, da se pravice in dolžnosti prenesejo na nove lastnike).

Problem je v tem, ker bi rad nazaj pridobil klet (jaz sem namreč novi lastnik). Vsekakor nočem vreči ven vseh ostalih solastnikov temveč bi rad le prenovil ogrevalni sistem ter prešel na plin. Na ta način bi prešli na nov ogrevalni sistem z občutno večjim izkoristkom. Prostor bi v tem primeru praktično v celoti pridobil nazaj, ker ne bi bilo več potrebe po cisterni, plinski kotel pa bi bil prav tako mnogo manjši od trenutne peči na kurilno olje. Ker gre seveda za veliko investicijo solastnikom to ne diši, zato držijo status QUO in ne pustijo prenove. To tudi pomeni, da ne morem razpolagati v polnosti s kletjo, ker je praktično 70% prostora namenjenega ogrevalnemu sistemu (peč, inštalacije, cisterna).

Peč, cisterna in ves sistem je že zdavno amortiziran, je pa tudi že dotrajan. Solastniki predlagajo cenejšo rešitev pri kateri bi nadaljevali uporabo olja, to pa seveda meni ne diši.

Kaj naj naredim, da bi pridobil kletni prostor nazaj? Hvala za vse nasvete, pripombe in razmišljanja.
Citat: da bi pridobil kletni prostor nazaj
Ali si ga že imel, pa ti ga je nekdo odtujil, sedaj ga želiš nazaj?

Predpostavljam: Klet s kurilnico je bil nekoč splošno družbeno premoženje. Ti (ali tvoj predhodnik?) si kupil klet, v njej pa so naprave za ogrevanje skupna last vseh etažnih lastnikov. Če je tako, potem o teh napravah odločajo vsi solastniki. Ti pa lahko zaračunavaš najemnino za prostor, ki ga te naprave zasedajo.
Nimam časa - sem v penziji!
Pravzaprav je bila klet že od izgradnje hiše naša oziroma v lasti prejšnjega lastnika. Na začetku je bila to zgolj klet. Pred cca. 40. leti pa si je prejšnji lastnik sam izgradil kurilnico (zgolj zase). Pozneje se je izkazalo, da bi se tudi vsi ostali radi priklopili na njegovo peč. Naredil se je sporazum (prej omenjeni) in lastniku se je plačalo ustrezni delež pri soudeležbi na ogrevalnem sistemu (peč, cisterna). Klet je tako vseskozi zgolj v naši lasti.
Citat:in lastniku se je plačalo ustrezni delež pri soudeležbi na ogrevalnem sistemu (peč, cisterna).
Etažni lastniki so odkupili ustrezen del ogrevalnega sistema. Je njihova last.
Tako je. Peč, cisterna in razvodni sistemi so v lasti vseh. Lastnik kleti pa sem zgolj jaz.
Ali misliš, da boš (tudi preko sodišča) dosegel izselitev ogrevalne opreme? Isto velja za prisilo v investicijo za novo opremo.

Zame je to nezapisana služnost že dovolj dolgo. Možna prekinitev služnosti, če prikažeš, da ni več potrebe po služnosti ali ponudiš za koristnika ugodnejšo rešitev.
Sodišča ne bi vpletal v to zgodbo, čeprav vem, da je v primeru vztrajanja vpletenih strank pri starem stanju to skorajda edini korak. Na koncu pa gre za to, da bom moral v isti stavbi še naprej živeti s solastniki, s katerimi bi bil pa na koncu zaradi tožbe na bojni nogi. To mi ne diši. Navsezdanje smo v večini primerov v dobrih odnosih.

Glede služnosti se strinjam.

Moje vprašanje je pravzaprav, na kakšen način naj prepričam solastnike, da privolijo v obnovo....sam razmišljam o neki minimalni nadgradnji (plinski kondenzacijski kotel bi priklopil na obstoječi sistem - stara črpalka, stari mešalni ventili itd. + plinski projekt), ki bi se po učinku zelo hitro poznala. Tu mislim predvsem na povratek investicije, saj je edini faktor na katerega gledajo vsi ostal, cena. To mislim, da bi bila za vse veliko boljša rešitev kot pa obstoječi sistem ogrevanja.
Plinski kondenzacijski kotel ne bo zadovoljiv pričakovanj v starem objektu brez drugih posegov kar se tiče porabe energenta, da bi bilo ogrevanje na istem nivoju udobja. Odpade cisterna za KO, za plin pa potrebuješ projekt in verjetno sanacijo dimnika.
A bi lahko pokompenzirali s kakšnim drugim prostorom?

Tale dogovor ne vem, če je v duhu in namenu služnosti.
kaj pa bo, ko se bo enkrat (ali pa zelo zelo hitro) ta stara peč "pokvarila"?
Bodo solastniki za to, da jih zebe, ali da zamenjate peč?
:wink:
Strelka Napisal:A bi lahko pokompenzirali s kakšnim drugim prostorom?

Tale dogovor ne vem, če je v duhu in namenu služnosti.

Trenutno imamo v uporabi en manjši kletni prostor od soseda. Prostor je bil odstopljen v uporabo, ko se je naredil sporazum, ni pa v naši lasti. Ko se bo naš klet sprostila, dobi sosed ta manjši kletni prostor nazaj. Problem je, ker je ta kletni prostor majhen. Klet kjer se nahaja kurilnica, pa je mnogo večji in prostornejši.
ElBarto Napisal:kaj pa bo, ko se bo enkrat (ali pa zelo zelo hitro) ta stara peč "pokvarila"?
Bodo solastniki za to, da jih zebe, ali da zamenjate peč?
:wink:

Zelo vmestno vprašanje. Problem je, ker je peč zelo kvalitetne izdelave. Večkrat nam je že dimnikar omenil, da takih peči ne delajo več. Peč je praktično neuničljiva, druga zgodba je gorilec. Gorilec je praktično dotrajan in ga bi bilo potrebno zamenjati. Eden od solastnikov je dobil ponudbo, ki bi povečala izkoristek peči (za minimalni vložek). Pravzaprav bi se v peč vgradil nov gorilec in vmesnik za izboljšanje grelnih lastnosti peči. Investicija naj bi bila cca. 1000€. Pri tem je problem, ker sistem ostane isti: peč, cisterna za KO...jaz pa še naprej brez prostora Sad
markII Napisal:Plinski kondenzacijski kotel ne bo zadovoljiv pričakovanj v starem objektu brez drugih posegov kar se tiče porabe energenta, da bi bilo ogrevanje na istem nivoju udobja. Odpade cisterna za KO, za plin pa potrebuješ projekt in verjetno sanacijo dimnika.

Torej, v hiši smo nekateri etažni lastniki investirali tudi v obnovo oken (sodobna dvoslojna okna), termostatski ventili, novi radiatorji itd. Te izboljšave bi morale že same po sebi izboljšati porabo energenta.

Moj izračun glede minimalne prenove je, da bi lahko omejil tako investicijo (plinski kondenzacijski kotel z ustrezno regulacijo - moč cca. 50kW, plinski projekt, odvoz in razrez stare cisterne) na maksimalno 5000€, verjetno še manj. Je to realno? Bi se dalo še manj?
fishy2 Napisal:. Investicija naj bi bila cca. 1000€.
A rabijo tvoje soglasje, da se lahko zamenja gorilec :wink: ?
To je res. Vsekakor sem proti temu in ne mislim dati soglasja. Skrbi pa me primer, če gorilec crkne. V tem primeru nimamo več gretja. Mislim, da je namestitev novega gorilca v takih primerih smatrano kot nujno vzdrževanje za katero ni potrebna absolutna večina. :?
1 2
Iskanje po temi