PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave meteorne vode - kanal

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mi kdo lahko pove koliko globoko mora biti odvod meteorne vode ter kanalizacije od hiše?
Hvala
Čisto odvisno... kanalizacija se običajno daje najgloblje (če imaš tudi klet), se pravi globlje kot 1m. Tako da tudi če se kaj vleče čez ni problema. Če pa nimaš kleti oz. ne misliš okoli/čez vleči nič drugega, pa lahko daš manj globoko, recimo na 80cm. Za meteorno rabiš zelo malo, lahko tudi 30cm. Seveda pa boš s potrebnim padcem na daljših razdaljah prišel globlje.
da ne odpiram nove teme na tematiko meteorne kanalizacije...

Sem v dilemi kakšne cevi uporabiti za meteorno kanalizacijo iz strehe velikosti cca 290 m2. Imam 5 žlebov (odtokov) ter 3 revizijske jaške okoli hiše...

Ali dvoslojna cev fi 160/136 mm2 zadostuje za to kvadraturo ? Padec bo dovolj velik (2-5 %). Jaz misli, da bi morala omenjena cev požirati vso vodo čez celo leto. Ko pa je ZELO močan naliv pa voda itak teče vse povsod ter tudi cev fi 200 ne bi zadostovala.
Pozdravljeni,
Poglejte projektno dokumentacijo, če imate mestno kanalizacijo verjetno imate projekt.
V kolikor nimate projekta in to izvajate v lastni režiji lahko to izvedete na naslednji način:
povezava med peskolovi 1-2 fi 110, 2-3 fi125,
Iz zadnjega peskolova oz.žleba do revizijskega jaška fi 160.Naprej je odvisno kam je vse speljano in koliko cevi pride v interni revizijski jašek.
Pozdravljeni!

Najprej naj povem, da smo hišo obnavljali in razširili, vse večinoma v lastni režiji, zato nimamo projektne dokumentacije. Sedaj je potrebno speljati meteorne vode vstran od hiše, le-ta se nahaja na hribu, s hiše sta speljana dva žlebova, ki sta zaenkrat zgolj priključena na cev, da voda odteka vstran od hiše. Ker smo na podeželju in ne bi želeli biti preveč pikolovski z različnimi peskolovi in revizijskimi jaški, me zanima, kako zadevo najenostavneje rešiti?! Je to dvoje res potrebno ali se da brez tega tudi speljati zadevo?

Sam sem razmišljal nekako takole, žlebovi so fi100, torej bi uporabil koleno, vse skupaj priključil na cev nekje 30cm globoko speljal vstran od hiše pod hrib Smile Sedaj me zanima, če je to ok in kako to speljati? Kakšne cevi naj dam? Rebraste ali pvc, tiste podobne kot za kanalizacijo?! Poskusil sem s kolenom fi110 in rdečo rebrasto cevjo, a mi nekako ne uspe?!? :? Zdi se mi, da bi bila najboljša varianta z sivimi trdimi PP cevmi in pripadajočimi koleni, a na celotno dolžino to verjetno ne pride v poštev, ali?! Morda potem dlje speljati z rdečimi rebrastimi?

Hvala za pomoč!
Sive kanalizacijske, rebraste cevi so namenjene vodom (elektro, telefon, kabel, itd.) ne VODI. Big Grin Čeprav za začasno pridejo prav tudi za vodo. Wink
Aha,hvala. Samo te so kar dražje, sem zasledil, da se uporablja za meteorne vode črne rebraste PP cevi, me pa zanima, kako to spojiti z žlebovi. Uporaljate siva pvc fi110 kolena ali mogoče pločevinasta kolena žlebov?!

Hvala!
Še nisem videl, da bi kdo spajal direkt žleb in odtočne cevi brez jaškov oz. peskolovov vmes. Ker če se ti zabaše recimo ali žleb ali cev, boš lahko odkopaval in razdiral pri spojih, da boš spucal. Peskolovi res niso tak strošek, da bi jih preskočil...
Zdaj mi je pa veliko bolj jasno, hvala Smile glede na to, da nimam namena ravno zbirati deževnice, bi dal kar peskolove pod vsak žleb. A bi bilo nekaj takega ok? <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.merkur.si/gradnja/vodovod-in-kanalizacija/jaski-pokrovi-resetke-in-pribor/jasek-alpro-peskolov-ppm-12-fi-100-100-alpro.html">http://www.merkur.si/gradnja/vodovod-in ... alpro.html</a><!-- m -->

Hvala!
To je najbolj poceni varianta... je ok, če ni možnosti, da kdo kdaj stopi nanj. Ker z leti plastika otrdi in se lahko zlomi, če bo kdo stopil gor. Tako da če bodo na pohodnih mestih, je bolje dati betonske.
Iskanje po temi