PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Poglobljena doza, koliko žic

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Znalci,

za razvod uporabljam pretežno fi 65 navadne, črne doze, drugih razdelilnih doz (naj?!) ne bi bilo..pa me zanima, iz redne prakse - koliko žic se da povezati v takšni dozi ?

10-12 žic + stikalo, presek 1.5mm? gre, ali je prevelika jeb***?

:wink:
Pri meni smo dozicam odrezali dno in povečali luknjo v zidaku kjer je večje število kablov. Tako da upam, da ne bo problemov tam kjer imam gužvo :wink:
Sammmy Napisal:Pri meni smo dozicam odrezali dno in povečali luknjo v zidaku kjer je večje število kablov. Tako da upam, da ne bo problemov tam kjer imam gužvo :wink:

Dobra ideja, o tem sem že razmišljal....
A ni vseeno če je že doza vidna na zidu če je malo večja,se veliko lažje dela pa še bolši pregled nad žicami je.Ne pa da vsi tlačite v male doze,na koncu pa če niso kleme dobro zategnjene se ob tlačenju pojavi še kakšen slabi stik.
V globoko stikalno dozo jih tud več stlačiš, pa fajn zabiješ s kladivom, da se ti vse žice olupijo, potem pa montiraš stikalo in, ko zateguješ nogice stikala, se ti dotaknejo olupljenih žic in narediš kratek stik,... Ko je treba nekaj prevezat, so žice tako kratke, da tega ne moreš storit,... Pri toliko žicah, bodo kontakti slabi in bo tekel večji tok, pa ti bo pogorela inštalacija,...

Najboljše je, da pokličeš strokovnjaka in ti bo naredil tako kot mora biti po zakonodaji, pa boš mirno spal.
Zakaj hodimo k zdravnikom? Al pa če bi si kar sami mal popravili. :?
Tako med vrsticami... meni se dopadejo tiste spojke, ki jim žico samo notri potisneš (vem, da jih ima TEM). Zavzame zelo malo prostora, pa še komot je. Druga resnica pa je, da žice ne dobiš več ven in je treba spojko scufati na prafaktorje...
211 konjev sreče v ovinkih...
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/P/Cm/2bVKGTTq/1/r53superchargedunichr("46")jpg[/img]
JOHN COOPER WORKS evolucija
Pozabi na tiste spojke, poleg tega pa glede doz - mislim da imam samo par komadov navadnih, plitvih. Skoraj vse imam globoke, da je lažja montaža. Sicer pa če je pametno izvedeno ne vidim primera, da bi v eni dozi imel 12 žic. Mislim da jih imam toliko samo v eni, a še ta je fi 80 na stropu nad lučjo, a gre polovica žic samo skozi in sem jih tudi napeljal tako - v dozi niso spojene, ker so neprekinjene. Če pa je govora o izjemi ali dveh - ja, da se urediti, a mora biti globoka doza.

Štromar, merilec - vidim da si dokaj nov na forumu in te ne poznam, se pa strinjam s tabo. Le s pridržkom, da ker tudi sam opravljam meritve, bi lahko naštel vsaj 10 štromarjev, ki bi jim morali že davno prepovedati opravljati takšna dela. Včasih tudi za kao profesionalci naletim na večje šalabajzartva kot pri vsakem laiku. Še več tega se pa pojavlja v poročilih o (kao) izvedenih meritvah, ki jih je do nedavnega lahko opravljal vsak monter za seboj. Ko pride na vrsto periodična meritev pa jok in stok, ker je vse narobe, v originalu pa vse bp.
LP,
Samojed
Pri novejših gradnjah zadnjih nekaj let gre večina razvodov po tleh in klasičnih razvodnih doz na vrhu sten tako več ni. Pri takšnih starih razvodnih dozah katero zapreš samo z pokrovom res ni problem zvezat 12 žic. Ja pa pri razporeditvi in ukrivljanju žic v dozo potrebno doza natančnosti in prakse. Danes se že gre vsak 'štromarja' in ko te pokličejo, ko sami ne vedo več dalje, odpreš dozo in so žice dolge 5 cm pa še natlačene kot bi jih res s kladivom nabijal v dozo.
Problem zna biti pri novejših instalacijah kjer so razvodi pod vtičnicami, stikali..zagipsana pa plitka doza.
@Samojed

se strinjam s teboj o meritvah na instalacijah. Ko opravimo periodične meritve ali pa samo pregled ugotovimo, da je prejšnji merilec 'pozabil' en cel kup stvari.

Med drugim se sprašujem, kako imajo lahko javni objekti (šole, vrtci, občinske in državne stavbe) opravljene meritve, pa nikjer nobene oznake o tokokrogih (niti na vtič., svetilkah, odvodih strelovodov,...).

Pri izvedbi električnih instalacij pa ne prisegam na domače mojstre in mojstre za vse.
Sosedu je pogorela še ne vseljena hiša zaradi štroma. Sam ga obvladam, pa sem ga vseeno dal narediti dip. elektrotehniku :mrgreen: Dokoncčal sem ga sam, sem zgubil potrpljenje delat za nekom, ki se samo gre štromarja. Štrom mora biti po PS-u. Basta.
kremenckov ata Napisal:Sosedu je pogorela še ne vseljena hiša zaradi štroma. Sam ga obvladam, pa sem ga vseeno dal narediti dip. elektrotehniku :mrgreen:
Včasih si bil kredibilen, zdaj pa blebetaš na nivoju rumenega tiska ali cerkvenih babnic.
Nobena bajta ne pogori zaradi štroma (če odšteješ tistega iz neba).
Lahko pa vseeno malo bolj razložiš, kdo naj bi in kaj naj bi zaj..., da se je hiša vnela in da lahko razširjaš paniko glede električne napeljave.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Fery Napisal:
kremenckov ata Napisal:Sosedu je pogorela še ne vseljena hiša zaradi štroma. Sam ga obvladam, pa sem ga vseeno dal narediti dip. elektrotehniku :mrgreen:
Včasih si bil kredibilen, zdaj pa blebetaš na nivoju rumenega tiska ali cerkvenih babnic.
Nobena bajta ne pogori zaradi štroma (če odšteješ tistega iz neba).
Lahko pa vseeno malo bolj razložiš, kdo naj bi in kaj naj bi zaj..., da se je hiša vnela in da lahko razširjaš paniko glede električne napeljave.

Sem enako mislil dokler ni pogorela ( montažna). Kriminalističnega zapisnika ne poznam, moje razmišljanje pa gre v smer, da se je po zagonu talnega gretja v hiši dvignila vlaga do te mere, da je lahko v hladnih ceveh inštalacijske ravnine v prvem nadstropju kondenzirala. Kapljica med dvema vodnikoma pod 220v pa je že lahko problem -obločni plamen ( v odprti omarici). Štromarji z veseljem vsakemu uturijo fid stikalo v vsako etažno omarico, pancarke zunaj hiše pa ne vrže takoj ven. Da pa vse plačaš kot negorljivo, pa tako ali tako ni potrebno razlagat. Bil pa je štromar opozorjen na vlago, pa je mislil verjetno tako kot do takrat jaz, pa tudi ti fery, da do tega ne more priti. Žal je tako, da je vse v redu dokler se kaj ne naredi, verjetnost da gre narobe pa tako majhna, kot recimo potres- pri nas mislim Big Grin
"malo" ste ausglajzali, naslovno vprašanje se glasi drugače!
saj vsi vemo, kako je, ...temelje je treba prepustit strokovnjakom, ker drugač bo bajta popokala, zide tudi, ker drugače bojo neravni, tkao ali drugače slabo zazidani, plošča isto, polaganje armature isto...bla,bla...bla....pol je še streha ipd....vse bo crknilo, trije bodo dol padli, veter bo vse odkril.... vse bo narobe ipd. :lol:

prosim nehajte s takim načinom razmišljanja - vsak posmeznik zase najbolje ve kako in kaj! Česa je sposoben in kakšno odgovornost je pripravljen nositi, ko sam izvaja nekatera dela!!!

Jasno je (n pika je na koncu!), da mora biti inštalacija VARNA, dobro narejena, opravljene meritve. In to je to. To posebne veze z naslovnim vprašanjem nima. Če ga obideš, pač rečeš "daj večjo razdelilno dozo" pa si rešen... in to je to! Pustimo ostale "detajle"...

Očitno ni dela za marsikoga in se pač skuša do nezavesti terati fama, kako je treba "vse" prepustiti (taskšnim in drugačnim) strokovnjakom, sam pa opazovati s fotkičom vse skupaj, pa vrečko denarja od krede na banki zraun! Jok brate, pri men odpade! :twisted:
Mirando,
ker veš kako je treba, ti ni treba spraševat.

:?
Pričakovan odziv. Hvala za "razsvetlitev"! V izogibm takšnim in podobnim postom na tem forumu, raje zamenjaj domeno zgoraj...za deljenje "tovrstnih" nasvetov jih je na tem forumu (najbrž) že dovolj. pričakovano pa jih bo (tudi tovrstnih odzivov v 'top' delovnem, dopoldanskem terminu kot je ta trenutek), vedno več...ker pač....dela ni....!!

pa srečno! Z nadaljenjim razglbljanem kako, kaj in zakaj...bi presegel naslovno vprašanje!
1 2
Iskanje po temi