PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja gradnja na "tuji" zemlji

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
jaki79 Napisal:Mama (od tvoje zaročenke) podari hčeri zemljišče. Hčer na tem zemljišču s skupnim denarjem zgradi hišo. Seveda je potem lastnica zemljišča in hiše samo hčer. Ker pa si napisal, da si popolnoma zaupata, to ne bi smel biti problem.

P.S. S služnostno pravico ne boš pridobil gradbenega dovoljenja. Zato potrebuješ stavbno pravico. Za odplačno pridobitev stavbne pravice pa prav tako plačaš davek.

denar je samo moj ( prodaja mojega stanovanja + kredit(plača 6x višja od njene)

in kot rečeno ona prispeva parcelo (realna vrednost okoli 150 tisočakov)

jaz prispevam okoli 150 tisočakov za hišo

živiva VSAK V SVOJEM gospodinjstvu saj se tako izogneva davkom (štipendije,davek na dobiček,...)

zaupava si 100% vendar dolgoročno želiva imeti pošten urejeno - lahko se kaj zgodi meni ali njej in ker živiva vsak v svojem gospodinjstvu in bo tako tudi ostalo morava imeti zadevo urejeno.

Smem vprašati, koliko bi znesel davek za stavbno pravico - notarje pa vem, da se plača.
mihampr Napisal:Kaj pa če bi mama podarila punci, ona pa tebi? Kot je že napisano, stroški notarja ti ne uidejo. Če se pa prej poročiš, pa lahko neposredno podari obema brez davka.
To odpade - stroški notarja niso problem - problem je, da živiva vsak v svojem gospodinjstvu in bo tako tudi ostalo.
Jah, če nisi poročen ni šans darilna pogodba brez davka.
urs Napisal:Ne morem mimo, vendar če bi si čisto zaupala, potem ne bi omenjal ne služnosti, ne vrnitve služnosti, itd. Ker to omenja, je jasno, da si čisto ne zaupata. Real world pač.

Ja gre se zato, da imava zadevo urejeno pošteno. In zdi se nama pošteno, da pripada od celote vsakemu pol pol...Zaupava si, vendar če želiva živeti vsak v svojem gospodinjstvu pomeni, da v primeru, da se nekomu nekaj zgodi pridejo v to zgodbo dediči. Tudi v primeru oporoke so prisotni pri nujenem deležu. Tako ne more biti vse napisano na enega...

Resnični svet je pa res tak, da nikoli ne veš kaj te čaka jutri...In vsak dan v življenju doživiš presenečenje...Se pravi imejmo urejeno, kolikor le lahko imamo...Vendar za to urejenost nisem pripravljen plačati davka v višini več tisočakov :?
mihampr Napisal:Jah, če nisi poročen ni šans darilna pogodba brez davka.

To se zavedam - zato omenjam vpis služnostne pravice - oziroma kot sedaj vidim stavbne pravice...
Skupno gospodinjstvo.... živita skupaj ali posebej - dejansko? In koliko časa, če skupaj?
urs Napisal:Skupno gospodinjstvo.... živita skupaj ali posebej - dejansko? In koliko časa, če skupaj?

Kot že rečeno - neuradno živiva skupaj 8 let - uradno živiva vsak v svojem gospodinjstvu in želiva, da tako tudi ostane zaradi različnih razlogov.
Tole vajino je izvenzakonska skupnost, ki je izenačena z zakonsko zvezo. Glede dedičev itd. sta ločeni gospodinjstvi strel v prazno. Samo glede evidenc, davkarije itd., sta v plusu, kar je tudi nekaj.

Stavbna pravica bi bila opcija, ja.
Kaj pa če bi ji "posodil" denar in se potem vpisal s hipoteko ali pa menica?
urs Napisal:Tole vajino je izvenzakonska skupnost, ki je izenačena z zakonsko zvezo. Glede dedičev itd. sta ločeni gospodinjstvi strel v prazno. Samo glede evidenc, davkarije itd., sta v plusu, kar je tudi nekaj.

Stavbna pravica bi bila opcija, ja.

izvenzakonska skupnost v najinem primeru ni izenačena, saj kot rečeno nimava skupnega gospodinjstva - če bi imela skupno gospodinjstvo bi bila izenačena in od tu izhajajo vsi primeri...V plusu sva ravno zaradi vsak svojega gospodinjstva.

Vendar vse ima pluse in minuse Sad

O stavbni pravici pa sedaj prebiram...je opcija in morda še najboljša Big Grin Vendar ni mi čisto jasno kaj pomeni ta stavbna pravica in koliko se vrednoti v denarju (plačam 2% davka)
VinkoSmarnca Napisal:Kaj pa če bi ji "posodil" denar in se potem vpisal s hipoteko ali pa menica?

Ideja. In kako hudiča naj naredim to glede hipoteke? Hmmm...po hitrem razmiselku s tem še bolj zakomplicirava zadeve!?
Kako narediš? Tako da pri notarju sestaviš neposredno izvršljiv notarski zapis da tej in tej osebi posojaš toliko in toliko denarja in za garancijo sprejemaš hipoteko na tem in tem zemljišču...in to jasno vpišeta v zemljiško knjigo.
VinkoSmarnca Napisal:Kako narediš? Tako da pri notarju sestaviš neposredno izvršljiv notarski zapis da tej in tej osebi posojaš toliko in toliko denarja in za garancijo sprejemaš hipoteko na tem in tem zemljišču...in to jasno vpišeta v zemljiško knjigo.

Ja ideja res je...vendar imam dvome...recimo napišemo, da posodim 150000 in zato vpišem na polovico celote hipoteko.

Vse lepo in prav vendar čez recimo 50 let ta denar ne bo imel enake vrednosti.

Recimo pred desetimi leti je bilo stanovanje vredno 10 mio tolarjev sedaj je vredno 100000€. In za 240 tolarjev si dobil tri kave sedaj dobiš za 1€ eno kavo...

Vrednost nepremičnin pa se nekako sorazmerno prilagaja oz. raste...
Sej lahko daš klavzulo o obrestovanju. Mislim, da tudi tebi ni čist jasno kaj bi sploh rad? Da nepremičnina ob morebitnem tragičnem dogodku preide nate ali kaj tretjega?
VinkoSmarnca Napisal:Sej lahko daš klavzulo o obrestovanju. Mislim, da tudi tebi ni čist jasno kaj bi sploh rad? Da nepremičnina ob morebitnem tragičnem dogodku preide nate ali kaj tretjega?

Kaj bi rad? Sem povedal, da želim "pametno" rešiti zadevo in vaši nasveti mi bodo sigurno koristili.

Dejansko želiva oba, da bi bila lastnike pol pol celote in lahko tudi odvisna drug od drugega - le davku se želiva izogniti.

V primeru smrti bova imela podpisani oporoki, tako da glede tega ni neka panika. Problem je, da bo postala ona lastnica zemljišča jaz pa vložil ves denar v hišo...in ne morava prepisati polovice zemljišča name saj potem plačava davek, ki pa je par tisočakov, katere raje porabiva za kaj drugega...
1 2 3 4
Iskanje po temi