PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja gradnja na "tuji" zemlji

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
pozdravljeni,

situacija je naslednja - lastnica zemljišča je mama od moje zaročenke, s katero uradno živiva v različnih gospodinjstvih in želiva da tako tudi ostane.

sedaj želiva graditi na tem zemljišču in želiva, da bi bila lastnika pol pol.

povdarim naj, da bi se želela ogniti davkom in plačati čim manj za notarja in podobno.

kaj predlagate?

v mojih mislih je, da njena mama preko darilne pogodbe prepiše zemljišče na punco, ona pa vknjiži služnostno pravico meni.

ko je hiša zgrajena pa jaz vknjižim služnost njej na hišo.

imate kakšen osnovni dokument za služnost?
Služnost stanovanja - sestavi notar/odvetnik, ko je bajta zgrajena. Prej nima smisla, ker bajte ni. Ne moreš ustanoviti služnosti na stvari, ki je ni. V bistvu bi rabil neko predpogodbo, s katero bi se dogovoril, da se sestavi pogodba o vknjižbi služnosti, ko bo bajta zgrajena.

To pa kar kliče po tem, da se na račun šparanja za notarja in davke zamislimo naslednji hipotetični zaplet: - s punco se skregata, recimo na pol gradnje ali pa ko je gradnja končana, punca ali pa ti se premisli in gresta narazen. Ona je lastnica vsega, ti pa npr. si v bajto vložil en kupček denarja in svoje delo, pri čemer ti začne punca nagajati in ti noče dati nič, niti skleniti pogodbe o služnostni stanovanja (kar bi bilo vsaj nekaj - v praksi pa bi v isti bajti živela dva človeka, ki se sovražita). Rezultat - par tožb, ogromni stroški, pri čemer pa se je prišparalo za notarja in odvetnika.

Tako da, če že sedaj razmišljaš o tem, da bi se nekako zavaroval, potem je najboljša varianta (so)lastninska pravica in to sedaj in takoj. Potem je pozicija enaka in to je to - pa še vedno pride do težav pri delitvi.

Upam, da se razumemo. Sedaj bi nekaj prišparal, bi pa se rad zavaroval za primer bodočega spora (sodišče, odvetniki, stroški...) in to slabo - s služnostjo. Ne moreš istočasno jahat dveh konjev.

Kaj pa si si nadalje zamislil - najprej bi ti dobil služnost (kakšno?), nato pa bi ji vrnil njej služnost na hiši (to itak ne gre), pri čemer pa je ona lastnica vsega (parcele in hiše)? Sem prav prebral?

------
Pa ne šparati velike začetnice, prav?
če želita biti lastnika oba, se notarju pač ne moreš izogniti. v ZK se lastništvo vpisuje na podlagi notarsko overjene pogodbe. pri darilni pogodbi z matere na hči in med zakoncema se ne plača davka. mati naj podari tvoji punci, ti se s punco poroči, potem pa ona tebi podari polovico.
kaj si hotel povedat s služnostjo, pa res ne razumem. :wink:
Se opravičujem za začetnice, sem jih tudi sama šparala. :oops:
no mogoče pišem malo nerazumljivo.

dejstvo je, da živiva skupaj že 8 let in si popolnoma zaupava - uradno pa sva prijavljena vsak na svojem naslovu in tako ne živiva v skupnem gospodinstvu.

želiva, da tako tudi ostane saj zaradi tega "prišparava" kar nekaj na davkih in drugih bonitetah saj imam jaz firmo ona pa je zaposlena pri meni za minimalno plačo...dolga zgodba.

dejstvo je, da če polovico zemljišča prepiše name plačamo vsaj davek od prodaje. tudi tega nočem plačati.

zato imam idejo, da je zemlja prepisana nanjo preko darilne pogodbe.

in sedaj ko je njeno zemljišče ona meni z notarskim zapisom vknjiži služnostno pravico na zemljišče, in tako po mojem mnenju lahko zaprosim za GD na svoje ime?

ker vložim ves svoj denar v gradnjo hiše sem potem lastnik. in ker želim pošten varijanto ko je hiša zgrajena vknjižim služnost na hišo njej?

zavedam se, da lahko v bodočnosti pride do nesoglasij vendar v takem primeru bi bila v enako slabem položaju - brez pametnega dogovora sva oba mrzla Smile

bistvo vsega skupaj je ali je moja ideja uresničljiva? oziroma ali imate boljši predlog?
in vse kar je želim začeti graditi s čim manjšimi stroški tele papirjologije.

sem pa v petek naročen pri notarju :oops:
Prvič slišim za možnost, da bi bila ena oseba lastnik (samo) parcele, druga oseba pa lastnik hiše, ne pa tudi parcele pod njo. Slišat je precej skregano z logiko.
Seveda je skregano. Tudi če bo vlagal v gradnjo hiše, bo lastnik punca.
Lastnik zemljišča je avtomatično lastnik hiše.
VinkoSmarnca Napisal:Lastnik zemljišča je avtomatično lastnik hiše.

Ni čisto res.
mihampr Napisal:

Ni čisto res.

Se opravičujem za velike začetnice. :wink:

Vem, da ni čisto res in vem, da ni čisto tako, kot si jaz zamišljam. Me pa zanima kaj je res?

In zanima me kaj predlagate?
Mama (od tvoje zaročenke) podari hčeri zemljišče. Hčer na tem zemljišču s skupnim denarjem zgradi hišo. Seveda je potem lastnica zemljišča in hiše samo hčer. Ker pa si napisal, da si popolnoma zaupata, to ne bi smel biti problem.

P.S. S služnostno pravico ne boš pridobil gradbenega dovoljenja. Zato potrebuješ stavbno pravico. Za odplačno pridobitev stavbne pravice pa prav tako plačaš davek.
Kaj pa če bi mama podarila punci, ona pa tebi? Kot je že napisano, stroški notarja ti ne uidejo. Če se pa prej poročiš, pa lahko neposredno podari obema brez davka.
mihampr Napisal:

Ni čisto res.

Je čisto res.
mihampr Napisal:Kaj pa če bi mama podarila punci, ona pa tebi? Kot je že napisano, stroški notarja ti ne uidejo. Če se pa prej poročiš, pa lahko neposredno podari obema brez davka.

Tudi na to pazi davkarija. Sicer lahko mati podarijo hčerki in njenemu partnerju brez davka. Vir: zakon o davkih na dediščine in darila.
jaki79 Napisal:Mama (od tvoje zaročenke) podari hčeri zemljišče. Hčer na tem zemljišču s skupnim denarjem zgradi hišo. Seveda je potem lastnica zemljišča in hiše samo hčer. Ker pa si napisal, da si popolnoma zaupata, to ne bi smel biti problem.

P.S. S služnostno pravico ne boš pridobil gradbenega dovoljenja. Zato potrebuješ stavbno pravico. Za odplačno pridobitev stavbne pravice pa prav tako plačaš davek.

Ne morem mimo, vendar če bi si čisto zaupala, potem ne bi omenjal ne služnosti, ne vrnitve služnosti, itd. Ker to omenja, je jasno, da si čisto ne zaupata. Real world pač.
1 2 3 4
Iskanje po temi