PodSvojoStreho.net Nepremičnine Gradbena dokumentacija ponudba za PGD in PZI

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Šla sem na informativni pogovor k nekem projektantu in mu pokazala en tipski načrt od ingre in mu rekla da to želim imeti...z nekaj popravki. Povedala sem mu da želim imeti PGD IN PZI narejen do tam, da bo zadostovalo zakonu. Torej ima slikico načrta, narisane popravke....

In dobim ponudbo, da mi vse to naredi za okoli 2000 eur (navedel mi je točno ceno)...torej
x eur načrt + x eur statika = 2000 eur.

Meni je to smešno nizka cena. Se mi zdi da nisva imela istega v mislih.

Zdej me pa zanima ali je treba pred PGD in PZI narediti še kaj, ne vem, mogoče samo zasnovati to idejo ali.....pojma nimam....in šele nato pride na vrsti vse ostalo. Omenil je še da to naredi na hitro, da potem se pa še na občini nekaj časa vleče.

Pri ingri je recimo en tipski načrt brez popravkov 3600 eur.

Se opravičujem za mogoče neumno vprašanje, ampak mi ne da miru ta dvom.
ja tole je res smešno poceni - sam se tudi zanimam in se cene giblejo med 4 in 6 tisoč...mogoče pa nima dela Smile vendar dejstvo je, da mora plačati tudi ostale, ki bodopomagali narediti projektno dokumentacijo into bo težko plačal iz dveh tisočakov?
janzkranjski Napisal:ja tole je res smešno poceni - sam se tudi zanimam in se cene giblejo med 4 in 6 tisoč...mogoče pa nima dela Smile vendar dejstvo je, da mora plačati tudi ostale, ki bodopomagali narediti projektno dokumentacijo into bo težko plačal iz dveh tisočakov?

rekel je da sodeluje še z enim, ki bi naredil vodilno mapo

koliko bi jih moralo sodelovati pri vsem tem?
Hm, včasih je bila Ingra poceni, tole je skoraj izven kategorije Smile

Drugače za kompleten pzi potrebuješ še strojnika in električarja.
Po zakonu je nujen samo pgd. Ki je pri ingri 1800.

Lp
[quote="allyazir"]Po zakonu je nujen samo pgd. Ki je pri ingri 1800. :lol:
Za kaj pa je nujen samo PGD?? Za to da lahko začneš graditi?? :lol: :evil:
PGD je nujen oz. brez njega ni GD!

PZI, je pa za razliko " nujen" ,obvezen, da smeš fizično začeti z gradnjo objekta!
Dajmo to razumeti, dragi investitorji.
Lep pozdrav
Dal delat načrt hiše po lastni rizbi pri Ingri. PGD 2400 + PZI 1200. Pa PGD ni dovolj po zakonu, če pride inšpektor.
Napisal sem kaj je po zakonu nujnega.
Sem pa sam dal delat pgd in pzi in vidim da je pzi res nujen za izvedbo.

Tako da se strinjam.

Lp
v katerem členu zakona, pravilnika je napisano da je PZI nujen?(za enostanovanjsko hišo)
Hanzi,
83. člen ZGO-B točka 2.

""V PZI je namreč grafični del projekta podrobneje obdelan,
saj med drugim vsebuje natančnejše risbe, ki so potrebnezaradi lažje izvedbe del. Vsebuje pa tudi številne detajle, kiso bistvenega pomena za gradnjo objekta. To so
npr.: detajli toplotne izolacije, hidroizolacije, greznice, jaški,
okna, vrata, stopnice, dvižni vodi, centralni sesalni sistem
itd. Vsebuje tudi natančen popis materiala in predračunske
vrednosti posameznih del, kar pomeni, da lahko investitorna osnovi tega popisa sam nabavlja material ali papridobiva ponudbe izvajalcev. Bistvenega pomena pa je,da lahko investitor na osnovi popisa primerja dejanskovgrajene količine materiala in porabljenega dela, ki jih jeobračunal izvajalec, z načrtovanimi, ki jih je predvidel projektant, in na tak način nadzira delo izvajalcev.
Velikokrat namreč investitorje prepričujejo, da PZI in popisi niso potrebni, saj lahko tudi izvajalcu plačajo, da izračuna količino potrebnega materiala. Na tak način bo investitor mogoče prihranil nekaj denarja in mu bo izvajalec pripravil popise ceneje, kot pa bi moral plačati projektantu za celoten PZI. A verjetno je odveč razlagati, kaj pomeni, če si izvajalec najprej sam izračuna, koliko materiala potrebuje, potem pa ta isti izvajalec izvaja tudi dela in izstavi račun za porabljen material in opravljeno delo. Vsekakor je bolje, da popise pripravi neodvisen projektant. Tako bo investitor izvajalcem plačal le toliko, kot jim pripada.
Projektivna podjetja naj skupaj s PGD pripravijo tudi PZI.""" :wink:
Komentar s spletne strani! Big Grin
Lep pozdrav
Smešno nizka cena za PGD+PZI :? . Ne prideš skozi pod 3k eur. Vse kar je pod je za moje pojme dvomljivo, predvsem statika... :roll: .

Ja pol pa ti takšni padalci jemljejo delo, na koncu pa stranka dobi en navaden zmazek :evil: .

Poleg PGD+PZI še je potrebno dat načrte za gradbišče (plastificirani), popisi del, ki štimajo...

Ne vem no... Kam še bomo prišli s takim plevelom...

LP, Boštjan
Jaz sem dala projektantu za vse ok. 6000 EUR. Je bilo vse narejeno kar je potrebno (4 fascikli, glede na to za kaj jih rabiš-en za upravno enoto za gradbeno dovoljenje, en za občino za komunalni prispevek, en za naju za potrebe gradnje). Pri nama so predvsem sodelovali statiki, pa za vse te inštalacije.
Glede na ostale ponudbe, ki sva jih dobila (so segale tudi do 15.000EUR), sva kar poceni prišla skoz.
Pozdravljeni,

imam kar nekaj izkušenj z načrti in pridobitvijo gradbenega dovoljenja. Velika razlika je med narisanimi načrti za hišo, nekaj pa so projekti za pridobitev gradbenega dovaljenja in seveda kasneje projekti za izvedbo.
1. kompletna dokumentacija za pridobitev gradbenega dovoljenja za enodružinsko hišo vsebuje (to nujna dokumentacija za pridobitev GD na UE):
- Vodilna mapa + vsa potrebna soglasja
-Načrt arhitekture
-izjava statika
-Elaborat učinkovite rabe energije
-Elaborat ocena zvočne izolacije
-Zasnova požarne varnosti
-Geodetski posnetek
-Razne študije (npr.: vodna študija, geomehansko poročilo o sestavi nosilnosti tal,...)

2. dokumenatcija PZI pa vsebuje(ta dokumentacija je potrebna za samo izvedbo - gradnjo objekta):
-Načrt arhitekture
-Načrt gradbenih konstrukcij - statika
-Načrt elektro inštalacij objekta
-Načrt električnega zunanjega priključka
-Načrt strojnih inštalacij objekta
-Načrt zunanjega vodovodnega in kanalizacijskega priključka

Pomembno je seveda da cena, ki jo pridobite vsebuje vse potrebne postavke in da v celoti prejmete vso potrebno dokumentacijo na enem mestu. Tudi ponudbe, ki jih ralični ponudniki dajejo ne vsebujejo vsega, potem pa so velike razlike.

Ko sva se z možem odločala za gradnjo najine hiše sva zelo pazila na celovitost ponudbe in na koncu ugotovila, da je cena projekta glede na celotno investicijo zelo majhna. Čas pridobitve GD pa odvisen od kakovosti izdelane dokumenatcije.
Kje oz. komu dati najceneje narediti PZI za klet brez strojnih inštlacij? Imam trenutno ponudbo za €800+ddv. A gre še ceneje?
Absolutno se da, najceneje je brez.
1 2
Iskanje po temi