PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Problem z podnajemnikom

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pa kje vi najdete vse te najemnike?
Jaz sem v najemniških stanovanjih preživel (za slovenske razmere) ogromno časa. In sem še vedno v takem.
@sablja:
Si poskusil kdaj tudi pri sebi kaj razčistit? Da pridem jaz k tebi najemat stanovanje in slišim:
- že vnaprej grožnje z odvetnikom,
- da mi boš hodil vsak mesec 15. (ali pa še vmes, ko me ne bo - saj je "tvoje", a ne?) stikat po stanovanju,
- neko modrovanje o delitvi stroškov,
- pa še cel kup nebuloz
se samo obrnem, grem drugam, ti pa imej take najemnike, zaradi katerih se boš sekiral, kot se očitno moraš.

Glej:
- podpišem pogodbo, skladno s Stanovanjskim zakonom in Obligacijskim zakonikom (zaradi mene lahko tudi izvršilno klavzulo noter tlačiš), vse ostalo je itak neveljavno/brezpredmetno/neizvršilno/kaznivo,
- vsak mesec ti do npr 15. za naslednji mesec na TRR nakažem najemnino za naslednji mesec,
- JAZ plačam vse položnice in ostale dogovorjene stroške (če te ravno žuli, ti lahko poskeniram in pošljem dokazila, npr. vsake tri mesece),
- skladno z določili Stanovanjskega zakona se lahko dvakrat letno najaviš na obisk in ti dovolim vstop (saj si ga oddal, če ga rabiš pogosteje, ga ne oddajaj, če pa si normalen človek, pa seveda lahko kadarkoli prideš na kofe).

In to je to. Menda ne mislite, dragi Landlordi, da boste oddali stanovanje normalnemu uporabniku (npr dva zaposlena z dvema-tremi malimi otroki), oni pa se bodo strinjali, da jim hodite kadar vas je volja gledat koliko prahu je v kopalnici in ali je posoda pomita?

Saveda je možen tudi badass pristop na prvo žogo, ampak normalni se obrnejo, ostane pa to, kar pač ostane. tisto, kar drugje ne more dobiti nič. Vi pa dobite težave.

Če vzameš avto na leasing, ti tudi ne hodi referent iz Hypo-ta vsak teden preverjat če je opran in koliko olja je v mašini. Plačas obrok, uporabljaš, konec.
@Celvedis. Najboljši uvodni post, ever! :wink:
Par dni nazaj bili objavljeni zadnji podatki Eurostata o lastniških stanovanjih-SLO je na vrhu po deležu lastniških stanovanj,skupaj smo z Madžari,Romuni na vrhu; bogati Švicarji,Nemci so na dnu,z okoli 40% lastniških stanovanj. Enostavno se zadnjih 20 let,po spremembi sistema,ni vlagalo v fond najemnih stanovanj,tako kot se je prej,gradnja najemnih stanovanj je bila prepuščena državi in občinam,privat sektor ni bil spodbujan za naložbe v najemna stanovanja. Potem pa eno potegne drugo stvar za sabo v začaran krog. Ker ni velikega fonda najemnih za socialno šibkejše,so ti in tudi ostali bolje stoječi prepuščeni na (ne)milost trga in "hvatajo krivine". Pri nas ni bilo in ni neke najemne kulture in tradicije,kot je po metropolah zahodne Evrope: Prejšnji sistem stabilne zaposlitve od šole do penzije tudi ne pripomore k fleksibilnemu preseljevanju=najemna stanovanja. V socializmu je bilo vlaganje v lasten dom za večino edina opcija,ker je bilo vlaganje denarja v zasebni biznis omejeno zaradi političnih vzrokov. Poceni krediti za gradnjo,kot oblastni ventil za blažitev politične napetosti,vse še poslabšajo. Zamenjava gore zakonov na prehodu v drug družben sistem povzroči naval mase nerešenih sodnih zadev,ki leta hromi sodni sistem in ne pripomore k ekspeditivnemu reševanju sodnih izselitev. Sodna praksa se v novih družbenih razmerah počasi uveljavlja,sistem je svež in se sproti sam pokrpa. Vse te stvari skupaj in po malem,plus malo balkanske mentalitete, potem skuhajo eno godljo,ki pa ni samo pravna (sodniki ne pišejo zakonov),ampak je mnogo širši problem.
Celvedis Napisal:Pa kje vi najdete vse te najemnike?
Jaz sem v najemniških stanovanjih preživel (za slovenske razmere) ogromno časa. In sem še vedno v takem.
@sablja:
Si poskusil kdaj tudi pri sebi kaj razčistit? Da pridem jaz k tebi najemat stanovanje in slišim:
- že vnaprej grožnje z odvetnikom,
- da mi boš hodil vsak mesec 15. (ali pa še vmes, ko me ne bo - saj je "tvoje", a ne?) stikat po stanovanju,
- neko modrovanje o delitvi stroškov,
- pa še cel kup nebuloz
se samo obrnem, grem drugam, ti pa imej take najemnike, zaradi katerih se boš sekiral, kot se očitno moraš.

Glej:
- podpišem pogodbo, skladno s Stanovanjskim zakonom in Obligacijskim zakonikom (zaradi mene lahko tudi izvršilno klavzulo noter tlačiš), vse ostalo je itak neveljavno/brezpredmetno/neizvršilno/kaznivo,
- vsak mesec ti do npr 15. za naslednji mesec na TRR nakažem najemnino za naslednji mesec,
- JAZ plačam vse položnice in ostale dogovorjene stroške (če te ravno žuli, ti lahko poskeniram in pošljem dokazila, npr. vsake tri mesece),
- skladno z določili Stanovanjskega zakona se lahko dvakrat letno najaviš na obisk in ti dovolim vstop (saj si ga oddal, če ga rabiš pogosteje, ga ne oddajaj, če pa si normalen človek, pa seveda lahko kadarkoli prideš na kofe).

In to je to. Menda ne mislite, dragi Landlordi, da boste oddali stanovanje normalnemu uporabniku (npr dva zaposlena z dvema-tremi malimi otroki), oni pa se bodo strinjali, da jim hodite kadar vas je volja gledat koliko prahu je v kopalnici in ali je posoda pomita?

Saveda je možen tudi badass pristop na prvo žogo, ampak normalni se obrnejo, ostane pa to, kar pač ostane. tisto, kar drugje ne more dobiti nič. Vi pa dobite težave.

Če vzameš avto na leasing, ti tudi ne hodi referent iz Hypo-ta vsak teden preverjat če je opran in koliko olja je v mašini. Plačas obrok, uporabljaš, konec.

clovek, zdaj si napisal, ko je vse lepo in prav med najemnikom in najemodajalcem

kaj pa ce se ti odlocis, da ne bos vec placeval? o tem se gre tukaj, ne da bo najemodajalec cekiral vsak mesec stanje v stanovanju, za kaj takega je placilo varscine
TI se odlocis, da ne bos vec placeval, hkrati pa grozis najemodajalcu, da mu bos unicil stanovanje, ce te proba ven vrzt

kaj poreces na tak scenarij? Big Grin
Od kod vam taka paranoja? Saj verjamem, da obstajajo pacienti, ampak, kot sem že napisal; najprej razčistit sam pri sebi, na normalne pogoje dobit normalne najemnike in to je to.

Za ljudi, ki doživljajo epileptične napade, ker ji je najemnik zabil žebelj v zid ali mu je padla kastrola po parketu, pa nasvet:
- stanovanja, vrednega 150k€ ne oddaš, ampak PRODAŠ,
- denar vežeš na banki za ene 4% letno,
- plačaš davek na obresti,
- imaš mesečno 400€ čistega brez kakršnihkoli zajebancij z najemniki.

Itak je vsakemu, ki ima finance malo razčiščene jasno, da se finančno ne splača vložiti v napremičnino z namenom oddaje. Že od konca devetdesetih dalje ne več. Sploh pa ne zdaj: ali kdo upa trditi, da bo 200k€ v stanovanju čez pet let še vedno 200k€?

Pa ne se zdaj v podrobnosti zapikovat, prosim. Nalašč pišem precej sarkastično, za boljši učinek. :mrgreen:
Smile Da ne bo pomote. Tu pametujemo kako rešiti zagato, ko se najemnik obnaša "milo rečeno" neprimerno. Jaz imam zelo dobre odnose s svojimi podnajemniki, da večkrat sem pri njih na kavi in tudi oni pri meni. Urejajo mi okolico hiše in mi pomagajo pri drobnih opravilih, jaz pa pomagam pri urejanju stanovanja in malenkostih (grem se hišnika) in podarim kakšno salamo, ki jo sam izdelam. Nikomur naprej ne grozim z odvetnikom, pravim samo, da sem korekten toliko, kot so oni do mene.
Me pa veseli, da slišim tudi drugo stran, na kateri jaz upam nikdar ne bom.

P.S.Nismo vsi lahko prišli do nepremičnin, nekateri smo jih pošteno zaslužili.
Če bi pa kdo rad na kavo z mano, naj pošlje sporočilo na ZS.Častim. Big Grin
Skozi leta landlordinga vidiš marsikaj in predvsem spoznaš veliko ljudi, tudi pacientov. Pri nas smo k sreči do sedaj "na silo" vrgli ven samo enega parazita, vendar je bilo to kakih 16 let nazaj in takrat smo imeli spremstvo policije brez sodnega naloga. Kako je to možno nimam pojma, takrat sem bil še najstnik, ne pa landlord Big Grin

Pa ena zanimivost: znanec je pospešil izselitev enega pacienta s tem, da mu je odmontiral vhodna vrata. Sej niso nujna za preživetje, mar ne? ;D
1 2 3 4 5
Iskanje po temi