PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri navadna peč na drva in zalogovnik

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

Malo sem razmišljal o našem novem centralnem sistemu in me zanima, če ima kdo izkušnje oz. mnenje kako bi se obnesla naslednja kombinacija

navadna peč na drva + zalogovnik

a je to pametno?? Glede na to, da imajo uplinjevalni kotli izkoristek 90%, navadni pa okoli 80%, se mi zdi, da bi za razliko v ceni kotla, lahko nakupil sigurno več kot 10% več drvi.
No saj ni važno, zanima me, kako bi se to obneslo?
Mogoče je potrebno dodati še potem ne vem kakršna koli krmila in ventile, za katere bi na koncu dal več denarja, kot če bi na začetku kupil uplinjevalni kotel, ki to že vse ima??

Ne vem, sem pač amater?

kako je npr. potem z zalogovnikom, a se splača vzet tega z vgrajenim bojlerjem??
A se dobi takšen, ki bi imel vgrajen bojler za sanitarno vodo in še solarni izmenjevalnik??

malo sem zabluzil, pa mislim da boste razumeli..
LP
xgego Napisal:Pozdravljeni,

Malo sem razmišljal o našem novem centralnem sistemu in me zanima, če ima kdo izkušnje oz. mnenje kako bi se obnesla naslednja kombinacija

a je to pametno?? Glede na to, da imajo uplinjevalni kotli izkoristek 90%, navadni pa okoli 80%, se mi zdi, da bi za razliko v ceni kotla, lahko nakupil sigurno več kot 10% več drvi.
Mogoče je potrebno dodati še potem ne vem kakršna koli krmila in ventile, za katere bi na koncu dal več denarja, kot če bi na začetku kupil uplinjevalni kotel, ki to že vse ima??

Ne vem, sem pač amater?

kako je npr. potem z zalogovnikom, a se splača vzet tega z vgrajenim bojlerjem??
A se dobi takšen, ki bi imel vgrajen bojler za sanitarno vodo in še solarni izmenjevalnik??

LP

Razmišljal sem v podobni smeri, s tem da imamo mi pri hiši staro Stadlerco - izkoristek torej verjetno bolj kilav. Zato pa mi je zanimiva ta zadeva, če gre seveda na moj tip peči (še v zraku): <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.colligo.si/main.html?src=%2F">http://www.colligo.si/main.html?src=%2F</a><!-- m -->.
xgego Napisal:Pozdravljeni,

navadni atmosferski kotel ima izkoristek bolj okrog 50%, sicer pa se mu zalogovnikom izboljša delovanje. jaz imam navaden kotel in mu bom letos dodal zalogovnik, ker je kurjenje takega kotla brez zalogovnika sila nerodno.
dvig temperature povratnega voda obvezno, priporočljivo še vremenska regulacija ogrevaja objekta. čpalko za krog kotel/zalogovnik in črpalke za vsak ogrevalni krog, jasno še vse drobnarije zraven (odzračevalni lončki, protpovratni ventili itd.)

Ne vem, sem pač amater?
tu nas ke večina takih, nekaj pa je tudi ljudi, ki jim je to služba
odvisno od tega ali boljer za ogrevanje s CK že imaš. večina vremenskih regulacij brez težav krmili tudi ogrevanje ločenega bojlerja. jaz bom dal z ločenim bojlerjem, ker se mi glede dolžine napeljave tople sanitarne vode ne izide.
na spletni strani [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")lentherminvestunichr("46")si/indexunichr("46")php/sl/izdelki-po-skupinah/zalogovniki-toplote[/url] je te robe kolikor ti srce poželi

LP
brez skrbi
csamo001 Napisal:Razmišljal sem v podobni smeri, s tem da imamo mi pri hiši staro Stadlerco - izkoristek torej verjetno bolj kilav. Zato pa mi je zanimiva ta zadeva, če gre seveda na moj tip peči (še v zraku): <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.colligo.si/main.html?src=%2F">http://www.colligo.si/main.html?src=%2F</a><!-- m -->.

dvomim da se izplača, stane toliko kot 1000 litrski zalogovnik. podoben efekt boš dosegel s solidnimi turbolatorji v kotlu ali labirintom za dimne pline, če kotel nima cevi ampak navpične preduhe, ter regulatorjem vleka. turbolatorje ali labirint si za slabih 25€ narediš sam (ali pa rečeš najbližjemo šlosarju, tu pa morš dat še za kako pivo), regulator vleka pa je na ebayu slabih 30€. moje mnenje je, da bi za isti denar raje kupil zlaogovnik, temperaturo dimnih plinov bi pa znižal z drugimi ukrepi (našteto zgoraj).
aleks Napisal:dvomim da se izplača, stane toliko kot 1000 litrski zalogovnik. podoben efekt boš dosegel s solidnimi turbolatorji v kotlu ali labirintom za dimne pline, če kotel nima cevi ampak navpične preduhe, ter regulatorjem vleka. turbolatorje ali labirint si za slabih 25€ narediš sam (ali pa rečeš najbližjemo šlosarju, tu pa morš dat še za kako pivo), regulator vleka pa je na ebayu slabih 30€. moje mnenje je, da bi za isti denar raje kupil zlaogovnik, temperaturo dimnih plinov bi pa znižal z drugimi ukrepi (našteto zgoraj).

Hvala! :wink:
csamo001 Napisal:
aleks Napisal:dvomim da se izplača, stane toliko kot 1000 litrski zalogovnik. podoben efekt boš dosegel s solidnimi turbolatorji v kotlu ali labirintom za dimne pline, če kotel nima cevi ampak navpične preduhe, ter regulatorjem vleka. turbolatorje ali labirint si za slabih 25€ narediš sam (ali pa rečeš najbližjemo šlosarju, tu pa morš dat še za kako pivo), regulator vleka pa je na ebayu slabih 30€. moje mnenje je, da bi za isti denar raje kupil zlaogovnik, temperaturo dimnih plinov bi pa znižal z drugimi ukrepi (našteto zgoraj).

Hvala! :wink:
ni problema. ena prednost tega, da namesto onega izmenjevalca kupiš zalogovnik je še to: v primeru nakupa kotla z boljšim izkoristkom (ko stara stadlerca spusti dušo), one reči ne potrebuješ. zalogovnik ti pa presneto prav pride.
aleks Napisal:ni problema. ena prednost tega, da namesto onega izmenjevalca kupiš zalogovnik je še to: v primeru nakupa kotla z boljšim izkoristkom (ko stara stadlerca spusti dušo), one reči ne potrebuješ. zalogovnik ti pa presneto prav pride.

Saj nekak podobno razmišljam. Najprej "upgrade" naše starine in zalogovnik (letos menjujemo okna in bo verjetno kaj drugega prevelik zalogaj), kasneje dodamo še TČ zrak-voda v ta sistem. Takrat p bi Stadlerco kuril v najbolj mrzlih dnevih pozimi, da razbremenim TČ. Biomase se pri nas vedno nekaj najde in dokler ta naša stara peč še dela, bi jo rad maksimalno izkoristil.
csamo001 Napisal:
aleks Napisal:ni problema. ena prednost tega, da namesto onega izmenjevalca kupiš zalogovnik je še to: v primeru nakupa kotla z boljšim izkoristkom (ko stara stadlerca spusti dušo), one reči ne potrebuješ. zalogovnik ti pa presneto prav pride.

Saj nekak podobno razmišljam. Najprej "upgrade" naše starine in zalogovnik (letos menjujemo okna in bo verjetno kaj drugega prevelik zalogaj), kasneje dodamo še TČ zrak-voda v ta sistem. Takrat p bi Stadlerco kuril v najbolj mrzlih dnevih pozimi, da razbremenim TČ. Biomase se pri nas vedno nekaj najde in dokler ta naša stara peč še dela, bi jo rad maksimalno izkoristil.
stadlarci se bo izkoristek z uporabo zalogovnika nekoliko dvignil, čeprav je to težko verjet. danes sem cel dan bral še nemški forum, ker me ista zadeva čaka čez recimo dva meseca. izkustveni facit nemških uporabnikov: z nobenimi ukrepom v kurilnici se ni toliko povečala učinkovitost ogrevanja na polena, kot ravno s prigraditvjijo zalogovnika z vremensko regulacijo na stari kotel - gledano seveda v razmerju cena:učinek. pa nihče ni imel neke litoželezne jajce, ampak pločevinaste kotle s kolikor toliko izmenjevalne povdšine in za silo uporabnim uporom pred dimnikom. malo so jih pa tudi friznili z labirinti oz. turbolatorji, kjer kotli tega niso imeli in je vlek dimnika zadosten.
ne pozabit da je nujno potrebno vgraditi dvig temperature povratnega voda.
Facit? Vidim, da si res cel dan visel na nemškem forumu... Wink
csamo001 Napisal:Facit? Vidim, da si res cel dan visel na nemškem forumu... Wink
moja špraha je rajn, brez fremdnih ausdrukov ... Big Grin
Citat:za silo uporabnim uporom pred dimnikom

kaj je s tem mišljeno? ker jaz sem lani isto naredil, stara štadlerca, prigrajen dvig povratka in 1500L zalogovnik ter 300L sanitarni bojler. Na dimniku je obstoječa loputa, ki je odprta do konca. Bi jo moral pripreti?

lp andraz
andraž, ne poznam tvojega kotla. upor skozi kotel je mišljen na način, da se dimni plini čim dlje časa zadržijo na izmenjevalnih površinah. kotli, ki imajo v izmenjevalcu cevi, eni stadler jih imajo, rabijo obvezno turbolatorje, po možnosti vsaj en cel obrat na dolžino, raje več. če ima kotel navaden šturc cug (na vem kako se po slovensko reče, navpični preduh?) pa obvezno montirat zavoro dimnih plinov v obliki serpentinskega "labirinta" ali podobnega.
plini imajo namreč eno nenavadno lastnost: bolj kot so vroči, višjo viskoznost imajo (pri tekočinah je obratno). zaradi te visoke viskoznosti se neradi vrtinčijo ob stenah oz. na mejnih plasteh, pelejo se bolj laminarno. laminarno pa pomeni slabši prenos toplote na stene, zato je treba vroče pline čimbolj zvrtinčiti ob stenah ter razbiti vroče jedro plinskega toka. tako bolje oddajo energijo, posledično se jim zniža temperatura, nam pa se poveča izkoristek.
vse metode vrtinčenja nekoliko povečajo upor plinov skozi kotel. jasno, vlek dimnika mora biti dovoljšen, da je to mogoče izvesti z atmosferskim kotlom.
previsok vlek se pa ne rešuje z nekim pripiranjem loput, ker to le znižuje temperaturo v kurišču, ampak z regulatorjem vleka na dimniku, ki ga lahko optimalno nastavimo.
če dimnik naše igre z vrtinčenjem (in zaviranjem) plinov ne sprejme, je potrebno kotlu dodati reguliran vlečni ventilator.
andraz15 Napisal:
Citat:za silo uporabnim uporom pred dimnikom

kaj je s tem mišljeno? ker jaz sem lani isto naredil, stara štadlerca, prigrajen dvig povratka in 1500L zalogovnik ter 300L sanitarni bojler. Na dimniku je obstoječa loputa, ki je odprta do konca. Bi jo moral pripreti?

lp andraz

Pozdravljen...

Mene pa zanima tvoj režim kurjenja... oziroma koliko kw peč imaš, koliko kvadratov ogrevaš in seveda koliko nalaganj potrebuješ da nekje vse skupaj ogreješ...

P.S. Aleks je omenil vlečni ventilator, z vso regulacijo stane v WVtermu 270 eurov...

l.p.
Citat:previsok vlek se pa ne rešuje z nekim pripiranjem loput, ker to le znižuje temperaturo v kurišču, ampak z regulatorjem vleka na dimniku, ki ga lahko optimalno nastavimo.
Tudi s pripiranjem lopute dimnih plinov (zmanjševanjem obratov ventilatorja za vlek) zmanjšuješ temperaturo v kurišču. Z zmanjševanjem vleka dimnih plinov si zmanjšal dotok zraka in izgorevanje.

Ročno nastavljanje regulatorja vleka na dimniku pri kotlih na polena je lahko življensko nevarna igra. Zrak ima prost dostop do kurišča, kjer gorivo izgoreva in se tvorijo dimni plini. Če je vhod v dimnik oviran z nastavljenim regulatorjem vleka, bo eventuelni višek dimnih plinov šel v kurilnico. Nastavljiv regulator vleka v dimniku je uporaben za kurišča z omejeno max intenzivnostjo izgorevanja (olje, plin, morda tudi sekanci in peleti). Pri kurjenju s poleni se intenzivnost izgorevanja kar naprej spreminja, s tem se spreminja temperatura dimnih plinov, posledično se spreminja vlek dimnika - ne moreš neprestano spreminjati položaja regulatorja.
Nimam časa - sem v penziji!
Žerjavar Napisal:
Citat:previsok vlek se pa ne rešuje z nekim pripiranjem loput, ker to le znižuje temperaturo v kurišču, ampak z regulatorjem vleka na dimniku, ki ga lahko optimalno nastavimo.
Tudi s pripiranjem lopute dimnih plinov (zmanjševanjem obratov ventilatorja za vlek) zmanjšuješ temperaturo v kurišču. Z zmanjševanjem vleka dimnih plinov si zmanjšal dotok zraka in izgorevanje.

Ročno nastavljanje regulatorja vleka na dimniku pri kotlih na polena je lahko življensko nevarna igra. Zrak ima prost dostop do kurišča, kjer gorivo izgoreva in se tvorijo dimni plini. Če je vhod v dimnik oviran z nastavljenim regulatorjem vleka, bo eventuelni višek dimnih plinov šel v kurilnico. Nastavljiv regulator vleka v dimniku je uporaben za kurišča z omejeno max intenzivnostjo izgorevanja (olje, plin, morda tudi sekanci in peleti). Pri kurjenju s poleni se intenzivnost izgorevanja kar naprej spreminja, s tem se spreminja temperatura dimnih plinov, posledično se spreminja vlek dimnika - ne moreš neprestano spreminjati položaja regulatorja.
regulator vleka je obvezen pri kotlih na polena, ker preprečuje pobeg kotla, prav tako zelo priporočljiv pri nekaterih izvedbah uplinjevalnih kotlov. če nisi opazil tu govorimo o kotlih vezanih na zalogovnik.
regulator vleka (ne loputa dimnika, nastavljanje te je pa res nevarno) se nastavi na pogoje,ki jih kotel potrebuje za dovolj visoko temperaturo kurišča (preveč vleka in zraka kurišče ohlaja, tega pa nočemo, ker šele takrat se tvori monoksida ohoho). sploh ne vem če veš kako regulator vleka deluje? nič namreč ne ovira vhoda v dimnik. [url]httpunichr("58")//cgiunichr("46")ebayunichr("46")de/Upmann-Zugbegrenzer-Z-4-verzinkt-Zugregler-Kamin-Ofen-/250778404086?pt=Kaminzubeh%C3%B6r&hash=item3a638ec4f6[/url] tukaj si ga lahko ogledaš, delovanje boš pa menda sam zgruntal. namig: montira se na dimnik, ne na kotel :roll: veš, kaj, jaz mislim, da kdor nima vsaj peči na drva doma, naj se raje vzdrži neumestnih.
1 2 3 4 5 ... 10 Pojdi na stran 
Iskanje po temi