PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Sončni kolektorji + plin ali TČ?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lep pozdrav!

Kaj menite, kakšna kombinacija je smiselna oz. upravičena ob sončnih kolektorjih za ogrevanje sanitarne vode in prostorov: plin ali TČ. Hvala za mnenja.

LP Vlado
Kaj mi je tega treba bilo...Lp
Sončni kolektorji in TČ ne delujeta, ko najbolj potrebuješ toploto, torej...... olje, plin ali elektrika.
cebtko...to da TČ ne deluje ko jo potrebuješ je pa res cvetka Smile

načeloma sončnih kolektorjev in TČ nima smisla kombinirat, ker je že sama TČ dovolj (Za ogrevanej in za sanitarno vodo)....in se investicija v kolektorje ne povrne za par mesecev, kolikor je moč dobiti toplo vodo od njih.

Ja pa vprašanje ali imate kolektorje že na strehi? Če ja, potem se jih seveda splača izkoristit.
He, he, povedati sem hotel prav to, kar si povedal ti, torej za kombinacijo pride v poštev samo olje ali plin, pa seveda elektrika.
Torej plin ali olje. Je to samo moj vtis, ali pa je odklonilen odnos do olja na tem forumu prevladujoč? Lp
Več ali manj imamo vsi izkušnje z kurilcem, vsi ga prav drago plačujemo in če nimaš plina potem ti za malo bolj luksuzni način ogrevanja ne ostane nič drugega, ni ostalo, sedaj pa je kar nekaj novih načinov ogrevanja in tako imamo vsi dokaj odklonilni odnos do kurilca. drugače pa hvala bogu, da ga imamo, saj kurjenje z premogom oziroma tisto stvarjo, kar so nekoč prodajali za premog si niti zamisliti ne morem.
Me pa preseneča dejstvo, da kljub ceni še vedno mnogo novograditeljev računa na takšen način ogrevanja. Vidim, da je nezaupanje do nizkotemperaturnega ogrevanja še dokaj veliko, ne vem pa čemu to. Talno ogrevanje ni več nova stvar, izkušenj s tem je že veliko, pa se še vedno najde veliko graditeljev, ki ne vgradijo talnega, ali pa samo kot dopolnilo k radiatorjem. Prav ta način ogrevanja omogoča izkoriščanje obnovljivih virov energije do maksimalne mere, cenovno pa je neprimerljiv z gretjem na olje ali plin.
Mnogi med vami bodo rekli, kaj pa začetna investicija? Nič ni večja kot pri ostalih načinih ogrevanja, je pa druga stvar, če želite drage načine regulacije in ne vem kaj še. Trenutno je pač to tržna niša in vsi ponujajo kar se pač prodati da.

Vsem, ki želite kakovostno regulacijo (gre za radiatorsko ogrevanje) za nizko ceno svetujem, da se izognejo vseh dragih načinov reguliranja, zadostuje že samo en pameten termostat in protipovratni ventil. meni je uspelona ta način zmanjšati porabo olja za 1/5, temperatura v bivalnih prostorih pa mi odstopa od željene za 0.1 st.C, ne glede na zunanjo temperaturo. Termostat je mikrokontroliran in se uči, tako, da če danes porabi 15min več, da segreje prostor na 20st.C, bo jutri začel ogrevati 15 min preje, itd....

Toliko za danes, drugič pa še kaj več o mojih izkušnjah
CvetkoP, hvala za odgovor. Sam bom imel nizkotemperaturno ogrevanje, talno, v obeh etažah. Problem je, da še nekaj časa ne bomo imeli zemeljskega plina (če sploh kdaj), in sedaj iščem najboljšo varjanto. TČ zemlja /voda je nedvomno odlična, toda prekopati bi moral celo parcelo, sonda pa je draga. Nimam še podatkov o solarnih kolektorjih v primerjavi s TČ. Kakorkoli, še vedno bom rabil neko osnovno gretje prostorov in vode. Vsak nasvet mi je dobrodošel. LP
po moje zadostuje TČ, pa če je tudi zrak/voda in dodatna peč in gorilec za olje, pa si preskrbljen za celo leto. Peč je lahko cenovno ugodna, saj se pri nekaj sto litrih olja nič ne pozna izkoristek. Če pa imaš možnost podtalnice ali kakšnega studenca si pa sploh zmagal.
cvetko...lahko malo obrazložiš kaj pomeni daje termostat mikrokontroliran in da se 'uči'..ter seveda katere ventile uporabljaš.
Naj za začetek povem, da imam 35 let staro hišo, ki je zunaj izolirana z 5 cm stiroporom, okna pa sem zamenjal letos, tako, da vse navedeno velja za slabo izolirano hišo, ogrevanje pa je v zgornji etaži v celoti radiatorsko.
Jaz že cca 20 let uporabljam za regulacijo termostat EMMETI, ob nakupovanju materijala za centralno mi ga je priporočil trgovec v Trbižu. Gre za mikrokontroliran sobni cronotermostat. Trenutno je na njihovi strani nova izvedba [url]httpunichr("58")//ecommerceunichr("46")emmetiunichr("46")com/images/pdf_fam/uk/99004174Aunichr("46")pdf[/url], ki je verjetno še boljša, če je sploh lahko(?).

Bistvo termostata:
1. Časovna nastavitev željenih tempratur po dnevih, urah, program za vzdrževanje, dopustniški program, itd...., nič posebnega, imajo tako tudi drugi.
2. Termostat poskrbi, da je željena temperatura v prostoru ob željeni uri, torej, če jaz želim, da je ob 7 zjutraj 20 stopinj, se tako tudi zgodi, ob večjem padcu temperature pa je prvi dan ta temperatura dosežena recimo pol ure kasneje, že naslednji dan bo poskrbel, da se gretje začne pol ure preje in tako velja za vse spremembe. Tako temperatura ne varira več kot 0,1, saj tudi pametno ogreva, preneha prej in začne prej, pač pameten.
3. Priklopljen je na edino črpalko (žal je tako), nad njo pa je protipovratni ventil in to je vse. Če bi imel razdeljeno ogrevanje po etažah, pa bi bilo še veliko bolje.
off topic:

Cevtko...a pri opisu Dobrova tudi pomeni Dobrova...ali kak bljižni kraj?
glede termostata pa...sem imel v mislih termostatske ventile...zato mi ni bilo jasno za kaj se gre. Zdaj je bolj jasna slika.
No čisto blizu sem, gabrje, če ti je poznano!!
Hvala, ko rešim ta presneti problem ogrevanja bo vse lažje, he. :twisted:
CvetkoP Napisal:No čisto blizu sem, gabrje, če ti je poznano!!

je je Smile

se mi je zdelo da nisi ravno iz Dobrove
1 2
Iskanje po temi