Objave: 76
Teme: 6
Ocena:
0
Imam vprašanje na katerega nisem dobil jasnega odgovora.Kupili smo hišo ki še nima el priključka.Le tega bo potrebno napeljati od 800 m oddaljenega soseda.Elektro ne sofinancira nič,torej vsi stroški so na meni,nastane pa en problem.Poleg naše hiše je še sosedova,ki tudi nima elektrike.Sosed je rekel da ne bo sofinanciral za izkop ,kabel in vse ostalo kar nanese zelo veliko za teh 800 metrov,izvedel pa sem da ko vse to naredim da ga elektro avtomatično priključi,seveda na kabel izkop in ostalo katere bom financiral jaz.Izvedel sem da tudi če je kabel v moji lasti ,ko nastane še eno odjemno mesto ga moram avtomatično predati v uporabo elektru.Na elektru sem dobil odgovor naj se s sosedom zmenim,a brez uspeha .Sosed je dobil vsa soglasja že od prejšnjega lastnika. Zanima me kakšne so možnosti da dobim od soseda vsaj nekaj povrnjeno oz da bo sofinanciraL to razdaljo,ker se mi ne zdi fer da bom odštel toliko denarja za takšno razdaljo,sosed pa nič a ga bo elektro prav tako priključil.
Objave: 1237
Teme: 62
Ocena:
0
povej mu da ali prispeva polovico stroškov ali pa boš dal presek kabla takšen da bo ustrezal samo za tvojo hišo ... daš pač debelino žic takšno da bo dovolj samo zate....
Objave: 12028
Teme: 18
Ocena:
1
Če hočeš ta kabel samo zase, moraš narediti ob obstoječem vodu priključno omarico z glavnimi varovalkami in števcem. Dalje je potem samo tvoj kabel. Za priključno omarico in vso traso kabla boš moral dobiti soglasje lastnika parcele. Verjetno bi se splačalo zraven kabla položiti še cev za drugi kabel. Ko bo sosed želel priključek, bo verjetno cena odkupa te cevi nižja, kot pa kopanje jarka. Tudi soglasja vmesnih lastnikov parcel ne bo rabil - je že zajeto s cevjo.
Če hočeš imeti tako tanke žice v kablu, da se sosed pozneje ne more priključiti, moraš imeti v začetku varovalke.Tega ti elektro ne bo dovolil, ker delajo priključek samo po principu, da je dovod do glavnih varovalk njihova last. Ob priključitvi ga ti plačaš kot njihov strošek za tvoj priključek. V tvojem primeru lahko izposluješ (ni nujno) nižjo ceno kabla (kot za tanjšega).
Nimam časa - sem v penziji!
Ocena:
0
Hvala za odgovore,elektro je v pogoju dal presek 4x150 kabel tako da tanjšega ne morem niti dajati..
Ocena:
0
Še eno vprašanje ,glede na to kot sem zgoraj opisal ,da imam precej veliko razdaljo do hiše in da sosed noče niti slišati o sofinanciranju elektrike katera bo enako daleč do obeh ,me zanima sledeče,ali je kakšna možnost da elektro ljubljana sofinancira elektriko do naju (na elektro ljubljana sem dobil ustne odgovore da bom moral vse financirati sam -kabel,cev izkop ,omarice,valjanec..) oz če bom moral financirati vse sam,kako se lahko zaščitim da bi dobil odškodnino od soseda ki bo slej kot prej hotel imeti elektriko oziroma da elektro ljubljana ne bo razpolagalo z infrastrukturo ki jo bom zgradil v primeru da nebi dobil odškodnine.?
hvala in lep pozdrav.
Objave: 4477
Teme: 98
Ocena:
4
Na hitro - glavni dovod do omarice s števcem je tvoj strošek, ki ga potem v upravljanje in last prevzame elektro in zato lahko dovoli sosedu priklop. Vprašanje je kakšna soglasja ima ta sosed (ali ima gradbeno dovoljenje in vpisano služnost za dovod elektrike po tvoji parceli). Če slednjega ne veš, lahko pogledaš v elektronsko zemljiško knjigo. Seveda je možnost, da ima podpisano služnost, ni je pa še dal vpisati v ZK. Druga stvar je kdaj bo on rabil elektriko - če je to mnogo za tabo, si na slabšem, ker se tebi mudi.
Kot so ti napisali - ena varianta je, da si pridobiš soglasje na parceli, kjer je elektrika, tam postaviš omarico z varovalkami in števcem ter od tam do sebe vlečeš kabel, ki pa bo samo tvoj. Vprašanje zaradi razdalje je, če bi elektro dal soglasje na tak način priklopa.
Skratka, smotana situacija. Preveri tudi druge možnosti - npr od kje bosta imela vodovod in ali so soglasja, kako je z dovozom itd. Mogoče soseda "cepiš" pri drugi stvari.
LP,
Samojed
Objave: 2
Teme: 0
Ocena:
0
Še en nasvet ,ko boš naredil napeljavo,pri priklopu ti bo elektro dal v podpis papirje da trasa ki si jo sam naredil preide v last elektra. Pazi kaj potpisuješ.