PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Nakup nedokončane hiše

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

imamo namen kupiti nedokočano hišo (III. gr. faza) v Ljubljani.

Zanima me, kaj vse moramo pred nakupom preveriti?

1.) Ali ima PGD, PZI in gradbeno dovoljenje? (kje se to preveri, UE?)
2.) Ali je bil plačan komunalni prispevek? (kje se to preveri?)
3.) Vpis v ZK (lastništvo)
4.) Še kaj?

Hvala in lep pozdrav
B.
Lastnik naj ti pokaže GD, če je bilo izdano je bil plačan tudi komunalni prispevek (to lahko preveriš tudi na občini), saj drugeča GD ne moreš dobiti. Drugače pa GD lahko dobiš tudi na krajevni UE. Preveri še, ali je objekt narejen skladno z GD, predvsem pa zunanje dimenzije, etažnost oz. višina objekta, odmiki od sosednjih zemljišč, višina kolenčnega zidu, naklon strehe....lastništvo preveriš na zemljiški knjigi, če so kake plombe ali hipoteke se to vidi za zemljiško knjižnem izpisku.
mene zanima enako (uporabna tema!)

Zanima me še, kako preveriš meje in dejansko velikost parcele?

Jaz sem gledala na e-prostoru, pa tam piše drugačna kvadratura, kot je bilo zapisano v oglasu.

Pa še, kje dobiti ljudi (človeka) ki se na zadevo spozna, in ga lahko pripelješ s sabo da preveri stanje objekta, pa če je narejeno po načrtu?.

In pa: Koga za to da preveri te dokumentacijske posle ( ZK izpisek, lokacijska itd....)

Tukaj se gre za res ogromne zneske in je pač treba vse preverit....Ne želim se kasneje tolčt po glavi.
Najbolj varna varianta je, da za nakup vključiš dobro nepremičninsko agencijo. Jaz sem bil v isti dilemi in mi ni žal da sem sam vse opravil preko nepremičninskega posrednika. 100% zadovoljen.
Mi morda lahko kakšno priporočaš?

a oni potem delajo samo v tvojo korist, ne tudi v korist tistega, ki prodaja?

Ker ta človek ne prodaja preko kake agencije.
Minnie Napisal:Mi morda lahko kakšno priporočaš?

a oni potem delajo samo v tvojo korist, ne tudi v korist tistega, ki prodaja?

Ker ta človek ne prodaja preko kake agencije.

Najbolje je, da stopiš do bližnjega notarja in ti papirno vse uredi. Zaščiti tebe kot kupca in tudi prodajalec je zaščiten.
Če boš pa za nakup vzel-a hipotekarni kredit, pa brez notarja ne gre.
Super, najlepša hvala!
jaz sem kupil prek nepremičninske agencije si-tx iz Lj in sem zelo zadovoljen.Celo ko se je kasneje pojavilo nekaj težav se je spet aktivirala in brezplačno pomagala.
Si-tx dekleta tudi jaz poznam in lahko pritrdim, da se maximalno potrudijo in vse oddelajo tako kot je treba.
Da se to tudi brez posrednikov uredit, oni ti bodo samo denar vzeli (ponavadi 2% provizije). Najboljš je it na teren, prvo pogledat kje so mejniki, potem pa vzet meter v roke pa mert, pogledaš v GD ali v načrt kakšne so dimenzije objekta in to potem izmeriš na terenu. Na zemljiški dvigneš ZKI, na listu A so podatki o morebitnih plombah, na listu B podatki o lastništvu in kvadraturi, na listu C pa morebitna bremena (hipoteka, krediti...)
Uff, takle nakup pa ni enostavna stvar, res ne.
Itak je potrebno preverit vse v zvezi z izdanim GD, pa skladnost gradnje, pa dobit zapisnik o zakoličbi in preverit, pa preverit zemljiško knjigo, pa pogledat, ali je imel prodajalec pogodbo s kakšnim nadzorom, pa tudi komunalni prispevek (ker včasih investitor podpiše pogodbo z občino, da bo sam investiral v komunalno infrastrukturo, pa ni nujno, da je že zgradil), pa še kaj se zagotovo najde.
Meni se predvsem pojavi vprašanje, kako pridobiš uporabno dovoljenje, če kupiš v III fazi. Rabiš namreč vsaj izjavo projektanta in nadzora, da je vse zgrajeno skladno z dovoljenjem in PGD. In kaj, če ni ali pa če investitor sploh ni imel nadzora?
LP
Jaz si takega nakupa ne bi upala izpeljat brez agencije. Že tkao ali tako te lahko hitro na***, brez agencije, se mi zdi, te še hitreje. Pa še kaj spregledaš itd. Kupovanje nepremičnine je v vseh pogledih riskantno, ti lahko vse živo zagotavljajo in vse lepo izgleda, ampak -- vseeno ni isto, kot če delaš sam. Žal :|

Kljub temu, da sva šla v nakup prek agencije, naju je prodajalec malo nasral, ker temelji niso narejeni čisto tako, kot piše v projektu. AMpak tega ne moreš vedet prej, kopat tudi ne moreš, da bi to preveril. Vprašanje je tudi, če je lastnik sploh vedel, ker so mu drugi delali. Zaenkrat upam, da je to edina stvar, sicer ... :twisted: :evil:
Kaj recmo narediš, če nekdo prodaja hišo na parceli, pa meje niso urejene?
a je to ful problem a se to enstavno uredi, je to velik stošek...?
Geodeta najameš, da naredi posnetek in je stvar rešena, v kolikor se mejaši strinjajo in samo nimaš mejnikov.
To mislim, da stane okrog 400 eurov. Dodatni stroški so še mejniki.
Če pa lastniško ni parcela urejena,potem pa bejži stran, oziroma rečeš prodajalcu, da naj te pokliče, ko bo imel v rokah urejene papirje.
Kul, hvala. Me je samo tako zanimalo, drugače je lastniško urejeno, samo o mejah nisem bila prepričana.
V bistvu se mi zdi da pač meje niso potegnjene - ker v e-prostor piše da je parcela neurejena, lastnik pa pravi da so na parceli voda, elektrika (omarica stoji, sem jo videla) in kanalizacija. Sklepam da si potem parcela neurejen naziv zasluži zaradi neureditve mej?Sprašujem pa samo tako, za naslednjič. Je bil samo ogled in tu bo ostalo, cena mi ni všeč Wink
1 2
Iskanje po temi