PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Problem z podnajemnikom

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdrav,

Po starših sem podedoval nadstandardno stanovanje v LJ, tudi nadstandardno opremljeno. Ker sam že imam 1,5 sobno stanovanje, mi je bilo podedovano zaenkrat še preveliko in sem se odločil, da ga oddam v najem, popolnoma opremljeno.

Kaj hitro se je našel par z manjšim otrokom. Zdela sta se mi poštena oz. v redu, slovenca, oba s službo za nedoločen čas, avto v redu. Ravno zaradi vsega tega in malega otroka sem jima popustil in dal okoli 25% nižjo najemnino kot pa so za takšna stanovanja v LJ neke "normalne" najemnine, ker sem v prvi vrsti hotel imeti notri v redu ljudi, pa četudi za manj denarja.

Vse na papirju, odpoved pogodbe možna lahko brez navedbe vzroka, izselitveni rok 90 dni. Plačala sta prve tri najemnine kot dogovorjeno v naprej, nato sta pa že prvič zamudila z rokom, potem pa se je nehalo plačevati...

Prejšnji teden je minil 90 dnevni izselitveni rok, tip mi je po telefonu direktno rekel naj se sladko je*em in da mi ne bo plačeval ne za nazaj ne za naprej in da ve kako gre in ve, da ga lahko izselim samo preko tožbe, da to pa traja lep čas in da bodo oni lepo živeli notri do takrat zastonj, pa če bom kaj poskušal s tožbo, da mi bo stanovanje razbil...

Naj omenim še to, da imajo sosedje z njimi ogromne probleme. Tako sta gnila, da smeti puščata kar na obeh lastniških parkiriščih znotraj garaže in jih ne neseta v smeti, zadnjič je baje ona pri prenašanju neke rože razbila okno na hodniku(bile priče), pa vse zanika in podobno.

Pa daleč od tega, da bi bila v denarni stiski, ker se gospoda vozi naokrog v novem Audi A4...

Naj mi en pove, kaj gre lahko narobe, če jaz pridem v času, ko njih ni doma, z dvema kolegoma v stanovanje in tistih par njihovih stvari ven zmečem, ko pa se vrnejo, pa jim ne dovolim vstopa(lepo rečeno)...

Tožba bo v vsakem primeru, nočem pa jih v mojem stanovanju za čas, dokler od naših sodniških mlinčkov ne dobim papirja za to da se oni izselijo(baje traja vsaj leto dni v primeru,da se oni pritožijo), kar je pa nezaslišano oz. predolgo. V tem času mi lahko razbijejo stanovanje, pa zastonj živijo noter...

Mislim halo, pa saj ne morem verjet, kake pravice imajo to! Dejansko je tako, da grem jaz v najem, ne plačujem, potem pa lahko lastnika tožim, če me hoče na silo izseliti, ker me lahko samo preko tožbe, to pa traja! Policiji se jebe za to, da se to njih ne tiče...

ps: se hudičevo težko zadržujem, da ne bi šel tja, pa zadevo rešil kar po domače in tipu polomil kosti...
Glede na banana-državo v kateri živimo, bi jaz naredila točno to.
Prišla bi s par prijatli ko tipov ne bi bilo doma, spakirala njihove cote v
vreče za smeti, jih zmetala ven, zamenjala ključavnico, potem naj pa
ON tebe toži.
Zakonske osnove za tožbo itak nima, če se še tako duva...medtem ko mu
jaz zaostalih stanarin in stroškov ne bi kar pustila, toži ga, jasno, mogoče bo
res trajalo, ampak vsaj v fletu ga ne boš več imel.
Jaz bi se še preventivno "vselila " za nekaj časa, da mu preprečim nasilen vstop...
v primeru katerega imaš pa itak razlog, da pokličeš cajkote...
Za ostalo ne vem, lahko pa samo rečem, da če ima kdo nov in drag avto še ne pomeni, da ima denar, da ga je plačal oz. da je že odplačan... Saj jaz človeka ne bi sodil po avtu... Jaz imam starejši avto 10 let, je bil plačan z gotovino in ni na kredit. To pa še ne pomeni, da jaz zaradi starejšega avta težje shajam skozi mesec, kot nekdo ki ima nobel drag nov avto...
valko Napisal:Za ostalo ne vem, lahko pa samo rečem, da če ima kdo nov in drag avto še ne pomeni, da ima denar, da ga je plačal oz. da je že odplačan... Saj jaz človeka ne bi sodil po avtu... Jaz imam starejši avto 10 let, je bil plačan z gotovino in ni na kredit. To pa še ne pomeni, da jaz zaradi starejšega avta težje shajam skozi mesec, kot nekdo ki ima nobel drag nov avto...

Če človek nabavi Audi A4, pa četudi na kredit, mora plačati kar masten mesečni obrok, v tem se strinjava? In če človek nabavi A4, pa potem vsak mesec šteje vsak evro, da bo čez prišel, pa je lačen, kredita pa plačuje 600-700 evrov vsaj za avto, potem je tule nekaj narobe in je nabavil avto, ki si ga ne more privoščiti. Avto je pa nabavil že po tistem, ko je nehal meni plačevati najemnino!

Ej, pa četudi bi se vozili v fičkotu, to ne opravičuje ničesar. Kaj zdaj naj jih pa kar pustim notri živeti zastonj v 110m2 opremljenem, vrednem 300.000 evrov stanovanju oz. naj jim vsak mesec podarim tistih 800€, tip mi naj pa še naprej govori, da se naj je*em i mi grozi? Pa pustim jim, da mi stanovanje razbijo?
Kaj pa, če jim izklopiš elektriko in vodo?
Kriza... pr takih primerih pa človeku res lohk sam pokrov odnese. Mislm da ni debate... jst bi nardila čist enako kot je Polžek napisala... takoj in prec bi pobasala use možne prijatle, ki so ti pripraljeni pomagat in šla zmetat tiste govedarje oz. njihove stvari iz stanovanja... pa seveda eno dobro, novo protivlomno ključavnico ne pozabit s sabo vzet! Nimaš kej zgubit. Pri taki banana državi z nesposobnimi sodišči in butalskimi zakoni človeku res ne ostane drugega, kot da si sam pomaga če si lahko. In dvomim, da se bo tipu, ki ti je grozil, res dalo tožarit... če še za najemnino nima, kje bo imel za odvetnika.
Daj, obveščaj o dogajanju.

Za moje pojme moraš naprej priti do tega, da najemna pogodba preneha veljati. Glede na to, da se ob sporu odpoveduje sodno, so že težave. Lahko pa se od pogodbe tudi odstopi (za razliko glej OZ 106 člen).

Doseči je treba, da pravna podlaga (najemna pogodba) preneha veljati.

Sedaj je najemnik posestnik. Če ga kar vržeš ven, gre za motenje posesti in tvegaš tožbo. Z motenjem posesti ne more uspeti, če dokažeš, da si ravnal v samopomoči. Glede tega tu ne vidim problemov, razen dokazovanja, saj je jasno povedal, da bo v primeru tožbe raztural stanovanje, kar pa pomeni nevarnost nastanka škode. Zoper to pa se lahko upreš. In to takoj.

Prilagam link od sodne prakse, kjer je precej pojasnjeno:

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.sodisce.si/vislj/odlocitve/38497/">http://www.sodisce.si/vislj/odlocitve/38497/</a><!-- m -->

Je pa sodna praksa jako različna.

Kako bo odločilo sodišče, je nemogoče napovedovati. Glede neplačevanja najemnine - če niso bila dana opozorila po SZ (priporočeno itd.), bo sodišče zavrnilo zahtevek. Glej SZ.

Tudi ko bo sodba, kar zna trajati par let, lahko traja še par let, da pride do izvršbe.

Če se boš ti zanašal na sodišča, on pa na golo izsiljevanje, si potegnil kratko. Od tu dalje pa je menda jasno.
Poznam lastnika, ki je v stanovanju menjal okna: ven so jih dali, novih pa niso namontirali. Podnajemnik se je tako sam izselil v parih dneh, saj je bila zima :lol: :lol:
francimedo Napisal:Kaj pa, če jim izklopiš elektriko in vodo?

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.sodisce.si/vislj/odlocitve/38497/">http://www.sodisce.si/vislj/odlocitve/38497/</a><!-- m -->
katra7 Napisal:Kriza... pr takih primerih pa človeku res lohk sam pokrov odnese. Mislm da ni debate... jst bi nardila čist enako kot je Polžek napisala... takoj in prec bi pobasala use možne prijatle, ki so ti pripraljeni pomagat in šla zmetat tiste govedarje oz. njihove stvari iz stanovanja... pa seveda eno dobro, novo protivlomno ključavnico ne pozabit s sabo vzet! Nimaš kej zgubit. Pri taki banana državi z nesposobnimi sodišči in butalskimi zakoni človeku res ne ostane drugega, kot da si sam pomaga če si lahko. In dvomim, da se bo tipu, ki ti je grozil, res dalo tožarit... če še za najemnino nima, kje bo imel za odvetnika.

Obstaja brezplačna pravna pomoč.
Dve aktualni temi z neverjetnimi podnajemniki. Me res zanima kako se bo zgodba razpletla.
211 konjev sreče v ovinkih...
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/P/Cm/2bVKGTTq/1/r53superchargedunichr("46")jpg[/img]
JOHN COOPER WORKS evolucija
@mvelnikar
pravjo, klin se s klinom zbija

edit: zakaj nisi zahteval placilo vnaprej za pol leta ali leto, ce je ze nadstandardno stanovanje?

kje je varscina, kako si sploh lahko brez tega spustil koga notri?
Jaz sem imel podobno temo par dni nazaj na sodišču in sicer po treh letih:

tipo se je odselil iz bajte, za katero je bila sklenjena najemna pogodba - meni nič tebi nič - ker je pripeljal na sodišče 7 albancev, ki bi povedali, da je sporazumno odpovedal pogodbo in da je bila hiša raztur, še predenj se je vselil vanjo, je bila to poguba, še preden se je postopek začel - ko priče lažejo, sodišče nekritično sledi lažem - zgubiš.

V stanovanju pa je naredil totalen raztur - obnova bi bila danes vredna enih 5000 EUR. Vendar, ker so bila okna, ploščice, itd. staro preko 30 let, je svoje naredila amortizacija - alias škode po stališču sodišča praktično ni bilo.

In se je smejal na sodišču, mi pa ne, še veseli smo bili, da mu ni bilo treba plačati stroškov zastopanja... da je bila približna pozitivna nula.
V pogodbi je sigurno navedeno, da se zglasiš pri njemu le spisnim obvestilom! Pošlji pismo priporočeno in se oglasi na navedeni datum pri njem! Pazi se ker ti je lahko že veliko stvari uničil in odpeljal! S seboj imej odvetnika, da bo videl, da gre zares! V kolikor bodo grožnje pokličite Policijo saj imate črno na belem, da ste jih obvestili za obisk! Pripavljen bodi na obisk in lep nasmeh na obrazu.
Groza tole Sad
sicer je pa tako. MOrda bi bilo bolje, da mu pošlješ kakšen pisni opomin zaradi neplačevanja najemnine in napišeš, da se bodomorali izseliti, če ne pokrijejo dolga v ne vem, 8 dneh. Da zaščitiš sebe.
Pošiljaj mu pa obvezno priporočeno, ker če pride zadeva na sodišče....

Mislim pa, da lahko prijaviš tudi policiji. Če imaš kakšnega prijatla, policaja, ga malo povprašaj kaj in kako. Pa potem oni pridejo in vržejo ven, ti si zaščiten in takoj zamenjaš ključavnico. TO je naredil en kolega. Najprej jih je pisno obvestil, potem dal prijavo na policijo, tožbo na sodišče. Podnajemnike so spokali ven, on je pa vse zamenjal.

Drži se, srečno in poročaj kako se bo odvilo.
1 2 3 4 5
Iskanje po temi