PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Inteligentne elektroinštalacije

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdrav. Zanimam se predvsem v smislu adaptacije, ko se naredi komplet na novo elektrika po hiši. Ima smisel izdelati inteligentne elektroištalacije in kaj to pomeni z stroškovnega stališča glede na klasične inštalacije? Naj še dodam da sem ljubitelj preprostih rešitev, nimam rad vgradnih lučk in podobnih fint ampak obožujem minimalizem!
Česa si ljubitelj niti nima veze ;-) V glavem so te pametne inštalacije kar draga zadeva, predvsem če jih ne delaš sam. Vsaj ene 6 minimalnih plač, pa ne bo nič posebnega...

Sam pa si moraš zamisliti kaj bi rad krmilil. Ogrevanje/hlajenje, senčenje, lučke, alarm, vrata...
211 konjev sreče v ovinkih...
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/P/Cm/2bVKGTTq/1/r53superchargedunichr("46")jpg[/img]
JOHN COOPER WORKS evolucija
Citat:Ima smisel izdelati inteligentne elektroištalacije in kaj to pomeni
Zopet primer nesmiselne zlorabe besede "inteligenten". Inteligenca je sposobnost rešiti problem, ki pred tem še ni bil poznan, ni bil v naprej predviden.

Pri elektroinštalaciji v stanovanjski hiši o tem ne more biti niti sledu. Verjetno misliš na avtomatizirano ali računalniško vodeno inštalacijo. Inteligent ni reševanje problemov, ki so predvideni v naprej (luč s senzorjem gibanja in zunanje svetlobe, občasno prižiganje luči, radia ... da daje vtis, da je nekdo doma, daljinsko ali časovno prižiganje naprave, ...)
Nimam časa - sem v penziji!
Po eni strani ste ljubitelj preprostih zadev, v isti sapi pa opisujete želje po zapletenih zadevah. Še sami ne veste kaj bi radi imeli, sprašujete pa koliko naj bi vas to stalo?! Kako naj vam pomagamo? Ali ne bi bilo bolje, da bi najprej pri sebi razčistili kaj sploh želite?
Kot je ze predhodnik rekel, je potrebno točno vedeti, kaj želiš..Po navadi je potrebno narediti projekt, shemo kabliranja..da potem ni presenecenj..
Kaj dejansko bi sploh rad krmilil?
Kot so rekli predhodniki. Načrt je pri tem obvezen. Ravno tako je pomembno kaj boste krmilili. Če boste krmilili manj kot senčila in razsvetljavo, se vam skoraj ne splača. Če pa dodate še kakšno ogrevanje, ventilacijo, pristopno kontrolo... Več funkcij ko dodate, bolj se vam splača v primerjavi s klasično inštalacijo glede na ceno in število funkcij, ki jih omogoča. (pri nas se da nekaj teh rešitev videti na delujoči inštalaciji, kontakt sem poslal na ZS).
kot sem sam raziskoval ...že sam "prdec " na pameti inštalaciji pomeni 5000€.
Osebno bom vse naredil na ročno z možnostjo elektronskega krmiljenja.
imel naj bi ..ogrevanje, žaluzije..nekaj lučk in multimedio.
Kot so že povedali ..če nimaš pojma o tem ..pa če nebi rad zapravil vsaj 15000€ za dokaj obrano verzijo ..ga " ne seri".
Poznam bajto ki ma za 100.000€ inštalacije v okolici MB.
in kaj ti pomaga ko zmanjka štroma ...pa zmanjka UPS-a in egregata ...evo čist nič..
Ja seveda so tu solarne ..pa jujuhu stvari ..in to vse staaaaane "mučo dineros".
Že samo stikala za pametno so 5x cena klasičnih. Sad(

Veliko folka z mano vred komplicira ..ko pa to vse ima ..s prazno denarnico vred ..pa pravi ..ali je vredno tega ..

povzetek..če maš dost po palcem ...kr v akcijo..

to je moje skromno mneje..
centrum Napisal:kot sem sam raziskoval ...že sam "prdec " na pameti inštalaciji pomeni 5000€.
Osebno bom vse naredil na ročno z možnostjo elektronskega krmiljenja.
imel naj bi ..ogrevanje, žaluzije..nekaj lučk in multimedio.
Kot so že povedali ..če nimaš pojma o tem ..pa če nebi rad zapravil vsaj 15000€ za dokaj obrano verzijo ..ga " ne seri".
Poznam bajto ki ma za 100.000€ inštalacije v okolici MB.
in kaj ti pomaga ko zmanjka štroma ...pa zmanjka UPS-a in egregata ...evo čist nič..
Ja seveda so tu solarne ..pa jujuhu stvari ..in to vse staaaaane "mučo dineros".
Že samo stikala za pametno so 5x cena klasičnih. Sad(

Veliko folka z mano vred komplicira ..ko pa to vse ima ..s prazno denarnico vred ..pa pravi ..ali je vredno tega ..

povzetek..če maš dost po palcem ...kr v akcijo..

to je moje skromno mneje..

tu bi se dodal, da ni nujno, da menjas vsa stikala za pametna..Odvisno od sistema pač.Sam sem se odločil za Crestron, ki je nadgradljiv ima pa en sistem, ki se mu reče Prodigy in je cenovno dokaj dostopen, si pa omejen seveda z stevilom inputov.
Glede cene pa ...Temperatura, scene luči, žaluzije, audio, oddaljeni dostop, in mogoče še kakšna malekost si kr hitro na 5 jurjih.Če želiš še multimedio, recimo en centralni streznik, ter potem, dostop do njega preko vsake televizije pa še 1x toliko zraven.
Cena pametne inštalacije je do neke mere odvisna tudi od uporabnika. Aktuatorje za lučke, senčila in ogrevanje je pač treba kupit, tukaj ni kaj (govorim o sistemu EIB/KNX). Ampak pri stikalih in dodatnih funkcijah je pa ogromno možnosti za improviziranje. Lahko se uporabijo tudi klasična stikala in se uporabi binarne vhode. Ožičenje je tako popolnoma enako, kot če bi imeli pametno hišo, samo stikalo je cenejše (katerokoli klasično) in ima skoraj vse funcije "pametnega". Ravno tako je z drugimi senzorji. Naprimer za tipanje zunanje svetlobe, ne potrebujete drage vremenske postaje. Lahko se kombinira klasičen luxomat in binarni vhod. in tako je namesto 600 EUR+ lahko strošek le 150 EUR. Podobno je s pristopno kontrolo na prstne odtise, urniki, .... Strošek je praktično enak kot pri klasični inštalaciji + binarni vhod. So stvari, ki se jih z lahkoto in z manjhnimi stroški poveže na pametno inštalacijo in so druge stvari, ki zahtevajo več elementov in dražjo opremo in so posledično dražji (naprimer audio sistem). Hočem samo rečt, da se z nekim pametnimi pristopom, da narediti veliko. Seveda je še vedno dražje od klasične inštalacije, jasno. Ampak ponuja tudi več možnosti. Ni pa tudi astronomska cena.
Garsper..ali delaš na tem oz. si v tem fohu?
Ja, se ukvarjam s tem v sluzbi.
...pa frank tudi ;-)

Pa še malo čtiva:
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=6&t=30850">viewtopic.php?f=6&t=30850</a><!-- l -->
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=6&t=26383">viewtopic.php?f=6&t=26383</a><!-- l -->
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/P/Cm/2bVKGTTq/1/r53superchargedunichr("46")jpg[/img]
Ker sem ravno v tej fazi pri gradnji hiše me zanima, katere kable naj vlečem za "pametno instalacijo" v en skupni prostor. Se pravi iz vsakega stikala v ta prostor. Je UTP vredu?
Preveri kaj je na trgu in se odloči... če bo EIB (eden izmed standardov) je kasnejša odločitev kaj od koga bolj "široka" - še vedno pa ne poceni.
miki46 Napisal:Ker sem ravno v tej fazi pri gradnji hiše me zanima, katere kable naj vlečem za "pametno instalacijo" v en skupni prostor. Se pravi iz vsakega stikala v ta prostor. Je UTP vredu?

Prevec enostavno jemljes zadevo..Za pametno instalacijo rabis celovito resitev, oz projekt.

LP
1 2
Iskanje po temi