Objave: 31
Teme: 7
Ocena:
0
Stvar je malo bolj komplicirana kot se sliši v naslovu. Primer je sledeč:
Gradim hišo z cca. 170m2 ter z galerijo v sredini višine 8m in stekleno kupolo, sredi nje bo kamin. Izolacija bo demit fasada 12cm, na podstrešju pa 29cm tervola. V projektu sem si zamisil kotlovnico na plin v nadstropju in rezervno na biomaso zunaj v garaži oz. prizidku.Projektant je izračunal da rabim cca. 15 kW moči za ogrevanje. Ogrevanje bo talno 60% (pritličje) in 40% radjatorsko. Sedaj se mi pojavlja dilema v kaj investirat : kamin bo, ker je na ta način zamišljena hiša, nebi pa rad sedaj v fazi gradnje razmetal preveč denarja za 3. vrste ogrevanja. Imam tudi svoj gozd, po drugi strani pa je parcela dovolj velika(11ar) za zemeljski kolektor za TČ. Tako da sem popolnoma v precepu kaj storiti in moram se odločiti v kratkem za najpametnejšo izbiro, ki bo stala v roku 5-7 let čim manj( beri - da bodo skupni stroški v tem času minimalni).
Objave: 1198
Teme: 12
Ocena:
0
Dvomim, da boš segreval hišo pretežno z kaminom, kamin je luksus in ga boš kuril na začetku malo več, potem pa 1x na mesec (?). Torej rabiš ogrevanje za kar ti priporočam TČ, kot dodatni vir ogrevanja pa plin, to bo tudi najcenejša varianta, pa še vseeno draga. Če boš ločeval ogrevala (1.nad. in prizidek), ti bo to še podražilo gradnjo, ogrevati moraš sanitarno vodo in to po vsej verjetnosti zalogovnik/bojler. Torej centralno kurilnico, TČ voda/zrak in plin. Če boš polagal talne kolektorje, boš s tem uničil zemljo okoli hiše, 1100m2 pa tudi ni tako veliko.
Ker praviš, da imaš drva, lahko namesto plina postaviš tudi peč na biomaso, kar pa spet podraži začetno investicijo
Objave: 603
Teme: 5
Ocena:
1
Jaz imam kamin in ga pozimi kurim praktično vsak dan, čeprav centralna načeloma potrebuje delo enkrat na leto (ko se nalije ELKO). Če je stvar v redu narejena, ti to vzame do pet minut dela dnevno in do 15 min enkrat na teden za čiščenje. Seveda pa je močno odvisno, kje imaš drva.
Po mojem nima smisla imeti treh virov ogrevanja. Glavni vir, ki bo skoraj povsem avtomatski + kamin bi moralo zadostovati.
Objave: 31
Teme: 7
Ocena:
0
Že pet let živim na vikendu cca. 90m2 in kurim s kaminom vsak dan za ponoči pa sem si naredil CK z elektro marmorni radiatorji. Tako da mi kurjenje preseda, plus tega kamin nima možnosti regulacije tako da je not vroče kot pes ( beri med 30 in 40 st.C), zato sigurno doma ne bom kuril vsak dan le ob extremniih temperaturah. Kar se tiče TČ imam lahko tudi vrtino, ker podtalnica nikoli se pade pod 3,4m. V prizidku je samo garaža in kotlovnica(sta ločeni od hiše1,5m)teh shramba za biomaso tako za oddaljenos ni problem, gozd pa je oddaljen 5 km.
No na kamin sem mislil namestiti toplotni izmenjevalec. Mislil sem nekaj takšnega- [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")vkkrbyunichr("46")cz/krby/?p=katalog&kat=6[/url] prodajajo ga nedaleč stran.
No naj povdarim rad bi ogrevanje ki bo stalo komplet z vsem stroški čim manj v obdobju 5-7let. Lepo bi bilo če bi kdo to znal skalkulirat skupaj, ker raznorazni mojstri priganjajo vodo le na svoj mlin, projektanti pa spet provizijo itn. - rad bi le realno sliko.
Objave: 11281
Teme: 92
Ocena:
5
pri kaminu gre več ali manj za estetiko, videz prostora (prijetnost njegove toplote)...ne moreš ga pa uporabljati kot glavni vir ogrevanja, ker ga ne boš stalno kuril - Služi ti pa lahko kot rezervni načrt v primeru okvare glavnega sistema!
Glede centralnega (glavnega sistema)...če že greš v eno varianto je brez veze še druga za rezervo (za takrat imaš kamin). Osebno bi na tvojem mestu že takoj šel v TČ (tu pride v upoštev zgolj opcija voda/voda) in to je to.
Za dogrevanje pa si omisli dobro klimo s katero boste v prehodnem obdobju (in preko zime) ogrevali prostore (če bo hiša v etažah daš vsako v eno etažo).
In to je to.
(Plin in hkrati biomasa za rezervo je pa popolnoma zgrešeno in nepotrebno!)
Izvedba TČ voda/voda (s kompletnimi napeljavami in talnim ogrevanje, ter postrojenjem) te bo prišla nekje 4 MIO SIT (npr. na kak plin in biomaso pa nekje 0,5 do miljona manj).
Kamin pa (kak bolj konkreten) okrog miljona.
Čemu bo pa namen galerije?
Ker pri višini 8 metrov bo vsa toplota uhajala na vrh (kar je dokaj potratna zadeva - upam dabo projektant to upošteval).
LP
Objave: 1227
Teme: 38
Ocena:
0
Najcenejše ogrevanje za obdobje 5 - 7 let je ogrevanje na stare termoakumulacijske peči. Se upam staviti. Poglej v oglasnik, če kdo prodaja rabljene - ne bi smele biti drage, so pa enako učinkovite kot nove! Tako boš za naložbo dal recimo sto ali dvesto jurjev, regulacija je odlična in zastonj, elektrika stane ampak ena toplotna črpalka se ti v sedmih letih ne bo povrnila!
Ta račun se ne izide samo v primeru, da imaš zelo hude toplotne izgube, da si praktično brez izolacije...
Jaz bi na tvojem mestu stavil na električne peči in na kamin.
Objave: 1227
Teme: 38
Ocena:
0
Seveda.
Naložba v poceni električne peči je minimalna. Omejitev je le največje razpoložljiva moč, ki je odvisna od glavne varovalke. toda če imaš kamin v rezervi...
Električna energije je sicer draga, ampak skoraj primerljiva s kurilnim oljem - lani je bila nekaj časa celo malo cenejša...
Peč na olje, radatorji...: 2M, kurilno olje (za 5 let) 1,5M
el. peči 0,2M, elektrika (za 5 let) 2M
toplotna črpalka, tlano gretje 3M, elektrika 0,6M (faktor preko 3!)
te številke so malo na pamet - ampak smo približno tam nekje.
Objave: 352
Teme: 32
Ocena:
0
mi8, o kakšnem vrhu elektra govoriš? Tako podražanje elektrike, kot ga navajaš bi imelo za posledico izredno povečanje inflacije... In tega si ne moremo privoščiti.
Jaz menim, da se to ne bo zgodilo in da so to navadna natolcevanja.