PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja služnost in nakup parcele

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni.
zelo bi vam bil hvaležen,če mi pojasnite eno zadevo. Zanimam se za nakup hiše, ki stoji na parceli, ki ima dostop iz javne poti. Preko nje teče kolovozna pot (je vidna) do dveh kmetijskih parcel, katera pa ni vpisana v zemljiško knjigo, niti ni sklenjena nobena pogodba. Ta kolovozna pot teče po levi strani hiše.
Zanima me, ali lahko jaz kot kupec hiše, ki je bremen prosta, vsaj na papirjih, ko to kupim enostavno zaprem pot.
Na desni strani hiše je namreč dovozna pot, ki vodi do te parcele in do sosednih dveh hiš. Ta cesta je v lasti soseda in se dotika tudi parcele do katere vodi kolovoz.
Kolovozno pot bi rad zaprl zaradi tega, ker je lastnik parcele, ki vozi po tej poti dal vlogo za spremembo namembnosti zemljišča v gradbeno in jaz nebi rad imel hišo omejeno iz treh strani z cestami.
Še enkrat povdarjam da na parceli uradno ni vpisane nobene služnosti niti ni sklenjene kakšne pogodbe.
Ali lahko zaprem ko se menja lastnik parcele ali ne?
Hvala za odgovore.
Pazi na to, da služnost nastane na podlagi zakona (ne pa vknjižbe v zk) v 10 letih oziroma 20 letih.
Če kar zapreš zadevo, reskiraš tožbo zaradi motenja posesti.
Če ti zahtevaš, da prenehajo uporabljati pot, reskiraš morebitno tožbo, zahtevek, za ustanovitev služnosti v zk...
Če zapreti pot pomeni da nekdo nima fizičnega dostopa do svoje parcele, potem dvomim da bo šlo skozi.
jaz sem imela podoben primer. S prodajalcem sem se zmenila, da jaz plačam geodete in zakoličenje meja, s tem, da se soočenje s sosedi opravi z njim in v njegovem imenu. Ob robu parcele je namreč nekdo nnaredil občasno pot, ki pa ni bila nikoli dogovorjena, ampak tudi ne prepovedana. No, ko smo imeli soočenje, je nekdo(popolnoma neupravičeno) želel uveljavljati to uslužnostno pot, čeprav ni imela nobene veze z njo :evil: . Z lastnikom sta se lepo pogovorila in vsi so se strinjali z mejami. Pot pa se bo premaknila, če jo bo kdo sploh potreboval.
Najprej hvala za odgovore. Bi pa še vprašal če mogoče veste a se ni vmes spremenila zakonodaja in je zdaj tako da če ni vpisana služnost in se lastnik menja potem ne more uveljavljat služnosti?
Prilagam sliko da si boste lažje predstavljali. Prosim za odgovore.
Zakonodaja glede služnosti je približno enaka od stare Avstrije dalje. Služnost nastane 1) na podlagi pogodbe z vknjižbo v zk, 2) na podlagi zakona brez vknjižbe v zk (priposestvovanje) 3) na podlagi odločbe državnega organa (primer: nujna pot). Vir: Stvarnopravni zakonik + sodna praksa na strani <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.sodisce.si">www.sodisce.si</a><!-- w -->
Poti verjetno ne moreš kar zapreti (lahko sicer poskusiš), konec koncev brez tožnika ni sodnika. Opozarjam na dejstvo, da če bi sodišče ugotovilo, da gre za priposestvovanje gre za priposostvovanje v obliki, kot se je uporaba te poti izvajala (če se je uporabljala pot za hojo se tudi po vpisu služ. pravice v ZK lahko uporablja samo za hojo). Če ima sosed drug dostop do kmet. zemljišč se verjetno ne bo matral preko sodišč za dosego priznanja svoje pravice.

Če bo sosed dosegel spremembo namembnosti lahko doseže nujno pot preko te parcele (po trasi kolovoza). Vendar samo v primeru, da ni na voljo druge poti, ki jo je mogoče vzpostaviti z razumnimi stroški.

Sprememba lastništva (torej tvoj nakup parcele) na nič od zgoraj naštetega popolnoma nič ne vpliva.
Iskanje po temi