PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri zalogovnik toplote

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jaz se res opravičujem, da sem konfuzno napisal. Torej, bom poskusil čimenostavneje.

Sedanja situacija:

V najhujši zimi moram zakurit 2-krat na dan. To pomeni, da zakurim, nalagam in mi zgori dokonca dokler ne ugasne. Tako naredim zjutraj in zvečer. Pri vsakem kurjenju kurim približno 2 uri in večkrat nalagam v peč. Kurjenje moram prenehati, drugače bomo zgoreli od vročine v hiši.

Predvidena nova situacija (z zalogovnikom):

Poleg peči imam še zalogovnik toplote. Zakuril bom enkrat na dan. Ko enkrat zakurim peč dela dlje in posledično imam dosti večji izkoristek. V peči sedaj gori 5 ur (namesto prej 2 uri). Odvečna toplota se shranjuje v zalogovnik toplote. Ko v peči ne gori, se toplota črpa iz zalogovnika toplote.

Kaj pridobim z takim novim sistemom?

Ne rabim več tako pogosto na novo zakurit. Večji izkoristek kurjave. Enakomernejša temperatura prostorov čez dan. Ko enkrat zakurim pridem samo enkrat na uro pogledat v peč in dodat nekaj polen.

Ogrevanje na drva je zelo hitro ogrevanje. Temperaturne razlike so velike med časom, ko v peči gori in ko ne gori. Zalogovnik toplote služi kot izravnalec - regulator teh velikih temperaturnih razlik. Greje hišo, ko v peči že zdavnaj več ne gori (čez noč in ko si v službi).

Upam, da je sedaj kaj bolj jasno, drugače prosim navedite vprašanja...
vprašal bi za izkoristek peči na drva, ki jo uporabljate.
to zgodbo/princip bi namreč naredil z kaminom na drva, ki bi ogreval zalogovnik poleg tega pa med gorenjem toplozračno tudi prostore, ko bo gorel ( do cca 1. ure ponoči, oziroma dokler se ne shladi )

Kamini na drva,ki jih gledam, imajo namreč izkoristek max 75%.

Je subvencija vezana tudi na izkoristek peči/kamina na biomaso ??
frank Napisal:vprašal bi za izkoristek peči na drva, ki jo uporabljate.
to zgodbo/princip bi namreč naredil z kaminom na drva, ki bi ogreval zalogovnik poleg tega pa med gorenjem toplozračno tudi prostore, ko bo gorel ( do cca 1. ure ponoči, oziroma dokler se ne shladi )

Kamini na drva,ki jih gledam, imajo namreč izkoristek max 75%.

Je subvencija vezana tudi na izkoristek peči/kamina na biomaso ??

Mislim, da peči na trda polena z lastnim vlekom dosežejo max. izkoristek okoli 80 - 85% (vendar me ne drži za jezik). Ta izkoristek tudi zelo variira, ker je odvisen predvsem od vlažnosti lesa. Na začetku je v takih pečeh izkoristek zelo slab (okoli 50 - 60%?), saj še peč ni zagreta in ni žerjavice. Če pa se zgodi, da je peč prevroča in se ti zaprejo vratca za dovod zraka... potem šele pade izkoristek. Takrat praktično spuščaš kurjavo skozi dimnik ven. Sad

Ta ideja s kaminom je načeloma dobra. Moral boš imeti bolj majhen zalogovonik toplote, saj imajo kamini zelo mali izkoristek (okoli 50%?) in v njih ne moreš kurit celi dan (boš zgorel v hiši od vročine Smile). Ponavadi ljudje to rešijo na način, da radiatorje priklopijo direktno na kamin. Voda v radiatorjih je že dovolj velik akumulator za toploto. Črpalka pa potem poganja toplo vodo po radiatorjih. To je tudi ena alternativa.
Hm, ne vem :roll:
Jaz tudi pripravljam to varianto, pa so mi do sedaj eni trije
kao strokovnjaki rekli, naj imam zalogovnik 900, 1000 l .
Poleg tega imajo termokamini za ogrevanje vode precej visji
izkoristek (70-80%), vsaj boljsi (Jolly Mec).
Samo da meni to ni jasno....za ogret 1000 litrov moras kurit
kot zmesan :?: ...ne vem pa koliko casa potem drzi toploto....
Seveda, ko so enkrat ogreti, samo se dogrevas...pa vseeno.
polzek S HIŠKO
polžek...pri navadnem kurjenju (npr, na drva) zahajcaš vodo na 80 stopinj da vsem rosno pride od vročine, potem ko nehaš gret se začne ohlajat. Tako tem. (primer) niha med 24 in 20 stopinj - ko kuriš in ko ne.

Pri zalogovniku pa ne segrevaš vode na 80 stopinj ampka kvečjemu na 50, ta voda potem kroži po radiatorjih sam pa imaš konstatno temperaturo v stanovanju 22 stopinj.

Poraba drv je tam tam, le pridobljena toplota se enakomerneje porazdeli skozi čas - kar se pozna pri kvaliteti bivanja (toplota akumuliraš ko jo je v izobilju, ter to toploto porabljaš ko jo pirmankuje).

LP
Hvala Vincent, saj princip mi je precej jasen :lol: :lol:
Mene bolj matra, kako je to v praksi, pa ne najdem nikogar,
ki bi to ze imel doma in uporabljal...

Sem se pa narocila za jutri na posvet v brezplacni energetski pisarni
8)
Nasploh se mi zdi njihova stran ZELO uporabna za take kot sem
jaz....pa verjetno se kdo...

<http://www.gi-zrmk.si/ensvet.htm>
polzek S HIŠKO
aha...ti si polžika Smile

zalogovniki tolplote se do sedaj niso pretirano uporblaljali ker je bila energija poceni, pa redkokateri ej imel dobro izolirano hišo, kar je za moje pojme predpogoj za zalogovnik (pri salbi izolaciji gre tako ali tako vsa kurjava direktno ven in je niti nima smisla akumulirat).

Dandanes pa, ko so cene visoke pa recimo ljudje uporabljao TČ ki kuri elektriko, le to kuriš preko noči, koje elektrika 50 % cenejša, ter tako delaš zalogo enegije (ki je tisti trenutek ne rabiš), potem pa ko pride drag režim elektrike se TČ izklopi, ti pa lepo porabljaš zalogo, ki se jenaprabal preko noči.

Seveda pa so smiselni zalogovniki, ki bodo sposobni 'zalagati' hišo s toploto čim dlje časa (idelano vsaj pol dneva)....to apoameni dokaj veliko litražo (nad kubikom) in seveda dobra izolacija, ki skrbi za to da se akumulirana toplota čim kasneje porabi (oz. iztroši).

Malonapipi kako kvadarturo ogrevate, kako imate izolacijo, okna,...pa bom opsokušali skupaj pribl. določit vaše izgube pa malo stuhta kaj bi bilo primerno za vas.

Sicer pa...kaj pa misliš da boš izvedela v energetski svetovalnici?

Malo manj kot tule na forumu :twisted:
Ali si lahko zalogovnik naredim sam?
V mislih imam izvedbo iz plastične cisterne na paleti, v katerih vozijo kemijske zadeve.
Stane cca 12 jurjev.
Če jo okoli in okoli oblečem z tervolom 10-15 cm, preko pa še pločevino, napeljem noter vse potrebne priklope ( kaki sploh so??), a nebi potem to delalo na istem principu kot kupljen?, le da bi bil moj dooosti cenejši?
LP, El barto
No, ker sem mestno dete Confusedhock: bi rada pac mnenje nekoga, za
katerega racunam, da ve, zakaj gre.
In sicer:
Koliko KW potrebujem za ogrevanje 80m pritlicja in 40 m mansarde
(v kleti bi imela samo kaksen radiatorcek).
Kaksna izolacija pod fasado je najprimernejsa
Enako za streho.
kaksne radiatorje in koliko (po moznosti se kje glede na nacrt)
mogoce se kaksno besedo o oknih...

to je to.
Posvetovanje bom imela kot orientacijsko tocko, seveda bom pa
brez omahovanja upostevala nasvete forumovcev :lol: :lol: kje
si pa upam drugace....
:lol:
polzek S HIŠKO
torej poleg podatka o kvadraturi (120 kvadratov) se ne da nič povedat kaj naj bipotrebovala

najprej napiši...boš (bi) gradila nanovo, bo šlo za renoviranje stre hiše.

Osnova je taka: čim več in čim boljša izolacija! Na stene vsaj 15 cm, strop (podstreha) 30 cm in več, tla ne bo nič narobe če bo 10 cm.

Okna...obvezno troslojna (vsaj večje zasteklitve) - dvoslojna so preteklost :twisted: .

Ob taki izolaciji bo govora o izgubah nekje 3 - 4 kW (pri temepraturah nekje - 13 stopinj). Ali rečeno druageč....cez celo zimo ti bo zadoščala ena (dobar) najšvohnejša klima, ki ima izgodne moči 3,2 kW gretja.

Radiatorji?...hm...raje razmisli o talnem ogrevanju oz stenskem....tu so temprature precej nižje kar je dobro če uporabljaš TČ...TČ pa se ti splača nabavit, ker se boš poceni grela,pa izgube so tako majhne da že težko dobiš tako malo peč (malomočnejšo svečo).

Kaj je pa to TČ pa si poišči v drugih forumih (če še ne veš).

Toliko na hitro.

Imej (imejta/imejte) pa v glavi da želite največjo izolacijo kar jo je mogoče dobiti pri določenem ponudniku hiš! (to postavite za pogoj).

Čez 10 let, ko nam boš hvaležna za tele napotke pa se le pridi zahavlit na forum Smile)))))
Do sedaj sem zasledil dve teoriji za izračun volumna zalogovnika:

1. Najmanj 50 l/kW toplotne moči kurilne naprave (to je tudi pogoj za pridobitev subvencije) in

2. volumen hranilnika = 40 × količina goriva za eno polnjenje kurišča v kg. V primeru kotla, ki ima polnjenje 20 kg drv, znaša volumen hranilnika: V = 40 × 20 = 800 l.

[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")gi-zrmkunichr("46")si/ensvetunichr("46")htm[/url]
Polžek Napisal:No, ker sem mestno dete bi rada pac mnenje nekoga, za
katerega racunam, da ve, zakaj gre. Posvetovanje bom imela kot orientacijsko tocko, seveda bom pa
brez omahovanja upostevala nasvete forumovcev kje
si pa upam drugace....

He, he jaz sem tudi bil na tej točki pred par leti. Celi debeli in veseli sem šel na lokalno brezplačno energetsko pisarno, kjer mi še niso znali objasniti ali potrebujem mešalni ventil ali ne. Skratka totalni amaterji. Verjetno je odvisno tudi na kakšno osebo naletiš v teh pisarnah. Ne rečem, da so vsi amaterji jaz sem pač imel takšno izkušnjo. No, ker sem strojnik in me je bilo kar malo sram, da nimam pojma o teh zadevah sem se pa odločil "uzdaj se use i u svoje kljuse". In sem si sam dokaj dobro nagruntal te stvari (moje mnenje).
Glede foruma in informacij na njem pa tako. Tudi tukaj moraš paziti, ker se včasih pojavi kakšen partizan (z veliko posti) in si trdi kakšno stvar brez pravih argumentov. Torej ko boš kaj prebrala pa se ti bo zdelo mogoče kaj sumljivo vedno vprašaj ZAKAJ? In če bo odgovor temeljil na argumentih ga upoštevaj, če pa ne pa pravilo dveh ušes (skozi eno noter skozi drugo ven).

LP

PS: Na tem linku <!-- m --><a class="postlink" href="http://gcs.gi-zrmk.si/Svetovanje/Clanki/Clanki.htm">http://gcs.gi-zrmk.si/Svetovanje/Clanki/Clanki.htm</a><!-- m --> pa si lahko prebereš veliko koristnih zadev. Pod članki je velikokrat podpisan g. Grobovšek, ki je projektant strojnih inštalacij ima veliko izkušenj in znanja.
1 2
Iskanje po temi