PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Nizkotemperaturni radiatorji

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nabavljam toplotno črpalko in zato moram povečati nekaj radiatorjev. Običajni radiatorji so baje bolj primerni za visokotemoperaturni način ogrevanja (80-90 stopinj), obstajajo pa tudi radiatorji, ki so primerni za nizkotemperaturni način ogrevanja. TČ bi naj grela vodo do 55 stopinj.

Mi lahko svetujete, kje na štajerskem lahko nabavim nizkotemperaturne radiatorje?
hawkeye Napisal:Nabavljam toplotno črpalko in zato moram povečati nekaj radiatorjev. Običajni radiatorji so baje bolj primerni za visokotemoperaturni način ogrevanja (80-90 stopinj), obstajajo pa tudi radiatorji, ki so primerni za nizkotemperaturni način ogrevanja. TČ bi naj grela vodo do 55 stopinj.

Mi lahko svetujete, kje na štajerskem lahko nabavim nizkotemperaturne radiatorje?

Mene pa zanima, koliko naj povečam radiatorje, da bi z njimi grel prek TČ.

Prosim za inf.
stvar je dokaj enostavna (po drugi strani pa tudi ne).

Torej..vsak visokotemperaturni radiator je lahko tudi nizkotemepraturni radiator - saj on tega ne ve kaj je :lol:

gre se zgolj za to, da z nižjo temperaturo medija se niža tudi moč radiatorja. Torej je potrebno vedeti kake izgube so v določeni sobi, ter pri nakupu novega radiatorja kako moč da ven pri določeni temepraturi (ponavadi je to narisano v digarmih).

Tu pa sta dva problema....prvo vedeti kake so izgube sobe, druga pa ali proizvajlece ima te podatke o moči radiatorja pri različnih temperaturah medija (načeloma bi jih resni proizvajalci morali imeti).

Če gre slučjano za kako adaptacijo stare hiše, ki je bila v štaru neizolirana in se je grelo v režimu nad 70 stopinj....zaradi izolacije hiše pride do močne predimenziniranosti radiatorjev, kar pa izničiš z nižjo temperaturo medija (recimo iz TČ), torej lahko uporabljaš naprej stare radiatorje.

Se mi pa zdi temp. 55 stopinj rahlo vissoka za TČ, ker treba se zavedati da z višanjem temeprature medija se močno znižuje izkoristek TČ...torej se boj splača kupit radiatorje za temp. režim okoli 40 stopinj...ker je višja cena radiatorjev zanemarljiva napram mnogo višjemo izkosritku TČ preko cele kurilne sezone.

LP
vincent,
ja, gre za adaptacijo, hiša ima novo fasado v rdečo-sivi kombinaciji (glej mobisux)
V zadnjem mesecu sem vsaj 5x videl to tabelo preračunavanja razmerij radjatorjev glede na temperaturni režim, a kaj ko je zdaj ne najdem....
pikec...toje vedno tako Smile

če jo najdeš pa jo le obesi - jo sam tudi išečm, čeprav je merodajna od vsakega proizvajalca, ki naredi za vsak model...tam točno veš kje si.

hawkeye...potem (predvidevam) d abodo radiatorji več kot zadoščali!...ker 55 stopinj niti ni nizkotemperaturni režim (pri nas doma smo kurili na 70 stopinj in (redko) več le v najhujšpem mrazu - vse ostalo je bilo na 60). Vseekao boš tekom zime ugotovil če zadoščajo oz. če ahko nižaš temperaturni režim (zaradi goraj omenjenega izkoristka TČ!).

Ti pa svetujem dobro klimo (sploh zdaj ko imaš izolacijo)...boš z njo ogreval celo hišo za drobiž!

LP
pikec, nekaj na to temo je tukaj:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://gcs.gi-zrmk.si/Svetovanje/Clanki/Grobovsek/PT270.htm">http://gcs.gi-zrmk.si/Svetovanje/Clanki ... /PT270.htm</a><!-- m -->

vincent,
to zimo bom videl, kako se bodo zadeve obnašale (nova izolacija, TČ, ..)
in če bo šlo, bom temperaturo 55 st zniževal in s tem večal izkoristek.

vseeno pa bi rad že pred zimo menjal 2 radiatorja, ker sta že stara in sta bila premajhna že tudi prejšnje sezone. In rad bi ju zamenjal s "specialnimi" nizkotempretaturnimi radiatorji (če obstajajo in če jih najdem), sicer pa bom kupil kar 2 aklimata

Klima pa je tudi še opcija za drugo leto, za 2 prostora, bomo videli...
klimo, če že, montiraš tako (hodnik, stopnišče) da bo segrevala celo hišo (v najslabšem rpimeru pa eno etažo)!

Za nizkotemepraturni radiator pa še nisem slišal.

drugače si si izgube kaj računal (prej in pol).

daj malo napiši za kako kvadaturo gre, pa kako izolacijo imaš, okna, kako je s streho,...

(da ti mi malo določimo Smile)
hawkeye Napisal:pikec, nekaj na to temo je tukaj:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://gcs.gi-zrmk.si/Svetovanje/Clanki/Grobovsek/PT270.htm">http://gcs.gi-zrmk.si/Svetovanje/Clanki ... /PT270.htm</a><!-- m -->

Bravo.. točno to - Tabela 1

Drugače pa dvomim da obstajajo kakšni nizkotemperaturni radiatorji... vsi radiatorji namreč delujejo na enakem principu, in samo s povišanjem temperature ali povečanjem grelne površine dosežeš večjo toplotno izmenjavo voda/zrak. Morda če bi bili bakreni in imeli gosto satovje...
Vincent,
hiša ima cca. 160 m2 ogrevalne bivalne površine. V mansardi nisem zraven računal dveh manjših prostorov (skupaj cca. 20m2), ki trenutno nista ogrevana, žal pa tudi streha tam ni izolirana. Pred zimo nameravam v teh dveh prostorih po tleh položiti stiropor, da vsaj toplota od spodaj tam ne bo preveč uhajala. Vsekakor pa bo v naslednjih letih potrebno urediti (izolirati streho in ogrevalni razvod) tudi tukaj, zato mora bodoča TČ pokriti tudi to.

Sicer je hiša stara cca. 35 let, streha je bila menjana cca. 16 let nazaj. Takrat se je dala izolacija steklena volna, kolikor je gre med šperavci (pri poševih stenah), pri stropu mansarde pa cca. 15 cm volne. Zračni most ni narejen, je pa položena še "dach papa" (bitumen?) in folija. Letos sem delal fasado in ker so cigli na strehi še OK, streha ni bila menjana. Mislim, da bo še za 15 let.

Okna in vrata so izpred dveh let, od AJM s faktorjem 1.1, dvoslojna, z roletami.

Izolacija zidu bivalnih prostorov je 12 cm Timpor stiroporja od Tima, v kletnih prostorih do ničelne točke temeljev pa 5 cm termodurja. Izollirana imam tudi oba balkona (spodaj in zgoraj 3 cm stiroporja), špalete so izolirane, kolikor je šlo (1, 2, 3, 5 cm stiroporja), povprečno 2,5 cm.
Zid je iz 25 cm opeke, ki je bila takrat v prodaji (ima tri velike elipsaste luknje).

V podu oz. estrihu ni izolacije.

Torej, ovoj hiše je zelo dobro izoliran, streha srednje, estrihi in podi nič.
potem si nekao na istem kot pri nas (ko bo izolacija gor).

(pri nas je dobrih 180 kvadartov, od tega 120 bivalne,pritličje pa raus)

a pritiličje se šteje kot bivalni prostora ali so to bolj prostori za 'šaro' (kurilnica, drvarnica, shramba, garaža, garderoba,....) torej neogrevani?

Nekako bi ti določil takele izgube...izolirana streha nekje u (oz k) = 0,25
Stene tudi nekje 0,25. Tla pa od oka U= 4 (če je smao malo betona po tleh!) (gledam glede na moj preračun za našo hišo).

celotne (bivalne) izgube pa nekje 4 kW (pri - 13 stopinjah). Zdaj če gre za ločeno pritličje (in neogrevano) pa so izgube preko njega še neje 3 - 4 kW (zavisi od kvadadture)....če je pritličje bivalno pa te izgube prišetej zraven.

Tako da...kot sem rekel...praktično cez celo zimo bo dovolj najšvohnejša klima (Mitsubishi ali Toshiba) toplotne moči 3,2 kW. Pod minus 10 pa dodate še malenkost od drugega vira.

LP
160 oz. 180 kv je samo bivalnih in ogrevalnih površin. Klet (kurilnica, shramba, orodjarna, delavnica), ki bo neogrevana (razen koliko bo toplo od cevi centralne, ki bodo v večji meri izolirane), tu ni zajeta.

Čudi me, da si strehi in stenam dal 0.25, mislim, da je stena veliko bolje izolirana. Tlom si dal 4 ali si se zmotil? Tla so betonska plošča.
Ti si preračun za vašo hišo delal sam ali kaki stručkoti?

Če sem te prav razumel, praviš, da imam izgube v celi hiši 4 kW (pri - 13 stopinjah), ker je klet neogrevana? To se mi zdi precej malo...

Namreč, naročeno imam TČ zemlja-voda, in določili so nazivno moč ogrevanja 13 kw. Seveda bi rad, da bi TČ zadostovala tudi do -30 st. (torej brez dodatnega vira), vendar, kot kaže mi nameravajo prodati premočno TČ ?
Jaz imam TČ zrak voda; kjer nisem stavil talnega sem namesto radiatorjev dal konvektorske radiatorje.

Gre v bistvu za radiator, ki pa ima zelo na gosto spaljanecevi s toplo vodo (kot hladilnik pri avtu) vmes pa piha zrak, ki ga poganja ventilator. Torej zrak se dviga prisiljeno in ne kot pri navadnih radiatorjih, ko se dviga zaradi tega ker postaja topel zrak lažji!

TI radiatorji so pač za cca 4kw pri vhodni temperatudi 60st; pač pri T 35 pa ustrezno nižji; vendar še vedno greje; kar je bistvo!

Niso pa bistveno dražji; razen če hočeš zelo tihe, potem so enih 50% dražji!
konvektorji v bistvu NISO radiatorji in tudi konvektorje imaš brez ventilatorja (pač naravna konvekcija). Konvektorji ogrevajo s konvekcijo, radiatorji s sevanjem toplote (pri obojnih že ime nakaže na princip delovanja).

lp
pitboss Napisal:Konvektorji ogrevajo s konvekcijo, radiatorji s sevanjem toplote (pri obojnih že ime nakaže na princip delovanja).

V primeru, da ti radiatorji grejejo samo s sevanjem, je zadnji čas, da jih malo očistiš pragu. :?

S sevanjem pretežno greje infrardeča pečica, radiatorji pa so že oblikovani tako, da imajo kar največjo površino, ob kateri se zrak segreva in se dviguje, kar pa je konvekcija.

Ob nizkotemperaturnem režimu se zrak na površini radiatorja manj segreje, zato je vzgona manj, s tem pa tudi moči gretja.

Pri konvektorjih skrbi za premikanje zraka ventilator, s tem pa je prostor hitreje in enakomerneje topel, kljub njižji temperaturi ogrevalne vode.
1 2
Iskanje po temi