PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri zalogovnik toplote

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Razmišljam, da bi v sistem centralnega ogrevanja dodal zalogovnik toplote. Imam dve pači, eno za oljein eno za drva. Ker zahteva kurjenje na drva skoraj stalno prisotnost ob kotlu, mi že kar nekaj let sameva. Sedaj pa so cene nafte vedno višje.....
Zanima me mnenje, kakšen zalogovnik bi mi priporočili.

Mogoče kakšen link do osnov delovanja, različni tipi in izvedbe...
Ali z izmenjevalcem, ali brez?
Kaj pa mogoče predpriprava za kasnejšo povezavo na sončne kolektorje?
Vprašanj je polno... :roll: :?

LP!
Vprašanje je, kaj želiš doseči z zalogovnikom?
zalogovnik če že.....potem čim večjega.

Je pa vprašanje kako velike izgube imate na hiši (če ne veš opiši malo hišo (kvadarturo, izolacijo, okna)...pa bomo skupaj malo 'ugibali'.

Ppri pečeh na les - animajo regulacije?....namečeš malo več noter, potem pa z regulacijo zraka skrbijo da gorijo drva dlje časa - torej 3 x dnevno nalagnaje pa tudi ni velik problem (seveda če je kdo doma!).
zalogovnik če že.....potem čim večjega.

Je pa vprašanje kako velike izgube imate na hiši (če ne veš opiši malo hišo (kvadarturo, izolacijo, okna)...pa bomo skupaj malo 'ugibali'.

Ppri pečeh na les - animajo regulacije?....namečeš malo več noter, potem pa z regulacijo zraka skrbijo da gorijo drva dlje časa - torej 3 x dnevno nalagnaje pa tudi ni velik problem (seveda če je kdo doma!).
Pri pečeh na drva je problem regulacije ta, da ko ti potrebuješ manj toplote odvečno toploto mečeš ven skozi dimnik in izkoristek peči se močno zniža...
Če pa prigradiš hranilnik toplote, pa ti kuriš peč "na polno", tako da obratuje z najvišjim izkoristkom, odvečno toploto pa shranjuješ v hranilniku in jo potem uporabljaš, ko prenehaš s kurjenjem.
Glede velikosti, mislim da je priporočilo za peči na drva - 50l vode v hranilniku na 1kW moči peči. Če se ne motim je to tudi minimalna velikost če bi hoteli pridobiti subvencijo od države za ogrevanje na biomaso (polena).

malo pobrskaj tukaj:
[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")aureunichr("46")si/indexunichr("46")php?MenuType=C&cross=3_4&lang=SLO&navigacija=on[/url]

LP
Ja, zalogovnik 1000 l, Seltron elektronika lepo podpira kurjenje z drvmi, le še nekaj loput je treba dodat, pa ventilator in zadeva deluje.
Menim, da je hranilni obesiti na eno staro peč na drva malo nesmiselno. Če bi jo hotel dodelati z kašnim krmiljem, pa ventilatorje bi blo precej drago. Se je pa na trgu pojavila peč na lesne pline kjer kurimo polena. Cena cca 360.000 za 25 kW. Ima mogoče kdo kakšne izkušnje. Če ne bo kritike jo bom kar kupil.
Mene pa zanima, ali ima ze kdo izkusnje s temi zalogovniki, ali pa
ste vsi le teoretiki?
Imam namrec kar nekaj prakticnih vprasanj :

Nekje sem "ujela", da je dobro pri 800-1000 literskem zalogovniku
nabaviti malo vec KW moci ...npr, po starem bi rabila 20 (+ - 3), za
zalogovnik pa 26-30????
Koliko casa se recimo takle zalogovnik greje in koliko stopinj je
optimalno?
Koliko casa bi tak zalogovnik ohranjal toploto v hisi (radiatorjih), potem
ko pec ze ugasne?
Koliko je lahko zalogovnik maksimalno oddaljen od peci?

Tenks
polzek S HIŠKO
tlozej Napisal:Pri pečeh na drva je problem regulacije ta, da ko ti potrebuješ manj toplote odvečno toploto mečeš ven skozi dimnik in izkoristek peči se močno zniža...
Če pa prigradiš hranilnik toplote, pa ti kuriš peč "na polno", tako da obratuje z najvišjim izkoristkom, odvečno toploto pa shranjuješ v hranilniku in jo potem uporabljaš, ko prenehaš s kurjenjem.
Glede velikosti, mislim da je priporočilo za peči na drva - 50l vode v hranilniku na 1kW moči peči. Če se ne motim je to tudi minimalna velikost če bi hoteli pridobiti subvencijo od države za ogrevanje na biomaso (polena).

malo pobrskaj tukaj:
[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")aureunichr("46")si/indexunichr("46")php?MenuType=C&cross=3_4&lang=SLO&navigacija=on[/url]

LP

Tole je bilo napisano v tej temi.

Koliko časa bo ogreval je odvisno od vseh dejavnikov, ki vplivajo na ogrevanje, izolacija, zunanja temperatura, nastavljena temperatura, radiatorji......., mislim, da samo po izvedbi lahko ugotoviš konkretno koliko časa bo ogreval. Odaljenost pa ni pomembna, samo cevi je potrebno dobro izolirat, ni pa smiselno daleč stran od peči.
Ja, sej zato pa sprasujem po praksi :o ... ker je teorija (se tako
uporabna) eno, praksa pa drugo...
polzek S HIŠKO
Po mojem MIŠLJENJU, lahko zalogovnik toplote zagreješ tudi na 120°C, če želiš, le pritisk mora zdržati. Poanta zalogovnika je ravno v tem, da vanj shraniš čisto energijo v obliki akumulirane toplote. Tu ni važno kako močno peč imaš, ni važno ne kako velik hranilnik je. Bolj važno je, da hranilnik ni premajhen, saj velja da dlje kuriš v peči na drva, višji izkoristek imaš in peč je tudi bolj čista (saje izgorijo).

Jaz sem se praktično že ogločil. Kupil bom Buderus G201 (27 kW, na polena) in od 800 do max. 1000 litrski zalogovnik toplote.

Sedaj sem ravno računal, da če bi kuril s to pečjo moči 27 kW z bukovimi drvami in upošteval 25% zmanjšanje izkoristka (izgube peči + izgube zalogovnika), bi potreboval za zalogovnik velikosti 1000 litrov celih 5 ur gorenja, da bi ga zagrel z 20°C na 100°C. Sedanji centralni sistem se zagreje na stabilno temeraturo pri tej moči v cca. 1 uri. Skupaj to pomeni, da bi moral 4 do 5-krat naložit na peč. Sedaj moram kurit dvakrat dnevno!

Bom še malo poračunal, pa objavil svoje rezultate. Wink

Dodatek:

Če kurim drva, ki imajo vsebnost vlage med 15% in 20% (pokrite, sušene na soncu več kot pol leta), potrebujem za eno tako dnevno kurjenje od 30 do 40 kg drv. Posledično lahko kurim ob največji zimi z enim kubikom 10 dni.
Po mojem, če kupiš dobro peč, ne rabiš zalogovnika, ker NI EKONOMSKE RAČUNICE !!! , sploh če pogledaš tvoj izračun, sedaj kuriš 2x dnevno potem boš pa 5x
CvetkoP Napisal:Po mojem, če kupiš dobro peč, ne rabiš zalogovnika, ker NI EKONOMSKE RAČUNICE !!! , sploh če pogledaš tvoj izračun, sedaj kuriš 2x dnevno potem boš pa 5x

Ti si malo zabluzil. Sedaj je ravno drek. Moram kurit obvezno 2x dnevno, ker če kurim celi dan počasi imam slab izkoristek kurjave in vroče ko savna v bajti. Zalogovnik odpravi dve kurjenji in regulira toploto v hiši. S pomočjo njega lahko, glede na energetske potrebe hiše, kurim enkrat na 24 ur ali več.

Princip: prvo ogrevaš hišo. Ko je hiša topla, gori peč dalje in ogreva zalogovnik z odvečno toploto. Nehaš kurit. Ko v peči več ne gori, se črpa tista odvečna toplota iz zalogovnika, da se ograva hiša in sanitarna voda.

Mislim, pricnip je tako enostaven in tako genialen, da je že smešen. Big Grin
Dedalus, oprosti, tud meni ni tvoja razlaga čist jasna. Sej, kakor razumem, ti je vse jasno samo majčkeno nerodno poveš. Jasno je, da je zalogovnik zakon ampak iz tvojega pisaja pa res ni razvidno kako sedaj nalagaš drva in kako jih boš potem...?!
Kje bi clovek nasel kaksno energetsko pisarno ali pa strokovnjaka,
ki bi ti lepo zracunal:
Hiso mas tako pa tako, KW rabis toliko, zalogovnik takle, radiatorje
takele pa toliko jih bo....

Jest sem ze cist zmedena :oops: :roll:

Ker investicija je pa mal prevelka, da bi verjela recimo prodajalcem,
al pa teoretikom.... :roll:
polzek S HIŠKO
1 2
Iskanje po temi