PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Skrite napake

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zdravo!

Mene pa zanima, kakšen je postopek pri ugotovitvi skritih napak?
Kupili smo nepremičnino v III. podaljšani gradbeni fazi in odkrili kar nekaj skritih napak (po končanih estrihih in ometih). Prodajalec ne prevzema nobene odgovornosti za to, čeprav v prodajni pogodbi piše, da je dolžan poskrbeti za skrite napake še 2 leti od prodaje nepremičnine.
Kakašna je zdaj moja možnost, da prodajalec plača stroške sanacije teh napak (2 okna se po končanih ometih ne data odpreti in eno okno je vgrajeno nižje, kot je po projektu in pride pod delovno površino kuhinjiskih elementov)?
Podam vlogo pri pristojni inšpekciji? Kateri?

Hvala za kakršenkoli nasvet!!!
Če gre res za stvarne napake, potem možnosti vsekakor so. Končna opcija je tožba, v postopku pa izvedenec gradbene stroke.

Me pa malo moti to, da je eno okno bilo vgrajeno nižje že ob nakupu, kar se da videti in izmeriti, nato me malenkost moti to, da se šele po ometih ugotovilo, da se okni ne moreta odpirati ali kaj že.

Za moje pojme je skrita napaka napaka, ki se pokaže kasneje, ne pa ki jo je mogoče enostavno ugotoviti ob nakupu - tako da nadaljnje informacije na plan, pa kakšno sliko.
Živijo!

Okni se odpirata na "kip". Ko pa jih želiš odpreti, tako da jih zgoraj odpneš in jih položiš vodoravno (da jih lahko umiješ od zunaj in tudi okensko polico), se okenski okvir po nekaj centimetrih odpiranja obesi v steno (stena gre poševno, kot celoten objekt), ker je stena debelejša zaradi ometov.
Pri nižje vgrajenem oknu pa je bila po projektu v.p. 90 centimetrov, zdaj po končanih tlakih se ja pa izkazalo, da je 83,5 cm.
Če bi hotela predvideti te napake ob nakupu, bi morala znati vso specifikacijo hiše na pamet (kolikšna je višina tlakov, debelina ometov,...). Zato me zanima, kakšne imam možnosi v tem primeru - saj veste: več nasvetov, pa se potem lažje odločim.

Hvala!
Lej, če se boš z enakimi argumenti kot si se tukaj obrnila na prodajalca, mediatorja in na koncu sodnika boš izpadla še bolj naivno kot si tedaj, ko si kupila tako stavbo.
Vse kar si naštela ni nobena skrita napaka.
Bi pa na tvojem mestu lepo prosil prodajalca, da ti posreduje nalov izvajalca in le tega poskusi "namudriti" da ti sanira kar se da.
jakobpiki Napisal:Zdravo!

Mene pa zanima, kakšen je postopek pri ugotovitvi skritih napak?
Kupili smo nepremičnino v III. podaljšani gradbeni fazi in odkrili kar nekaj skritih napak (po končanih estrihih in ometih). Prodajalec ne prevzema nobene odgovornosti za to, čeprav v prodajni pogodbi piše, da je dolžan poskrbeti za skrite napake še 2 leti od prodaje nepremičnine.Kakašna je zdaj moja možnost, da prodajalec plača stroške sanacije teh napak (2 okna se po končanih ometih ne data odpreti in eno okno je vgrajeno nižje, kot je po projektu in pride pod delovno površino kuhinjiskih elementov)?
Podam vlogo pri pristojni inšpekciji? Kateri?

Hvala za kakršenkoli nasvet!!!

Bodi pismen!
Pošlji mu dopis, kjer se napišejo in opišejo napake ter zahtevaj v kakem roku jih naj odpravi. V kolikor tega ne bo naredil ali se ne bo odzval na reklamacijo ga opozoriš, da boš napake odpravila na njegove stroške in ga tudi bremenil za poplačilo le-teh. Hkrati imaš še dodatno pot, in sicer tržno inšpekcijo. Da imaš osnovo za prijavo, moraš dokazati njegovo ignoriranje tvojih opominov, kar pa ni težko po poteku zahtevanega roka za odpravo reklamacij.
Mislim pa, da bo on stisnil svojega izvajalca in ga poslal odpravit napake. Tudi izvajalčeva garancija na delo ni zaključena s prodajo.
Upam, da imaš garancijske liste in račune za samo streho, saj tam so garancije daljše od dveh let (10 let na delo + dalje garancija proizvajalca kritine, če je daljša od 10 let!!!)
LP
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.iba.si/">http://www.iba.si/</a><!-- m -->
Točno tako kot pravi ataiba. Še tole, ali ste ob predaji (prevzemu) hiše naredili primopredajni zapisnik in imaš vse garancije izvajalcev?
Iskanje po temi