PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Talno gretje - elektricno

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ima kdo kaj izkusenj s tem tipom ogrevanja. Nekako vidim prednost le tega v kopalnici za obcasen priklop - namesto tistega elektricnega grelca na steni v starih hisah. gre pa za to, da nebi samo zaradi par m2 ogrevalne povrsine delal celovite resitve s "klasicnim" vodnim talnim ogrevanjem in vse infrastrukture ki jo s seboj prinese. Imeli bomo namrec radiatorsko ogrevanje - to bi bilo samo kot dodatno v kot sem ze rekel kopalnici in morda malo vecji prehodni vezi kjer kar sumim da bo najvec otroskega igranja po tleh Smile

zgledalo pa naj bi nekako tako:

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.tacman-sp.si/3.htm">http://www.tacman-sp.si/3.htm</a><!-- m -->
tudi celo bajto lahko brez problem in zelo komot ogrevaš z elektriko, če jo z dobro inteligentno avtomatiko povežeš (ogrevanje se ponavadi vgradi v strop, steno ali tla), investicija je nižja od klasičnega ogrevanja, mesečni stroški pa približno takšni kot ogrevanje na nafto. edino plin je malenkost cenejši.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.thermaray.com">http://www.thermaray.com</a><!-- m -->
...pa je potrebno elektro instalacijo kaj posebaj prilagoditi, ce se odlocimo talno ogrevati dolocene prostore na ta nacin (kopalnica, avla, kuhinja)
Baje postavitev cca 4m2 za kopalnico pride cca 60kSit.
@fredi: a strosek pravis da bi bil pa na nivoju ogrebaja na olje...to je potem zelo sprejemljivo.

se nekaj linkov:

<!-- m --><a class="postlink" href="http://gcs.gi-zrmk.si/Svetovanje/Clanki/Grobovsek/PT168.htm">http://gcs.gi-zrmk.si/Svetovanje/Clanki ... /PT168.htm</a><!-- m -->

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.egro-sp.si/talnoogrevanje.html">http://www.egro-sp.si/talnoogrevanje.html</a><!-- m -->
do nekaj kilovatov ni problema (računaj 60-70W/m2) in sploh ni poterbno nič prilagajti ali spreminjati glede inštalacij.
zrmk sem bral. problem zrmkja je, da sploh ne smejo predlagati elektrike, kljub temu, da se ve, da ni tako drago. verjetno veš, kaj se zgodi, če bi vsi naenkrat postali 3x večji uporabniki elektrike... je pa elektrika zelo komot, še posebej če se odločiš za stropno ogrevanje v celi hiši, kjer je izkoristek res 100%. za kopalnico pa ne skrbi. jaz bi dal kar talno električno (v lepilo od ploščic položiš posebno žico pa je).
Jaz ravno razmišljam o električnem talnem gretju. V kopalnico sem prepričan, da ga bom dal kot dopolnilno za boljši občutek. Druga zadeva je pa taka, da imam v pritličju etažno centralno. Zdaj imam pa po mojem dve varianti:

a) da centralno potegnem se gor, razpeljem in namontiram radiatorje
ali pa
b) da dam v prvo nadstropje samo električno talno po sobah

Me pa zanima, kako bi se to obneslo v starejši hiši, kjer izolacija ni ravno na višku ...
ne vem ce je to cisto tako kot pravijo, a na zgornjem linku ki sem ga podal priporocajo el. talno/stensko/stropno gretje ravno za adaptacijo strejsih zgradb. Morda ima potem tlak kaksno funkcijo akumulacije :roll: ...
Po mojem ga za adaptacije stanovanj priporočajo predvsem zato, ker ni treba razbijat sten, vlect cevi itd. Definitivno je bolj enostavno namestit električno talno kot pa centralno...

Bo treba mal zračunat pa primerjat investiciji in stroške.
Za navadno talno gretje velja, da ga je smiselno dati v hise z dobro toplotno izolacijo.

Razlog je v tem, da si zaradi bivanjskih in zdravstvenih razlogov pri talnem gretju omejen z najvisjo temperatura tal, ki je se priporocljiva (ne vem tocne cifre, zdi pa se mi da je ca. 27°C). Pri tej temperaturi moras nadomescati celotne toplotne izgube, ki nastanejo. Ker je povrsina tal, kjer imas lahko talno gretje omejena, mora biti hisa dobro izolirana.
talno gretje ima kar precej izgub (lesena tla, preproge, kavči, pohištvo imajo visok upor), zato je pomemben izkoristek. pri 30C toplem stropu sploh ne čutiš, da pride tolpota od zgoraj, ker je tako nizka temperatura. če že daš električno, bi jaz dal na strop in v steno, da čimmanj denarja stran vržeš. druga stvar je kopalnica, kjer je res fajn, če so tla topla, sploh če imaš ploščice po tleh.
pri zrmkju me moti, da cel članek govorijo, kako je to fajn zadeva itd., zaključijo pa, da je drago in neprimerno za novogradnje. popolnoma amaterski prispevek oz. "članek" kot mu pravijo. meni se zdi luksuz, da ti elektrika vse greje, pa še prek web vmesnika lahko celo bajto (vsako sobo posebej) nadzoruješ s šihta, stane nekaj 10 tisočakov.
poznam eno cerkev, kjer so to napeljali na 6m strop in se prav dobro obnese (enakomerno sevanje tolpote). prav tako poznam eno precej staro meščansko bajto z metrskim zidom in sploh nisem mogel verjeti, da imajo not 19C zraka, ker se ti zdi precej več. občutek pri tem ogrevanju je, kot da bi bil na soncu. kot če si pri 22c zunaj in je vreme oblačno ali pa 19c pa sije sonce.
Nisem ravno neki mojster za ogrevanja, tako da ni nujno da je sledeca zadeva pravilna:

Spomnim se, da sem nekje (verjetno Neufert ali pa ZRMK) zasledil, da je glede toplotnega profila po visini stropno gretje dokaj slaba resitev, se posebej ce jo primerjamo s talnim.

Po svoje se meni to zdi logicno, saj se topli zrak tako ali tako dviga in moras posteno segrevati strop, da vpliv toplega zraka seze tudi proti tlom.
to je res, kadar imaš ogrevanje po principu "ogrevanja zraka". pri ploskovnem ogrevanju, bodisi talno bodisi stropno, je temperatura zraka enakomerna v vseh plasteh. temp. razlika 1C se pojavi komaj pri 4m stropu. zrak se zaradi tega tudi ne giblje.
andmer99 Napisal:Spomnim se, da sem nekje (verjetno Neufert ali pa ZRMK) zasledil, da je glede toplotnega profila po visini stropno gretje dokaj slaba resitev, se posebej ce jo primerjamo s talnim.
Po svoje se meni to zdi logicno, saj se topli zrak tako ali tako dviga in moras posteno segrevati strop, da vpliv toplega zraka seze tudi proti tlom.

Tako je. Stropno segrevanje je uporabno le kot 'sevalo' - topla površina pač seva toploto na hladnejše površine. Konvekcije pa ne bo, ker topel zrak sam od sebe pač ne bo šel dol. Zato je seveda uporaba stropnega ogrevanja nekaj čisto drugega kot talnega. Res je sicer, da strop lahko bolj segreješ kot tla (tu je zdravstvena meja 29 °C v bivalnih prostorih in 31 °C v kopalnicah) in boš kao dobil enako moč W/m2, ampak tile 'štromarji' nikoli ne povedo, koliko taka stvar dejansko stane. Enako kot zavajanje, da ogrevanje na štrom stane 'približno' enako kot npr. na kurilno olje. Pa se točno ve, da je 1 kWh štroma 22,36 sit v višji in 14,03 sit v nižji tarifi (ET= 20,13 sit) in da kurilno olje pri 93 % izkoristku da 10 kWh (koliko stane liter olja pa veste). Čudno! Če bi bilo to res, le zakaj ga potem vsi serjemo z nekimi dragimi instalacijami za centralno kurjavo, če bi pa vsi lahko (tako kot pred 30 leti) imeli termo akumulacijske peči, elektro talno ogrevanje itd...
Se popolnoma strinjam. Ogrevanje na elektriko niti približno ne stane enak kot na olje (temveč je dražje vsaj 25%), v poštev pa pride samo pri zelo dobro izoliranih hišah (<40W/m2) ker je drugače 3x25A absolutno premalo. Močnejši priklop pa je seveda občutno dražji.

Igor
Mene zanima pa , katero "zico" naj vzamem, saj sta tako Devi - jeva in Danfoss -ova prakticno iste, z termostatom ( digitalnim ) vred...

Ima kdo kaksne izkusnje, kaj je boljse, ali je isti smorn in gledam ceno ?

Hvala, Cuk
Anonymous Napisal:Se popolnoma strinjam. Ogrevanje na elektriko niti približno ne stane enak kot na olje (temveč je dražje vsaj 25%)

Igor

Kaj pa podatek, da je svetovna zaloga nafte samo še za 40 let, vas nič ne skrbi? Po drugi strani pa je električna energija obnovljiv vir. Res da je dražji, ampak cene so dokaj stabilni in niso tak občutljive na gospodarske krize. Razen tega je potrebno upoštevati stroške začetne investicije. V primeru olja so to stroški od peči , kurilnice, rezervoarja, požarna vrata itd. Kaj pa dostava in vzdrževanje? Pri ogrevanju na elektriko (govorim o naprednih rešitvah da se razumemo) teh stroškov ni.V kolikih letih se to povrne?
1 2 3
Iskanje po temi