Objave: 2
Teme: 1
Ocena:
0
Pozdravljeni, ne vem če je to tema za tukaj pa bom vseeno poizkusila.
Od septemberskega hudega naliva mi zamaka balkon (okna so bila zamnjana cca. 10 let nazaj, in ko smo se pred slabim letom vselili ni bilo sledi prepuščanja vode). Ali mi kdo zna oceniti ali je to:
a.) slaba tesntev okna
b.) kondenz
c.) pušča zgornji balkon
d.) prepušča fasada.
Upravnik me prepričuje, da je to kondenz, jaz pa pravim da ne, ker se to pojavlja ob dežju in snegu, drugje pa ni mokro - stekla so suha in voda ne kaplja oz. se ne nabira v kapljicah, kot se to dogaj pri kondenzu).
Vsak nasvet ali mnenje je dobrodošlo, ker ne vem več na koga naj se obrnem.
Lep pozdrav.
Marjana
Objave: 991
Teme: 16
Ocena:
0
Slikaj še zunaj, iz telih slik ni nič jasno.
Objave: 8
Ocena:
0
Mislim, da to ni kondens, niti da so kriva okna. Tudi slaba tesnitev oken ne more tega povzročat.Verjetno bo krivo zamakanje od zunaj. Tak da bo treba dat preverit, od kod ta voda prihaja
Objave: 2
Ocena:
0
Hvala za odgovore, sem govorila z sodnim cenilcem, pravi, da kondenz definitivno ni, ampak da zamaka iz drugje. Zgornji sosed pravi, da je njegov balkon neoporečen in da balkon ne zamaka. Torej je lahko problem od zunaj, rob zgornjega balkona. Mi je pa tudi nek majster rekel, da je verjetno problem v spodnjem robu balkona kjer vodo potegne navzgor.
Bomo sanirali in počakali do naslednjega dežja, in držali pesti.
Zanima me pa če morda veste, ali to krije zavarovalnica ali moram sama plačati popravilo in kako to poteka - urejam sama ali upravnik?
Hvala,
Marjana
Objave: 12028
Teme: 18
Ocena:
1
Če sem prav razumel, ste se vselili spomladi, v začetku kurilne sezone, na dan velikega dežja, se je pojavila vlaga. Na mestu pojava vlage se strop nadaljuje navzven v tla balkona. Zunanji omet na tem mestu ni videti vlažen.
Če se vse to ujema, je to kondenz zaradi toplotnega mostu. Počakaj do konca kurilne sezone, pa bo vse v najlepšem redu - do naslednje kurilne sezone.
Nimam časa - sem v penziji!
Objave: 8403
Teme: 30
Ocena:
1
Če tudi sam prav razumem, so ta okna v bistvu - zaprt balkon.
Če ima tudi zgornji sosed enako "zaprt balkon", potem je lahko oboje.
Delno kondenz in delno zamakanje.
Vsak balkon ima na spodnjem robu "odkapni nos" kjer se deževnica lepo nabira in odteka.
Tega pri vas sedaj ni več, ker so do zunanje ravnine balkona pač vgrajena okna.
Po vsej verjetnosti ne gornji sosed ne vi niste delali nikakršne toplotne izolacije. Sosed ne tlaka, vi pa ne stropa. Taka konstrukcija je slej ko prej žarišče takih ali drugačnih problemov.
Glede zavarovalnice in cenilcev pa le toliko. Če so ta okna vgrajena naknadno in niso del osnovne konstrukcije - ne bo zavarovalnica krila ničesar. Tako ali drugačno zapiranje balkonov ( še posebej v lastni režiji in brez celovite rešitve ) namreč ni zajeto v policah.
Objave: 241
Ocena:
0
te zadeve so delo upravnika. Ni lastne režije, saj gre za problem na fasadi, ki je skupen del.
Objave: 12028
Teme: 18
Ocena:
1
Citat: potem upravnik NIMA popolnoma nič s celo zadevo.
Niti ne zavarovalnica.
Osebno se ne strinjam, da nima zavarovalnica nič s tem. Zavarovalni agent je bil (si je sam kriv, če ni bil) v stanovanju, ga je videl in je zavaroval stanovanje z določeno tlorisno površino. Če je sedaj zaprti balkon vštet v to površino, je tudi zavarovan. Saj je bil tudi pred zaprtjem vštet, vendar s faktorjem 0,3 (morda se motim). V zav. polici mora biti sedaj večji tloris, kot je po uradni dokumentaciji določen. Zavarovalnica vedno zavaruje dejansko stanje, ne pa uradno registrirano. Za sumljive stvari, ki nimajo državnega žegna lahko zavarovanje odkloni, lahko poveča premijo, ... ne more pa reči, da ni zavarovano, če se iz police vidi, da je zraven v kompletu.
Dopuščam možnost, da zavarovalnica zahteva vrnitev izplačane odškodnine od izvajalca zaradi "velike malomarnosti" pri izvedbi.
Nimam časa - sem v penziji!
Objave: 8403
Ocena:
1
Će je sedanji, ali pa prejšnji lastnik predmetnega stanovanja "na črno", pomeni brez vednosti in soglasja upravnika in brez soglasja ostalih lastnikov stanovanj v večstanovanjskem objektu, "zasteklil", oziroma zaprl balkon na tak ali drugačen način - potem upravnik NIMA popolnoma nič s celo zadevo.
Niti ne zavarovalnica.
:twisted:[/quote]
...upravnik ima vse s tem. Zakaj pa ni dal prijave inšpektorju zaradi nedovoljenega posega. Saj on upravlja s skupnimi deli na stavbi.[/quote]
1. Preberi si zakon!
2. Balkoni, lože ali terase NISO "skupni deli stavbe", ampak del lastnine posameznega lastnika nepremičnine.
3. Za novejša blokovska skrapucala, po novem itak velja, da so "avtorsko" zaščitena. Upravnik je tako le prva stopnja - če bi kdo od lastnikov želel posegati v fasado. Pred izvedbo mora upravnik obvezno pridobiti soglasje avtorja - to je projektanta.
Za starejše kokošnjake to menda ne velja.
V prekršku je kot prvo lastnik ali etažni lastnik, ki za nek poseg na stavbi ni pridobil soglasja upravnika, oziroma soglasja ostalih solastnikov.
Ne poznam pa upravnika - ki bi v svojem "gnezdu" prijavljal svoje molzne krave, od katerih fino živi. Bi ga hitro zamenjali.
Objave: 241
Ocena:
0
papež 46:
citiram SZ: ..."Kadar služi določen gradbeni element tako posameznemu
delu kot skupnim delom, se šteje za skupni del,
če se z njim zagotavlja funkcija večstanovanjske stavbe kot
celote (toplotna in hidro izolacija pohodne terase, zunanja
stran balkona, ki predstavlja hkrati fasado hiše in podobno)."
res je za upravnika najbolje , da tička prijavi npr.drug stanovalec ali 3.oseba... Tu se pa vidi koliko si upravniki upajo.
Objave: 373
Ocena:
0
Meni je zamakalo pri balkonu zaradi razpoke na fasadi pod zaključkom strehe in sicer v prvem nadstropju 3 nadstropnega bloka. Je pa res, da je zamakalo tudi sosedu nad mano na istem mestu. Ni se vedelo od kod prihaja voda. Ni zamakalo pri vsakem dežju ... včasih tudi po hudem nalivu ne. 2 leti je trajala agonija, dokler ni prodajalec - novogradnja končno odkril streho in saniral. Zamakalo je takrat, kadar je dežavalo pod določenim kotom ...