PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Razni viri za toplotne črpalke

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
V nadaljevanju bom nanizal nekaj zanimivih variant, kako povečati grelno število pri toplotnih crpalakh za ogrevanje.

Za vse tiste, ki živite v blizini glavnih vodov za kanalizacijo.
Dejstvo je, da vso vodo , ki jo v stanovanjih uporabljamo, je segreta vsaj na 30 in več stopinj. Edino WC izplakovalnik in pranje solate rabi hladno vodo. Iz tega sklepamo, da je vsa odpadna voda, tudi ustrezno topla.

To kanalizacijsko vodo pa bi lahko uporabili v ustreznem izmenjevalniku pri TČ. Ravno tako, bi lahko uporabili zrak, ki je v teh kanalizacijskih ceveh. Edini problem je tehnična izvedba.

Pač trdi delci, amonijak in razni vonji.

lp
Mrombi
Če bi kdo lahko to delal, so to komunalci. Ti in Mi pa lahko samo sanjamo, da se bomo kakorkoli priklapljali na kanalizacijo. Veš če nimaš na svoji parceli in še nimaš izkušenj ti povem, da že ob izgradnji komunalnih vodov določijo odmike, kjer ne smeš (kljub lastništvu) delati ničesar fiksnega in to je to!
Ti pa lahko povem, da imajo v Velenju namen (če že slučajno niso) v glavne cevovode pitne vode (fi 500mm) vgraditi zaradi velikih višinskih razlik med zajetjem in porabniki, električne turbine za proizvodnjo elektrike.
Niso pa povedali a bo zato stroškov za vodo kaj manj. :? :?
švasamo da je vesele
O ogrevani vodi kanalizacije sem tudi sam razmišljal.... verjetno bi bilo dovolj v glavni vod potisniti 200 m povratne cevi, ki bi podobno kot geovrtine ogrevala vodo v cevi s pomočjo toplote odplak.
okej, recimo, da ideja ni slaba. O kakšni količini odplak govorimo? Smile Ena hiša? Ena ulica? Ena soseska? Cel kraj?

Po mojem bi bilo za kaj takega potrebne vse odplake enega malega kraja z najmanj 50 gospodinjstvi, da bi lahko grel eno normalno hišo.
Pomemben je kostantni flux medija (kot pri TČ na podtalnico), torej more biti zagotovo ulica. Sam stanujem ob morju in mi ne gre v glavo zakaj se za take namene ne uporablja morska voda...
pri brskanju po internetu sem prišel do švedskega proizvajalca toplotnih črpalk in se nisem mogel sprijaznit z preprosto finto, ki so jo uporabili v primeru hiše z prisilnim prezračevanjem ( lahko tudi z rekuperacijo );

za kaj gre ?

pri toplotnih črpalkah zrak voda je pozimi največji problem padec zunanje temperature pod -10 stopinj, ko grelno število drastično pade in za moje pojjme zadeva rata dolgoročno predraga

to se elegantno reši, če se odpadni zrak, ki ga sistem prisilnega prezračevanje z rekuperatorjem ne uspejo popolnoma izkoristiti ( večina ima izkoristek do 80% ) in ga da toplotni črpalki.

V praksi se tako dobi relativno konstantno temperaturo odpadnega zraka med 5 in 10 stopinjami tudi ob najhujšem mrazu in izkoristi za delovanje toplotne črpalke.
Edini problemček je, da mora prezračevanje delati relativno konstanto, kar pa se lahko reši z motorno krmiljenimi loputami; ko ne dela, se toplotni črpalki da zunanji zrak,...

Zaradi tega razmišljam o kombinaciji:
- prisilno prezračevanje z rekuperacijo +
- toplotna črpalka zrak-voda +
- plinski kodenzacijsko kotel 5-14 kW za rezervo in špice ( 220 k SIT )+
- vse skupaj pa vezat na večji akumulator toplote ( 1000- 1500 l )
frank Napisal:to se elegantno reši, če se odpadni zrak, ki ga sistem prisilnega prezračevanje z rekuperatorjem ne uspejo popolnoma izkoristiti ( večina ima izkoristek do 80% ) in ga da toplotni črpalki.

V

Problem je v tem da je tega zraka, ki se vrača nazaj veliko premalo za neko normalno delovanje TČ. Če bi ga bilo dovolj, pomeni da je kar konkreten prepih. Ne vem točno. Ampak za 1kw Odvzete topllote iz zraka je potrebno kar nekaj kubikov zraka.

lp
Mrombi
jaz bi pa (kar se tiče kanalizacije ) raje razmišljal v tej smeri (če že ima kdo kanal blizu)...da bi dal noter izmenjevalnik na principu zraka. Znano je, da co kanal. cevi konstruirane tako da (načeloma) nivo vode nikoli ne sme preseči 1/3 prepreza. Torej v teoriji sta 2/3 cevi vedno prosti. Torej daš na ta del izmenjevalec (tako ni v vodi) ter izkoriščaš topel zrak (ki je posledica tople vode), seveda pa bi (verjetno) potreboval še ventilator za pospešeno kroženje zraka (čeprav zrak sam po sebi kroži, pa verjetno ne dovolj).

ŠE boljše pa bi bilo (Samo kje bi dobil dodvoljenje za to), da bi naredil iz kanala (preko T kosa) en dovod/odvod....da bi bil z nivojem nad cevjo (zgledalo bi kot dimnik) kamor bi dal izmenjevalec in ventilator....potem si rešen vseh skrbi da zalije ventilator, ne motiš pretoka v cevi...

Smile
Iskanje po temi