PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Pomoč pri električni napeljavi

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ali obstaja kakšna literatura na temo izdelave elektro instalacij v hiši? Imel sem priložnost pogledat knjigo "Sam svoj mojster", samo tisto tam notri je premalo oz. precej trivialno. V teoriji si namreč predstavljam, kako naj bi stvar zgledala, samo nimam prakse, kako ter s kakšnim materialom izvedeš razne priklope vtičnic na omrežje, prestaviš luč, prestaviš stikalo, torej podaljšaš vodnike (ali moraš odstanit cel vodnik in novega napeljat od doze?), kaj moraš pri vsem tem pazit (pa ne mislim le na izklopljen tok, ampak da je stvar po standardih, da ni kakšnih kasnejših problemov s preobremenitvami ali kaj podobnega).

Za 3 prostore bi rad napeljal elektriko in bom delal v lastni režiji, glede na to, da ne gre za velike spremembe in da je elektrika že sedaj v prostorih (v večini samo kakšno prestavljanje stikal, dodatna stikala itd.).

Največji "problem" bo napeljat elektriko za kuhinjo. Vem, da potrebuješ več faz zarad močnejših porabnikov in da paziš na preseke kablovja. V prostoru so že sedaj luči, 2 vtičnici in 2 trofazni vtičnici. Trofaznih vtičnic v kuhinji ne bom rabil, ali bi lahko torej iz njih dobil dovolj vtičnic za vse porabnike v kuhinji (tako na pamet cca. 7 vtičnic, od tega recimo 3 močnejši porabniki - pečica, kuhalna plošča itd.)? Ne bi rad vlekel novih kablov iz omarice.
Ali je treba v skladu z zgoraj napisanim kakorkoli predelati omarico?

Skratka, kje dobit kakšno uporabno literaturo za takšno delo?

Hvala že vnaprej.
Kot vidim o elektriki veste malo, še o kablih, nima smisla, da izgubljate čas s tem, najdite nekega kolega znanca , ki je električar, pa vam bo to za pivo in malico uredil, vi boste samo poštemali stene, kot bo zarisal in bo najbolje tako, če že imate nekaj volje za delat.
Videl sem že nekaj inštalacij samograditeljev in tudi mojstrov elektrike, pa je žalostno izgledalo. Ne tvegajte kakšnega požara ali električnega udara. Naj vam mojster predvsem ozemljitve ured, kot je treba in naredi še meritve na koncu. Z eklektriko se ni za igrat, če ste pa kje blizu MB, bi Vam tud jaz povedal kako morate zaštemat ter kako in kaj.. Res, če še niste počeli tega nikoli, ne počnite sami tega niti sedaj... Želim Vam samo dobro.
Mogoče - če je na voljo 3F priklop, ga ohranite. Za indukcijo in pečico pride zelo prav ... (meni indukcija lahko kuri 7,2 kW če je vse na polno ... - no bi lahko, če bi imel 3F v bloku, tako se moram zadovoljiti z manj ...)

Sicer pa - kot je povedal predhodnik. Ne se preveč igrat - če poznaš kakšnega elektroinštalaterja, ga povabi na pivo in naj ti s sprejem pocahna po stenah, kje in kako štemat (to potem lahko narediš sam). Same vezave pa ... Ne delat sam. Rajši ...

LP, G
No no no fantje kjer je volja tam je moč. Pišuka osebno sem proti da se daje nasvete kako se kaj zveže kjer je res štrom prisoten pri novi vezavi pa pa takoj kontra udarite.

1. elektrika je smrtno nevarna vse tvoje neizkušnje in napačna spojitev lahko pripelje do smrti bližnjega, vžiga hiše oz druge materialne škode. Lahko to doleti tudi tebe.

2. Če si pripravljen prevzeti zgornjo odgovornost se odpravi v knjižnico in si sposodi srednješolske knjige za električarja. v knjižnici ti bodo znali povedati katere so.
tu notri boš vse lahko prebral od preseka kabla do kakšne materiale se uporablja.

3. Zelo priročno je da ti nekdo naredi načrt tvoje napeljave. Mislim da stane nekje 300 eur a je vreden tega denarja.

4 . Vedi da lahko vsa napačna dejanja pri peljejo do smrti vebe, tvojih bližnjih ali pa do večje ali manjše materialne škode ki jo povzroči električni tok

evo vse imaš, odločitev in pa dejanja so pa tvoja
Tak bav-bav pa vse skupaj ni; sploh prestavljanje luči/stikal ni nobena znanost. Kuhinja je malo bolj kompleksen sistem, ampak če se držiš pravil 2,5mm žica za močnejše porabnike in 1,5mm za male porabnike ne boš nič falil (črna - faza, modra - nula, rumeno/zelena - zemlja, rdeča za kakšne križne vezave).

Drugače pa tudi če po korakih predstavih problem(e), sem prepričan da bo dovolj nasvetov.

AMPAK, upoštevaj in vedi, da je elektrika "ušlatala" že marsikaterega mojstra in tudi kakšno hišo spremenila v pogorišče.
211 konjev sreče v ovinkih...
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/P/Cm/2bVKGTTq/1/r53superchargedunichr("46")jpg[/img]
JOHN COOPER WORKS evolucija
Pričakoval sem takšne odgovore.

Sej ravno zato, da se izognem morebitnim nevarnostim, sprašujem za literaturo in za nasvete. Očitno niste opazili, da ne mislim delati na pamet. Ampak ker se ne poznamo, so komentarji popolnoma pričakovani.

Nekdo je predlagal neko knjigo Ivana Ravnikarja, tako da grem po tisto, potem pa dalje - se bom posvetoval tu z vami, če mi kaj ne bo jasno Big Grin Verjetno bom rabil kak nasvet iz prakse, ker je teorija le pol zgodbe.
Jaz menim, da se je bolje posvečati svoji stroki in tam zaslužiti denar, da lahko plačaš mojstra za dela katera ne znaš opraviti sam. Napake se bodo pokazale, ko ti bo žena kuhala juho na indukciji, v pečici se bo pekla pečenka, potem pa boš prižgal pomivalni stroj in bo veselica. Samo malo v razmislek... lahko pa da bo vse vredu.. no pa dober tekWink
Preveč "filozofiramo". Kaj je bolje za koga? Kakor za koga. Jaz se ne posvečam 16 ur dnevno svoji stroki (mislim, da se nihče ne) in se zato v prostem času rad naučim kaj novega - predvsem s področja tehničnih znanosti, v katerega tudi sicer sodi moje delo. Razumel bi, da bi vas skrbelo, če bi bil družboslovec. Tako pa imam osnove tudi z elektrike, vendar mi manjkajo detajli s prakse.

@štromarček, sej ravno zato, da se ne bi zgodilo to, kar praviš, pa sprašujem po literaturi itd.

Zakaj ne bi razširil svojih znanj, če imaš voljo in čas, obenem pa ti pride prav? Nekateri razmišljate v smislu: "znam delati samo to, kar sem se nekoč naučil". Zakaj se ne bi česa novega naučili? V tem je tudi ena izmed težav Slovenije - potem pa gledamo po TV nezaposljivi kader v srednjih letih, ker znajo opravljati le ozek nabor del. Še huje pa so mojstri, ki jih je povozil čas in delajo po liniji najmanjšega odpora - to je pa še drugi del razloga, zakaj želim omenjeno izdelati sam.

Zelo smo zašli s teme, upam da s tem zaključimo "filozofiranje" in se lotimo DELA :twisted: .
Daj najprej napiši kako je sedaj izvedena inštalacija, ki jo boš predelal. Če je v ceveh, je to že velik plus.
LP,
Samojed
Torej, kot sem na kratko opisal že v prvem prispevku (bom opisal samo najtežavnejši del, torej bodočo kuhinjo):

- vodniki niso v ceveh (oz. nekje sem jo celo zasledil ampak ne v tem prostoru),
- na voljo v prostoru sta že 2 enofazni in 2 trofazni vtičnici.
- trenutno sta v prostoru 2 (morda celo 3 dozi, se ne spomnim točno).
- glede varovalk še nisem preveril, kam gre kaj - trenutno se mi suši estrih in ne bi rad še lomastil po čisto svežem Smile . Gre pa za stari tip omarice z varovalkami (starost malo manj kot 30 let). Od prostora je omarica oddaljena, zato bi (če se bi glede na porabnike seveda dalo) obdržal shemo z varovalkami.

Kako najlažje preveriš, katera varovalka je za katere porabnike, razen z odklapljanjem varovalk in preverjanjem luči in vtičnic? Omarica je zelo skopa z informacijami.

Ideja je, da bi z čim manj modifikacijami (če je seveda možno zaradi porabnikov in enakomerne obremenitve) iz obstoječih vtičnic oz. doz dobil dovolj priklopov za kuhinjo. Če to ne bo možno, bomo kaj? Štemali do omarice in potegnili dodatne vodnike? Samo to verjetno ne bo potrebno, ker imam vse tri faze že v kuhinji ali pač?

No, to bi bilo to na kratko, sicer pa morm najprej pregledat ravnikarjevo knjigo. A ima kdo kakšno splošno shemo, kako naj bi zgledala vezava v kuhinji al pa kaj podobnega na to temo?
Najprej se res loti dela in določi kaj napaja kakšna varovalka. Običajno so sicer za luči 6 ali 10 amperske (torej zelene ali rdeče kapice na vložkih), vtičnice itd pa 16 amperske - sive kapice na vložkih. Razlika je namreč ali sta trifazni vtičnici napajani iz enega dovoda, torej 3 varovalk, ali pa je za vsako vtičnico posebeja napajanje - 6 varovalk.

Potem pogruntaj kaj vse boš imel oziroma kakšne so želje - za pečico rabiš eno varovalko, za indukcijo npr. pa vsaj 2 oziroma odvisno kakšne so možnosti priklopa. Sam imam npr 3x plin + 1x steklokeramika, zato je dovolj 2 varovalki. Tretja bi ti tako ostala za pomivalni stroj, sedanje vtičnice bi bile pač vtičnice nad pultom.

Torej, najprej pogruntaj koliko varovalk napaja prostor, kjer bo bodoča kuhinja, da se sploh ve ali je dovolj ali bo treba kaj na novo vlečt. Če imaš tri faze in jih rabiš za indukcijo, ti zmanjka za PS. Lahko ga sicer priklopiš na varovalko enofaznih vtičnic in hladilnik tudi, a bo problem če boš želel še kakšno mikrovalovko vklopit.
LP,
Samojed
adaptacija2010 Napisal:Kako najlažje preveriš, katera varovalka je za katere porabnike, razen z odklapljanjem varovalk in preverjanjem luči in vtičnic? Omarica je zelo skopa z informacijami.
Saj odklapljanje varovalk pa menda ni tako zahtevno/dolgotrajno Big Grin . Daj v vsako vtičnico še kakšen radio/luč pa koga pošlji v kuhinjo, naj gleda kdaj radio/luč ugasne.

Ko boš ugotovil koliko varovalk in kakšni preseki vodnikov gredo v kuhinjo, ter kaj vse misliš gor priklopit ti bomo pa lažje svetovali na spodnje vprašanje ali je obstoječa napeljava zadostna ali bi bilo zelo priporočljivo potegnit še kakšne kable.

adaptacija2010 Napisal:Ideja je, da bi z čim manj modifikacijami (če je seveda možno zaradi porabnikov in enakomerne obremenitve) iz obstoječih vtičnic oz. doz dobil dovolj priklopov za kuhinjo. Če to ne bo možno, bomo kaj? Štemali do omarice in potegnili dodatne vodnike? Samo to verjetno ne bo potrebno, ker imam vse tri faze že v kuhinji ali pač?
OK, super ste!

Se slišimo, ko se lotim in bo več znanega.
Bom kar direktno odgovoril, pred izdelavo instalacij v samoizvedbi sem v knjigarni kupil
učbenik elektroinstalacije za srednje poklicne šole in elektrotehniški priročnik.
Ivan Ravnikar - Električne Inštalacije
Delam ko ostali spijo  Smile
1 2 3 4 5
Iskanje po temi