PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Avto v ulici udaril v polkno

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

zanima me, kdo je krivec, lastnik stanovanja ali voznik avtomobila, če avtomobil udari v polkno, ki ni zahakljano na zatiču na zidu ampak se pač prosto giblje - (ulica, pritličje)?

Ima kdo tovrstne izkušnje?

Hvala Smile

PS: res nisem vedela kam bi forum umestila - če nio pravo mesto, ga premestite. Big Grin
Po moje lastnik polkne.
To se mu tudi ne zdi ravno fer - lahko ti kakšen mulc odhaklja polkno.

Ima kdo preverjeno informacijo ali pa konstruktivno mnenje?
Evo moje mnenje, poskušam gledati iz obeh bregov:

1.Voznik mora prilagoditi hitrost glede na razmere na cesti...... predpostavljam, da je ozka cesta in prevelika hitrost oziroma je avto vozil voznika in ne obratno. Vidno polje na takih uličicah je itak že vprašljivo in ponavadi so na takih mestih omejitve (bi morale biti), torej je on krivec

2. Imel je nekontrolirano odprto polkno, sicer nikjer ne piše, kako mora biti postavljeno, vendar pri uličici posega v področje vozišča in smo tam, ravno takrat, ko se je avto peljal mimo je "zaloputnilo" torej je on krivec.

Imeli smo primere, ko se je transport vršil čez take "uličice", pa so odšli žlebovi itd....šlo je iz police vozila. Samo razlika, je, da je bila ovira fiksna pri tebi pa nažalost ni.....

Po moje vsak krije svoje stroške
pravi odgovor, ti bo dal zavarovalničar

Za v bodoče, pa se na robove objekta_na višino oken pritrdi trdogibljive odsevne opozorilne plastične "distančnike", ki segajo v vozišče v širini polkna, pa je označeno in stvar bo jasno.
Moje mnenje je, da če je tisti del krila od polkna, ki "plapola" nad cesto na parceli, ki pripada hiši potem lastnik nepremičnine ne more biti odgovoren (ali je odgovoren voznik avta ali upravljalec ceste je sedaj sekundarno vprašanje). Če pa odprto polkno sega izven parcele na parcelo ceste (torej, če je parcelna meja tik ob gabaritu objekta v kar dvomim) bi pa lahko bila odgovornost lastnika objekta.
Hja, stvar je taka da je to blok, ulica pa je zelo pregledna (praktično ravna) in dovolj široka, da bi avto oviro lahko obvozil... a se je očitno odločil udariti v polkno, ki je plapolala nepritrjena. Smile
Zame je taka polkna ovira na cesti in jo mora voznik upoštevati. Ob mirnem vremenu je mirovala. Ob vetru pa je kar naprej mahala sem in tja, voznik jo je moral opaziti.

Težko je verjeti, da se je naenkrat odprla - v tem primeru je kriv lastnik polkne.
Nimam časa - sem v penziji!
Kaj pa, če bi se polkno recimo snelo? Še vedno voznik? Kaj pa, če bi se na cesto ali dvorišče nenadoma odprla garažna vrata. Še vedno voznik avta? Če bi se polkno odprlo, ko bi bil avto že parkiran (če bi recimo bila takšna situacija)?
Jaz mislim, da je to odgovornost lastnika polkna. Tudi če bi v avto udarilo na lastnem dvorišču nič hudega slutečemu obiskovalcu. Sicer se pa škoda krije iz zavarovanja stanovanja (po mojem).
Citat:če avtomobil udari v polkno, ki ni zahakljano na zatiču
Takšno je bilo vprašanje. Nobeden ni omenil, da je polkno udarilo v avto. Ta možnost sicer obstoja. Jaz razumem, da je avto vozil, voznik je odgovoren za vsak trk, razen če se je nekaj zgodilo nenadoma, da voznik tega ni mogel predvideti.
plača tisti, ki bo na sodišče prišel brez odvetnika... Smile
šljiva Napisal:Hja, stvar je taka da je to blok, ulica pa je zelo pregledna (praktično ravna) in dovolj široka, da bi avto oviro lahko obvozil... a se je očitno odločil udariti v polkno, ki je plapolala nepritrjena. Smile

Pa kaj maš polkno široko 1 m? Ni pločnika pod blokom? Kako je ta ulica sploh ozka, da je polkna ovira? Premalo je podatkov za korektno mnenje in najbolje je kontaktirati lokalnega policaja ali zavarovalnega agenta, ki bo preveril situacijo na licu mesta.
Mi lahko samo ugibamo in nakladamo :wink: .
LP
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.iba.si/">http://www.iba.si/</a><!-- m -->
Če je na vozišču nepravilno parkirano vozilo in se nekdo pri vožnji mimo zaleti vanj, je kriv voznik vozila, ki se je premikalo. Parkirani odgovarja za svoj prekršek.

Tudi v primeru s polknom ni po moje nič drugače. Je pa seveda zagotovo odvisno od specifike situacije in dejavnikov, ki jih ne poznamo (ali je polkno v trenutku, ko je prišlo do trka, plapolalo oz. se premikalo; koliko na vozišče seže odprto polkno ....).

lp, Damijan
Kaj pa če bi kakšno sliko pripopali; bo takoj lažje komentirati?
Evo skica... Smile
Če si lastnik polkne, si najdi človeka, ki bo pripravljen pričati, kako se je neposredno pred nesrečo moral izogniti polkni, ker jo je veter kar naprej odpiral in zapiral.
1 2 3
Iskanje po temi