PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Vgradne stropne luci

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
jaz imam tukaj se eno vprasanje - zakaj v trgovinah recejo tistemu, cemur smo mi nepouceni pravili neonke (se pravi dolgim cevem, ki svetijo), fluo cevi. a fluo cevi je pravi izraz ali ni?
se pa opravicujem, ce sem narobe poimenovala te dolge cevi in jim rekla neonke, so me ocitno narobe naucili :wink:
zdaj vsaj vem, kako je prav. oz. bom vedela Big Grin
spela Napisal:jaz imam tukaj se eno vprasanje - zakaj v trgovinah recejo tistemu, cemur smo mi nepouceni pravili neonke (se pravi dolgim cevem, ki svetijo), fluo cevi. a fluo cevi je pravi izraz ali ni?
se pa opravicujem, ce sem narobe poimenovala te dolge cevi in jim rekla neonke, so me ocitno narobe naucili :wink:
zdaj vsaj vem, kako je prav. oz. bom vedela Big Grin

- oblika je zelo podobna
- 'neonka' se precej lažje izgovori, kot 'fluorescentka'
- najbrž je neonka tudi zgodovinsko starejša v splošni uporabi

Tudi vsi pravijo "LED diode", čeprav D v kratici LED že pomeni 'dioda'.
Tudi vsi pravimo selotejp, gedore, ferode, radenska, dorma, ... , čeprav so to le komercialna ime uzpešnih izvedb lepilnega traku, natičnih ključev, zavor, min. vode, samozapiral, ..., pa nobenega ne moti, saj 'točno' vemo za kaj gre.
spela Napisal:o, super odgovori!
sem se pa tudi jaz medtem malo poucila in so mi rekli, da obstajata dva tipa varcnih sijalk. ene imajo obicajen navoj, druge pa so prave varcne sijalke. te zadnje so boljse in drazje, primerne za prostore, kjer luci dolgo gorijo. zakaj, o tem se moram pa se naprej pozanimat :wink: mislim, da je ravno nekaj v zvezi z elektronsko dusilko?

Kot ze receno je princid delovanja enak kot pri navadnih (cevastih) fluorescentnih sijalk. Za njihovo delovanje je potrebna predstikalna naprava. Predstikalne naprave pa so lahko mehanske (dušila+štarter) in elektronske.
Vse varčne sijalke, ki imajo navoj (E27 ali E14) imajo v navoju že elektronsko stikalno napravo. Kakovost te predstikalne naprave pa je odvisna od proizvajalca. Vsekakor sem mnenja, da so sijalke znanih proizvajalcev boljše kakovsosti kot NONAME sijalke v trgovinah kot so bauhaus, baumax, itd.

So pa sijalke, ki imajo posebno vznožje (G(X) in potrebujejo ločeno predstikalno napravo. Te sijalke se pa razlikujejo po tem koliko priključni sponk imajo. Obstajajo taki z 2 ali taki z 4 sponkami. Ce ima sijalka le dve sponki, pomeni, da je pripravljena za mehansko predstikalno napravo (dušilka), štarter pa je že vgrajen v podnožju sijalke. Pri takih sijalkah regulacija ni možna.
Tiste z 4 sponkami pa se lahko nerejene za načeno uporabo elektronske predstikalne naprave in s tem tudi moznostjo regulacije.

Sijalke s podnožji G(x) so narejene za vgradnjo v vgradne svetilke v tehnično strop, kjer je dovolj prostora za ločeno predstikalno napravo.

Je bil pa pred leti objavljen v ŽIT-u simpatičen članek o teh sijalkah ter o kvaliteti compakt fluo. sijalk.

Vsekakor pa se montira sijalke tam, kjer gorijo vsaj 3 ure na dan. Drugače se investicija ne izplača. Nikakor pa ne montirati sijalk v povezavi s senzorjem gibanja na hodnikih ali WC-ih.

[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")dnevnasvetlobaunichr("46")si/razno/cflunichr("46")gif[/img]
[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")dnevnasvetlobaunichr("46")si/razno/cflbaseunichr("46")gif[/img]
Če se vrnemo h gips stropu. Ali ste torej halogenke že vsi odpisali ali kaj? Recimo tiste brez transformatorja.
Odvisno kako blizu trafo postaje si. Če si blizu trafo postaje in je napetost čez 230 V, potem bodo žarnice zelo hitro crknile. v tem primeru bi priporočal uporabo elektronskega trafota z izhodno napetostjo 11.5 V (ne glede na vhodno napetost), Če se daleč proč in je napetost pod 220V, potem z življensko dobo ne bo problemov.

Za gips strop so še vedno popularne svetilke z AR111 žarnico.

primer najdeš na <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.intra.si">www.intra.si</a><!-- w --> model hunter oz. spot, ali pa sijaj hrastnik, model denab (take imam jaz).

vseekakor pa bi dal vse te halogenke na dimmer, se po izkupšnjeh odlično obnese.
Zdravo!

Jaz pa sem pred sledečo dilemo: ravnokar bom dal izdelat spuščen strop in vanj vgradit 220V 'reflektorje', oz če bo mogoče kako varčno varianto 'svetilk'...

Bivalni prostor meri cca 24m2 kjer naj bi bilo po predlogu električarja cca 20 50W 'halogenk' (ostale razsvetljave naj ne bi bilo, z izjemo mogoče 1 viseče luči nad jedilno mizo)...Osebno sem mi zdi kar malce veliko. Sicer nimam konkretnih izkušenj, niti nikogar ne poznam, ki bi imel razsvetljavo izvedeno samo z omenjenimi svetili, zato se obračam na vas: kako sem vam zdi?

Hvala!
20 svetilk po 50w je 1 KW, Ok, zelo svetlo, krasno, AMPAK, kaj pa toplota, ki jo bodo te svetilke oddajale, veliko preveč in preveč potratno, jaz osebno bi dal varčne žarnice, jih je veliko na razpolago, res pa je da so nekoliko velike in malo manj lepe, no ja, za odločit se je.....
CvetkoP Napisal:20 svetilk po 50w je 1 KW

NO to tudi mene skrbi, namreč 1KW!!! in od tega verjeto gre 90% v toploto Cry

Zato sprašujem: ali bi bilo dovolj manjše število svetil, ob upoštevanju dejstva, da gre za dokaj usmerjeno svetlobo...itak sem razmišljal, da bi jih skušal čimbolj usmeriti v stene...z namenom malce razbiti svetlobo...

Ali torej v enakem formatu, kot halogenke, obstajajo samo LED 'žarnice', glede na to, da si omenil, da so 'nekoliko velike in manj lepe'?

Hvala!
Nisem mislil na LED, pač pa na varčne sijalke(šparovne žarnice), ki so večje in manj lepe, pa precej bolj praktične od halogenskih. V kolikor pa ti misliš LED sijalke, pa jih ne priporočam, ker je spekter svetlobe ubijajoč in nemogoč za stalno uporabo v bivalnih prostorih.

Ne vem kako izgleda tvoja kuhinja ali karkoli že boš opremljal, po meni, če je mogoče bi kar skril (indirektno) varčne sijalke, pa nekaj lepo oblikovanih halogenskih svetilk kot okrasek in seveda centralno svetilko nad mizo v istem stilu. S tem bi dobil več vrst svetlobe in ob prižganih vseh lučeh tudi zelo prijetno svetlobo.
jaz imam 50W halogenke na 220. po moje jih je 6 na tako kvadraturo dovolj, se posebej, ce so kombinirane z drugimi svetili.
obstajajo pa tudi take s skritimi varcnimi sijalkami
Vsekakor je 20 svetlobnih virov veliko. Bi bilo smiselno razmislit o cem drugem npr. fluo. Ali o drugačni razporeditvi, da ne bo cel strop poln lukenj kot sir. Premisli kje sploh rabiš veliko osvetljenost.

Sicer pa tudi 1 kW ni preveč, če so svetila razdeljena v več skupin in jih lahko prižigaš v smislu svetlobnih scen. Bi pa priporočal dimmerje oz svetlobno regulacijo. Danes to ni več drago.

Za primerjavo:
Jaz imam dnevno sobo z kavčom cca. 16m2, pa imam 6x100W halogen AR111 (0.6 kW), ampak je vse 100% prižgano le kdaj zvečer pomivam tla. drugače pa so stranske svetilke obrnjene v steno in imamo prijetno indirektno osvetlitev.

V kuhinjo pa brez problema vgradno fluo, pri kateri je treba paziti, da bo tople barve 2700-3000 K in pa dober Ra (color rendering) (90%).

Dnevna soba (simulacija):
[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")dnevnasvetlobaunichr("46")si/razno/dnevnaunichr("46")jpg[/img]
Aja,

LED ne bi nikoli dal v prostor za glavno osvetlitev. LED ima monokromatsko svetlobo in to je daleč od sončne svetlobe, ki je nabolj normalna.

Led bi uporabil za zunanjo, morda za osvetlitev stopnic, kakšno akcentno razsvetljavo, nikoli pa za osnovno.
Kaj se zgodi če imamo zatemnilno stilkalo in zamenjamo klasično žarnico z varčno? Glede na to, da je še neka elektronika vmes, bi pričakoval, da ne bi delovalo najbolje... Je sploh možno to doseči z varčnimi žarnicami?
Možno. Samo drugačno zatemnilno stikalo je treba kupiti.
Oprostite, sama strokovnost vas je jaz pa sem trenutno preutrujen, da bi vse natančno študiral, kar ste povedali.
Delam pa mansardo in sem v dilemi; Predvidel sem vgradne luči-ali 12 W z trafotom ali 220.Kaj se dolgoročno izplača.
In, ali se spača kupovati dragi osram ali bolje večkrat kitajsko konkurenco.
Hvala!
1 2 3 4 5 ... 7 Pojdi na stran 
Iskanje po temi