PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave lastna hvala - cena mala :) LED svetila

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
tris Napisal:Tako čisto laično(nisem strokovnjak na tem področju):
LED dobro sveti če jim nabiješ TOK , torej večji tok bolj se greje, izkoristek je kolikšen pač je....v bistvu je na ravni oz . je malo boljši od boljših CFL(varčne žarnice)....torej nič ne vem kako posebnega),.... sicer pa ima marsikatera druga žarnica dosti boljši izkoristek.
Folku seveda vsi tumbajo o dolgi življenski dobi in enormnih prihrankih, torej tisto kar hočejo slišat, ampak za kvalitetno svetlobo je pomembno še vse kaj drugega, tako da....počakajte še leto ali dve, ne boste nič zamudili. Za isti denar p atakrat dobili dosti boljšo zadevo kot danes.

z večanjem toka izkoristek pada
žarnic z večjim izkoristkom od LED trenutno skoraj ni na trgu razen low/high pressure sodium lamps, pa fluorescent T5/T8, pa še tu je zadeva zelo tesna
določene HPS imajo tudi >135 lm/W in življensko dobo 36000h Confusedhock:
kar je za moje pojme zelo spodobno oz. vrhunsko.

Je pa res, da to niso žarnice za v stanovanje.
tris Napisal:določene HPS imajo tudi >135 lm/W in življensko dobo 36000h Confusedhock:
kar je za moje pojme zelo spodobno oz. vrhunsko.

Je pa res, da to niso žarnice za v stanovanje.
točno to. lahko jih imaš za javno razsvetljavo, pol se pa fešta konča. Smile

lep večer
no za v stanovanje so primerne t5/t8 ki imajo tudi >90 do >100 lm/w, za relativno nizko ceno.
Da malo obudim temo, tudi sam imam karnekaj izkušenj z ledicami večinoma sem tudi sam ugotovil, kar trdi Solarix, da je tehnologija še krepko v razvoju in daleč od dosežene napodročju varčnih žarnic ccfl. Sam sem bolj experimentiral z avto vaiantami in dela, samo žal manj časa od povprečne žarnice.. Sad ...

No ne glede na to malo bi rad strop v dn sobi osvetlil, pa ko bodo prazniki počasi ......... sem razmišljal o čem takem :

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.41522">http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.41522</a><!-- m -->

mnenja - predlogi o čem boljšem pa neravno več krat dražjem .....
Eno (ne)vmesno vprašanje...
Na stopniščih imamo led lučke (gu10) 1w, K spodaj 4x, P zgoraj 8x neodvisno med seboj.
Problem:
Ko so lučke ugasnjene se vidi, da vseeno še malo svetijo, ponekod vse led, ponekod vsaj kakšna.
A je v žicah že dosti elektrine za napajanje led? Indukcija od napajalnih žic?
Kako se temu izogniti?
Izgleda, da ste kupili tiste cenejše led ice z radioaktivnim jedrom. Confusedhock:

:lol:
Ja res je, kupil sem jih v trgovini v Krškem... :wink:
Živjo

Pred kratkim sam nabavil vgradne LED reflektorčke iz Kitajske :
<!-- m --><a class="postlink" href="http://szfier.en.alibaba.com/product/282771268-209698058/Dimmable_LED_Downlights_LED_ceiling_lights.html">http://szfier.en.alibaba.com/product/28 ... ights.html</a><!-- m -->

Reflektorčki imajo možnost zatemnitve z daljinčkom ali na "dimmerju" in zadeva zelo lepo deluje. Moč enega reflektorčka je priemrljiva z najmanj 100W navadnim reflektorjem. Zaenkrat zelo zadovoljen. Pri nas takih reflektorjev še ni možno nabaviti, o cenah in maržah pa škoda besed.

Lep dan
A jih je možno naročit tudi manj kot 100 komadov? A so to 1.5 w?

LP ;
matjazxy Napisal:A jih je možno naročit tudi manj kot 100 komadov? A so to 1.5 w?

LP ;

Možno je naročit manj, Kitajci ti bodo z veseljem prodal ;-) Moč enega reflektorčka je 24W, 8 x 3W, deluje na enosmerni napetosti okrog 45V, zato potrebuješ še usmernik 220V izmenični na 45V enosmerni.
Pozdravljeni,

z LED je veliko neznank. Ena je moč, druga barva svetlobe, tretja je življenska doba, skratka veliko je parametrov, ki vplivajo na zadovoljstvo (žal je med njimi tudi cena...). Ko sem se vselil v novo hišo sem se odločil, da razen LED svetil ne bom imel nič drugega. Danes, po cca 1 letu iamam še par neonk in par 75W žarnic in skupno cca 100 led luči (recimo 15 različnih). Nabavljal sem direktno pri proizvajalcih na Kitajski. Od 5 proizvajalcev bi se danes odločil zgolj za 3, ostala 2 sta nekakovostna (svetila delajo vredu, vendar napram ostalim trem vizuelno niso primerljiva).

Tehnologija je res še v povojih, vednar sedaj, po enem letu, ni variante, da bom nabavljal sploh še kaj drugega razen LED svetil. Trenutno imam svetila, ki uporabljajo 3 različne tipe led diod (cree, epistar, edison), v dveh različnih barvah (topla bela - 2700-3300 K in nevtralna bela - cca 5000 K). Najmočnejša je tista, ki sedaj sveti nad mano - moč 14W (T8 led cev, v jedilnici). LED svetila so na pohodu. Vem, da čez pol leta bo na trgu bistveno boljša led dioda kot te, ki jih uporabljam, ampak to ni razlog, da bi zavlačeval z nabavo (pred enim mesecem sem prejel še zadnjo pošiljko zame in dva znanca).

O samih izkušnjah bi lahko še na dolgo in široko pisal, saj je bilo veliko študiranja in ugibanj o tem, kako se bo zadeva obnesla. Moje opažanje je, da v Sloveniji in tudi širše, LED še ni neka realnost, recimo na Kitajski imajo v okolici tovarne za katero delam, javno razsvetljavo vso na LED svetilih....

Vem, da to ne veliko pomaga, če imate konkretna vprašanja, me lahko kontaktirate, bom skušal čimprej odgovoriti...
@jadrang ali lahko prilepiš kakšen link, kjer kupuješ ledice?
mariog Napisal:@jadrang ali lahko prilepiš kakšen link, kjer kupuješ ledice?

V mojem primeru imam olajševalne okoliščine, ker lahko vzorce dobim direktno od proizvajalcev, preko kolegov, ki so več ali manj vsak mesec na Kitajski.

Do sedaj sem kupoval dvakrat na tak način, kot bi prišlo v poštev za "legalne" uvoze. Znesek od 1500 eur dalje, potem pa odločitev o morskem ali ladijskem prevozu. Pred mesecem sem to zadnjo pošiljko pripeljal iz tovarne proizvajalca, do mojega dvorišča v 5 dneh (proizvajalec je porablil cca. 20 dni, da je izdelal, kar sem naročil). Je pa dejstvo, da je velikost naročila odločujočega pomena. Kot sem že zapisal, če želiš dobre luči, moraš do "konkretnih" proizvajalcev. In samo do teh bom jaz še šel. Tisti pa niso ravno navdušeni nad 5 kos enega, 2 kosa drugega...

Bom napisal še kaj več, ko bom imel več časa. Če mi uspe, pripnem še fotografije luči v moji hiši....

lp!

Jadran
Glede spletnih naslovov, kjer sem jaz nabavljal, raje ne bi podal nobenega. Razloga sta dva:
1. se ne da kupovati ravno "na drobno"
2. ne bi rad, da bi kdo nabavil LED svetila "na pamet", potem pa bil razočaran nad delovanjem, videznm... in tako še bolj prispeval k slabemu glasu LED svetil

Pri izbiri LED vira, ki bo naredil to, kar se pričakuje je preveč dejavnikov, da bi obstajal recept. In navrh vsega je tu še cena in dejstvo, da če se naprimer uštejemo pri barvi svetlobe ali pa moči, ni možnosti, da bi zadevo popravili - ni kot primer, ko zamenjamo vložek (močnejša sijalka).

Par stavari, ki izhajajo iz videnega in testiranega:
1. Cree led diode so najboljše, žal tudi najdažje (barva svetlobe, izkoristek)
2. za specifične namene je dobra tudi Epistar 3528, barva "Neutral white" ali "Commercial white". Ta dioda pa je občutljiva na to, kar postavimo med oko in njo (vsako steklo, plastika ali podobno lahko močno spremeni barvo...)
3. Zadnje čase je Epistar (Tajvan) zelo prodoren, zakaj Osram, Philips in ostlai niso, pa je posledica predvsem tega, da tržijo druge tehnologije, kjer so vodilni in bi rekel, da LED sploh ne propagirajo. Epistar ima še eno SMD diodo z oznako 5050, ki je večje moči kot 3528 ob isti barvi svetlobe, katera se je pričela v zadnjem času uporabljati.
4. Osebno ne bi nikoli nabavljal zgolj vložka za grlo E27 ali pa ostala. Dejstvo je, da je pri led diodah vse podrejeno odvajanju toplote. Če naprimer en reflektor 9W moči tehta cca. 1 kg (masivni extrudirani profili iz aluminija, eloksirani), potem je jasno, da en vložek, ki tehta 200g, je dimenzijsko 5x manjši, ima vgranjen še napajalnik, ne bo dočakal želene življenske dobe.
5.Ker je dobro svetilo podrejeno odvajanju toplote, so oblikovalski rezultati taki, da so svetila primernejša za bolj moderno notranjost. En dober reflektor je po 3 urah delovanja na dotik topel na aluminijastem ohišju (vendar ne več kot kakih 40 stopinj C), na strani izvora svetlobe je še hladnejši.
6. Cena dobrega reflektorja ali svetila je res še dokaj visoka, če bi že delal neko ekonomsko računico, bi moral vedeti življensko dobo led diod, kar pa je možno zgolj skozi "datasheet-e" proizvajalcev - konkretno za Cree led diodo sem šel računati, da bi moral priti s 40.000 urami skozi (je pa težko definirati neke oprijemljive robne pogoje delovanja...). Življenska doba se smatra kot izguba 30% od izhodiščne svetilnosti, kar pomeni, da bo svetilo še vedno delovalo...
7. Kritičen del svetila je k večjemu napajalnik (izvor enosmerne napetosti), prav zato, sem za moj primer nabavil rezervne napajalnike. Samo servisiranje svetila v primeru, ko se kaj pokvari (dioda ali napajalnik) je zelo preprosto. Če bom moral to storiti enkrat na 3 leta, ni panike (recimo 20 min dela).
8. Kar se tiče koncepta svetila je tako, da imamo opcijo "par diod velike moči" ali " veliko nasr...h diod". Vsaka varianta je uporabna za svoj namen. V jedilnici imam naprimer T8 led cevi, v nekaterih drugih prostorih led panele 300x300 mm, ki uporabljajo smd led 3528 z veliko "nasra..h" diod, reflektorji (spot svetila) pa uporabljajo Cree led diode.

Najmočnejše svetilo, ki ga imam v hiši je 15W, ponekod sta dve (jedilnica, kopalnica). Pri izbiri je še ena pomembna zadeva, kjer sem se jaz v začetku vštel. LED diode je smiselno obremenjevati z majhnimi tokovi, ker imajo tam boljše izkoristke. To pomeni, da je potrebno v primeru Cree diode paziti, da se ta obremenjuje z 1W, mislim, da nekje 350 mA. Končni rezultat je manjše segrevanje in posledično dajlša življenska doba. Če se jo obremenjuje z večjimi tokovi, svetilnost ne narašča proporcionalno, tako da bi poenostavljeno rekel, dobimo samo več segrevanja. Če imamo 3 diode, ki so obremenjene po 1W, bodo bistveno več svetile, kot ena ista dioda, obremenjena tako, da da od sebe 3W (če se ne motim tok 700 mA).

Pri izbiri ni druge, kot da se v prostoru testira konkretna svetila. Tako sem počel jaz. Faktorjev je dejansko preveč, da bi kupoval na slepo, sploh ker gre za še kar visoke denarje. Še najmanj problematično je določiti ustrezno moč, saj se lahko ravnamo po lumnih (recimo ena 100w klasična žarnica ima cca 900 lumnov, realno gledano kakšnih 15-20W led svetila da enako svetilnost....)

Kar se tiče kakovosti je tako, da se na Kitajski dobi od zelo zanič do zelo dobrih svetil. Govoriti vsepovprek "tisto kitajsko...", češ manjkakovostno je zmota. Mislim, da so s svetili danes zelo dobri (vsaj po tem, kar sem lahko doživel jaz) in je škoda, da evropskih proizvajalcev praktično ni (vsaj za primerljivo ceno). Mislim, da bi bili proizvodni stroški nekega reflektorja višji, vendar spet ne toliko, da se ne bi splačalo proizvajati tudi v Evropi (recimo bolj nišne zadeve...)

Iz Kitajske sem nabavil še nekatere druge zadeve za kopalnico in senčila, glede kakovosti nimam pripomb. Žal jih imam več na zadeve, ki sem jih nabavil direktno v Sloveniji, vendar pustimo to... nisem velik zagovornik Kitajcev, saj se mi zdi, da bomo zaradi njih na dolgi rok zgubljali vsi.

Tekst je pisan tako, kot ga pač piše strojnik. Zato tisti, ki se bolje spoznate na elektriko, ne mi preveč zameriti.

Če je kakšno konkretno vprašanje sem na voljo. Bom dal še kakšno fotografijo...
1 2 3 4 5 ... 10 Pojdi na stran 
Iskanje po temi