Objave: 311
Teme: 3
Ocena:
0
Spoštovani,
doma imamo dve Panasonic Inverter klimi. Stari sta tri leta. Ob vklopu hlajenja, iz klime prihaja smrad katerega bi najenostavneje opisal kot smrad po plesni. Filter mrežice so vedno čiste. Ko je klima bila prižgana 24/7 tega smradu ni bilo zaznati. Moram omeniti tudi utripanje lučke za ionizacijo. Slednja nekaj časa po resetiranju ostane prižgana, potem pa začne utripati.
Izvlekel sem filtre in odprl klimo. Odvil sem tudi ohišje ter prišel do drobovja. Tam sem imel kaj za videti. Stene so polne plesni. Največ smradu je prihajalo iz posodice katera se nahaja pod hladilnimi rebri (domnevam da kondenzator). Klima je montirana zelo natančno in je "v vaservago". Kljub temu je posodica vedno polna vode. Odtok deluje in ni zamašen. Vlil sem 1,5l plastenko vode in je vse zelo hitro steklo v odvodno cevko.
Vprašal bi poznavalce ali je prisotnost vode v posodici normalen pojav? Ta je verjetno leglo za nastanek plesni. Hkrati bi rad izvedel, s čim in vsekakor na kakšen način naj vse skupaj dezinficiram in očistim? Ali potrebujem strokovno pomoč? Enako velja še za utripanje ION lučke.
Prilagam še dve fotografiji, ki pa sta zgolj informativni. Nastali sta ob montaži.
Hvala lepa za odgovore, namige in pomoč.
Lahko tudi na ZS!
Lep vikend vsem želim.
Alen
Objave: 2018
Teme: 20
Ocena:
4
Sam bi vse očistil, steno namazal z kislino proti plesni, klimo pa bi razkužil z sredstvom, ki ga dobiš za dezinfekcijo avto klim, meni se najbolje obnese tisti spray, ki jih prodajajo na Renault servisih za ta namen, čeprav že dolgo ne vozim te znamke vozila, dobiš v Lj. npr v AHL na Vodovodni.
Objave: 145
Teme: 24
Ocena:
0
Tudi jaz sem imel kakšen mesec nazaj enako situacijo (Mitsu)...smrad po plesni, ki je poraščala lopatice ventilatorja. Inverter klima je delala na auto programu.
Po očiščenju lopatic ventilatorja z varekino (s pomočjo čopiča) nimam nobenih problemov več...res pa je, da zadnje čase ne laufamo klime.
LP
Ocena:
0
@matofil in @zelenijurij,
hvala vama za odgovora. Upam da razkužila ne poškodujejo in ne povzročajo neko obliko korozije kovinskih delov v klimi. Imam občutek da je plesni največ prav med rebri kondenzatorja. (!?). Ostaja še problem z ionizatorjem. Prosim poznavalce da podajo kakšen nasvet.
Lp.A.
Objave: 1248
Teme: 0
Ocena:
1
Kaj pa kaj v navodilih o vzdrževanju klime piše, s čim lahko razkužujete klimo in na kak interval? Pa redni kontrolni servisi?
Ponavadi trgovci s klimami prodajajo tudi dezinfekcijska in ostala kemična sredstva npr. za nego plastike,... Če ne gre pri tem za kake B..., O..., M... firme.
LP steklenička
LP, steklenička
Objave: 7
Ocena:
0
No nikakor ne čistite klimo z varekino. Predvsem pa je smrad iz klime posledica nepravilne uporabe. Obrnite se na svojega monterja oz vzdrževalca in ta vam bom to odpravil. Mi namreč posedujemo kemikalije ki niso škodljive za klimo. ( ne razjedajo aluminij in plastiko in podobno ) Pravi strokovnjak pa mora om prodaji tudi poučiti stranko kako se klima uporabja da do omenjene težave ne pride. So namreč tudi modeli in blagovne znamke pri katerih je to stalen pojav. Tu stranke niso pazljive in se ne pozanimajo prej kakšne zašite ima klima naprava pred plesnijo. le redke naprave imajo ta problem rešen kot je treba.
pozdrav
termoklimatik
Ocena:
0
Pri hlajenju se kondens ustvarja v notranji enoti, zato je le ta mokra. Če ne deluje non-stop, kar je priporočljivo tudi zaradi porabe, se v mirovanju na mokri notranji podlagi začnejo ustvarjati gljivice, ki se potem nemoteno razvijajo dalje in jih je zelo težko popolnoma uničiti. Ko napravo ugasnemo za dalj časa, pa jo pred tem preklopimo za 10-15 min na gretje da se posuši in tako lahko stoji neomejeno dolgo brez posledic.
Ocena:
0
Če pa sami čistite klimo, nikar ne uporabljajte agresivnih čistil in topil. Predvsem je pomebno da ne uporabljamo čistil , ki razjedajo in oksidiralo aluminij iz česar je notranja enota pretežno sestavljena oz. ki je najpomebnejši del not. enote. Zato obstajajo posebna čistilna sredstva, ki so namenjena strogo samo za čiščenje klimatskih naprav in podobnih aparatov. Pa tudi če dobite omenjene kemikalije je zelo pomembna uporaba. Če ne obvladate kako in kaj je tudi špricanje z tem neučinkovito oz. je učinek zelo majhen in kratek. Dejstvo pa je , da ko se enkrat gljivice ustvarijo , jih je zelo težko odstraniti. Zato ne nasedajte pametnjakovičem, ki trdijo da je servis in čiščenje klime nepotrebna zadeva in da je to nekaj brez veze kjer serviserji samo kasirajo( če je sploh pravi serviser seveda) Sedaj že servisrira i sploh montira klimatske naprave že prav vsak ki ima uro časa. Pol pa stane montaža 120 - 150 eur. Zadeva pa po enem letu ali še prej ne dela več prav ali celo dokončno crkne. Prišparal pa ste 80 eur. ( To ni blebetanje ampak golo in zelo pogosto dejstvo ). Poleg tega da je pomebno seveda kupiti pravo in kvaliteno zadevo kar je vse težje, ker je iz dneva v dan vse več raznih kopij in podobnih jaj.... na trgu. Tako da se že mi ki smo iz stroke težko znajdemo, kaj šele kupec.
Priporočam , da vam vgradi napravo res pravi monter, ki pa vam bo seveda po vgradnji podal tudi vse napotke kako napravo tudi uporabljati poleti oz. kako pozimi. Verjemite mi, da je takšna vgradnja daleč najcenejša. tudi če stane 250 in več eur.
Ocena:
0
@termoklimatik,
tudi jaz osebno, kot serviser vodovodnih armatur, svetujem da naj montažo in servis opravlja strokovno usposobljena oseba.
Vesel bom tvoje ponudbe za pregled in čiščenje.
Lokacija je Ljubljana.
Lp.A.
Ocena:
0
Sedaj sem zasledil da praviš da je posodica kondeza skoz polna vode . Če je tako je nekaj narobe z odtokom ker mora biti ta prazna. Voda pač odteka po sistemu prostega padca in nič drugega . Zato se ne sme zadrževati v posodi.
Čiščenje oz. dezinfekcija klima naprave je pa drugače 30 eur po enoti + DDV .
po sliki sodeč imaš model E-9 DKE ali e-12 DKE Panasonic. To so modeli ki imajo 1000 in eno napako in je z njimi en kup problemov. Posebej pozimi pri temperaturah pod ničlo začne utripat timer . Kar pomeni ........
ti modeli imajo tudi vgrajeno dignostiko. Pritisneš na daljincu z iglo CHECH in držiš par sekund dokler ne izginejo napisi na telekomandi. potem pa zpuščic ^ali greš po seznamu H-11 , F 99 in naprej, Tam kjer ti zapiska je napaka. Po tej oznaki mi pogledamo v navodila in že vemo napako.
Ocena:
0
Malo bom obnovil temo.
Sedaj je ta klima izdihnila. Ne greje več. Približno nekaj sekund po prižigu ogrevanja se ugasne in utripa lučka. Reset ni pomagal. Številko napake sem pozabil in jo pripišem kasneje.
Prosim Vas za link ali kontakt do dobrega in ne poceni serviserja za Panasonic klime.
Seveda, lahko tudi na ZS! Od tukaj prisotnih mojstrov se itak nihče ni oglasil.
Rabim ogled, diagnozo in popravilo oz. menjavo klime.
Hvala in lep pozdrav.
Objave: 2187
Teme: 21
Ocena:
1
Po moje ti nagaja IONizator. Vsaj simptomi so namreč takšni. Sicer pa pokliči enega uradnega serviserja za Panasonic, da ti zadevo zrihta.
Panasonic je ena srednje reč, ko dobiš nekaj več kot pri drugih no name klimah, tudi veliko funkcionalnosti, vendar zna šepat delovanje. V prejšnjem stanovanju smo mi imeli 9-tko, tast pa 12 - tko. Ravno tako zunanja enota prične s časom glasneje delovat ipd. Sedaj imamo Toshibo, ki je bila kar nekaj dražja, vendar ima poleg drugih traparij tudi to, da ko ugasneš hlajenje še vedno nekaj časa dela ventilator na notranji enoti, da osuši rebra in izkoristi vso hladilno energijo.