PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja dodatni stroški pri nakupu nepremičnine preko agencije-NUJNO

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
pozdravljeni!
sem nova na tem forumu in upam da sem vprašanje dala pod pravo temo. že vnaprej hvala za odgovore.
z možem kupujeva stanovanje v štiristanovanjski hiši preko nepremičninske agencije.
za ceno stanovanja sva se že zmenila, za provizijo agenciji tudi (2%), kredit na banki je tudi že odobren,......zdaj pa nastane problem.
včeraj je mož šel do agencije in vprašal če so še kakšni dodatni stroški. in agent mu odgovori seveda....overitev kupoprodajne pogodbe pri notarju približno 600eurov ter vpis v ZK 200eurov.
zdaj pa mi prosim odgovorite na moje vprašanje: če imam vse te stroške, zakaj potem morem dat agenciji še 2%?? moja kmečka pamet mi pravi da če jaz plačam agenciji nimam dodatnih stroškov! lahko pa se tudi motim. zato bi prosila da mi obrazložite nastalo situacijo.
hvala za prijaznost
lp katjuša
Overovitev kupoprodajne pogodbe je strošek prodajalca, ker overjajo njegov podpis, in niti v najhujših sanjah ne stane 600 evrov, temveč bistveno manj, kolikor sem na hitro pogledala, največ dobrih 80 evrov (odvisno od pogodbene vrednosti).

Toliko stane pogodba, če jo sestavi notar. Poglej si pogodbo z agencijo, kaj vse vključuje - ali je navedena tudi pogodba?

Vpis v ZK je pa zagotovo strošek kupca, ker navsezadnje ni obvezen.
najlepša hvala za hiter odgovor. torej nas hočejo malo............ zdaj vem kako naprej
lp katjuša
Tistih 600€, ki omenja, so morda stroški, ki nastanejo v povezavi s kreditom (hipotekarnim?) pri banki. Plačaš za sestavo pogodbe med tabo in banko ter overjanjem tvojih podpisov na tej pogodbi - banka te pošlje k njihovemu izbranemu notarju, plačaš pa vse te stroške ti, neposredno notarju. In to nima veze z bankinim "stroškom odobritve kredita", tisto je birokratski proces pred dejanskim podpisom. Poleg tega pa je običajno na tebi še, da plačaš pri izbranem notarju svojo overitev podpisa na pogodbi med tabo in prodajalcem, stroške sestave same pogodbe pa so verjetno zajeti v tej proviziji?
Možno tudi, da gre za to in je avtorica narobe razumela agenta (in sem si jaz odobren kredit razlagala, kot da je denar že na računu in narok pri notarju mimo).
Midva sva pri nakupu stanovanja tudi plačala cca. 600€ notarju - pa ne me vprašat zakaj, ampak tako pač je. Pravtako sva vzela kredit.
unichr(91")SkA Napisal:"]Tistih 600€, ki omenja, so morda stroški, ki nastanejo v povezavi s kreditom (hipotekarnim?) pri banki. Plačaš za sestavo pogodbe med tabo in banko ter overjanjem tvojih podpisov na tej pogodbi - banka te pošlje k njihovemu izbranemu notarju, plačaš pa vse te stroške ti, neposredno notarju. In to nima veze z bankinim "stroškom odobritve kredita", tisto je birokratski proces pred dejanskim podpisom. Poleg tega pa je običajno na tebi še, da plačaš pri izbranem notarju svojo overitev podpisa na pogodbi med tabo in prodajalcem, stroške sestave same pogodbe pa so verjetno zajeti v tej proviziji?

Tako je, če imaš hipotekarni kredit, potem te fino olupi notar, ko podpisuješ kreditno pogodbo z banko. In jasno, tudi vpis v ZK stane nekaj €. Nima agencija nič s tem.
aha. zdaj mi je vse jasno. gre pa res za hipotekarni kredit(se opravičujem če sem pozabila omenit).
najlepša hvala vsem za odgovore
lp katjuša
Jaz sem ravno pred parimi dnevi imel notarja zaradi hipotekarnega kredita. Plačaš glede na število listov v pogodbi. Mene je prišlo vse skupaj z vpisom z ZK 430 €.
mariog: mi lahko prosim zaupaš kolko listov je imela pogodba? in kolko je prišel vpis v ZK. hvala
lp katjuša
Ni problema Wink
- 15 obojestranskih listov 188 €
- sporazum o zavarovanju 184€
- Sestava zemljiškoknjižnega predloga 37 €
- izdelava odpravkov notarskega zapisa 16€

Vse skupaj 425 € :|
Jaz sem dal za notarja (naveza od NLB) cca 350€.
Iskanje po temi