PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Življenje na križišču glavne in stranske ceste.

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kaj naj rečem kot pa DOST MAM. Naša hiša je 6m od glavne ceste 1. reda in cca 5m od stranske (ulične) ceste. Dosedaj še nismo nič zahtevali od države ali od občine. Sedaj pa je zadnji čas, da se začne nekaj urejat. Ob stranski cesti smo imeli prastaro živo mejo, ki smo jo letos odstranili in posadili novo. Prej so z tovornjaki (mlekarna, komunala..) in traktorji (cesta vodi do nekaj kmetij in kmetijskih zemljišč) redno "čohali" po živi meji. Sedaj ko pa je nova živa meja pa bi vozili vedno bližje meji. Na drugi strani stranske ceste je najemnik zemljišča postavil ogrado za živino tesno ob cesti, tako, da silijo vedno bolj proti nam. Stranska cesta ni asfaltirana tako, da se poleti praši v hišo. Da bi se asfaltirala bi bilo potrebno sofinanciranje (ceneje pridem skozi, če si sam asfaltiram del od glavne ceste pa mimo parcele) in soglasja nižje od mene, kar mislim, da bo misija nemogoče. Včeraj, ko je plužil sneg pa ga je na vogalu glavne in stranske ceste potisnil trdo do (na ograjo- cesti sta dvignjeni od zemljišča) žičnatne ograje. Čeprav ograja lomi vogal in je odmaknjena od dejanske meje. Novo živo mejo, ki je na zunanji strani ograje pa je sigurno polomil (bomo videli, ko jo bomo odkopali). Zanima me kaj lahko zahtevam od občine in države za zaščito svojega premoženja? Pred enim mescem, sem poslal na Direkcijo za cesto za postavitev zaščitne-varnostne ograje. Koliko od cest lahko postavim ograjo?
Obstaja kruta rešitev.
Na minimalen predpisan odmik postaviš betonsko ograjo višine 1.19m (ne rabiš GD), potem naj pa vozijo kjer hočejo.
Glede odmika ograje od občinske ceste je potrebno preveriti ali je občinska cesta kategorizirana in kaj je napisano v odloko o očinskih cestah. V naši občini je v odloku navedeno, da si je za vsa dela v pasu 3m od lokalne ceste oz. 2 m od javne poti potrebno pridobiti soglasje občine. Za državne ceste je širina pasu bistveno večja (mislim , da za cesto 1. reda 25m).
Če ograjo odmaknem od obeh cest za X metrov in če mejim na vsako ca 20 m je to pri 450m2 parcele ogromno. Iščem pa informacije, če ima ali je kdo imel podoben primer, kaj in kako je dosegel. Ne morem iti na občino ali na direkcijo za ceste in rečti vi ste mi dolžni to in to narediti, če nisi siguren oz ne veš kaj lahko zahtevaš. Tako sem slučajno našel kam in kakšen zahtevek moraš poslat, da ti postavijo zaščino-varnostno ograjo. Po eni strani pa si mislim, kaj bi kompliciral, pokličem geometra, da mi točno pove kje so meje (določene mejnike je čas zakril) in naredim po svoje, če bo koga motilo bo pa že povedal. Če imajo eni ograje (pa tudi zidane, pa se sploh ne sekirajo, če je preglednost nična) tik ob glavnih cestah, da ob stranskih ne govorimo.
Citat:Tako sem slučajno našel kam in kakšen zahtevek moraš poslat, da ti postavijo zaščino-varnostno ograjo

Tole pa tudi mene zelo zanima. Ali mi lahko napišeš kje si slučajno našel kam in kako poslati zahtevek. Lahko tudi na ZS.
hisamiha Napisal:
Citat:Tako sem slučajno našel kam in kakšen zahtevek moraš poslat, da ti postavijo zaščino-varnostno ograjo

Tole pa tudi mene zelo zanima. Ali mi lahko napišeš kje si slučajno našel kam in kako poslati zahtevek. Lahko tudi na ZS.

<!-- m --><a class="postlink" href="http://e-uprava.gov.si/e-uprava/dogodkiPrebivalci.euprava?zdid=913&sid=940&faqid=24656">http://e-uprava.gov.si/e-uprava/dogodki ... aqid=24656</a><!-- m -->
Tukaj je napisano nekaj informacij o gradnji ob državni cesti...

<!-- m --><a class="postlink" href="http://e-uprava.gov.si/e-uprava/dogodkiPrebivalci.euprava?sid=940&zdid=913">http://e-uprava.gov.si/e-uprava/dogodki ... 0&zdid=913</a><!-- m -->
Pri nas je varovalni pas lokalne ceste 6m.

Če bi se jaz odločil za izgradnjo trdne ograje, ne bi niti omenjal problematike in bi podal vlogo za poseg v varovalni pas ceste (izgradnja ograje) in jo potem zgradil.

Kasneje, če bo preozko za prehod vozil ti ne bodo težili zaradi ograje, ker boš imel vse kot se šika s papirji urejeno in z njihove strani odobreno.
Iskanje po temi