Objave: 230
Teme: 1
Ocena:
0
Pozdravljeni,
imam en problem in sicer ta, da alkaten cev (za zbiralnik vode), ki gre iz hiše ven na nivoju prve plošče (pritlične) ni 1 m pod zemljo (pri meni je 20 cm pod zemljo). V vezi s tem me zanima ali je kdo od vas imel tak problem in kako ste ga rešili, da vam voda v ceveh ne zamrzne.
Objave: 12028
Teme: 18
Ocena:
1
Zemljo odkoplji do zg. roba cevi, položi stirodur 10 cm širine vsaj 40 cm in zakoplji.
Nimam časa - sem v penziji!
Objave: 1022
Teme: 0
Ocena:
7
Ena od rešitev bi lahko bila izvedba z grelnim kablom in ustreznim termostatom.
Objave: 13
Teme: 1
Ocena:
0
mislim da ni druge rešitve kot da jo pokoplješ globlje ,ker vse kar boš poskušal na globini 2o cm izolirati je skoraj malo tombola
lp
Objave: 61
Teme: 7
Ocena:
0
Sem imel enak problem, pa sem ga rešil tako, da sem cev odkopal nabavil črno cev, ki je nekoliko večjega premera, kot rumena za drenažo, jo po dolžini prerezal, nataknil čez cev in zalil s purpenom, dve leti je že vredu, je pa res 30 cm pod površjem.
Objave: 66
Ocena:
0
Najbolj enostavno in 100% je da nabaviš "predizolirno cev", slaba lastnost je pa cena :? .
Ali narediš tako, kot je to naredil Yyure.
Tudi sam se lani mučil na podoben način, pa se ne grem nikoli več :roll: Če hočeš naredit približno kvalitetno je kar dosti dela. Sam sem sive-kanalizacijske cevi fi 160 dolžine 1m, sestavljal po segmentih, s strani in z vrha zvrtal luknje, kamor sem kasneje nabrizgal purpen. Te luknje sem na koncu zaprl s čepi in sikafleksom. Pozoren pa moraš biti tudi na to, da je cev približno na sredini "tadebele cevi" - kar pomeni da je dobro narediti distančnike...
Če je le mogoče skoplji...
Ocena:
1
Citat:cev (za zbiralnik vode), ki gre iz hiše ven
Čudno, noben še ni vprašal, kaj bo po tej cevi teklo.
Je to meteorna voda s strehe, ki je v zimskem času blizu ledišča in teče skozi gornjo plast zemlje, ki je lahko pod lediščem. V tem primeru je izolacija okrog in okrog cevi neprimerna.
Morda je to odpadna voda iz stanovanja, ki je ogreta vsaj na 10 stopinj in teče takorekoč neprestano, prekinitve toka največ nekaj ur. V tem primeru je ustrezna izolacija okrog in okrog cevi.
Jaz sem zgoraj dal poceni varianto, ki je uporabna v obeh primerih.
Objave: 13
Ocena:
0
mi smo tudi malo večjo cev napolnili po robu z purpenom! drži že eno leto!!
Objave: 1022
Ocena:
7
Najbrž ni bilo mišljeno, kaj bo teklo, ampak na kakšen način, voda iz omrežja ima neko svojo temperaturo in je v nekem gibanju. Meteorna ali odpadna voda pa nista stalno prisotni v cevovodu in imata lahko različno temperaturo, odpadna je verjetno za par stopinj bolj topla kot tista s strehe. Kot kaže bomo po koncu mrzlega obdobja vsi bogatejši za eno izkušnjo.
Objave: 915
Teme: 14
Ocena:
1
Dejte najprej ločit meteorno vodo od vodovodne, ki nimata nič skupnega, razen to da je oboje voda (ena bolj čista, druga manj).
Ocena:
1
Citat: da gre za vodovodno cev.
Po vodovodni cevi ponavadi teče H2O.
Vprašal sem, kake vrste voda teče po cevi. Ni mi razumljivo, zakaj bi človek speljal vodovodno vodo iz hiše v zbiralnik. Predvsem od temperature vode in pogostosti toka je odvisen način uspešne izolacije.
Ocena:
1
Si popravil podatek, cev gre v hišo in ne iz nje.
Voda v zbiralniku bo pozimi precej mrzla, verjetno 4 do 6 stopinj. Voda v cevi bo več ur, včasih tudi kak dan (smo na izletu) v cevi mirovala, ne bo potrošnje. Cev je treba tudi ogrevati. Samo izolacija okrog cevi ne zadošča - pri hudem mrazu in mirujoči vodi v cevi bo mraz prodrl tudi skozi izolacijo, če bo imel dovolj časa.
Ostane moj nasvet o izolaciji nad cevjo, da bo zemljina toplota prodrla do cevi. Ali pa električno ogrevanje. Če računamo, da zemlja dejansko (redkokdaj) zmrzne do globine 50 cm, naj izolacijska plošča sega na vsaki strani vsaj 30 cm čez cev. Tako lahko računamo, da bo zmrzovalo v globino 20 cm do sp. roba izolacije in nato še 30 cm horizontalno pod izolacijo - cev bo ravno na meji zmrzovanja. Dejanska situacija bo še nekaj ugodnejša. Debelina izolacijske plošče 10 cm je enakovredna vsaj 100 cm zemlje.
Objave: 32
Ocena:
0
brez dosti muke in razmišljanja, dodaj na cev cca 60cm zemlje. po moje najenostavnejša rešitev ( najmanj dela). izoliranje te bo stalo bistveno več živcev